Deze vreemde Europese verkeersregels geloof je nooit

Roadtrip gepland in Europa? Hou dan zeker rekening met de verkeerscode daar. Inclusief de soms van de pot gerukte verkeersregels. Geloof het of niet, maar ze zijn niet verzonnen.

Scandinavië
Denemarken
schenkt extra aandacht aan de veiligheid van kinderen. Telkens je met de auto vertrekt, moet je controleren of er zich slapende kinderen onder de auto bevinden.

Kruip je in Denemarken met meer dan 2 promille in je bloed achter het stuur, dan wordt je auto geveild. Van de opbrengst zie je niets meer terug, die gaat volledig naar de Deense staat.

Rokers blijven best weg uit Noorwegen: daar mag niet gerookt worden in de auto. Hetzelfde geldt voor Griekenland.

In Zweden mag je niet langer dan zes dagen op dezelfde plaats staan.

Zie je bovendien in Zweden het bord Datumzon staan? Dan mag je op oneven dagen niet langs de straat parkeren aan de kant met oneven nummers. En op even dagen niet aan de straatkant met even nummers.

In de Scandinavische landen is het verplicht om altijd met de koplampen aan te rijden, zelfs bij daglicht.

Rijd je met een elektrische auto? Dan heb je in Noorwegen een streepje voor. In Oslo mag je namelijk met je elektrische auto gebruikmaken van de busbaan.

Zuid-Europa
Net als in België mag je in Frankrijk niet rondrijden met waarschuwingsapparatuur voor flitscontroles. Als je door Frankrijk reist, moet je ook een alcoholtester in je auto hebben liggen.

Brillendragers zijn in Spanje, FrankrijkPortugal en Zwitserland wettelijk verplicht om een reservebril bij te hebben. Bij een controle, kan je een boete krijgen.

Aan het toeren met de cabrio langs de Spaanse kust? Let er dan op dat je je boodschappen niet op de achterbank zet. Dat kan namelijk een bekeuring opleveren.

Net zoals in Zweden, gelden er ook in Spanje aparte parkeerregels. Op een oneven datum mag je alleen parkeren aan de oneven kant van de straat en op een even datum aan de even huisnummerzijde.

Word je in Spanje tegen een te hoge snelheid betrapt? Maak de betaling van je boete dan snel in orde. Als je binnen de 15 dagen na ontvangst van de boete betaalt, dan krijg je een korting van 50%.

Portugal is het enige land in Europa waar het verboden is om achteraan op de trekhaak van een personenwagen een fietsendrager te plaatsen. Dat mag alleen op het dak van de auto.

In Spanje heb je best twee gevarendriehoeken bij. Bij autopech moet je zowel 50 meter achter de auto als 50 meter ervoor een driehoek zetten.

Een chauffeur in Italië mag voortdurend claxonneren als hij zieken of gewonden vervoert.

Cyprus voert een nultolerantiebeleid voor drinken en eten in de wagen. Zelfs niet-alcoholische dranken zijn verboden.

Oost-Europa
In Estland ben je verplicht om twee wielblokken bij te hebben. Die moet je ook allebei gebruiken als de auto op een helling geparkeerd staat.

Als je in Bosnië-Herzegovina jonger bent dan 23 jaar en nog maar één jaar je rijbewijs hebt, mag je tussen 23 uur en 5 uur niet met de auto rijden.

In Roemenië is het verboden om rond te rijden met een vuile wagen. De redenering is dat stof of modder ernstige schade aan het voertuig kunnen verbergen.

Centraal-Europa
In de Oostenrijkse hoofdstad Wenen mag je nooit claxonneren.

Wanneer een groen verkeerslicht in Oostenrijk begint te knipperen, moet je remmen. Het licht springt direct op rood. Van zodra het rode en het oranje licht samen gaan branden, mag je binnen enkele seconden opnieuw doorrijden.

In Duitsland is het verboden om te stoppen op de autostrade, zelfs als je met een lege tank komt te staan.

En in Zwitserland, tot slot mag je je auto niet wassen op zondag.

Foto: © Alin Suciu

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *