Tips voor Parijs met kids

10 praktische tips voor een citytrip Parijs met kids

Reizen naar en in Parijs is een fijn avontuur voor je kind én jezelf. Naast het bezoeken van kindvriendelijke activiteiten zijn de trein, de metro en het hotel voor je kind een belangrijk onderdeel van je beleving in de lichtstad. Reisreporter en jonge mama Lies, deelt enkele praktische tips.

Naar Parijs met de trein
Hoewel het niet goedkoop is voor volwassenen, is de Thalys de beste, snelste en gemakkelijkste manier om naar Parijs te reizen. Daarenboven geniet je kind van een avontuur: je rijdt met de snelste trein van België! Kinderen reizen aan voordeeltarief en dat valt best mee. In je ticket zit ‘van en naar elk Belgisch station’ verplaatsing inbegrepen. Je hoeft dus geen extra ticket te boeken naar Brussel-Zuid, waar de Thalys vertrekt.

Tips voor Parijs met kids

Na anderhalf uur komen jij en je kids aan in Gare du Nord in Parijs.

Voordelen aan de Thalys?

  1. Er is Wifi aan boord! Hoewel die niet goed genoeg bleek voor Netflix, kunnen spelletjes die een internetverbinding vereisen wél gespeeld worden.
  2. Je staat op anderhalf uur van Brussel in Parijs!
  3. Je hoeft slechts twee minuten op voorhand aanwezig te zijn aan het perron.
  4. Je komt toe in Paris-Nord, waar je metrolijnen, RER-trams of bussen kunt nemen naar de rest van de stad. Of je trekt onmiddellijk te voet de stad in!

Alternatieven voor de Thalys
Tegenwoordig zijn er ook low cost verbindingen naar Parijs met de trein en de bus. Met Izy spoor je al naar Parijs vanaf 19 euro. Het kost je dan wel een extra uur en de uurregeling is véél minder flexibel! Er rijdt slechts één trein per dag, ’s middags, met uitzondering van vrijdag en zondag (twee keer). De flixbus vervoert je vanaf 9,99 euro. Maar het nieuws over de onveilige situatie aan station Brussel-Noord geeft deze mogelijkheid een negatief beeld.

Logeren in Parijs
Parijs heeft talrijke mogelijkheden om te logeren met kleine kinderen. Reis je met een beperkt aantal kinderen, dan is een hotel een goede optie. Reserveer een kamer met twee aparte bedden: voor jou en je kind. Kinderen vinden een hotel meestal geweldig! Samen met jou in één kamer overnachten? In hetzelfde bed slapen? ’s Ochtends kiezen wat je eet aan het uitgebreide ontbijtbuffet? Succes gegarandeerd!

Tips voor Parijs met kids

De donkere tunnels van de Parijse metro spreken tot de verbeelding van de kinderen.

Metro op wandelafstand
Ondanks de Parijse drukte, reserveer je vlot rustige hotelletjes met aangename kamers midden in het centrum. Boek een hotel op wandelafstand van een metrostation, dat is handig. Na een dag Parijs verkennen, zijn jonge kinderen vaak moe en kan elke stap er eentje te veel zijn.

Quality Hotel Abaca Paris 15 (***)
Dit logement ligt in een bruisende wijk vlak bij de metro. Het beschikt over een tuintje en rustige kamers waar je geen last hebt van het stadslawaai (met uitzondering van de occasionele ziekenwagen). Het personeel is er erg vriendelijk, de kamers zijn in orde en proper en het wat beperkte ontbijtbuffet heeft genoeg keuze en is lekker. Er is geen restaurant, maar in de directe omgeving zijn verschillende eetgelegenheden.

Tips voor Parijs met kids

Centre Pompidou, een van de populairste musea in Parijs.

Op stap in Parijs
Parijs is te groot om alle activiteiten en plaatsen te voet te bezoeken. Belangrijk: op dinsdag sluiten veel stadsmusea (o.a. Louvre, Centre Pompidou, Grande Galerie de l’Évolution)! Het gemakkelijkst, ook met jonge kinderen, is de metro. Met één ticketje (kinderen gaan aan voordeeltarief) maak je een rit naar om het even waar op het metronet in Parijs. Metro’s rijden vlot af en aan. Zelden hoef je meer dan 5 minuten te wachten. Bovendien is het metronet overzichtelijk en duidelijk.

Maak de metro boeiend
Kinderen vinden de metro spannend. Onze zesjarige maakte er een sport van: eerst de juiste lijn zoeken op de kaart, het aantal haltes tellen en in het ondergrondse doolhof de juiste metrolijn zoeken. De metro’s in Parijs kunnen druk zijn en een zitplaats bemachtigen lukt niet altijd. Rechtstaan in een metro is voor een kind echter nog spannender dan zitten! Er is veel te zien in de metro: muzikanten, verschillende culturen, donkere gangen, roltrappen en zo meer. Je kind kijkt gegarandeerd zijn ogen uit!

Tips voor Parijs met kids

Neem je kinderen mee langs de kade van de Seine te voet of per step!

Met je kind kies je voor flexibiliteit
Natuurlijk zijn er andere vervoersmiddelen beschikbaar zoals de speciaal voor toeristen bedoelde hop on hop off-bussen en boten, huurfietsen en elektrische steps. Ergerlijk: voor die autopeds moet je op de Seinekade soms opzij springen! Wil je echter een groot gebied van Parijs doorkruisen en je vindt flexibiliteit belangrijk, dan is de metro het beste idee. Alleen wanneer je een buggy nodig hebt, is een ander vervoersmiddel misschien handiger.

Eten en drinken in Parijs
Eten en drinken in Parijs met een jong kind is niet zo gemakkelijk. Soms is het zoeken naar een restaurant waar ze kindergerechten aanbieden. Gezonde kindergerechten blijken helemaal als zoeken naar een speld in een hooiberg. De drankkaart is in een Parijs’ restaurant heel erg prijzig. Voor een cola betaal je al snel 5,5 euro. Daarentegen is kraantjeswater in Parijs gratis, velen vragen het en niemand doet er moeilijk over. Je krijg twee glazen en een gevulde waterkan waarvoor je niks betaalt.

Tips voor Parijs met kids

Trakteer je kids zeker op het lekkerste dat Parijs te bieden heeft: macarons!

Parijs met kinderen
Je merkt het, Parijs is een gemakkelijke toegankelijke stad om met jonge kinderen naartoe te reizen. Het vraagt wat meer voorbereiding dan reizen zonder kinderen, maar het is absoluut de moeite waard. Parijs is altijd een goed idee! Check mijn doe-tips voor Parijs met kinderen en lees ook het reisverslag Parijs voor minder geld van reisreporter Steven.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Parijs | Internet: www.parisinfo.com (Nederlandstalig!)
Toerisme Frankrijk | Internet: be.france.fr/nl
Bereikbaarheid
Met de auto | Brussel – Parijs: 300 kilometer
Met de trein | Thalys of IZY
Met de bus | Flixbus
Overnachten
Quality Hotel Abaca Paris 15 |bekijk het hotel en de beschikbaarheid | Adres: 330 rue de Vaugirard,  75015 Parijs

? PIN nu en plan later

Tips voor Parijs met kids

Foto’s: © Pixabay

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *