nederlandse hanzesteden deventer

Deventer in Nederland: hipste Hanzestad aan de IJssel

De titel doet misschien anders vermoeden, maar Deventer is naast hip, vooral de oudste Nederlandse Hanzestad. Hoewel het Hanzeverbond er nog steeds een belangrijke rol speelt, trekt de pittoreske stad aan de IJssel steeds vaker de eigentijdse kaart. Streetfood, kunst en moderne architectuur nemen nu de bovenhand. Reisreporter Kiënta nam een kijkje!

Eerste Hanzestad van Nederland
Deventer verschijnt voor het eerst in de geschiedenisboeken omstreeks 750 toen Heidense Saksen er woonden. Onder leiding van de Engelse missionaris Lebuïnus vond het christendom er zijn intrek. Redenen genoeg voor de Bisschop van Utrecht om in 950 naar Deventer te vluchten en zo aanvallende Vikingen achter zich liet. Maar echt interessant wordt het pas in de 13de eeuw, wanneer Deventer als een van de eerste Nederlandse steden deel uitmaakt van het in Noord-Duitsland ontstane Hanzeverbond.

De skyline van Deventer.

De skyline van Deventer.

Slim samenwerken
Met de IJssel als kloppend hart door Deventer en 8 andere Nederlandse Hanzesteden was het tijdens de middeleeuwen vanzelfsprekend om handel te drijven over het water. Om dat in goede banen te leiden stelden kooplieden de Hanze op: een samenwerkingsverband om veiliger, voordeliger en makkelijker goederen te kopen, verkopen en vervoeren. Deventer werd de eerste Nederlandse Hanzestad, de overige steden volgden snel. Tot op vandaag liggen er in onder meer Duitsland, Spanje, Portugal, Scandinavië, Nederland en Vlaanderen voormalige Hanzesteden.

De Brink (links) met de Waag (rechts).

De Brink (links) met de Waag (rechts).

Wegen op de Brink
In Deventer gebeurde alles op de Brink, het grote marktplein en centrum van de stad, ook vandaag nog. Imposante Franse gevels uit de 17de eeuw omlijnen het langwerpige plein waar tal van horecazaken, winkels en huurappartementen liggen. Pal in het midden van de Brink ligt het meest imposante gebouw: de Waag, daterend uit midden 17de eeuw. Hier werden tot 1862 goederen gewogen voor een eerlijke handel waardoor dit het oudste waaggebouw van Nederland is.

Deventer_deventerkoek1

Proef en koop heerlijke Deventer Koek in de authentieke winkel.

Proef en koop heerlijke Deventer Koek in de authentieke winkel.

Proeven van de Hanzestad
Even verderop proef je letterlijk van de Hanzestad bij de Deventer Koekwinkel, een begrip in Nederland. De koek uit 1417 werd razend populair tijdens de Hanzeperiode. Het lekkere, zoete gebak (vaak gegeten met een laagje boter) doet denken aan peperkoek en blijft langer dan 3 dagen vers. Daardoor ruilde de scheepsbemanning brood al snel in voor echte Deventer Koek. Bakker Jacob Bussink kocht de koekbakkerij over in 1820 en werd als snel de grootste speler op de markt. Zelf thuis maken zit er helaas niet in: het recept is al jaar en dag geheim.

De impressionante bergkerk doet nu dienst als expositieruimte.

De impressionante bergkerk doet nu dienst als expositieruimte.

Kerk als erkend cultuurpunt
In het Bergkwartier, rechts van de Brink, ligt de Bergkerk uit de 13de eeuw. Deze gigantische kerk met twee spitstorens ligt op een zandheuvel en deed dienst als beschermde burcht. In 1975 kocht de stad het bouwwerk op voor een symbolische gulden om het uiteindelijk in te richten als expositieruimte, bij gebrek aan een deftig stedelijk museum en om Deventer terug cultureel op de kaart te zetten. Van 12 mei tot en met 27 augustus 2017 geniet je er van de toonaangevende tentoonstelling Roofkunst: een verzameling meesterwerken uit Nederland die de Duitsers tijdens WOII in beslag namen.

Het oude en nieuwe stadhuis van Deventer.

Het oude en nieuwe stadhuis van Deventer.

De Grote Kerk van Deventer met de toren die je kan beklimmen.

De Grote Kerk van Deventer met de toren die je kan beklimmen.

Meer centraal gelegen, links van de Brink, staan er nog tal van bezienswaardigheden die de tand des tijds zo goed mogelijk overleefden. Breng zeker een bezoekje aan deze 3:

1. De Proosdij in de Sandrasteeg: Deventer is een van de oudste steden van Nederland, en dus moet het oudste stenen huis van Nederland hier wel staan. De Proosdij, waar de proost (vertegenwoordiger van de bisschop en de keizer) woonde, werd in 1130 opgetrokken uit tufsteen. Je ziet nog goed het verschil tussen de oorspronkelijke stenen en de restauratie.

2. De Grote of Lebuïnuskerk en de Oude Mariakerk: in Deventer vang je twee vliegen in één klap wanneer je de kerk bezoekt. De huidige Grote of Lebuïnuskerk kwam tot stand omstreeks de 15de eeuw en beschikt over een toren die je ’s zomers kan beklimmen. Wie goed kijkt, ziet ook nog restanten van de Oude Mariakerk, aanvankelijk gebouwd als parochiekerk voor de burgerij. Binnen de fundamenten ligt er nu een restaurant. Tegen de gevel van de kerk liggen de Maagdenhuisjes.

3. Het stadhuis: naast het oude stadhuis met classicistische voorgevel uit de 17de eeuw, staat een modern pand uit 2016 te blinken. De gele strakke pilaren leiden naar een gezellige binnenplaats om even tot rust te komen. Leuk detail: de vingerafdrukken tegen de gevels zijn van de inwoners van Deventer!

Creatievelingen maakten van het Havenkwartier een hippe buurt om te wonen en werken.

Creatievelingen maakten van het Havenkwartier een hippe buurt om te wonen en werken.

Origineel logeren in het Havenkwartier van Deventer: op een silo in de Lucy Cube!

Origineel logeren in het Havenkwartier van Deventer: op een silo in de Lucy Cube!

Hip Havenkwartier
Het meest moderne gedeelte van Deventer, zo niet het hipste is het Havenkwartier! Na de crisis van WOII kregen creatievelingen hier carte blanche en maakten ze van de buurt een moderne mix met woon-, werk- en ontspanningsmogelijkheden. Ik kijk mijn ogen uit op oude containers en silo’s die een tweede leven krijgen zoals hotelkamer Lucy Cube of een loft helemaal boven een voormalige graansilo! De gemoedelijke sfeer doet vergeten dat er ook nog gewerkt wordt, al kan de coffeeshop op de hoek daar ook voor iets tussen zitten.

De hele wereld op je bord in Fooddock.

De hele wereld op je bord in Fooddock.

Primeur in Oost-Nederland
Eten gebeurt hier in Fooddock: de 1ste overdekte foodhall van Oost-Nederland. Een tiental standjes presenteren je biologisch en lekker eten van over de hele wereld. Van frozen yoghurt en sushi tot Duitse Flammküchen en Mexicaanse tapas, je proeft het allemaal in de gezellig aangeklede graansilo’s. Mooi meegenomen: 20 procent van de eetstanden wisselt voortdurend waardoor je als bezoeker telkens nieuwe smaken ontdekt! Installeer je ’s zomers op het terras met uitkijk op het Havenkwartier, heerlijke plek om een glas te drinken en te genieten van de zonsondergang!

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen

Toerisme Nederland | www.holland.com
Toerisme Hanzesteden | www.hanzesteden.info | www.visithanzesteden.nl
Toerisme Deventer | VVV Deventer | Brink 89
Tel. +31 (0)570 710 120 | E-mail: [email protected] | Internet: www.deventer.info
Internationale Hanzedagen 2017
| www.hanze2017.nl
Stadsplan | Vind alle bezienswaardigheden op deze kaart.
Bereikbaarheid
Auto
| Vanuit Brussel: 257 km. Reistijd: zo’n 3 uur.
Trein | Vanuit Brussel en Antwerpen neem je de trein richting Schiphol Airport, afstappen in Roosendaal. Neem de trein richting Zwolle en stap uit in Deventer. Reistijd: zo’n 4 uur.
Internet: www.ns.nl
Overnachten
Sandton IJsselhotel | Worp 2
Tel. +31 570 66 70 80 | E-mail: [email protected] | Internet: www.sandton.eu/sandton-ijsselhotel/
4-sterrenhotel aan de IJssel met ruime kamers. Groot zonneterras met uitzicht op de IJssel en de skyline van Deventer. Met een veerbootje (van 9u tot 23u) sta je binnen de 2 minuten aan de overkant van het water in het centrum. Prijzen: enkel 1€ – retour €1,5.
Lucy in the Sky | Lucy Cube | Noordzeestraat 4 | Havenkwartier
Tel. +31 641 23 80 68 | E-mail: [email protected] | Internet: www.elucy.nl
Slaap in een compact ingerichte kubus op een oude silo en geniet van het uitzicht over het Havenkwartier! Prijs: vanaf 165 € per nacht, voor 2 personen.
Bezienswaardigheden en activiteiten
De Waag (met museum)
| Brink 56
Internet: www.museumdewaag.nl
De Bergkerk | Bergkerkplein 1
Tentoonstelling Roofkunst | 12 mei t/m 27 augustus | Internet: www.roofkunst.com
Stadhuis Deventer | Grote Kerkhof 1
Internet: www.deventer.nl
Havenkwartier Deventer | Internet: www.havenkwartierdeventer.com
Eten en drinken
Bussink Deventer Koekwinkel
| Brink 84
Tel. +31 570 614 246 | E-mail: [email protected] | Internet: www.deventerkoekwinkel.nl
Bistro De rode kater | Grote Kerkhof 25-26
Tel. +31 570 869 998 | E-mail: [email protected] | Internet: www.derodekater.nu
Smakelijk lunchadres in het centrum van de stad met ruim terras.
Fooddock
| Zuiderzeestraat 2 | Havenkwartier
Internet: www.fooddock.nl

Foto’s: © Kiënta Martens

Over deze auteur

Reisreporter Kiënta houdt van steden. Met haar camera en notitieblok in de hand gaat ze op indrukwekkende pleinen en in smalle steegjes op zoek naar de mooiste architectuur, de boeiende cultuur en de lekkerste adresjes. Actief vindt ze haar draai op skilatten en ook nationale parken schrikken haar niet af!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

5 reacties op “Deventer in Nederland: hipste Hanzestad aan de IJssel”

 1. En dan zijn jullie de bijzonder leuke winkeltjes/boetiekjes in de Kleine en Grote Overstraat (e.o.) nog vergeten te benoemen! Bij deze….!

  1. En de historie van Go Ahead Eagles Arbeiders club. Ook daarvan heb je een Historie hoe het leeft onder de echte Deventernaren. Plus de roei vereniging en de haven aan de IJssel 😉

 2. Niet te vergeten !!!!
  De ontmoeting !
  BOEKEN MET… & KLEDING MET…
  Op nieuwstraat 19 hebben we een boekwinkel en een winkel in tweedehands kleding.
  De winkel is open op dinsdag t/m zaterdag, van 10:00 tot 16:00.

 3. En natuurlijk mogen onze grote stadsevenementen niet vergeten worden.

  Denk hierbij aan:
  Deventer op stelten.
  vrijdag 7 t/m zondag 9 juli 2017

  De grootste boekenmarkt van Europa
  Datum: zondag 6 augustus 2017
  Tijd: 9.30-17.30 uur
  Toegang: gratis
  Locatie: Deventer IJsselkade en binnenstad: Brink, Zandpoort, Polstraat, Melksterstraat, Grote Kerkhof, Nieuwe Markt, Vispoort, Welle, Onder de Linden, Kapjeswelle en Van Twickelostraat.
  Bezoekersaantal: ca. 125.000 personen

  De 26ste editie van het Dickens festijn.
  16 & 17 december 2017 | 11 – 17 uur

  En dan heb ik het nog niet over de evenementen als Foodtruckfestifal, Smaak van Deventer, Deventer kermis etc. etc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *