9 lekkernijen uit de Bretonse keuken

Bretagne bulkt van de rotsstranden en onberispelijke landschappen. Maar ook aan tafel kom je in de Franse regio aan je trekken. Zoet, zout en hartig zijn de sleutelwoorden. Het verbaast dan ook niet dat je er vooral de desserten en vieruurtjes moet proberen. Een overzichtje.

Bretagne is de thuisbasis van de Franse crêpes en galettes. De crêpes worden gemaakt van licht meel en worden vaak belegd met zoete ingrediënten. De hartige galettes worden gemaakt van boekweitmeel. Traditioneel wordt de galette belegd met ham, kaas en eieren. Moderne crêperies beleggen hun galettes ook met geitenkaas en vijgenjam of met eend en aardappelpuree. © Wikimedia Commons

Bretagne is de thuisbasis van de Franse crêpes en galettes. De crêpes worden gemaakt van licht meel en worden vaak belegd met zoete ingrediënten. De hartige galettes worden gemaakt van boekweitmeel. Traditioneel wordt de galette belegd met ham, kaas en eieren. Moderne crêperies beleggen hun galettes ook met geitenkaas en vijgenjam of met eend en aardappelpuree. © Wikimedia Commons

De ‘Galette saucisse’ is een ware Bretonse specialiteit. Puur, met ketchup, mosterd of een gebakken ei. De braadworst gerold in een galette is zeer geliefd in Rennes en omgeving. Ook in voetbalstadions en tijdens straatfestivals is deze Bretonse hotdog populair. © Wikimedia Commons

De ‘Galette saucisse’ is een ware Bretonse specialiteit. Puur, met ketchup, mosterd of een gebakken ei. De braadworst gerold in een galette is zeer geliefd in Rennes en omgeving. Ook in voetbalstadions en tijdens straatfestivals is deze Bretonse hotdog populair. © Wikimedia Commons

Bij galettes en crêpes wordt cider gedronken. Vooral Cornouaille in het zuidwesten en de Vallei van de Rance in het noordoosten van het appelrijke Bretagne zijn bekend om hun smakelijke cider. Een glas cider met een vleugje zwarte bessenlikeur is onder de naam ‘Kir Breton’ een geliefd aperitief. © Finistere Tourisme

Bij galettes en crêpes wordt cider gedronken. Vooral Cornouaille in het zuidwesten en de Vallei van de Rance in het noordoosten van het appelrijke Bretagne zijn bekend om hun smakelijke cider. Een glas cider met een vleugje zwarte bessenlikeur is onder de naam ‘Kir Breton’ een geliefd aperitief. © Finistere Tourisme

Gezouten boter is het hoofdingrediënt van de Kouign Amann. Deze Bretonse lekkernij is gemaakt van boter, bloem en suiker. Dunne lagen brooddeeg besmeerd met de gezouten boter en suiker worden over elkaar heen gelegd en kort gebakken. De beste Kouign Amann wordt gegeten in Douarnenez, in het zuidwesten van Bretagne. © Max Falkowitz

Gezouten boter is het hoofdingrediënt van de Kouign Amann. Deze Bretonse lekkernij is gemaakt van boter, bloem en suiker. Dunne lagen brooddeeg besmeerd met de gezouten boter en suiker worden over elkaar heen gelegd en kort gebakken. De beste Kouign Amann wordt gegeten in Douarnenez, in het zuidwesten van Bretagne. © Max Falkowitz

De heerlijke oesters uit Cancale zijn wereldwijd bekend. De Franse koning stuurde in zijn tijd al zijn boden naar de kleine havenstad tussen Saint-Malo en de Mont Saint-Michel om de zeer begeerde oesters aan het hof in Parijs te laten bezorgen. Sinds 1994 werd Cancale benoemd als ‘site remarquable du goût’ voor de bijzondere kwaliteit van haar oesters. © Shining Workshop

De heerlijke oesters uit Cancale zijn wereldwijd bekend. De Franse koning stuurde in zijn tijd al zijn boden naar de kleine havenstad tussen Saint-Malo en de Mont Saint-Michel om de zeer begeerde oesters aan het hof in Parijs te laten bezorgen. Sinds 1994 werd Cancale benoemd als ‘site remarquable du goût’ voor de bijzondere kwaliteit van haar oesters. © Shining Workshop

De Bretonse honinglikeur Chouchen is ook een klassieker. De Kelten brachten het recept van Chouchen mee naar Bretagne en sindsdien is het onveranderd gebleven. Vers geperst appelsap brengt de fermentatie van de honing op gang. Als aperitief wordt Chouchen koud gedronken, maar in de winter is het ook warm te verkrijgen. © Garlic Chicken

De Bretonse honinglikeur Chouchen is ook een klassieker. De Kelten brachten het recept van Chouchen mee naar Bretagne en sindsdien is het onveranderd gebleven. Vers geperst appelsap brengt de fermentatie van de honing op gang. Als aperitief wordt Chouchen koud gedronken, maar in de winter is het ook warm te verkrijgen. © Garlic Chicken

‘Palets’ zijn eigenlijk ronde schijven, zoals een sjoelsteen, maar als ‘palets bretons’ zijn zij met veel boter en suiker het meest geliefde koekje in Bretagne. Het Bretonse familiebedrijf Maison Guella in Cancale bakt de dikke, ronde koekjes nog steeds op ambachtelijke wijze en nodigt bezoekers uit in de bakkerij. © Miki Nagata

‘Palets’ zijn eigenlijk ronde schijven, zoals een sjoelsteen, maar als ‘palets bretons’ zijn zij met veel boter en suiker het meest geliefde koekje in Bretagne. Het Bretonse familiebedrijf Maison Guella in Cancale bakt de dikke, ronde koekjes nog steeds op ambachtelijke wijze en nodigt bezoekers uit in de bakkerij. © Miki Nagata

In 1980 werd de gezouten karamel van Henri Leroux bekroond met de titel ‘Beste Snoepgoed in Frankrijk’. Naast gezouten boter en suiker horen ook hazelnoten en amandelen tot het geheime recept. Caramel salé valt als snoepje, als saus voor over het dessert, als ijs of als broodbeleg erg in de smaak bij jong en oud in Bretagne. © Mike Cookbook

In 1980 werd de gezouten karamel van Henri Leroux bekroond met de titel ‘Beste Snoepgoed in Frankrijk’. Naast gezouten boter en suiker horen ook hazelnoten en amandelen tot het geheime recept. Caramel salé valt als snoepje, als saus voor over het dessert, als ijs of als broodbeleg erg in de smaak bij jong en oud in Bretagne. © Mike Cookbook

La Belle-Iloise, bekend om haar vrolijk gedecoreerde conservenblikjes, is een van oorsprong Bretons bedrijf. De eersteklas sardines, tonijn en makreel worden met de hand bewerkt volgens traditioneel recept om een optimaal behoud van de smaak te garanderen. De leuke blikjes maken het een extra leuk souvenir voor thuis! © Wikimedia Commons

La Belle-Iloise, bekend om haar vrolijk gedecoreerde conservenblikjes, is een van oorsprong Bretons bedrijf. De eersteklas sardines, tonijn en makreel worden met de hand bewerkt volgens traditioneel recept om een optimaal behoud van de smaak te garanderen. De leuke blikjes maken het een extra leuk souvenir voor thuis! © Wikimedia Commons

Bretagne is de thuisbasis van de Franse crêpes en galettes. De crêpes worden gemaakt van licht meel en worden vaak belegd met zoete ingrediënten. De hartige galettes worden gemaakt van boekweitmeel. Traditioneel wordt de galette belegd met ham, kaas en eieren. Moderne crêperies beleggen hun galettes ook met geitenkaas en vijgenjam of met eend en aardappelpuree. © Wikimedia Commons De ‘Galette saucisse’ is een ware Bretonse specialiteit. Puur, met ketchup, mosterd of een gebakken ei. De braadworst gerold in een galette is zeer geliefd in Rennes en omgeving. Ook in voetbalstadions en tijdens straatfestivals is deze Bretonse hotdog populair. © Wikimedia Commons Bij galettes en crêpes wordt cider gedronken. Vooral Cornouaille in het zuidwesten en de Vallei van de Rance in het noordoosten van het appelrijke Bretagne zijn bekend om hun smakelijke cider. Een glas cider met een vleugje zwarte bessenlikeur is onder de naam ‘Kir Breton’ een geliefd aperitief. © Finistere Tourisme Gezouten boter is het hoofdingrediënt van de Kouign Amann. Deze Bretonse lekkernij is gemaakt van boter, bloem en suiker. Dunne lagen brooddeeg besmeerd met de gezouten boter en suiker worden over elkaar heen gelegd en kort gebakken. De beste Kouign Amann wordt gegeten in Douarnenez, in het zuidwesten van Bretagne. © Max Falkowitz De heerlijke oesters uit Cancale zijn wereldwijd bekend. De Franse koning stuurde in zijn tijd al zijn boden naar de kleine havenstad tussen Saint-Malo en de Mont Saint-Michel om de zeer begeerde oesters aan het hof in Parijs te laten bezorgen. Sinds 1994 werd Cancale benoemd als ‘site remarquable du goût’ voor de bijzondere kwaliteit van haar oesters. © Shining Workshop De Bretonse honinglikeur Chouchen is ook een klassieker. De Kelten brachten het recept van Chouchen mee naar Bretagne en sindsdien is het onveranderd gebleven. Vers geperst appelsap brengt de fermentatie van de honing op gang. Als aperitief wordt Chouchen koud gedronken, maar in de winter is het ook warm te verkrijgen. © Garlic Chicken ‘Palets’ zijn eigenlijk ronde schijven, zoals een sjoelsteen, maar als ‘palets bretons’ zijn zij met veel boter en suiker het meest geliefde koekje in Bretagne. Het Bretonse familiebedrijf Maison Guella in Cancale bakt de dikke, ronde koekjes nog steeds op ambachtelijke wijze en nodigt bezoekers uit in de bakkerij. © Miki Nagata In 1980 werd de gezouten karamel van Henri Leroux bekroond met de titel ‘Beste Snoepgoed in Frankrijk’. Naast gezouten boter en suiker horen ook hazelnoten en amandelen tot het geheime recept. Caramel salé valt als snoepje, als saus voor over het dessert, als ijs of als broodbeleg erg in de smaak bij jong en oud in Bretagne. © Mike Cookbook La Belle-Iloise, bekend om haar vrolijk gedecoreerde conservenblikjes, is een van oorsprong Bretons bedrijf. De eersteklas sardines, tonijn en makreel worden met de hand bewerkt volgens traditioneel recept om een optimaal behoud van de smaak te garanderen. De leuke blikjes maken het een extra leuk souvenir voor thuis! © Wikimedia Commons

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Een reactie op “9 lekkernijen uit de Bretonse keuken”

  1. 9 LEKKERNIJEN UIT DE BRETONSE KEUKEN : het is waarschijnlijk een mooi overzicht van typische gerechten, maar men heeft niet de tijd om alles fatsoenlijk te lezen ….. de website bepaalt de snelheid waarmee de foto’s doorschuiven, als kijker kunt ge dat zelf niet bepalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *