HOKA wandelschoenen

Uitgetest: HOKA wandelschoenen – Anacapa 2 GTX low GORE-TEX

Al jaren wandel ik graag met A-mid hoge wandelschoenen. Ik hou van stevige wandelschoenen die mijn enkels veilig houden op oneven terrein. Tijdens een lange reis in Zuid-Amerika zie ik echter veel mensen op pad met trail- of sportschoenen. Dit maakt me wel benieuwd! Met plezier test ik de HOKA wandelschoenen Anacapa 2 GTX low GORE-TEX.

HOKA, ontworpen voor traillopers
Het ontwikkelen van de perfecte trailschoen is de grote droom van de oprichters wanneer ze in 2009 HOKA oprichten. Het doel: ultiem loopcomfort met lichtgewicht materialen. Wat HOKA vanaf de start uniek maakt, is de oversized zool die voor extra balans zorgt. De oversized zool met schokdemping is ondertussen het paradepaardje van zowel HOKA loopschoenen als van HOKA wandelschoenen.

HOKA, voor alle lopers en wandelaars
De schoenen worden eerst door de ultra running community omarmt en daarna winnen ze aan populariteit bij elk type loper. Als verlengstuk van de trailschoenen brengt HOKA ook wandelschoenen uit. Hierbij gebruiken ze dezelfde technologie en filosofie die ze gebruikten voor de ontwikkeling van de loopschoenen.

De HOKA wandelschoenen Anacapa 2 GTX low GORE-TEX in het kort
Zoals typisch voor HOKA is ook de Anacapa 2 GTX low GORE-TEX wandelschoen een lichtgewicht. Het gewicht per schoen is ongeveer 350 gram. De wandelschoen heeft een neutrale stabiliteit. Dit betekent dat ze stabiliteit geeft zonder hierin te willen overcompenseren. De demping om impact te verminderen is gebalanceerd. Op HOKA’s schaal voor demping is dit gemiddeld. De schoen is vervaardigd uit duurzame en waterdichte materialen. Het gebruik ervan is eerder geschikt voor dagwandelingen.

HOKA wandelschoenen

De juiste maat kiezen
De maat voor een wandelschoen kiezen is niet altijd makkelijk. Ga voor groot genoeg zodat je tenen voldoende ruimte hebben, maar ook niet te groot zodat je hiel goed vastzit. Via de website van HOKA is er een tool om je maat te bepalen. Ik maak hier gebruik van en voor mij klopt de maat. Handig!

HOKA wandelschoenen

Voelt als een loopschoen
Wanneer ik de HOKA wandelschoenen voor het eerst aantrek, heb ik inderdaad meer het gevoel dat ik loopschoenen aanheb in plaats van wandelschoenen. Ik ben gewend aan hoge wandelschoenen die ongeveer het dubbele wegen. Tijdens een korte wandeling van 8 km in de stad voel ik dat de schoenen goed zitten. Normaal zou ik voor zo’n korte wandeling de moeite niet doen om wandelschoenen aan te trekken, maar deze lichte, sportieve wandelschoenen schiet ik met plezier aan.

De echte test in de Ardennen
Ik onderwerp de HOKA wandelschoenen aan de echte test tijdens een wandeling van 27 kilometer in de Ardennen. Mijn grote angst bij lage schoenen is dat ik mijn enkels zou pijn doen omdat ik mijn voeten vrij vaak omsla tijdens het hiken. Maar tijdens de 27 km lange tocht slaag ik geen enkele keer mijn voet om. De brede zool die voor meer stabiliteit zorgt, doet blijkbaar uitstekend zijn werk!

Qua comfort zit de schoen ook goed. Mijn tenen hebben voldoende ruimte en mijn hiel zit stevig vast. Enkel op het einde van de wandeling merk ik een kleine blaar op aan mijn hiel. Het is wel erg warm op de dag van de hike, dit verhoogt dus sowieso de kans op een blaar door opgezwollen voeten. In het algemeen ben ik tevreden over de pasvorm en vooral het lichtgewicht van de schoenen. Het voelt echt een beetje als op wolkjes lopen in vergelijking met een zwaardere bergschoen!

HOKA wandelschoenen

De look van HOKA wandelschoenen
In eerste instantie schrik ik van de kleur wanneer ik de doos open. Ze zijn écht paars. Na wat complimenten van vriendinnen kan ik ze wel smaken. Er zijn drie kleuren beschikbaar voor vrouwen: zwart, paars en turquoise. Maar eerlijk, voor outdooractiviteiten heb ik persoonlijk liever aardse kleuren: beige, kaki, bruin etc. Ik heb het gevoel bij veel outdoormaterialen dat deze kleuren voor mannen altijd beschikbaar zijn. Voor vrouwen gaan ze steeds voor fellere kleuren. Spijtig! Als je in gedachten houdt dat het hier om een sportiever model gaat dat bij een loopschoen aanleunt, dan snap ik de kleurkeuzes wel hoor!

HOKA wandelschoenen

Mijn conclusie over de HOKA wandelschoenen Anacapa 2 low GORE-TEX
Het is even wennen: van een bruine hoge wandelschoen naar fel paarse, lage sportieve wandelschoenen. Voor een dagwandeling op makkelijker terrein ben ik fan! De schoen zit comfortabel, weegt weinig en geeft veel stabiliteit. Voor dagwandelingen in de bergen op oneffen terrein zou ik toch eerder naar mijn vertrouwde bergschoenen grijpen voor de stevigheid of misschien uit gewoonte. Ik ben blij dat ik de vergelijking heb kunnen maken en nu kan ik genieten van 2 paar wandelschoenen, elk voor hun eigen type wandeling!

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

102 reacties op “Uitgetest: HOKA wandelschoenen – Anacapa 2 GTX low GORE-TEX”

    1. Correctie op mijn vorige reactie:

      -1 De wandelingen die ik samen met mijn supervrouw Wilma tijdens onze Honeymoon New Zealand in 1992 hebben gemaakt

      -2 Met Wilma en onze dochters Samantha, die 6 was, en Kimberly, die 2 was, tijdens onze 6 weken rondreis door Australië in 1999. Hadden wij toen maar zo’n lichtgewicht schoenen gehad i.p.v. zware leren schoenen met wollen sokken.

      -3 Ook de wandelingen tijdens mijn 3 solo-lift-reizen in de jaren tachtig. Nu kan ik ze ook goed gebruiken tijdens liften, hangmat-weekenden en op reis.

      Met vriendelijke #EWTPWGYE (mijn hashtag:) )-groet,

      Theo “SurvivalTrotter” Brouwers
      Avonturier van bijna 61 jaar & Trendwatcher op vele gebieden

    2. De mooiste wandeling in de omgeving is Rondje Rijsingen. Door velden, over paden, wetjes, door bossen, langs een rivier. Zo heerlijk die afwisseling.

  1. Het hangt een beetje van het moment af 😉
    Ik vind de Alsbergwandeling in Tielt-Winge mooi. Rustig en je passeert de zwevende trap uit de ‘Callboys’ 🙂 En als ultieme (berg)wandeling vind ik de GR20 wel de max!

  2. In mijn eigen buurt kies ik resoluut voor het Stiltepad in Hingene-Bornem.
    Bewust luisteren naar natuurgeluiden, een bezoekje brengen aan het kasteel d’Ursel, en als het kan een ommetje maken naar de Notelaer aldaar.
    Er is zelfs een plekje waar je in alle stilte kan liggen in een hangmat. In één woord : zàlig.

    1. De n70-route in Nijmegen is zonder twijfel mijn favoriet. Met halverwege een heerlijke pannekoek bij de Duivelsberg! 🥞🧚🏼 Dit is ook een deel van het Pieterpad. Genieten!

  3. Dan kies ik er toch voor om deze schoenen uit te testen op het Mullerthal trail. Veel goede herinneringen aan deze wandeling dus ga er met plezier opnieuw naartoe!

    1. De wandelingen die mijn supervrouw Wilma tijdens onze Honeymoon New Zealand in 1992 hebben gemaakt + met Wilma en onze dochters Samantha, die 6 was en Kimberly, die 2 was tijdens onze 6 weken rondreis door Australië in 1999. Had wij maar toen zo’n lichtgewicht schoenen gehad i.p.v. zware leren schoenen met wollen sokken. Ook de wandelingen tijdens mijn 3 solo-vliegreizen in de jaren tachtig. Nu kan ik ze ook goed gebruiken tijdens liften, hangmat-weekenden en op reis. Met vriendelijke #EWTPWGYE (mijn hashtag:) )-groet,
      Theo “SurvivalTrotter” Brouwers
      Avonturier van bijna 61 jaar & Trendwatcher op vele gebieden

  4. Wat had ik deze schoenen graag gehad in Kauai-Hawaii bij de Kalalau trail! Mooiste wandeling ooit en zou het zo weer overdoen. Verder houden wij ook van wandelingen in de buurt met de hond 🐶

    1. Al jaren fan van Hoka :)! Mijn favoriete wandeling in de buurt blijft de wijnmuur wandeling op de wijngaardberg ! Mooiste wandeling van de zomer was de grote tour in de Coccora vallei in Colombia 🇨🇴😍

  5. Absoluut Mount Misen in Miyajima (Japan). Ik weet nog altijd niet hoe ik die klim jaren geleden op mijn allstars heb overleeft 😅. Ik ben ook wel hogere wandelshoenen gewoon, dus ben wel super benieuwd voor deze 😁

  6. Mijn favoriete wandeling was in Pico’s de Europa! Prachtige omgeving, zelfs in de gietende regen. Al kan ik ook genieten van Heverlee bos of de Kalmthoutse heide, lekker dicht bij huis!

    1. Ninglinspo een beek in de Ardennen in België. Ninglinspo is bekend vanwege zijn mooie natuurlijke omgeving en wandelpaden. Het is een populaire bestemming voor wandelaars en natuurliefhebbers.

    1. My all time favorite wandeling: wandeling doorheen het amazonewoud in Ecuador – Cuyabeno. 🦍🐍
      Wandeling die op de planning staat: Cadini Di Misurina in Italië (Dolomieten). ⛰️
      De wandel schoenen gaan ook zeker van pas komen om te trainen voor de dodentocht! 💪

  7. Deze HOKA wandelschoenen had ik wel willen dragen tijdens mijn wandeling in de Vikoskloof in Griekenland.
    Maar zo’n lichtgewichtjes mogen natuurlijk ook altijd volgend jaar mee naar het Baskenland en de Pico de Europa.
    Ben benieuwd of ze mee willen….

  8. Zou de Hoka wandelschoenen graag uitproberen (ik draag gewoonlijk hoge wandelschoenen). Ik ben een senior die nog veel wandelt, vaak met Wandelsport Vlaanderen, en vooral in de verschillende regios van Vlaams Brabant.

  9. Nooit eerder had ik schoenen van het merk HOKA, dus wil deze graag eens proberen.
    Als ik écht 1 favoriete route moet kiezen dan zou het
    Langs de bronnen van het Burreken zijn. (Een prachtige route 14,5 km door de Vlaamse Ardennen met oa stuk Schorisse)
    Heb zelf geen eigen website maar geef de link naar de route.

  10. Dit zou net op tijd zijn, vorige week -tijdens mijn favoriete wandellus “de palingbeek wandelroute” waar ik trotse meter van ben via provincie west Vlaanderen- ontdekte ik dus een scheurtje in mijn wandelschoenen. Met de nattere dagen voor de deur moeten er dus nieuwe komen en ik heb nog geen keuze gemaakt. Zou ik voor HOKA durven gaan ?

  11. wandelen hier in onze mooie stad! gaan wandelen aan zee! we doen veel groepsreizen met veel bezoek aan sites en wandelingen en ja dan zullen deze ook gedragen worden! ja ook aandoen om te tuinieren!

  12. Dat hangt heel sterk af van het moment en het gezelschap.
    Even snel tussendoor ga ik heel graag het paardenparcours wandelen in De Gavers in Harelbeke.

  13. In etappes doe ik de GR36 in Frankrijk: het landschap is zéééér gevarieerd… een extra paar wandelschoenen zou zeker van pas komen.
    Tot nog toe de mooiste étappe: les montagne d’Alaric

  14. Hoka wandelschoenen hebben optimale demping, zijn duurzaam en hebben een goede grip ! Graag testen!

  15. Wandeling “Oostendse kreken” : Deze route gaat door krekengebied en de polders ten zuidoosten van Oostende. Velden, bosjes, weiden en kreken en de daarbij horende fauna en flora typeren de route.

  16. De Sloebertocht is toch een van de mooiste georganiseerde wandelingen in Belgie. En dan is er ook nog de pokentocht te Gentbrugge die is zeer leuk om te doen met halloween.

  17. Leuk om te gaan wandelen met onze club De Natuurvrienden Merksem en iedereen een beetje jaloers te maken

  18. Ik heb dinsdag de Gentbrugse Meersen doorkruist. Tussen de buien door, heerlijk in de zon. Ik ben wel op de verharde paden moeten blijven, want de andere routes waren te drassig en modderig.

  19. 1 van mijn favoriete wandelingen is in Maastricht: de Sint Pieterswandeling en de ENCI groeve. Dichter bij huis kan ik altijd genieten van de heidebergwandeling in Herentals. Ook de wandeling in Oud Reemst ( Otterlo) is echt bangelijk mooi

  20. Wandeling naar en rond het Zwitserse bergmeer Trübsee (Engelberg). Pittige klim en afdaling, maar ongeëvenaarde stilte, rust en bloemenpracht rond dit prachtige meertje met perfecte spiegeling van omringende bergen. Het enige wat je hoort zijn de bellen van de koetjes.

  21. De mooiste wandeling is voor mij de ‘Bruggetjeswandeling’ in de Gewestbossen te Ravels.
    10 kilometer dwars door een grote verscheidenheid aan bomen en bossen.
    Voor mij is er niets leuker dan dat!

  22. Recent de “In de Zonhovense Teut” gewandeld. Heel mooi. Net zoals de Kalmthoutse Heide. Uren wandelplezier. Maar de prachtige bergwandelingen in Voralberg in Oostenrijk staan zeker op nr 1.

  23. Oh super, komen zeker van pas als we jaarlijks onze vakantie doorbrengen in Oostenrijk, daar kom ik volledig tot rust, de mooiste wandelingen in de bergen, langs de mooie meren, genieten van de prachtige natuur, de uitzichten, een aanrader om volledig te ontspannen, helemaal zen

  24. Wandeling Ree in de Kalmthoutse Heide, zeker eind augustus of begin september als de heide in volle bloei staat.

  25. Eén van de mooiste wandelingen van die Belgische Ardennen. Het traject leidt wandelaars langsheen de Ninglinspo, een bergriviertje in de provincie Luik, doorheen het prachtig groene heuvellandschap rond Aywaille. Een must voor iedereen die de Ardennen bezoekt

  26. De Choquequirao in Peru vond ik echt een fantastische meerdaagse wandeling! Hier in Nederland wandel ik graag in het gebied van De Grote Peel. Binnenkort ga ik naar Jordanië om hopelijk een nieuwe fantastische wandeling te maken!

  27. Onze favoriet is de Trage Tocht Slenaken | Onderste en Bovenste Bos, Schilberg en de Gulp in Nederland , mooie streek een echte aanrader

  28. De Greenspot wandeling in Borgloon vind ik zelf wel een aanrader (13 km). We hebben die dit weekend gedaan en die was echt heel aangenaam! Heel mooi landschap.

  29. Sowieso tµde Wicklow Way in Ierland! Dit was mijn eerste kennismaking met het mooie land en de vriendelijke mensen!

  30. Smokkeltochten in Stekene met het prachtige Stropersbos, Vossenhol/waterwinningsgebied & Clingse bossen … Wandeling in een enig stukje natuur!

  31. Ik prefereer het Wildnis Trail… Aan, op en nabij het vroegere legerkamp van Vogelsang in het Eifelgebied met als startplaats Höfen, een deeldorp van Monschau. Een vierdaagse tocht met opties om in kleine dorpen te overnachten of op paalkampeerplaatsen in het domein zelf. Ben er al 2 X geweest: 1 X met mijn echtgenote en 1 X met drie kleinkinderen. Een absolute aanrader, zeker in het voorjaar als alles in bloei staat. Heel wat natuuronderweg. Het is trouwens de bedoeling om dit gebied tot een echt natuurpark te laten overgaan…. binnen een twintig jaar +/8-….

  32. Zeker Torres del Paine in Patagonië (Chili). Prachtige wandeltocht met verrassende pieken, leuke Refugio’s en prachtige meren met ijsschotsen. Aanrader!!

  33. De laddertjeswandeling in Rochehaut in de Belgische Ardennen, ook wel Les Échelles de Rochehaut genoemd, éen van de leukste en spectaculairste wandelingen van de Ardennen.

  34. De wandeling rond het meer van Nisramont (14km) in de Ardennen. Best een uitdagende wandeling! Er is flink wat klim- en klauterwerk voorzien in deze wandeling!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *