hanzestad zutphen

Eigenzinnige Hanzestad Zutphen

Hanzestad Zutphen is een van de oudste steden van Nederland. De stad kent een rijke geschiedenis en dat merk je wanneer je erdoor struint. Daarnaast kan je er ook genieten in de vele horecagelegenheden en gezellig shoppen in de unieke winkels en speciaalzaken.

hanzestad zutphen
hanzestad zutphen
hanzestad zutphen
hanzestad zutphen
hanzestad zutphen
hanzestad zutphen
hanzestad zutphen
hanzestad zutphen
hanzestad zutphen (6)
hanzestad zutphen hanzestad zutphen hanzestad zutphen hanzestad zutphen hanzestad zutphen hanzestad zutphen hanzestad zutphen hanzestad zutphen hanzestad zutphen (6)

ZIEN EN DOEN IN HANZESTAD ZUTPHEN

Per fiets op pad om en rond Zutphen
hanzestad zutphenDe dag starten we met een fietstochtje rondom en binnen de Hanzestad Zutphen. Langs de stadsrand heb je een mooi zicht op de IJssel en op delen van de oude stadsmuren en -poorten. Tijdens het fietsen maken we verschillende stops bij de fotogeniekste plekjes van Zutphen. Ook de omgeving rond Zutphen is een fietsparadijs laten we ons vertellen. Wij hebben helaas de tijd niet om dit op ons programma te zetten, maar laat het een reden zijn om terug te komen!

Slenter tussen historische reuzen
hanzestad zutphenHanzestad Zutphen staat vooral bekend als Torenstad. Tientallen torens sieren de horizon waarvan de bekendste al dateren uit de middeleeuwen. Fiets langs het water en neem een kiekje met deze fotogenieke reuzen. Aangezien in het centrum van Zutphen weinig moderne hoogbouw staat, blijven deze historische aandachtstrekkers iconisch voor de Zutphense skyline.

Zutphenaren door de tijd heen
Om meer te leren over de rijke geschiedenis van Zutphen trekken we naar het Stedelijk Museum van Zutphen. Er zijn vaste en wisselende collecties. Voor de vaste collectie kan je gebruik maken van de audiotour die inbegrepen zit in de ticketprijs ‘Het verhaal van Zutphen’. Het Stedelijk Museum is in hetzelfde pand gevestigd als het Henriette Polak museum, hét museum voor modern klassieke schilder- en beeldhouwkunst in Nederland. De Musea Zutphen vind je net naast de Walburgiskerk, de volgende stop op ons lijstje.

Waan je in de middeleeuwen en bewonder de originele Librije
hanzestad zutphenDe Sint-Walburgiskerk torent met zijn 76 meter trots boven het ’s-Gravenhof uit. Van op dit plein, meteen ook het oudste plein in Zutphen, bewonder je de forse toren die de skyline van Zutphen zo typeert. Zijn je batterijen nog opgeladen? Waag je dan zeker aan de beklimming van de Walburgistoren. Eén keer boven trakteert Zutphen je op schitterende vergezichten over de onderliggende stad, IJssel en Veluwe. Ben je boven uitgekeken, spring dan zeker nog even binnen in De Librije, de oudste openbare leeszaal van Nederland. Wandel doorheen deze originele kettingbibliotheek, waar de boeken vastgeketend zijn om te voorkomen dat ze uit de bibliotheek meegenomen worden en waan je even in de middeleeuwen. Geef je ogen de kost, want voor de enige andere originele kettingbibliotheek in Europa moet je richting Italië!

Kunst zien, horen en voelen in een voormalige dwangburcht
In de schaduw van de Sint-Walburgiskerk staat ‘Dat Bolwerck – Huis voor kunst en gedachten’. Het uit 1549 stammende rijksmonument, of beschermd monument, onderging een heuse transformatie. Waar eeuwen geleden opstandige mensen onder bedwang gehouden werden, zijn nu doorlopend binnen- en buitenexposities van hedendaagse beeldende kunsten. Onder de vorm van een kamerconcert luisteren wij naar getalenteerde cellisten tijdens het Internationaal Cellofestival georganiseerd door CelloWercken Zutphen. Toegang tot Dat Bolwerck met stadstuin, omsloten door de historische stadsmuur en de Drogenapstoren is vrij.

BIJZONDERE WINKELS & FIERE UITBATERS

Bonbon atelier Janson verwent chocoholics
Zutphen staat bekend om zijn unieke winkelaanbod. We kuieren rond in de shoppingstraten en komen zo Bonbon atelier Janson tegen. In de winkel verkopen ze alles van chocolade. Van truffels, over bonbons en patisserie tot vers roomijs. Alles wordt in het atelier achteraan in de winkel bereid. Echte ambacht dus! Ook bijzonder zijn de schilderijen in de winkel. Als je goed kijkt, zie je dat ze ook allemaal van chocolade gemaakt zijn!

Bakkerij Driekant pakt uit met pure smaken en bakkersambacht
hanzestad zutphenBij bakkerij Driekant wordt alles nog steeds op ambachtelijke wijze gebakken met biologische ingrediënten. Er is een uitgebreid dagvers aanbod van onder andere broden, gebak en taarten. Ter plaatse kan je genieten van al deze lekkernijen in Driekants lunchcafé. Vanaf een tafeltje binnen heb je zicht op de open keuken en kan je zien hoe het ambacht uitgevoerd wordt. Of kijk vanop het terras naar de passanten terwijl je geniet van ontbijt, lunch of koffie met zoetigheden. De bakkerij heeft ook een sociale component en biedt leertrajecten aan voor personen die moeilijker een plek vinden op de arbeidsmarkt. Duurzaam op alle vlakken, zo zien we het graag!

Slurpen van een bakje troost in een historisch kader
Ben je aan het shoppen geraakt? Dan is de kans groot dat je voorbij Café Old Dutch slentert. Het historisch pand siert de bruisende winkelstraat en lokt je met vers gebak. Plof neer op het terras en geniet van de gezellige drukte die er in de winkelstraat heerst, of trek naar binnen en omarm de gezelligheid van het bruine interieur. Geniet er van een warm bakje troost of degusteer een heerlijk speciaalbiertje recht van de tap. Wij konden dat laatste alvast zeker en vast smaken.

Dé place to be voor snoepers: museumwinkel Het Snoepje
We vonden een zéér bijzonder adresje in het oude centrum van de stad: museumwinkel Het Snoepje. We zijn er nog steeds niet uit of dit winkeltje behoort tot de categorie bezienswaardigheden, bijzondere winkels of zoete zonden. Het moge duidelijk zijn, wip even binnen in deze oud-Hollandse snoepwinkel die onderdak vond in een monumentaal pand. In het nostalgisch interieur staan rijen glazen potten met oud-Hollandse snoepjes. Tot wel 300 verschillende ouderwetse snoepjes staan uitgestald en maken kiezen ongemeen moeilijk. Naast oud-Hollands snoep als drop, pepermuntjes, toverballen en lolly’s spotten we ook buitenlandse lekkernijen zoals fijne Italiaanse koekjes in leuke cadeauverpakkingen. Tip: er zijn ook suiker-, gluten- en lactosevrije, vegetarische en veganistische snoepjes!

ETEN EN DRINKEN IN HANZESTAD ZUTPHEN

ZOETE ZONDEN EN KOFFIEBARS
Het Genietcafé, specialist in huisgemaakte heerlijkheden
Tijdens onze stadswandeling in Hanzestad Zutphen komen we terecht in het Oude Bornhof. Een kleine oase van groen waar we ontsnappen aan de drukkere binnenstad. Centraal in dit historisch hof vind je Het Genietcafé. Een hippe zaak met de nadruk op biologische producten. Naast biologische wijn, thee, koffie, sap en melk houdt Het Genietcafé altijd rekening met bijzondere wensen. Van glutenarm tot lactose- of suikervrij, iedereen kan hier terecht voor heerlijk gebak. Wij testen de High Tea en genieten van de eerste tot de laatste hap. De gezellige babbel met de medewerkers krijg je er gratis bij. Met een menukaart die voor 80% vegetarisch en veganistisch is, is dit Genietcafé helemaal mee met zijn tijd!

LUNCH EN DINER SPOTS
Aperitieven in een karaktervol rijksmonument
hanzestad zutphenWijnen, wijnen, wijnen! Komt je inner-Martien Meiland al naar boven? Nic & ik – Wine and Food is een sfeervolle wijnbar in hartje Zutphen. Oprichters Nicolai en zijn vrouw Bibi openden de zaak in 2018. Achter de karaktervolle gevel schuilt een sfeervolle bar waar je best op tijd kan gaan aperitieven. Het risico dat je hier wilt blijven plakken, is groot; we spreken uit ervaring! Met een uitgebreide kaart van maar liefst 40 zorgvuldig geselecteerde wijnen vindt iedereen hier zijn meug. Gepaard met een fris wijntje wagen sommigen van ons zich zelfs aan hun allereerste oester.

Freddy en zijn team toveren met Marokkaanse smaken
Onze dag in Zutphen sluiten we af bij Restaurant Sultani. Hoewel het ’s avonds al goed is afgekoeld, heerst er toch nog een gezellige drukte op de Groenmarkt. De verschillende overdekte en verwarmde terrassen lonken om bij aan te schuiven. Eigenaar Freddy begroet ons met een warme glimlach. Trots toont hij de open keuken waar zijn team gedreven in kookt. De Marokkaanse kruiden vliegen ons tot buiten tegemoet waardoor onze keuze alvast snel is gemaakt. De tajine met groenten, kikkererwten en geitenkaas is om duimen en vingers af te likken.

Italiaanse keuken zoals het hoort te zijn
Een lekker alternatief is het Italiaanse restaurant Vaticano in het statige pand Schulten Hues, op de Houtmarkt. Je kan je er neervlijen op het gezellige terras met uitzicht op de Wijnhuistoren en de Drogenapstoren. Het kabbelende water van de fontein op de Houtmarkt onderbreekt met tussenpozen het gezellige rumoer in de omgeving. We laten ons inspireren door de kelner en starten met de Vitello Tonato: dungesneden, in bouillon gegaard kalfsvlees met tonijnsaus, rucola en kappertjes. Daarna volgen voor het hoofdgerecht, Filetto di Manzo al Pepe Verde (gegrilde ossenhaas tournedos met groene peper, sjalotjes en brandy) en een Filetto di Manzo al Funghi (stukjes gegrilde ossenhaas in combinatie met grote garnalen met knoflook, limoenboter en Spaanse peper). Dit alles gepaard met heerlijke rode wijn Stefano Accordini Amarone della Valpolicella. Deze kiezen we in de prachtige veertiende-eeuwse wijnkelder waar bijzondere wijnen de aandacht verdienen van wijnliefhebbers.

OVERNACHTEN
Logeren in een authentiek gravenhof
Hotel ’s Gravenhof dat tot de Hampshire-hotelgroep behoort, heeft zijn onderkomen gevonden in Huize van de Kasteele, een prachtig monumentaal pand uit de 17de eeuw. Al bij het betreden van het binnenterras stap je als het ware een stuk lokale maar rijke geschiedenis in. Dat komt vooral door de architectuur uit de zeventiende eeuw en wordt versterkt door het interieur van de historische Stijlkamer met unieke schilderijen uit de zeventiende en achttiende eeuw.

Tip: Bij mooi weer is het terras van de brasserie een echte aanrader. Je kan er smakelijk genieten van eigentijdse en lekker bereide seizoensgerechten of je kan er gewoon iets drinken. Door zijn ligging is het Hampshire Hotel – ’s Gravenhof Zutphen ideaal voor een bezoek aan Zutphen. Vanuit het hotel loop je door de aanpalende steegjes van het oude Zutphen zo het charmante centrum in.

FIETSTIP
Ga je net zoals wij graag op ontdekking per fiets? Wij huurden een elektrische Gazelle bij Fietsverhuur Zutphen, gevestigd midden in het historische centrum op de Groenmarkt. Ontdek zo de fotogeniekste plekjes om en rond Zutphen of gebruik één van de samengestelde routes die je online of in de winkel kan aankopen.

Bezocht jij al Hanzestad Zutphen?

Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Beleefde je er iets leuks of ontdekte je er een bijzonder plekje? Laat het ons weten met een reactie hieronder.
P.S. Onderweg prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
VVV Inspiratiepunt Hanzestad Zutphen
| Houtmarkt 75, 7201 KL Zutphen | Tel: +31 (0)575 84 45 38 | Internet: inzutphen.nl/nl
Toerisme Hanzesteden
| Internet: visithanzesteden.nl
Toerisme Nederland
| Internet: holland.com/be_nl/toerisme.htm
Zien en doen

Musea Zutphen | ‘s-Gravenhof 4, 7201 DN Zutphen | Tel: +31 (0)575 51 68 78 | Internet: museazutphen.nl
Sint-Walburgiskerk | Kerkhof 3, 7201 DM Zutphen | Tel: +31 575 54 70 58 | Internet: walburgiskerk.nl
De Librije | Openbare leeszaal uit 1564 bij de Sint-Walburgiskerk | Internet: librije-zutphen.nl
Dat Bolwerck – Huis voor kunst en gedachten | Zaadmarkt 112, 7201 DE Zutphen | Tel: +31 (0)6 20 43 79 79 | Internet: datbolwerck.nl
Eten en drinken
Café Old Dutch
| Beukerstraat 44, 7201 LG Zutphen | Tel: +31 (0)575 51 34 60
Het Genietcafé | Oude Bornhof 57, 7201 DX Zutphen | Tel: +31 (0)575 54 00 45 | Internet: genietcafe.nl
Nic & ik
| Sprongstraat 16, 7201 KS Zutphen | Tel: +31 (0)6 15 35 17 81 | Internet: nicenik.nl
Restaurant Sultani | Groenmarkt 35, 7201 HW Zutphen | Tel: +31 (0)575 51 35 21 | Internet: sultani.nl
Vaticano
| Houtmarkt 79, 7201 KL Zutphen | Tel: +31 (0)575 54 27 52 | Internet: vaticano.nl
Shoppen
Museumwinkel Het Snoepje
| Ravenstraatje 3, 7201 DG Zutphen | Tel: +31 (0)6 22 12 80 14
Biologische bakkerij en broodcafé Driekant | Lange Hofstraat 23-25 en Lijmerij 23-25, Zutphen | Tel: +31 (0)575 74 32 55 | Internet: driekant.nl
Bonbonatelier Janson | Korte Hofstraat 12, 7201 KH Zutphen | Tel: +31 (0)575 51 04 06
Internet: bonbon.nl
Overnachten
Hampshire Hotel – ’s Gravenhof | ‘s-Gravenhof 6, 7201 DN Zutphen, Nederland | Tel: +31 (0) 575 59 68 68 | Internet: hampshirehotelsgravenhofzutphen.com
Bereikbaarheid
Met de auto
| De afstand vanaf Brussel naar Hanzestad Zutphen is 246 kilometer. Reken op een reistijd van ongeveer 3u 30 min.
Met de trein | Zutphen is perfect bereikbaar met de trein. Een meerwaarde die sommigen van ons team wisten te appreciëren. De reistijd vanuit Brussel-Zuid bedraagt 3u en 40min.
Of met de fiets | Logeer je in de omgeving, dan is een fietstocht naar Hanzestad Zutphen aanbeveling. Of ga voor de Hanzesteden fietsroute.

? Pin nu en plan laterhanzestad zutphen

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *