hanzestad kampen

Op stap in fiere Hanzestad Kampen

In fiere Hanzestad Kampen lijkt de tijd stil te staan, maar dan op een leuke manier. Zo was de stad, door de goede ligging aan de druk bevaren handelsroute, ooit een van de meest welvarende steden van Noord-Europa. En ook vandaag de dag komen over diezelfde route toeristen aan om de stad te bewonderen. Wij geven jou alvast enkele tips om jouw bezoekje aan de Nederlandse stad te plannen.

hanzestad kampen
hanzestad Kampen_slider (8)
hanzestad kampen
hanzestad kampen
hanzestad kampen
hanzestad kampen
hanzestad Kampen_slider (12)
hanzestad kampen
hanzestad Kampen_slider (6)
hanzestad Kampen_slider (2)
hanzestad Kampen_slider (9)
hanzestad Kampen_slider (3)
hanzestad kampen hanzestad Kampen_slider (8) hanzestad kampen hanzestad kampen hanzestad kampen hanzestad kampen hanzestad Kampen_slider (12) hanzestad kampen hanzestad Kampen_slider (6) hanzestad Kampen_slider (2) hanzestad Kampen_slider (9) hanzestad Kampen_slider (3)

ZIEN EN DOEN IN HANZESTAD KAMPEN

Ikonen Museum Kampen: bron van kracht en inspiratie
hanzestad kampen ikonenmuseumIn een bezoek aan het Ikonen Museum Kampen hadden we eerlijk gezegd niet veel zin. We wisten niet goed wat te verwachten en vreesden dus voor een saaie collectie afbeeldingen van Christus en de Moeder Gods in een muffe en levenloze expositieruimte. Wat een vergissing bleek echter onze vooringenomenheid te zijn. Het Ikonen Museum Kampen ligt in een voormalig klooster van de Minderbroeders en bevat de grootste collectie ikonen van West-Europa. Dat zijn schilderingen op houten panelen, met afbeeldingen van Christus, de Moeder Gods, heiligen en gebeurtenissen uit de Bijbelse boeken. Naast houten ikonen vind je in het Ikonen Museum ook bronzen reisikonen en kruizen uit de 15de tot de 19de eeuw uit Rusland, Griekenland, Bulgarije, Roemenië en zelfs Ethiopië! De collectie, verkregen uit vele schenkingen, wordt regelmatig in wisseltentoonstellingen gepresenteerd en twee keer per jaar gecombineerd met een tijdelijke tentoonstelling. De passende achtergrondmuziek maakt de intieme sfeer in dit mooie en rustige museum helemaal af!

Art-nouveauwandeling: Ontdek Kampen op zijn mooist
Onze volgende culturele afspraak is het Stedelijk Museum Kampen. De buitengevel van het museum valt al van ver op door de streetart-achtige schildering. Het blijkt een werk van Christie van der Haak, een internationaal gerenommeerde Nederlandse kunstenares. Zij toverde de tentoonstellingsruimte van het museum om tot een modern stadspaleis, waar je zintuigen in de rijkgedecoreerde zalen geprikkeld worden. Zij liet zich hiervoor inspireren door een aantal opvallende art-nouveaugebouwen in Kampen. Van der Haak geeft het 19de-eeuwse gebouw een spraakmakend nieuw uitzicht met een fries dat zich als een lint om het gebouw vouwt. Bij de tentoonstelling van Christie van der Haak werd een art-nouveauwandelgids ontwikkeld: Ontdek Kampen op zijn mooist. De stadswandeling voert je langs bijzondere panden in verschillende bouwstijlen. Van sierlijke monumenten in art-nouveaustijl tot fraaie bouwwerken met typische kenmerken van de Amsterdamse School.

Vaste museumcollectie die je moet gezien hebben
De vaste collectie van het Stedelijk Museum is opgedeeld in vier hoofdonderwerpen: water, religie, rechtspraak en het Huis van Oranje. Water verwijst naar hoe Hanzestad Kampen rijk werd dankzij de IJssel. De rivier maakte handel mogelijk naar verre oorden, waar veel geld werd verdiend. Religie is van oudsher zeer aanwezig in Kampen. Na de reformatie werd Kampen protestants waarna er zich twee theologische universiteiten vestigden. Rechtspraak verwijst naar de vroege middeleeuwen toen Kampen stadsrechten kreeg en er bestuurd en recht gesproken werd in de Schepenzaal. Deze oude zaal uit 1545 is nu het pronkstuk van het museum. Daarnaast wandelen we door een collectie levensgrote portretten van stadhouders en koningen uit het Huis van Oranje. De tentoonstelling van Christie van der Haak is ronduit prachtig. Ons besluit: dit klein maar bijzonder mooi museum moet je zien!

Een koe bovenop de Nieuwe Toren
hanzestad kampen skylineEen bezoek aan de Nieuwe Toren mag tijdens een dagje Hanzestad Kampen niet ontbreken. De beklimming van 163 treden brengt je naar één van de mooiste plekjes in de stad. Bewonder bovenop het platform de historische gebouwen, het uitgestrekte water en de omliggende imposante kerken. Vreemd detail, bovenaan de toren hangt een valse koe. Nieuwsgierig als we zijn, vragen we onze gids naar het verhaal. De legende luidt namelijk dat er bovenop de toren vroeger gras groeide. Aangezien er nog geen sprake was van een grasmaaier zochten de Kampenaren naar een manier om het gras kort te houden. Het leek hen een goed idee een koe bovenop de toren te plaatsen zodat die het gras kort kon grazen. Met een lus om de nek hesen ze de koe naar boven, wat al snel geen goed idee bleek te zijn. Zo zijn er tal van grappige volksverhalen, ook wel Kamper Uien genoemd, die de domheid van de inwoners van de stad zouden aantonen.

Tip! Sinds 2015 kan je in de Nieuwe Toren een escape room spelen waarbij je in groep zo snel mogelijk boven in de toren moet zien te geraken.

BIJZONDERE WINKELS & FIERE UITBATERS

De Eenhoorn koffie & thee en sigarenfabriek De Olifant
Te midden van de Oudestraat vind je De Eenhoorn en De Olifant. Twee vaste waardes in het straatbeeld van Kampen die met hun charmante rode luifels meteen in het oog springen. De Eenhoorn is een koffie- en theebar met koffiebranderij en winkel waar je naast koffie en thee ook sigaren kan kopen.

De Olifant, zusterbedrijf van De Eenhoorn, is dan weer gespecialiseerd in het maken van kwaliteitssigaren. Zowel voor de koffiebranderij als de sigarenfabriek kan je een rondleiding reserveren. Leer meer over de geschiedenis, productie en verwerking van tabak en degusteer de ambachtelijke smaken waar de stad en zijn inwoners zo gek op zijn. Wij genoten vooral van het totaalconcept: het historisch kader, de ambachtelijke producten en zelfs de outfits van de medewerkers!

Uren slijten in stripboekenwinkel De Fantast
Van De Eenhoorn en De Olifant trekken we verder richting Burgwalstraat, een zijstraat van de Oudestraat. We botsen op stripboekenwinkel De Fantast en steken uit nieuwsgierigheid onze neus eens binnen. Kan een stripboek jou wel plezieren, dan is dit de plek waar je moet zijn! Onder stripkenners is dit ongetwijfeld geen verborgen parel meer, maar voor leken zoals wij is dit een heuse ontdekking waar we uren zouden kunnen slijten. Rijen en rijen strips in alle mogelijke thema’s en genres. De Fantast, ondertussen al 28 jaar een begrip in de regio, werd opgericht door Jan Heinecke. Een warme man met kennis van zaken, waarvoor stripliefhebbers maar al te graag van ver komen.

Kleurrijke kadowinkel Kunstig Kitschwerk
Van de Burgwalstraat wandelen we richting de Geerstraat en komen bij Kunstig Kitschwerk terecht.  Kunstig Kitschwerk, wellicht de kleurrijkste winkel van Kampen, is een kado- en interieurwinkel waar je een beetje van alles kan vinden zolang het maar kleurrijk en vrolijk is! Van kleding, tassen, kandelaars en lampen tot boeken, postkaarten en sieraden. Een winkel waarvan je instant ‘happy’ wordt. Wij kopen enkele verjaardagskaarten die ongetwijfeld een lach op de ontvanger zijn gezicht zullen toveren. Maak zeker ook een praatje met eigenares Marianne; een creatieve vrouw die je met plezier wegwijs maakt in haar winkel.

Frouwkje Lifestyle: shoppen in een sfeervolle huiskamer
Vanaf ons lunchadres Posthuis Kampen hadden we dameswinkel Frouwkje Lifestyle al opgemerkt. In de gezellige winkel die wel heel erg op een huiskamer lijkt, heb je een beperkte maar diverse keuze in dameskleding, schoenen en accessoires. Alles wordt er ingekocht op Frouwkjes eigenzinnige manier wat leidt tot een uniek assortiment. De vriendelijke en goedlachse eigenares geeft iedere klant persoonlijk de aandacht die hij of zij verdient. En of we iets kochten? Uiteraard, wat dacht je nu zelf?

ETEN EN DRINKEN IN HANZESTAD KAMPEN

ZOETE ZONDEN EN KOFFIEBARS
Chocolaterie de Swaen
Onze neus leidt ons tot aan een karaktervol authentiek pand aan de Oudestraat. De warme geur van chocolade lokt ons binnen tot in Chocolaterie De Swaen, waar honderden bonbons op ons liggen te wachten. Een gevaarlijk winkeltje om binnen te gaan wanneer de honger op de loer ligt. Eigenaars Roel en Sylvia van Gelder baten hier trots hun chocolaterie uit. Alle bonbons en chocoladeproducten worden hier op ambachtelijke wijze en met de hand gemaakt. De winkel die in contact staat met de open keuken geeft een unieke kijk achter de schermen. Heb je geluk, dan zie je Roel en zijn werknemers misschien wel in actie. Wat begint als een blok chocolade van 5 kilo, eindigt in een verfijnd chocoladekunstwerkje. Chocolaterie de Swaen werkt trouwens met Callebaut Chocolade. Deze fairtrade chocolade wordt op Belgische bodem van boon tot chocolade verwerkt.

Lalaloes
Ben je op zoek naar gezelligheid? Passeer dan zeker eens bij Lalaloes in de Broederstraat. Dit klein, gezellig eethuisje verwent je met hartige en zoete lekkernijen. Eigenares Loes van Dijk, zelf helemaal gek van Frankrijk, brengt sinds 2017 een beetje Frankrijk tot in Kampen. Van huisbereide quiches tot versgebakken taarten; alles wordt bij Lalaloes zelf gemaakt. Hoewel het pittoresk interieur ons naar binnen roept, strijken we – nu het weer het toelaat – neer op het terras. We schuiven aan een houten antiek tafeltje aan terwijl gastvrouw Loes ons met een warme lach tegemoet komt. Wij kiezen voor een zoete hap en genieten van een aardbeientaartje gevolgd door huisgemaakte macarons. Getest en meer dan goedgekeurd. Alleen al voor het aardbeientaartje trekken wij nog terug richting Hanzestad Kampen!

LUNCH SPOT
Posthuus Kampen
hanzestad kampen posthuusRecht tegenover de Nieuwe Toren, eveneens in de Oudestraat, vind je lunchcafé en lifestylewinkel Posthuus. Posteer je op het terras en bewonder de eeuwenoude klokkentoren, of trek naar binnen en aanschouw het authentieke interieur van de zaak. Naast een heerlijke lunch biedt dit café ook een maatschappelijk doel. Zo kunnen mensen met een beperking hier een professionele opleiding volgen om zowel in de keuken als in de bediening aan de slag te gaan. Met pure, verse en eenvoudige smaken heeft Posthuus hier een succesformule te pakken. Wij genoten van een heerlijk soepje gevolgd door drie verschillende planken met broodjes. Een lichte en smaakvolle lunch, ideaal om te delen onder vrienden.

Heb je nog even tijd? Neem dan zeker ook eens boven een kijkje. Boven het lunchcafé bevindt zich nog een klein lifestylewinkeltje. De uitgelezen kans om een origineel cadeautje op de kop te tikken.

Bezocht jij al Hanzestad Kampen?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Beleefde je er iets leuks of ontdekte je er een bijzonder plekje? Laat het ons weten met een reactie hieronder.
P.S. Onderweg prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Tourist Info De Stadskazerne
| Oudestraat 216, 8261 CA Kampen | Tel: +31 (0)382 02 23 66 | Internet: visitkampen.nl
Toerisme Hanzesteden
| Internet: visithanzesteden.nl
Toerisme Nederland
| Internet: holland.com/be_nl/toerisme.htm
Zien en doen

Stedelijk Museum Kampen | Oudestraat 133, 8261 CK Kampen | Tel: +31 (0)383 31 73 61 | Internet: stedelijkmuseumkampen.nl
Ikonen Museum Kampen | Buiten Nieuwstraat 2, 8261 AV Kampen | Tel: +31 (0)383 85 84 83 | Internet: ikonenmuseumkampen.nl
Sigarenfabriek De Olifant | Voorstraat 100-108, 8261 HV Kampen | Tel. +31 (0)383 31 21 55 | Internet: olifant.com
Stadswandeling: Ontdek Kampen op zijn mooist | De wandelgids ‘Mooi Kampen langs art nouveau, art deco en Amsterdamse School’ is verkrijgbaar in de Museumshop voor € 3,95.
Nieuwe Toren | Oudestraat 146, 8261 CZ Kampen
Eten en drinken
Lalaloes
| Broederstraat 11, 8261 GN Kampen | Internet: lalaloes.nl
Shoppen
Chocolaterie De Swaen
| Oudestraat 164, 8261 CZ Kampen | Tel. +31 (0)382 22 21 95  | Internet: www.chocolateriedeswaen.nl
De Eenhoorn | Oudestraat 101-103, 8261 CJ Kampen | Tel. +31 (0)383 33 72 97 | Internet: eenhoorn.eu
Stripboekenwinkel De Fantast | Burgwalstraat 7, 8261 HJ Kampen | +31 (0)383 32 03 25
Kunstig Kitschwerk | Geerstraat 19, 8261 HL Kampen | Tel: +31 (0)383 32 16 35 | Internet: kunstigkitschwerk-webwinkel.nl
Frouwkje Lifestyle Winkel | Oudestraat 150, 8261 CZ Kampen | Tel: +31 (0)383 33 03 64 | Internet: facebook.com/FrouwkjeLifestylewinkel –  instagram.com/frouwkjelifestylewinkel
Bereikbaarheid
Met de auto
| De afstand vanaf Brussel naar Hanzestad Kampen is 264 km. Reistijd: zo’n 3 uur.
Met de trein | Vanuit Brussel en Antwerpen neem je de trein richting Amsterdam, afstappen in Rotterdam en verder treinen naar Zwolle en uiteindelijk Kampen. Reistijd: zo’n 4 uur.
Of met de fiets | Logeer je in de omgeving, dan is het Hanzerondje Zwolle-Kampen een aanbeveling om Hanzestad Kampen te bereiken. Meer zin in een fietsvakantie om de Hanzesteden te bezoeken? Ga dan voor de Hanzesteden fietsroute.

? Pin nu en plan laterhanzestad kampen

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *