De ‘r’ zit weer in de maand en dat betekent: oesters eten! Degusteer deze lekkernij op restaurant, gewoon thuis of straks weer in Frankrijk. Maar hoe kies je de lekkerste en wat zegt de vorm van de oester over haar smaak? Onze collega’s van frankrijk.nl zochten het uit en vatten het samen in een lijstje vol handige weetjes!
1. Cijfergrootte
Wist je dat het formaat van Franse oesters wordt uitgedrukt in cijfers van 0 tot 5? 5 staat voor het kleinste en 0 voor het grootste kaliber. Formaat 000 is bijvoorbeeld een oester van 150 gram met ongeveer dezelfde afmeting van een gemiddelde biefstuk.
2. Numéro 3
Het meest verkochte oesterformaat is de numéro 3, want voor de meeste mensen is dat de beste afmeting. Genoeg in de mond, maar ook geen mondvol dus.
3. Zoutgehalte
Hoe zout een oester is, valt af te leiden van de grootte. De algemene regel geldt: hoe groter en dikker een oester, hoe minder zout hij bevat.
4. De grootste oester ter wereld
Die is 38 cm lang, ruim 2 kilo zwaar en 25 jaar oud. Hij werd in 2015 gevonden bij ons, bij in het Zwin!
5. 10 dagen
Verse oesters kun je tot maximum 10 dagen na de verpakkingsdatum eten. Controleer best altijd de datum op het oesterkistje of vraag ernaar op de markt. Oesters bewaar je het best in de koelkast.
6. 2 hoofdsoorten
Frankrijk kent twee soorten oesters: les plattes (platte) en les creuses (holle). Tot de eerste groep behoort bijvoorbeeld de bekende bélon uit Bretagne. De grote meerderheid van de oesters die je in restaurants en op de markt tegenkomt zijn holle oesters. Bekend in dit gamma zijn de gewone creuses de pleine mer uit oesterbanken in zee, de fines de claires die verder leven in een claire of oude zoutpan en de spéciales de claires die nog extra voedsel krijgen in diezelfde zoutpan.
7. Smaakverschillen
Elk type oester kent ook een verschillende smaak. Creuses de pleine mer zijn het zoutst, fines de claires zijn milder van smaak en wat vleziger. De spéciales de claires smaken nog vleziger en zijn het volst in de mond.
8. Dertien in een dozijn
Wie in Frankrijk op de markt een dozijn oesters koopt, krijgt er bijna altijd één cadeau wat maakt dat je treize à la douzaine koopt of dertien in een dozijn. Vind je oesters openen lastig? Veel oesterverkopers zijn bereid ze voor een kleine meerprijs te openen.
9. Van september tot mei
In de zomer zijn oesters wat vettig en melkachtig omdat ze in de voortplantingsperiode zitten. Het lekkerst is deze delicatesse van september tot mei. Maar tegenwoordig zijn veel oesters zo gekweekt dat je er het hele jaar door kan krijgen, zonder die smaakveranderingen en dus ook in de zomer.
10. Levend opeten
Het is waar: rauwe oesters ‘leven’ nog als je ze opeet. Dat kun je ook zien als je met een mesje tegen hun rand duwt. Een echte verse oester hoort dan ietsje te wijken.
Meer weten over oesters? Op frankrijk.nl vind je nog eens 10 weetjes over deze bijzondere delicatesse!
Bron: frankrijk.nl
Foto’s: © Thy Le | Chris Pels | Nick Chasoulidis | Kirill Zakabluk
Wat is het onderscheid tussen een platte en holle oester?
Ik dacht dat de grootte voor deze 2 type oesters in omgekeerde volgorde werd uitgedrukt.