Nederlandse Hanzesteden - harderwijk

Heerlijk Harderwijk: culinaire Hanzestad aan het Veluwemeer

In Hanzestad Harderwijk ben je op culinair gebied aan het juiste adres. Maar wist je dat dit culinaire stadje veel meer te bieden heeft? Wij trekken op ontdekkingstocht en leggen de mooiste bezienswaardigheden bloot.

Harderwijkslider7
Harderwijkslider4
hanzesteden nederland
Nederlandse Hanzesteden - harderwijk
Harderwijkslider2
hanzestad harderwijk
Harderwijkslider1
Harderwijkslider8
Harderwijkslider10
Harderwijkslider9
Harderwijkslider5
Harderwijkslider6
Harderwijkslider7 Harderwijkslider4 hanzesteden nederland Nederlandse Hanzesteden - harderwijk Harderwijkslider2 hanzestad harderwijk Harderwijkslider1 Harderwijkslider8 Harderwijkslider10 Harderwijkslider9 Harderwijkslider5 Harderwijkslider6

ZIEN EN DOEN IN HANZESTAD HARDERWIJK

Dobberen in een authentieke botter
hanzestad harderwijkWe starten onze dag met een tochtje in een authentieke Nederlandse vissersboot, een botter boot. Wanneer we aankomen begint het pijpenstelen te regenen, dus nemen we eerst een kijkje in het museum waar de botters gerestaureerd worden. Wanneer de regen een beetje mindert, besluiten we aan boord van de botter te stappen. Door weer en wind, net zoals de vissers vroeger. Gelukkig klaart het toch nog helemaal op en kunnen we ten volle genieten van de interessante verhalen van de stuurmannen. 

Gids door de stad 
hanzestad harderwijkEenmaal aan wal gaat het richting hartje Harderwijk waar stadsgids Diene ons opwacht bij het prachtige oude stadhuis dat nu dienst doet als Toeristisch Informatie Punt. Je kan hier niet alleen terecht voor klassieke toerismeproducten als fiets- en wandelkaarten, prentkaarten, stadsplattegronden en informatie over de bezienswaardigheden. Het toeristisch centrum omvat ook een hippe souvenirwinkel en gezellig ‘onthaalcafé’. We bladeren er even door mooie (foto)boeken, spotten lekkere lokale producten en specialiteiten en passen een Heerlijk Harderwijk Hoodie. Voor we vertrekken opent Diene de deur naar de uit 1727 gedecoreerde raadzaal met een wel heel bijzonder behang in rococostijl. Ook de mythologische plafondschildering en de grote schilderijen in de zaal zijn prachtig. Deze gracieuze plek blijkt een veel gevraagde zaal voor trouwers. 

Stad voor Bourgondiërs
hanzestad harderwijkVia bloemrijke en nauwe steegjes gaan we naar de Vischmarkt met z’n vele gastronomische adresjes. Enkele van die restaurants scoren hoog in de Gault & Millau en Michelingidsen. De Basiliek staat met 1 en het Nonnetje met 2 sterren genoteerd in de Michelingids. Ook Ratatouille en Mamta genieten erkenning in de culinaire gids, zij het zonder ster. De eerste drie restaurants bevinden zich trouwens op de Vischmarkt. Mamta ligt aan de Strandboulevard West. Diene licht toe dat ‘Heerlijk Harderwijk’ verwijst naar de omschrijving: stad voor Bourgondiërs en fijnproevers. Eetadressen blijken dan ook talrijk aanwezig en bovendien is er keuze voor ieders smaak en budget. 

Stadswandeling langs charmante straatjes
hanzestad harderwijkRechts zien we de ‘muziekfontein’ die soms droog gezet wordt en dan dient als openluchtpodium. Het water valt daar in de vorm van een soort waterval voorlangs wat op zich een heel bijzonder geluidseffect geeft. Onze stadswandeling vervolgt via de oude Vischpoort met stadswallen over de Strandboulevard tot aan het oorlogsmonument. Daar gaan we via een oude doorgang de binnenstad weer in. Al keuvelend begeven we ons via charmante straatjes naar de Grote Kerk voor een kort bezoek. 

Cultuur met grote C in Stadsmuseum Harderwijk
Tijd voor wat cultuur, dus trekken we naar het Stadsmuseum Harderwijk. Vroeger kreeg het museum de stempel van saai en stoffig. Na een grondige renovatie blijkt die periode duidelijk achter de rug. We zien een compleet herdacht museum waarvan de begane grond met knusse cafetaria en een exporuimte voor lokale kunstenaars gratis toegankelijk is. De nieuwe vaste tentoonstelling, Pension Harderwijk, heeft kamers vol spannende verhalen. Voorafgegaan door een korte introductiefilm, belanden we in een sfeervol salon, waar twaalf bijzondere gasten ons opwachten. 

Kamers vol verhalen
Elke pensiongast vertegenwoordigt een belangrijke periode uit het beroemde verleden van de stad. Door hun ogen kijken we naar het kleurrijke verleden van Harderwijk en komt de geschiedenis op een verrassende en interactieve manier tot leven. We spelen een kaartspelletje met een Afrikaanse soldaat en spreken af met een geheimzinnige spion. Die laatste was een leerling van de spionnenschool die tijdens de Koude Oorlog in Harderwijk gevestigd was. Een aanrader!

Lachen in het Marius van Dokkum Museum
Vervolgens gaat het naar het Marius van Dokkum Museum, het enige museum in Nederland van een nog levende kunstenaar. Zijn collectie en huidige werken vonden onderdak in de voormalige snijkamer van de universiteit Harderwijk. We hebben geluk: de schilder-tekenaar is aanwezig tijdens ons bezoek. We treffen hem al schilderend aan bij een nieuw groot schildersdoek. De grappige gastheer licht toe dat zijn schilderijen milde maatschappijkritiek bevatten en dat hij zijn publiek graag een (lach)spiegel voorhoudt. En dat lukt, want in het museum lachen bezoekers nogal eens hardop en geraken zo aan de praat met anderen. Kinderen en tieners beleven gegarandeerd net zo veel plezier als volwassenen. Voor de kleintjes is er nog een aparte hoek met boeken van Opa Jan. Opa Jan is de hoofdfiguur uit de kinderboeken die Marius van Dokkum schrijft en ook zelf illustreert. De naam refereert naar ‘Het huishouden van Jan Steen’ of ‘een Janboel’ want Opa Jan is een echte rommelkont met heel veel huisdieren.

Op een e-fiets door de Afrikaanse Savanne
Tijd voor actie! We trekken naar Adventurepark Harderwijk. Bij aankomst zien we meteen het klimbos waar verschillende mensen hangen te klauteren. Ziet er heel leuk uit maar wij opteren voor een andere bijzondere activiteit. Via Veluwe Specialist huren we e-loopfietsen en e-choppers. De e-loopfiets is een elektrisch aangedreven kruising tussen een loopband, een step en een fiets. Het lijkt ons eerst zeer moeilijk, maar eens vertrokken blijkt het geweldig! We maken een tochtje door de prachtige Veluwe en wanen ons even in de Afrikaanse Savanne. Heb je zin in wat avontuur en natuur, dan is dit zeker een aanrader! 

BIJZONDERE WINKELS & FIERE UITBATERS

Ambachtelijke broden en kadetjes
hanzestad harderwijkDe Ouderwetse Bakkerij mag je best oud noemen. De sfeervolle winkel die heerlijke nostalgie uitstraalt, bestaat al sinds 1839 en is een begrip in Hanzestad Harderwijk. Alle producten worden er nog op ambachtelijke wijze gebakken. Dat betekent dat ze sommige broden en ‘kadetten’ nog op de vloer van de oven bakken. Tenslotte gebruiken de bakkers als toevoeging alleen de allerbeste grondstoffen zoals: Amerikaanse bloem, roomboter, Griekse krenten/rozijnen en zuiver amandelspijs. 

Heerlijke zeeberen uit Harderwijk
Je vindt hier overigens ook een van de specialiteiten van Hanzestad Harderwijk: de Zeebeer. Een mix van brood, cake en koek met amandelen, abrikozen en noten. De lekkernij is vernoemd naar de zeewering die de Diepe Gracht scheidde van de Zuiderzee. Zo werd het water in de grachten op peil gehouden. Leuk om te weten: de bakkers van de Ouderwetse Bakkerij zijn meerdere malen kampioen van Nederland geweest. 

Echt bier uit Harderwijk 
Bij het Toeristisch Informatie Punt scoren de bierliefhebbers onder ons een pakket Poortenbier van het Brouwhuys. De lokale brouwers pakken daarmee het verhaal op dat volgens de overlevering er al vanaf de 14de eeuw traditioneel bier gebrouwen werd in Harderwijk. Tientallen brouwerijen huisden in die tijd in de stad en er is zelfs sprake van een Brouwhuys rond 1480 in een plaatselijke klooster. Binnen de poorten van Harderwijk kwamen vissers, boeren, burgers en vaklieden samen in herbergen. Vandaar de link naar Poortenbieren. 

ETEN EN DRINKEN IN HANZESTAD HARDERWIJK

ZOETE ZONDEN EN KOFFIEBARS
De beste koffie van Harderwijk
hanzestad harderwijkTijdens onze stadswandeling passeren we YAMS Koffiebar. Afgaand op de vele reviews zou YAMS tot de beste koffiebars behoren, zo niet het beste koffiehuis van Hanzestad Harderwijk zijn. Het vrolijk onthaal van de goedlachse uitbaatster Marissa zet meteen de sfeer. ‘Y.A.M.’ blijkt de afkorting van het voormalige Yoghurt And More te zijn. Wat startte als een yoghurtbar groeide uit tot een koffiebar met gecertificeerde barista’s. Maar ook theeliefhebbers hebben een uitgebreide keuze aan losse gedroogde theesoorten. Daarvoor werkt YAM samen met Bica’s, hét winkeltje voor lekkere thee! 

Koffie slurpen voor zoetebekken
We vleien ons neer in het gezellige koffiehuis en bestellen enkele leuk klinkende koffies: een Flat White afgewerkt met een Babyccino (opgeschuimde melk met keuze uit kaneel, honing en vanille) en een Barista’s Special (een latte geïnspireerd op het seizoen). Oh ja, de koffies zijn ook verkrijgbaar met havermelk. En de zoetebekken onder ons, die laten zich nog verleiden tot één van de lekkere huisgemaakte taartjes ‘Luttekes’. Er is trouwens ook een ruime keuze voor levensgenieters met een gluten- en/ of lactoseallergie.

Zoete zonden in een vleugje glamour van weleer
Even later spotten we nog zo’n zoetzonde adresje: Patrijs. Het authentieke salon, nabij het Toeristisch Informatie Punt baadt in een vleugje glamour van weleer. Hier bereidt men dagelijks niet te weerstane zoete verleidingen zoals gebakjes, taarten, cakes en pralines. Hilde, masterchef Holland 2016, creëert patisserie die je verwachtingen overtreffen. Eén detail vindt ze daarbij heel belangrijk: de verschillende ingrediënten moeten duidelijk te proeven zijn. Na een gedetailleerde proefsessie van onze reporters is het besluit unaniem: opdracht volbracht. 

Vers gedraaid ijs van ‘t Boerinneke
Tijdens een wandeling aan de rand van de stad ontdekken we ijszaak ‘t Boerinneke. De zaak bevindt zich in een schattig pand aan het water. Het yoghurt- en roomijs wordt elke dag vers gedraaid en de smaken veranderen per seizoen. Niets beter dan een heerlijk ijsje likken en even ontspannen. 

LUNCH EN DINER SPOTS 
Strandtent Walhalla voor fijnproevers
hanzestad harderwijkHarderwijk is de enige Hanzestad met een stadsstrand. Wij laten ons in stijl met de botter boot afzetten aan de kade van het eiland. Tijd voor lunch, dus we trekken naar strandtent Walhalla die elke dag open is van 11 tot 01.00 uur. Het bar-restaurant is uit zeecontainers gemaakt en enorm leuk ingericht. Zowel van binnen als vanop het terras heb je zicht op het stadsstrand. Op de lunchkaart staan slaatjes, burgers en broodjes. Lekker! Je kan er zoals wij even gaan lunchen, maar je kan er ook dineren, iets gaan drinken of een hele dag vertoeven. 

Excentrieke Dikke Dirck
Een bijzonder adres waar we lunchen is Dikke Dirck. En bijzonder mag je in dit geval wel letterlijk nemen, want op het eclectisch interieur raak je niet uitgekeken. Voor de inrichting werden oude meubels vernieuwd waardoor het geheel een huiselijke en authentieke sfeer krijgt. We spotten oude schoolstoelen bekleed met een hip stofje en kleurrijke caféstoelen die afsteken tegen het bloemetjesbehang. Onze reisreporter van dienst gaat voor de veggie cajun burger, een licht pittige burger van kidneybonen, paprika, maïs en mozzarella met tomaat, ingelegde rode ui en cheddarkaas. De frietjes zijn krokant en smaken goed. Aan de overkant geniet een collega van smeuïge garnaalkroketten op dikke sneden brood met dragonmayonaise. Dit eetadres is een mooi en lekker alternatief voor de klassieke brasseriekeuken. 

Bezocht jij al Hanzestad Harderwijk?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Beleefde je er iets leuks of ontdekte je een bijzonder plekje in één van de charmante Hanzesteden? Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. Onderweg prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toeristisch Informatie Punt Harderwijk | Markt 1, Harderwijk | Tel: +31 (0)6 10 00 61 80 | Internet: heerlijkharderwijk.nl
Toerisme Hanzesteden | Internet: visithanzesteden.nl
Toerisme Nederland | Internet: holland.com/be_nl/toerisme.htm
Zien en doen
Stadsmuseum Harderwijk | Donkerstraat 4, 3841 CC Harderwijk | Tel: +31 (0)341 41 44 68 | Internet: stadsmuseum-harderwijk.nl
Marius Van Dokkem | Academiestraat 7, 3841 ES Harderwijk | Tel: +31 (0)341 41 44 68 | Internet: mariusvandokkummuseum.nl
Grote Kerk | Kerkplein 1, 3841 EC Harderwijk | Internet: grotekerk.hervormdharderwijk.nl
Adventure Park Harderwijk | Internet: adventure park Harderwijk
Eten en drinken
YAMS Koffiebar | Luttekepoortstraat 6, Harderwijk | Tel: +31 (0)854 86 40 64 | Internet: YAMS Koffiebar
Dikke Dirck | Hondegatstraat 3, 3841 CG Harderwijk | Tel: +31 (0)341 41 27 17 | Internet: dikkedirck.nl/restaurant-harderwijk
Patisserie & ijs Patrijs | Hondegatstraat 4, 3841 CG Harderwijk | Tel: +31 (0)341 26 69 30 | Internet: patrijsharderwijk.nl
Strandpaviljoen Walhalla | Strandboulevard West 1, 3841 CS Harderwijk | Internet: Strandpaviljoen Walhalla
Ouderwetse bakkerij | Kleine Marktstraat 1, 3841 BD Harderwijk | Tel: +31 (0)341 41 21 35 | Internet: ouderwetsebakkerij.nl
Streekproducten
‘t Boerinneke | Havendam 16a, Boulevard, Harderwijk | Tel: +31 (0)6 52 02 45 94 | Internet: ijsboerinneke.nl
Het Brouwhuys | Internet: hetbrouwhuys.nl
Bereikbaarheid
Met de auto | Het centrum van Hanzestad Harderwijk is niet zo groot, alles is op wandelafstand. Wij parkeerden in de ondergrondse Houtwal Garage, waarvan gezegd wordt dat het één van de mooiste Nederlandse parking is. Je steekt als het ware de straat over en wandelt zo het centrum in. Nog een handige parking net buiten de stadsmuren is Parkeerplaats 2. Via de stadshaven bereik je op 5 minuutjes het centrum. Ideaal gelegen als je nog een ijsje van bij ‘t Boerinneke wil meenemen op je terugweg!
Of met de fiets | Logeer je in de omgeving, dan is een fietstocht naar Hanzestad Harderwijk een aanbeveling. Of ga voor de Hanzesteden fietsroute.

? Pin nu en plan laterhanzestad harderwijk

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *