skiën in Val d'Arly

6 goede redenen om te gaan skiën in Val d’Arly

Skidorp Les Saisies vormt het hart van het bijna 200 km skipistes tellende skidomein Espace Diamant. Toch opteert reisreporter Tom deze keer voor een verblijf in het daldorp Flumet. Hij gaat er skiën in Val d’Arly, een 20 km lange Alpenvallei tussen Megève en Albertvillle in de Savoie Mont Blanc. Dit is zijn verslag inclusief culinaire tips!

skiën in Val d'Arly

Vanuit Flumet (achtergrond) zo op de piste.

De beste verbllijven om te skiën in Val d’Arly
Ik vind het wel prettig om in zo’n eeuwenoud dorp te verblijven. Natuurlijk ben ik niet de enige toerist hier, maar Flumet kent nog wel een lokaal leven. Verder hou ik van de dorpse architectuur. Spijtig genoeg ligt er geen sneeuw op de daken, dat is weer een nadeel van een verblijf in het dal. In de hoger gelegen wintersportdorpen, speciaal gebouwd voor de skivakanties in Val d’Arly’, ben je haast zeker van een ‘witte sneeuwsfeer’. Tja, het blijft een keuze.

De dorpen van Val d’Arly hebben trouwens wel pistes tot ‘voor de deur’ en zijn met liften verbonden met de andere delen van Espace Diamant. Op de lager gelegen pistes ligt gelukkig wel genoeg sneeuw. Ongetwijfeld hebben de sneeuwmachines ook een beetje geholpen. Naast Flumet zijn de Espace Diamant dorpen in het dal Crest Volant, Praz sur Arly en Notre-Dame-de-Bellecombe. Alle vier zijn ze voorzien van de noodzakelijke liften naar de top van het domein.

skiën in Val d'Arly

Bosrijk en kindvriendelijk Val d’Arly
Het belangrijkste aan een wintersportvakantie is natuurlijk dat het skigebied bij je past. Espace Diamant is een familiaal skidomein met ook een 60-tal rode en zwarte pistes voor gevorderden. Omdat hier veel blauwe pistes zijn, krijgen ook de beginners de kans om echte tochten te maken. Daarnaast bestaat het aaneengesloten domein uit compacte deelgebieden. Dat is ideaal voor ouders met jonge kinderen die niet voortdurend samen skiën. Zelf vind ik het fijn dat veel pistes door het bos lopen.

Val d‘Arly, een paradijs voor langlaufers
Je kan niet alleen skiën in Val d’Arly. De top van Espace Diamant bevindt zich op 2069 meter, het dorp Les Saisies ligt op 1650 meter en de pistes eindigen op zo’n 1000 meter in Val d’Arly. Langlaufers weten het gebied ook massaal te vinden. De 120 km loipes, zowel klassiek als vrije stijl, zijn geprepareerd tussen 1650 en 1800 meter, wat redelijk hoog is voor langlaufparcoursen. Ze zijn internationaal gekend. Tijdens de Olympische Spelen van Albertville van 1992 was dit zelfs het centrum van de langlauf- en biatlonwedstrijden.

skiën in Val d'Arly

Waalse jongeren leren skiën in Val d’Arly
In Wallonië is skiën in Val d’Arly trouwens een begrip. Na de mijnramp van Marcinelle in 1956 kocht de stad Charleroi bij Flumet in het gehucht Saint-Nicolas-La-Chapelle een enorme accommodatie. De 600 beschikbare bedden moesten de jeugd de kans geven zich te ontspannen na alle ellende. Honderden, wellicht duizenden, sneeuwklassen zijn hier ondertussen geweest. Veel Waalse kinderen leerden dus skiën in Val d’Arly. Heel lang heette dit kolossale verblijf “Marcinelle en Montagne”, die naam is ondertussen veranderd in “Les Balcons du Mont Blanc”.

Patron Florent Perrin in zijn restaurant Le Toî Monde.

Heerlijke eten tijdens je skivakantie in Val d’Arly
Tijdens mijn verblijf slaap ik in een voormalige koeienstal die enkele jaren geleden is omgetoverd in een prachtige eco-gîte met vijf moderne kamers. De boerderij dateert uit 1886 en behoorde altijd tot de familie van de sympathieke eigenaar Florent Perrin. Le Toî du Monde herbergt naast een gîte ook nog een restaurant met een groene ster van Michelin. Ik val steil achterover bij het zien van dit architectonische hoogstandje. Luchtig, licht, hout, design zijn ongeveer de kernwoorden die bij mij spontaan opkomen. Het restaurant alleen al is een reden om hier een kamer te boeken.

Ik heb nog een restaurtant tip. Vorige keer toen ik kwam skiën in Val d’Arly, lunchte ik in Auberge de Montagne Les Bougnettes. De boerderij-herberg met 3 kamers uit 1896 heeft vrij zicht over de vallei. Wie daar ook eens wil eten moet minstens een dag van tevoren bellen met patron Gilles Canova. Niet alleen om te reserveren, er zijn maar een paar tafeltjes, ook om het menu te bespreken dat hij klaarmaakt op zijn houtvuur in de keuken. Lam, kip, eendenborst, forel of vegetarisch. Groenten en fruit komen zoveel mogelijk uit eigen tuin.

Auberge de Montagne Les Bougnettes met patron Gilles Canova.

Geproeft en goedgekeurd: confituur met groene tomaat en citroen
Hoe Gilles het allemaal klaarspeelt is mij een raadsel, maar hij doet het allemaal in zijn eentje op een zeer ontspannen wijze en fantastisch goed. Van beroep is Gilles eigenlijk berggids. Op verzoek vertelt hij graag over ‘zijn bergen’. Gasten ontvangen doet hij nu een jaar of twintig. Om de smaak van Les Bougnettes mee naar huis te nemen, heb ik nog enkele potten zelfgemaakte confituur van hem gekocht. Rijk gevuld met eigen fruit, zoals rabarber met aardbeien en frambozen. Zeer bijzonder van smaak vond ik de combinatie groene tomaat met citroen.

In Val d’Arly is het boerenleven nooit ver weg.

Meer lekkers: kazen bij de boer
Toerisme is natuurlijk belangrijk in Val d’Arly, maar landbouw is dat evenzeer. Dat zorgt er voor dat de dorpen het hele jaar door levendig zijn. Val d’Arly is vooral gekend om zijn kazen Reblochon, Beaufort en Chevrotin. Het mooie is dat zo’n traditionele streek altijd wel een winkel heeft van een coöperatief waar je die kazen kunt kopen. Dat is in Flumet ook het geval, 80 van de 120 boeren zijn erbij aangesloten. En zeg nu zelf: rechtstreeks van de boer smaakt toch altijd beter.

skiën in Val d'Arly

100 km extra skiplezier
Tijdens het skiën in Val d’Arly ontdek ik een extra skigebied: Les Portes du Mont Blanc bij het dorp La Giettaz, op een kwartiertje rijden van Flumet. Dit skidomein telt ongeveer 100 km pistes, waarvan de helft blauw is. Dat trekt veel beginnende skiërs en snowboarders aan. Toch is Les Portes du Mont Blanc iets uitdagender vergeleken met Espace Diamant omdat er veel veilige off-piste mogelijkheden zijn tussen de bomen. Nadeel is dat er geen skibus in het dal rijdt. Je moet er dus met je eigen wagen naartoe rijden. Of daar verblijven, dat kan vanzelfsprekend ook.

skiën in Val d'Arly

Zweven boven besneeuwde bergtoppen
Wanneer we in Les Portes du Mont Blanc naar de eerste lift gaan, landt er een helikopter met deelnemers van een ballonvlucht. Bij de landing met de ballon bleek de ballonvaarder zich had misrekend. Een auto kon zijn gasten niet ophalen. Hij betaalt de rekening van de helikoptervlucht. Een mooie extra attractie voor zijn klanten. Het is een droom van mij om ooit nog een ballonvlucht te maken. Dat moet boven dit besneeuwde berglandschap schitterend zijn. Tijdens deze reis zit dat er spijtig genoeg niet in. Nog even blijven dromen.

PRAKTISCHE INFO
Toerisme Val d’Arly | Internet: valdarly-montblanc.com
Skiregio Espace Diamant | Internet : espacediamant.com/fr/domaine-ski-espace-diamant-2.html | Naast Flumet zijn in het dal ook volgende dorpen met een skilift verbonden met Espace Diamant: Praz sur Arly, Les Saisies, Notre Dame de Bellecombe en Crest Voland.
Toerisme Frankrijk | Internet: atout-france.fr
Overnachten
Le Toî du Monde | 464 chemin des Zorgières, 73590 Flumet | Internet: letoidumonde.com
Eten en drinken
Auberge de Montagne Les Bougnettes | Champange, 73590 Flumet | Mobiel Gilles: +33 (0)6 08 478 480.
Bereikbaarheid
Met de auto | Brussel-Flumet 852 km
Met de trein | Je spoort met de TGV naar Albertville. Vandaar gaan er bussen naar de dorpen van Val d’Arly.

Beeldverantwoording Skiën in Val d’Arly: © Tom Marees

📌 Pin nu en plan later

skiën in Val d'Arly

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *