hanzestad doesburg

Hanzestad Doesburg: oude vestingstad aan de IJssel

Bij een bezoek aan de Hanzesteden kan je niet voorbij aan oude vestingstad Doesburg. We starten onze dag met een wandeling doorheen de kleine maar prachtige binnenstad. Met de magnifieke historische en soms monumentale panden wanen we ons zo terug in het verre verleden. Onze wandeling doorheen de stad brengt ons langs fotogenieke plekjes, bijzondere winkels en leuke lunch- en dinerplekjes.

hanzestad doesburg slider (5)
hanzestad doesburg
hanzestad doesburg
hanzestad doesburg
hanzestad doesburg slider (8)
hanzestad doesburg slider (3)
hanzestad doesburg slider (4)
hanzestad doesburg slider (2)
hanzestad doesburg slider (9)
hanzestad doesburg slider (5) hanzestad doesburg hanzestad doesburg hanzestad doesburg hanzestad doesburg slider (8) hanzestad doesburg slider (3) hanzestad doesburg slider (4) hanzestad doesburg slider (2) hanzestad doesburg slider (9)

ZIEN EN DOEN IN HANZESTAD DOESBURG

hanzestad doesburgArsenaal 1309 – ontmoetingsplek voor cultuur, kunst en ambacht
In de Kloosterstraat van de voormalige garnizoensstad passeren we het Arsenaal 1309. Een groots monumentaal pand met een rijk verleden. De oorsprong ervan ligt bij de Zusters van de Begijnenorde die 300 jaar resideerden in het nonnenklooster dat ‘Het Groote Convent Mariengrave’ heette. Vanaf circa 1730 diende het convent als wapenopslag en was het onderdeel van de Kloosterkazerne. Geen nonnen maar gehuwde onderofficieren en korporaals namen hun intrek in het gebouw. De militairen verdwenen midden vorige eeuw en ondertussen doet de voormalige kazerne dienst als ontmoetingsplek voor cultuur, horeca, kunst en ambacht.

(H)eerlijk genieten met seizoensgroenten uit eigen tuin
hanzestad doesburgIn het café-restaurant van Arsenaal 1309 besteedt men veel aandacht aan het biologische aanbod en de (h)eerlijke producten. Daarnaast geloven ze in de kracht van groenten en bieden ze die dus ook rijkelijk aan bij hun gerechten. Die (seizoens)groenten komen overigens zoveel mogelijk uit de eigen tuin of omgeving!

Gouden voetstappen in historische binnenstad
hanzestad doesburgWe volgen de Kloosterstraat tot op de IJsselkade vanwaar we een weids zicht hebben over de IJssel. Even verder staat het groot en opzichtig beeld van de Italiaanse kunstenaar Roberto Barni: Passi D’oro of gouden voetstappen. Het kunstwerk toont drie mannetjes met een gouden gezicht, zwart haar en rode jassen. De drie mannen, elk met een andere afmeting, lijken vanaf de IJssel op weg te zijn naar de oude binnenstad van Doesburg. In hun denkbeeldig spoor stappen we via de Saltpoortdijk naar het oude centrum over sfeervolle kasseistraatjes.

hanzestad doesburgVanaf het bruggetje over de stadsgracht komt de Grote of Martinikerk dominant in beeld. Voor we de hoofdkerk bereiken, passeren we het Van Brakelhofje. Hierachter stond het woonhuis van jonkheer Willem de Vaynes van Brakell die Doesburg op 23 november 1813 voor plunderingen door de Fransen behoedde.

Struinen op Franse Montmartre MarktWat verder valt ons oog op foto’s van de sfeervolle Montmartre Markt die vier keer per jaar georganiseerd wordt. De vele leuke kraampjes bieden Frans gerelateerde producten aan zoals wijn, kaas, antiek, brocante, kunst en boeken. Elke eerste zondag is het bovendien Culturele Zondag! Kunstenaars, galeries, podia, musea en bijzondere locaties zetten er de deuren open voor het grote publiek.

Mosterdstad van Nederland
Al eeuwen wordt er in Hanzestad Doesburg mosterd gemaakt en verhandeld. Daarom wordt de stad ook wel eens de Mosterdstad van Nederland genoemd. Met zo’n bijnaam kan het dan ook niet anders dan dat er een museum gewijd is aan de Doesburgse mosterd. In de Doesburgsche Mosterd- en Azijnfabriek komen we meer te weten over de mosterdgeschiedenis en -cultuur van Doesburg. Het is bovendien ook de fabriek waar ze tot op de dag van vandaag mosterd op ambachtelijke wijze maken. In het winkeltje van de fabriek kan je de ambachtelijke mosterd kopen en krijg je er enkele recepten, zoals eentje voor Doesburgse mosterdsoep, gratis bij!

Unieke provenierswoningen in schaduw van eeuwenoude kerk
hanzestad doesburgOp een steenworp van de oude mosterdmakerij staat de Gasthuiskerk waar je haast zo zou voorbijlopen. Toch loont het de moeite even een kijkje te nemen achter de kerkmuren. In de schaduw van de eeuwenoude Gasthuiskerk baadt een ander hofje annex binnenplaats in rust. In het hofje staan 16de eeuwse provenierswoninkjes waarin oude Doesburgers woonden die zich met een eenmalig bedrag inkochten en levenslang waren verzekerd van kost en onderdak. En de kerk, die doet tegenwoordig dienst als multifunctioneel cultureel centrum.

BIJZONDERE WINKELS & FIERE UITBATERS

Relaxt shoppen en koffie slurpen
hanzestad doesburgTijdens onze ochtendwandeling lopen we langs Cotton & Coffee. Een prachtige concept store waar je zowel kan shoppen als een koffietje kan drinken. Rosalie en haar twee kleine helpers, zoontje Mels en hondje Otje, lichten ons het concept toe: een plek zijn waar je in alle rust je favoriete kledingstukken kan uitkiezen. De kledingstukken zijn bestemd voor een breed doelpubliek en zo geselecteerd dat zowel moeders als dochters er iets vinden. Bij aankomst in de winkel gaan we meteen door de rekken vol prachtige kleding terwijl ons mannelijk gezelschap zich buiten aan een tafeltje zet met een koffie. Nadien voegen we ons erbij om ook zelf van iets lekkers te genieten. Wij zijn alvast fan!

Zoete stroopwafels recht uit het ijzer
De geur van verse stroopwafels komt ons tegemoet wanneer we richting LekkersenZo wandelen. Het is een snoep- en cadeauwinkel in het centrum van de stad. In de winkel worden onder andere oud Hollands snoep, verschillende soorten drop en zuurstokken verkocht en op authentieke wijze in een papieren puntzakje verpakt. Aan de ingang van de winkel worden verse stroopwafels gebakken. Er wordt ons verteld dat elke wafel vers en op het moment zelf per klant gebakken wordt, hoe druk het ook is. Voor ons is het de eerste keer dat we een verse stroopwafel proeven en ja, zo’n warme stroopwafel vers uit het ijzer smaakt inderdaad heerlijk!

ETEN EN DRINKEN IN HANZESTAD DOESBURG

Oudste horecagelegenheid van Nederland
Stadsbierhuys de Waag in Doesburg is een erg bijzonder grand café. Sinds de opening in 1478 heeft het nog steeds dezelfde gastvrije bestemming onder de vorm van herberg, café en restaurant. Dat maakt De Waag de oudste horecagelegenheid van Nederland. Goed voor een plekje in het Guinness Book of Records. De Waag is zowel binnen als buiten nog authentiek ingericht. Je stapt er dus zo het verleden in. Op aanraden van eigenaar Roy proberen wij de Doesburgse mosterdsoep. Het is een romige soep met een scherp smaakje dat we wel kunnen pruimen. Grand café bezoeken voor lunch, diner of een koffie met zoetigheid is een aanrader wanneer je in Doesburg bent!

hanzestad doesburg

Bezocht jij al Hanzestad Doesburg?

Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Beleefde je er iets leuks of ontdekte je een bijzonder plekje? Laat het ons weten met een reactie hieronder.
P.S. Onderweg prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Doesburg
| Internet: bezoek-doesburg.nl
Toerisme Hanzesteden
| Internet: visithanzesteden.nl
Toerisme Nederland
| Internet: holland.com/be_nl/toerisme.htm
Zien en doen

Doesburgsche Mosterd- en Azijnfabriek | Internet: doesburgschemosterd.nl
Gasthuiswoningen | Gasthuisstraat 41, 6981 CP Doesburg
Cotton and Coffee | Internet: cottonandcoffee.nl
Kunstwerk Passi D’oro | IJsselkade, 6981 LE Doesburg
Eten en drinken
Stadsbierhuys De Waag
| Koepoortstraat 2-4, 6981 AS Doesburg | Internet: waagdoesburg.nl
LekkerszenZo | Kerkstraat 20, 6981 CM Doesburg | Internet: lekkerszenzo.com
Het Arsenaal 1309
| Kloosterstraat 15, 6981 CC Doesburg | Internet: hetarsenaal1309.nl
Bereikbaarheid
Met de auto
| Kom je met de wagen naar Hanzestad Doesburg, dan parkeer je best net buiten het historische centrum op één van volgende parkings: Koepoort 19, Contre Escarpe 36 of De Linie. Via de statige straatje, afgeboord met oude maar prachtige panden wandel je zo naar het gezellige centrum.
Of met de fiets | Logeer je in de omgeving, dan is een fietstocht naar Hanzestad Doesburg een aanbeveling. Of ga voor de Hanzesteden fietsroute.

? Pin nu en plan laterhanzestad doesburg pinterest

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *