vakantie in Slowakije

Waarom een vakantie in Slowakije meer dan het ontdekken waard is

Slowakije heeft veel toeristische troeven: de ruige natuur van het Hoge Tatra gebergte, eeuwenoude kuuroorden, burchten en kastelen, pittoreske historische dorpjes, mysterieuze grotten, negen nationale parken en veertien beschermde natuurgebieden. Stuk voor stuk onontdekte ruwe diamanten, weg van massatoerisme, rustiger en een pak goedkoper! Waarom nog wachten voor een vakantie in Slowakije?

vakantie in Slowakije

Toen de Berlijnse muur  – het stenen symbool van de Koude Oorlog tussen het vrije Westen en het communistische Oosten – in 1989 viel, was Tsjechoslowakije nog een land. In 1993 gingen ze in vrede uit elkaar. Tsjechië werd een gegeerde vakantiebestemming, maar het kleine broertje Slowakije bleef verweest achter. “Onterecht”, zegt Reisreporter Miet na een vakantie in Slowakije.

Gerdi Vanfleteren: een begeesterde ambassadeur van Slowakije
Omdat we aanvankelijk toch wat sceptisch waren over de toeristische troeven van een vakantie in Slowakije, nodigde Gerdi Vanfleteren ons uit voor een korte ontdekkingstocht in de Liptov-regio. De boomlange, energieke West-Vlaming met het hart op de tong en een bulderende lach wacht ons op in de luchthaven van Wenen. Tijdens de vier uur durende autorit naar het boerendorp Malatiny krijgen we niet alleen een massa achtergrondinformatie over zijn droomland, maar vertelt hij ons ook zijn levensverhaal.

Toen zijn vorige werkgever een geschikte marketingmanager zocht voor een Slowaakse bank die ze hadden overgenomen, was Gerdi meteen kandidaat. Hij geraakte in de ban van de prachtige, ongerepte natuur. Hij ontdekte er niet alleen de liefde van zijn leven, maar ook de vele onontgonnen toeristische troeven van een land dat nog gebukt ging onder het communistisch verleden en het rijkere Tsjechië. Na een tijdje hield hij het saaie bankwezen voor bekeken en stortte hij zich – samen met zijn Slowaakse vrouw – in een avontuur dat weinigen hem zullen nadoen.

Sojka: van Vlaamse enclave tot internationaal vakantiedorp
Om hun droom waar te maken kozen Gerdi en zijn vrouw bewust voor het rustige dorpje Malatiny in de Liptov-regio. Het is één van de mooiste gebieden van Slowakije met bossen, meren, watervallen en zicht op de bergen van de Hoge Tatra. Daarnaast zijn er traditionele dorpjes en middeleeuwse kastelen. Heel bescheiden begonnen ze met het verhuren van enkele vakantiewoningen. In de beginperiode kwamen er hoofdzakelijk familieleden, vrienden en kennissen op vakantie in Slowakije. Maar de mond-tot-mondreclame deed zijn werk en er moest plots flink bijgebouwd worden. Uit respect voor zijn roots kreeg het vakantiepark de naam Sojka, Slovaaks voor Vlaamse gaai.

Uitgebreide vakantieformules: van budgettair, kind- en familievriendelijk tot luxueus
Na enkele jaren ontdekten ook de Slowaken de geneugtes van vakantie en vrijetijdsactiviteiten in eigen land. Toen er ook Polen, Tsjechen en Hongaren op vakantie kwamen, kreeg Sojka meer en meer de allures van een internationaal vakantiedorp. Sojka breidde jaarlijks uit met grote en kleine houten chalets in traditionele stijl. Daarnaast kwamen er ook 30 hotelkamers, 10 familieappartementen, plaatsen voor motorhomes, caravans en tenten, een mooi aangelegde tuin, speeltuinen, een openluchtzwembad, een ligweide en sportvelden. Omdat de moderne vakantieganger steeds veeleisender werd, kwam er ook een wellnessruimte met binnenzwembad, sauna’s, jacuzzi, Kneippbaden en turbodouches.

Partizanska Lupca was ooit een rijk dorp
Na een rondleiding in Sojka willen we nu zien wat de omgeving biedt voor een vakantie in Slowakije. Vanuit het kleine dorpje Malatiny komen we in het grotere dorp Partizánska Ľupča. Dat dorp moet ooit welvarend geweest zijn. Dat zie je aan de vier prachtige kerken. Het dorp werd rijk door de ontginning van de vele mijnen in de omgeving. Vreemd is dat vele huizen niet naast, maar achter elkaar staan en enkel via een klein steegje te bereiken zijn. Vroeger was het immers de gewoonte dat de bewoners achter hun huis woningen bijbouwden voor hun kinderen. De tijd dat die grote West-Vlaming argwanend werd bekeken door zijn dorpsgenoten is lang voorbij. Iedereen wuift naar Gerdi, begroet hem uitbundig of stopt voor een praatje. Hij zorgt dan ook niet alleen voor heel wat tewerkstelling, maar blies door het organiseren van allerlei evenementen voor de plaatselijke bevolking nieuw leven in het dorp en sponsort er bovendien enkele sociale projecten.

vakantie in Slowakije

De Liptov-regio is een walhalla voor wandelaars, hikers en bikers
Na een kennismaking met het dorpsleven trekken we verder de natuur in. Wat meteen opvalt, is dat wandelaars en fietsers zeker hun gading zullen vinden tijdens een vakantie in Slowakije. We trekken door bloemenweides, over rustige wegen en genieten van een verzorgde picknick met fruit en versnaperingen. Ondertussen genieten we van het panoramisch zicht over de bergketens. Dat er ook meer avontuurlijke wandelingen zijn, zoals een trekking in het Tatra-gebergte, ontdekken we de volgende dag. Hierbij moet je rotsen beklimmen, af en toe een ladder nemen en langs een rotswand boven een rivier wandelen. De beloning met spectaculaire vergezichten achteraf is dan ook navenant. En als dat nog niet avontuurlijk genoeg is, kan je ook aan paragliden en alpinisme doen.

vakantie in Slowakije

Hier en daar zie je nog resten van de communistische periode zoals deze grote boerderij.

Oude Lutherse kerkjes, een skiparadijs, grotten, thermale baden, watervallen…
We zijn slechts een paar dagen in Slowakije en dus neemt Gerdi ons de volgende dag met zijn busje op sleeptouw om nog meer Slowaakse schatten te ontdekken. Een eerste stop is een bezoek aan een oud, houten Luthers noodkerkje, beschermd door de Unesco. Die kerkjes werden getolereerd, maar moesten aan strenge voorwaarden voldoen. Zo moesten ze in acht maanden tijd gebouwd worden, snel af te breken zijn, geen klokkentoren bevatten en de ingang moest aan de achterkant zijn. Het kerkje oogt heel sober van buiten, maar is een pareltje van binnen met een prachtig orgel, houtsnijwerken en schilderingen op houten panelen. Enkele kilometers verder en een pak hoger belanden we in het grootste skigebied van Slowakije waar nog volop geskied wordt. Overal zijn er werken aan de gang om nieuwe hotels en andere accommodaties bij te bouwen.

vakantie in Slowakije

Wat de grotten en de vele thermale baden betreft, moeten we het doen met de verhalen van Gerdi. Volgens hem is Liptov bezaaid met grotten, waar je vaak kilometers in kunt wandelen. Ook aan thermale baden is er blijkbaar geen gebrek. Heel populair is Besenova waar het opborrelende roodgekleurde bronwater een temperatuur van 40 graden heeft. Tatralandia beschikt dan weer over groene warmwaterbronnen met een aqua- en avonturenpark. Een andere toeristische attractie, die we wel bezoeken is de waterval in Lúcky, een van de mooiste van Slowakije. Heel opmerkelijk is dat de waterval niet midden in de natuur ligt, maar in een dorp bekend vanwege zijn grote spa- en wellnesscentrum.

vakantie in Slowakije

Liptovská Mara, de bekendste toeristische trekpleister in de streek
Liptovská Mara willen we zeker gezien hebben tijdens onze vakantie in Slowakije. Het stuwmeer werd tussen 1970 en 1975 aangelegd om overstroming te voorkomen en stroom op te wekken. Een spoorlijn moest wijken voor het meer, net als de bewoners van de negen dorpen die in dit gebied lagen. De belangrijkste gebouwen en monumenten werden behouden en kan je nu bezichtigen in het openluchtmuseum van Pribylina. Langs het meer van ongeveer 22 m² liggen verschillende strandjes en je kan er zwemmen, varen of vissen. Vanuit Vlasky is het een korte wandeling naar de dam voor een mooi uitzicht over het meer en het witte kerkje dat op een van de oevers staat. Voor waterratten is er mogelijkheid tot rafting en kanoën. Maar helaas is daar nu geen tijd voor.

Vlkolinec: sprookjesachtig tweehonderd jaar oud wolvendorpje
Wat ons uiteindelijk het meest bekoort, is het charmante bergdorpje Liptovská, dat sinds 1993 op de Werelderfgoedlijst van de Unesco staat. Het dorp ligt in het National Park Velka Fatra waar nog beren leven. De 45 authentieke huizen zijn 200 jaar oud, maar in tegenstelling tot Bokrijk is het nog steeds bewoond. De houten huizen zijn gebouwd op een stenen fundament en in verschillende pasteltinten geschilderd. Dat maakt het dorpje nog extra fotogeniek.

In het dorp staat een kerkje met een houten klokkentoren, een houten put en een paar huizen die je zelfs vanbinnen kan bekijken. De huizen worden nu gebruikt als expositieruimte voor lokale kunstenaars. Een van de huizen is nog ingericht in traditionele stijl zodat je een beeld krijgt van hoe de mensen er wonen. De meeste inwoners zijn ouderen die vriendelijk goedendag knikken, maar ook meteen aangeven dat ze op hun privacy gesteld zijn.

Tijd nu voor koffie en gebak in een stadje verderop. Net zoals in Wenen zijn er hier veel koffiehuizen die een groot assortiment aan fijn gebak aanbieden. Dat hoeft overigens niet onder te doen voor de fijne patisserie die we in België gewoon zijn.

vakantie in Slowakije

Als rasechte belg liet Gerdi zijn eigen bier brouwen.

Ervaringsdeskundigen Myriam en Steven: “Slowakije blijft voor ons het ideale vakantieland”
Twee van onze reisgenoten, Myriam en Steven, raakten de tel kwijt over hoe vaak ze al naar Slowakije reisden. Eerst onder hun tweetjes, later met hun kinderen en nu met de kleinkinderen. Regelmatig organiseren ze een vakantie in Slowakije voor een groepje vrienden en kennissen.

Steven: ‘Wij kennen Gerdi van toen er hier amper twee chalets stonden en waren meteen verliefd op de streek. Van in het prille begin hebben we een deel van onze spaarcentjes mee in het project gestoken zodat we coöperant zijn. We hebben ons dat nooit beklaagd en altijd goede rente en ervaringen gehad. Ook al zijn we fervente reizigers en hebben al een stukje van de wereld gezien, we blijven steeds terugkomen naar Slowakije. Zeker met de kinderen, want het is hier toch een pak goedkoper. Iedere keer ontdekken we nog iets nieuws. Slowakije heeft zoveel troeven. Ik heb het eens opgezocht: 6 000 grotten, 1 300 minerale bronnen en de grootste kasteeldichtheid ter wereld. Meer dan 180 burchten en 425 kastelen.’

Myriam: ‘Vaak komen we met de wagen, zeker met kinderen of kleinkinderen. Dan trekken we daar twee dagen voor uit en bezoeken dan telkens een andere streek onderweg. Regelmatig nemen we ook het vliegtuig. Het grote voordeel is dat Gerdi dan voor ons de beste verbindingen opzoekt, de vliegtickets bestelt en ook voor een huurauto zorgt. En dat doet hij niet alleen voor ons, maar voor al zijn klanten. Hij kent werkelijk iedereen en dat is vaak heel handig. Velen, vooral de oudere Slowaken, spreken amper Engels en dan is het fijn dat iemand je verder helpt. Ook als er medische problemen zijn, is het een geruststelling dat iemand zich over je ontfermt en je verder helpt. Door corona waren het twee zware jaren voor hem. Hij besloot om niet meer uit te breiden, maar zich nu toe te spitsen op het verfraaien en vernieuwen van de bestaande infrastructuur. Wij blijven zeker nog wat mee investeren. Want één ding is zeker: we komen hier nog vaak terug voor een vakantie in Slowakije!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Liptov | Internet: visitliptov.sk/en
Toerisme Slowakije | Internet: slovakia.travel/en
Bereikbaarheid
Met de wagen | Brussel- Liptov is 1 470 kilometer
Met het vliegtuig | We vlogen met Ryanair van Charleroi naar Wenen dat op 70 km van Bratislava ligt. Tweemaal per week zijn er ook vluchten van Charleroi naar Bratislava. Voor de terugvlucht vlogen we van Krakau in Polen naar Charleroi.
Met de nachttrein | Voor wie liever met de trein komt, is er een nachttrein van Brussel naar Wenen.
Overnachten
Sojka resort | Malatiny 104 | 03215 Malatiny | Liptov, Slowakije | E-mail: [email protected] | Internet: sojka.eu
Activiteiten
Voor je vakantie in Slowakije werkte Gerdi 11 daguitstappen uit, variërend van 100 tot 300 km in de omgeving, met wegbeschrijvingen en wat je onderweg allemaal kunt bezoeken. Hij zorgt ook voor prima gidsen, organiseert aangepaste uitstappen voor groepen en geeft graag tips.

📌 Pin nu en plan later

Beeldmateriaal vakantie in Slowakije: © Miet Waes en Sojka
Coverfoto: Arek Socha via Pixabay

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Een reactie op “Waarom een vakantie in Slowakije meer dan het ontdekken waard is”

  1. Hallo,
    Prachtig artikel en echt zoals het daar is en wat de mogelijkheden zijn en ik kan het weten. Ga ook reeds van 2004 naar daar. Dit jaar zijn we Slowakije nog rondgetrokken met de camper nadat we eerst nog hadden deelgenomen aan het Liptov kampioenschap Klinkovacka ( nagelkloppen ) . Ik heb op 800 meter van Sojka zelf ook een huis staan in traditionele Slowaakse houtbouw.
    TER INFO: in je tekst over Vlkolinec staat een klein foutje, je schrijft ” het bergdorpje Liptovská ” .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *