Weekendje weg in Nederland: ontdek de negen Hanzesteden

hanzesteden nederland

Wie op zoek is naar het authentieke Nederland nodigen we uit voor een bezoekje aan de Hanzesteden! De negen voormalige handelssteden liggen aan het water en ademen pure gezelligheid uit. Elke Hanzestad is uniek en bovenal authentiek. De steden zijn een bron van cultuur en dus de ideale bestemming voor een weekendje weg! De redactie van Reisreporter trok op pad en deelt de allerbeste tips.

Deventer: de boeken- en koekstad

nederlandse hanzesteden - deventer
Ja, je leest het goed, Hanzestad Deventer staat bekend om zowel zijn rijke boekgeschiedenis als om de Deventer koek. Een perfecte combinatie als je het ons vraagt! Al eeuwen worden er in de stad boeken gedrukt en dit is nog steeds het geval. Met 2 bibliotheken, antiquariaten vol boeken en jaarlijks de grootste boekenmarkt van Europa doet Deventer zijn bijnaam alle eer aan. Waarom Deventer ook de koekstad is? Al sinds de Middeleeuwen wordt de bekende Deventer koek er volgens strenge voorschriften bereid. Tot op de dag van vandaag mogen enkel meesterbakkers die onder eed zweren de voorschriften te volgen Deventer koek bakken. Passeer zeker eens langs de Deventer koekwinkel om zelf te proeven! Naast boeken en koeken heeft Deventer tal van gezellige straatjes en pleintjes met mooie boetiekjes en gezellige horeca.

Elburg: de vierkante vissersstad met tal van leuke activiteiten

hanzestad elburg

Waarom wordt Elburg ook wel de vierkante vissersstad genoemd? Een blik van boven op de toren van de Sint-Nicolaaskerk zegt genoeg. De gracht rond de stad is quasi perfect vierkant en de straten vormen een overzichtelijk dambordpatroon. Verloren lopen in het kleine stadje zal je dus niet snel doen. Vroeger, toen Elburg nog aan de zee lag was het een bloeiende vissersstad. De komst van de Afsluitdijk en de Flevopolder sloten Elburg voorgoed af van de zee en daarmee kwam ook een einde aan de vishandel in de stad. Net buiten de stad vind je de haven van Elburg waar gerestaureerde botterboten liggen. Botterboten zijn de traditionele vissersboten die men eeuwenlang gebruikte. Dankzij de Botterstichting die met veel passie de botters restaureert, kan je tot op de dag van vandaag ook zelf een tochtje met een botter maken. Een aanrader! In het stadscentrum zijn verschillende interessante musea, charmante straatjes om door te kuieren en gezellige horecagelegenheden. Elburg is een erg bijzonder stadje dat je zeker niet mag missen.

Hanzestad Zwolle: hippe studentenstad met een rijke geschiedenis

nederlandse hanzesteden - hanzestad zwolle
Zwolle
is de enige stad van de negen Hanzesteden die ook een studentenstad is. Dit zorgt voor een unieke wisselwerking tussen het historische van de stad en het jonge geweld dat er vertoeft. Er hangt een levendige sfeer te midden van de authentieke middeleeuwse gebouwen. De vele hippe koffiebars en pleintjes met cafés en restaurants geven de binnenstad sfeer. Aan de stadsgracht ligt er zelfs een beachbar waar je zicht hebt op de bootjes en paddleboarders die voorbij varen. In de kleine steegjes en doorsteekjes in de stad kan je rustig rondkuieren en de rijke cultuur opsnuiven. Je komt er unieke winkels tegen en tal van interessante musea. Zwolle heeft ieder iets te bieden.

Kampen: bruisende handelsstad met fiere winkeluitbaters

hanzestad kampen

De indrukwekkende Stadsbrug met gouden wielen die leidt naar een van de toegangspoorten van Kampen springt meteen in het oog. Kampen is een langgerekte stad langs de oever van de IJssel. Kenmerkend voor de stad zijn de vele winkeltjes en ambachtelijke zaken. Overal stralen de uitbaters fierheid uit en vertellen ze met passie over hun metier. Van chocolaterie over sigarenwinkel tot stripwinkel, van geschenkwinkel tot lunch- en koffiezaak, de trotsheid spat ervan af. Ook vind je in de stad leuke musea en kan je de Nieuwe Toren beklimmen om Kampen vanuit vogelperspectief te bekijken. En waarom er een koe aan de Nieuwe Toren hangt te bengelen, vraag je zelf maar eens wanneer je in Kampen bent!

Harderwijk: historisch centrum met hip stadsstrand

Nederlandse Hanzesteden - harderwijk
Harderwijk is de enige Hanzestad met een stadsstrand. Op loopafstand van het historisch centrum vind je dit stadsstrand op een eiland. Waar ooit vissersboten aanmeerden, kan je nu iets eten of drinken in de hippe beachclub Walhalla. Wil je helemaal in stijl aankomen, laat je dan brengen door een authentieke botter na een zeiltocht op de Wolderwijd of het Veluwemeer. Op een steenworp ligt het andere Harderwijk, met het historische centrum, hippe winkels en gezellige eetgelegenheden. Foodies en bourgondiërs vinden allicht hun Walhalla in Heerlijk Harderwijk dat onder andere twee met Michelinsterren bekroonde restaurants telt. Wij trokken door de fotogenieke cultuurhistorische stad, vergaapten ons aan prachtige gevels, kuierden door knusse straatjes en bezochten twee bijzondere musea.

Zutphen: de torenstad met indrukwekkende skyline

hanzestad zutphen

Wanneer je richting Zutphen rijdt, snap je waarom deze de bijnaam Torenstad kreeg. Van ver springt de skyline met tientallen torens meteen in het oog. Een indrukwekkend zicht! Verschillende van de torens kan je ook beklimmen om de stad vanuit een volledig ander perspectief te bekijken. Zo ook de Walburgiskerk, een van de hoogste torens van de stad. Eenmaal terug met beide voeten op begane grond kun je meteen ook de Librije van de kerk ontdekken. Een van de enige drie kettingbibliotheken ter wereld. Verder ontdek je met de fiets of al wandelend van dichtbij het middeleeuwse centrum van Zutphen. Binnenin de prachtige historische panden die je passeert, vind je unieke winkels en ambachtelijke zaken.

Doesburg: de mosterdstad en zoveel meer

hanzestad doesburg

Hanzestad Doesburg staat al jaren bekend als de mosterdstad van Nederland. Al sinds de Middeleeuwen wordt er mosterd gemaakt en verhandeld. Wanneer je er rondwandelt merk je meteen de liefde voor Doesburgse mosterd op: praktisch alle horeca heeft traditionele mosterdsoep op het menu staan. Een bijzondere plaats om de mosterdsoep of ander lekkers te proeven is De Waag, de oudste horecagelegenheid van Nederland, die in 1471 zijn deuren opende. Goed voor een plaatsje in het Guinness Book of Records! Doesburg heeft daarnaast nog veel meer te bieden. Je kan al wandelend de rijke cultuur en de pracht van de authentieke gebouwen opsnuiven. Ondertussen ontdek je ook de talloze bijzondere boetiekjes en leuke drink- en eetgelegenheden. Of wat dacht je van een combinatie van beide? Bij Cotton & Coffee Conceptstore kan je zowel shoppen als een koffietje drinken. Ideaal!

Hanzestad Hattem in vier woorden: fotogeniek, pittoresk, schattig en heerlijk

hanzestad hattem

Je Hattem in enkele krachtige kernwoorden omschrijven? We doen ons best en zetten er 4 op een rij: fotogeniek, pittoresk, schattig en heerlijk. Hattem is één van de kleinere Hanzesteden die door de eeuwen heen kunstschilders inspireerde. Hier en daar spot je nog wel eens een kunstenaar, doch vandaag kuieren vooral fotografen en Instagrammers door de gezellige steegjes. Smalle straatjes geborduurd met kleurrijke bloemenpracht voeren je langs schattige huisjes, piepkleine maar prachtige musea, statige historische monumenten en koopmanspanden. Heerlijk Hattem ontdek je zeker in het Bakkerijmuseum. Daar, in het poffertjessalon, genoten we van onweerstaanbaar lekkere en perfect gebakken poffertjes!

Hanzestad Hasselt: bedevaartsoord met Amsterdamse allures

Neen, we hebben het hier niet over de Limburgse hoofdstad, maar over Klein Amsterdam zoals men Hanzestad Hasselt wel eens met een knipoog noemt. Die Amsterdamse allures worden duidelijk zodra je langs de grachtengordel wandelt waar straatnamen als Baangracht, Heerengracht, Prinsengracht en Brouwersgracht aan sfeervolle geveltjes prijken. Hasselt verwierf vooral aanzien als één van Nederlands oudste bedevaartplaatsen. Daarom spot je hier religieuze monumenten als parels aan een snoer. Kuier je door de nauwe stegen, dan stoot je vast op verborgen historische plekken. Beklim zeker de toren van de Grote of Sint-Stephanuskerk. Van bovenaf tuur je over de oevers van het Zwarte Water en spot je de opvallende kalkovens en bijzondere landschappen als de Olde Maten en Nationaal Park Weerribben-Wieden.

Bezocht jij al van één van de negen Hanzesteden?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Beleefde je er iets leuks of ontdekte je een bijzonder plekje in één van de charmante Hanzesteden? Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. Onderweg prachtige foto’s geschoten in de Hanzesteden?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFO
ALGEMEEN
Toerisme Deventer | Internet: deventer.info
Toerisme Elburg | Internet: bezoek-elburg.nl/nl
Toerisme Zwolle | Internet: visitzwolle.com
Toerisme Kampen | Internet: visitkampen.nl
Toerisme Harderwijk | Internet: heerlijkharderwijk.nl  | vvvharderwijk.nl
Toerisme Zutphen | Internet: inzutphen.nl/nl
Toerisme Doesburg | Internet: bezoek-doesburg.nl
Toerisme Hattem | Internet: visithattem.nl
Toerisme Hasselt | Internet: hanzestadhasselt.nl
Toerisme Hanzesteden | Internet: visithanzesteden.nl
Toerisme Nederland | Internet: holland.com/be_nl

? Pin nu en plan later een bezoek aan de Hanzestedenhanzesteden nederland

reisreporter