16 tips voor een onvergetelijke daguitstap in Luzern

Citytrippen in de winter! Klinkt wat gek maar het is toch leuk om te doen. Reisreporter Bruno combineerde cultuur en winterwandelingen. Vooraf aan zijn wintervakantie in de prachtige Zwitserse regio Vierwoudstrekenmeer bezocht hij Luzern. Hij bundelde zijn tips in een 24-uren reisgids die je een onvergetelijke daguitstap in Luzern garandeert!

Luzern zien en beleven in 24u. De betoverende oude stad bied je verbluffende zichten op de bergen en is de toegangspoort naar het prachtige Vierwoudstrekenmeer.  Hoewel 24 uur misschien niet genoeg tijd lijkt om alles te zien wat deze adembenemende plaats te bieden heeft, verzamelde ik een aantal zeker zien bezienswaardigheden die een daguitstap in Luzern onvergetelijk maken! Wandel met me mee door het mooie oude stadscentrum met zijn prachtig beschilderde huisgevels en iconische monumenten!

Vanuit het hotel op daguitstap in Luzern
Overnachten in Luzern doe ik in hotel Waldstätterhof. Een goed prijs-kwaliteit hotel vlak naast het station en pal aan het oude centrum gelegen. Een praktische keuze omdat mijn tijd in Luzern beperkt is. Na de check-in haast ik me naar buiten om Luzern te verkennen en steek over aan de westelijke gevel van het treinstation waar ik een prachtige muurschildering in glas spot. Het blijkt een kunstwerk te zijn rond 1929 geschilderd door Maurice Barraud, een 20e-eeuwse kunstenaar uit Genève. Het heet Nord et Sud of Noord Zuid. Het overleefde ternauwernood een verwoestende brand in de terminal in 1971.

Op zoek naar de meest fotogenieke plekjes in Luzern
Via het station wandel ik naar de kade aan het Vierwoudstrekenmeer en verpoos er even op het gezellige terras van Seebistro Luz. Aan de overkant zie ik de oude toegangsportiek van het station die dateert van 1896. Na de grote brand in 1971 bleef enkel dit portaal staan op de Bahnhofplatz. Daar achter werd in 1991 het nieuwe treinstation, ontworpen door architecten Ammann und Baumann opgetrokken. Genoeg moderne architectuur gezien, tijd voor een rondje door het ‘oude Luzern’.

daguitstap in luzern

Tijdens mijn daguitstap in Luzern wil ik absoluut de Kapelbrug zien, het iconische en wellicht meest gefotografeerde zicht.  Deze middeleeuwse houten brug, ook bekend als de Kapellbrücke, is een juweel. Gebouwd in de 14e eeuw als onderdeel van de stadsmuren, verbindt het de oude binnenstad met Neustadt aan de overkant van de Reuss-rivier. Met zijn 204 meter lengte en prachtige 17e-eeuwse schilderijen die de geschiedenis van Luzern verbeelden, biedt de Kapelbrug een unieke culturele ervaring. Ondanks zware brandbeschadigingen in 1993, schittert de brug na restauratie weer als iconische bezienswaardigheid in Luzern.

Te midden van de brug staat de watertoren (Wasserturm), die door de eeuwen heen verschillende soms macabere, rollen vervulde zoals: martelkamer, gevangenis, schatkamer en archief. Deze toch wat indrukwekkende achtkantige toren rijst 43,5 meter boven de grond uit.

Eenmaal aan de overkant wandel ik de oude autovrije binnenstad van Luzern (Altstadt) in en struin er over de geplaveide straten, langs pittoreske huizen en kleurrijke gevels die me terug in tijden van weleer katapulteren. Ik passeer de Sint Pieterskapel en loop recht op de fotogenieke Fritschibrunnen. Deze knappe fontein met het standbeeld van St. Leodegar, de patroonheilige van Luzern, is een kunstzinnige creatie van Arnold Fritschi. In het kunstwerk zie je figuren zoals een engel, visser en boer en het water dat stroomt van de ene schaal naar de andere. De Fritschibrunnen is niet alleen een populaire fotoplek maar ook een populaire ontmoetingsplaats waar locals afspreken.

Via de Kapelgasse vervolg ik mijn daguitstap in Luzern richting de Kornmarkt naar het oude stadhuis met zijn statige klokkentoren. Het stadhuis dateert uit de late 16e eeuw en heeft een indrukwekkende binnenplaats en een mooie hal met een plafond dat is versierd met fresco’s en schilderijen. Het gebouw wordt nog steeds gebruikt voor officiële gelegenheden. Oorspronkelijk diende de klokkentoren van Luzern als stadspoort. Het rode dak dat boven de historische gebouwen met kleurrijke gevels en charmante steegjes uitsteekt fungeert ongetwijfeld voor velen als oriëntatiepunt.

daguitstap in luzern

Enkele stappen verder sta ik ‘downtown’ Luzern aan de Weinmarkt-Brunnen, een ‘must-visit locatie’ in het hart van de stad. Deze historische fontein, oorspronkelijk gebouwd in 1571, is een meesterwerk van beeldhouwkunst en heeft in de loop der jaren verschillende renovaties ondergaan. Met zijn achthoekige sokkel, mythologische beelden en waterspuwende leeuwenkop is deze fontein een fotogenieke plek. Het levendige Weinmarkt-plein, omringd door eetgelegenheden en winkels, biedt de ideale plek om je te verwonderen aan de rijke geschiedenis en schoonheid van Luzern.

Smullen en genieten op een lekker plekje
Een zonnig en gezellig terras weerstaan ligt me moeilijk. Met plezier steek ik mijn benen onder tafel bij Mill’Feuille voor een romige latte macchiato vergezeld van een huisgemaakt bladerdeeggebakje gevuld met room, kweepeer- en pruimencompote. Verrukkelijk! Vanop het terras heb je overigens een mooi zicht op de Reuss en de houten Spreuerbrücke. Fonteinen, merk ik op, maken duidelijk onderdeel uit van het stadsbeeld in Luzern. De volgende ‘springbron’ die ik zie vanaf mijn ‘rustplaats’, is de barokke Neptunbrunnen.

De Spreuerbrücke, een prachtige middeleeuwse overdekte houten brug die de Reuss-rivier overspant, biedt me een terugweg naar de overkant. Uniek aan deze in 1408 gebouwde overspanning zijn de 45 schilderijen die de nokken decoreren. Oorspronkelijk bestond de collectie uit 67 driehoekige frames  over de ‘Dodendans’, een intrigerend middeleeuws thema. In 17de -eeuwse taferelen speelt moraal vaak de hoofdrol, waarbij het absurde van maatschappelijke hiërarchieën in het licht van het onvermijdelijke einde – de dood – werd blootgelegd. Hier werden mensen aangespoord om, te midden van hun jachtige wereldse bestaan, het besef van sterfelijkheid levendig te houden en de nietigheid van aardse rangen te omarmen.

Aan het einde van die iconische Spreuerbrücke vind je de Brückenkapelle Maria auf der Reuss, een bijzonder religieuze bezienswaardigheid. In het bedehuisje zie je een bescheiden maar indrukwekkend interieur met altaar, heiligenbeelden en religieuze fresco’s. Deze kapel diende ooit als toevluchtsoord en plaats van aanbidding tijdens oorlogen en tegenspoed.

Vanaf de brug zie ik aan de overkant de Musegg muur, een middeleeuwse stadsmuur uit de 14e eeuw om de stad te beschermen tegen invasies en aanvallen. De stadswal telt  9 torens waarvan er 4 open zijn voor publiek. Het uitzicht vanaf de impossante Musegg muur is ongetwijfeld prachtig, maar dat zal hopelijk voor een volgende daguitstap in Luzern zijn.

Mooier wordt het niet!
Ik sluit mijn wandeling in Luzern af aan de Jezuïetenkerk, een schitterend voorbeeld van barokke architectuur in Zwitserland, gebouwd tussen 1666 en 1677. Mijn mond valt letterlijk open bij het zien van het weelderig interieur met fresco’s en beeldhouwwerken vervaardigd door vooraanstaande kunstenaars uit die tijd. Het orgel boven de inkomhal is een van de meest opmerkelijke historische orgels die ik ooit zag!

daguitstap in luzern

DOEN: bootuitstap naar Burgenstock
Om mijn korte daguitstap in Luzern af te sluiten, maak ik nog een betoverende boottocht op het majestueuze Vierwoudstrekenmeer met een bezoek aan de Bürgenstock. Tijdens de tocht geniet ik van adembenemende vergezichten op het meer, omgeven door indrukwekkende bergen en bossen. Met de kabelspoortrein ‘spoor’ ik vanaf het meer naar de Bürgenstock: een Zwitserse berg met een hoogte van 1127,8 meter. De plek is beroemd om zijn luxe kuuroorden en heeft een rijke geschiedenis als toevluchtsoord voor de ‘rich and famous’.

daguitstap in luzern

Vanaf 1873 ontving het Grand Hotel vooraanstaande gasten als Charlie Chaplin, Sofia Loren en Kofi Annan. Actrice Audrey Hepburn huwde er met collega-acteur Mel Ferrer in de Bürgenstock-kapel. Ik bewandel een deel van het mythische rotswandelpad richting de iconische – kaarsrechte voor de bergwand staande – Hammetschwandlift.  Mijn daguitstap in Luzern werd een onvergetelijke ervaring die ik afsluit in historische grandeur te midden van natuurlijke pracht. De volgende dagen ga ik sneeuwwandelen in het autovrije bergdorp Stoos. Ook daar wacht me nog een spectaculaire berglift.

Mijn tips voor eten en drinken in Luzern

Starten doe ik met Luz Seebistro, gelegen aan de kades van het Vierwoudstrekenmeer. Je geniet er van een aangename eetervaring met een prachtig uitzicht op het meer en de bergen. Het restaurant staat bekend om zijn ontspannen sfeer en heerlijke vis- en zeevruchtengerechten. Luz Seebistro is dé romantische plek voor een etentje of drankje bij zonsondergang!

Mill’Feuille, de eerder vermelde gezellige eetplek met betoverend terras langs de rivier Reuss mag niet ontbreken. Proef er zeker hun specialiteit: een huisgemaakt bladerdeeg gebakje gevuld met romige lekkernijen, kweepeer- en pruimencompote. Deze unieke lekkernij weerspiegelt het vakmanschap en de toewijding aan hoogwaardige ingrediënten. Mill’Feuille belooft een onvergetelijke smaakervaring te midden van de schilderachtige charme van Luzern of je nu geniet op het aangename terras of in de gemoedelijke sfeer binnen.

Grottino 1313: een gastronomische schat met een vermelding in GaultMillau die bekend staat om zijn culinaire kunst. De chef-kok, omarmt lokale en seizoensgebonden ingrediënten en creëert ware smaakexplosies. Het menu weerspiegelt Italiaanse flair en aandacht voor detail. De sfeervolle ambiance voegt een vleugje magie toe aan de culinaire ervaring waardoor het restaurant een favoriete bestemming werd voor (lokale) foodies. Het restaurant is verdeeld over verschillende kamers en heeft een rustieke maar zéér gezellige uitstraling. Er is ook een fijne selectie van Zwitserse wijnen beschikbaar.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Luzern | Internet: luzern.com/en
Toerisme Regio Vierwoudstrekenmeer | Internet: myswitzerland.com/nl-be/bestemmingen/regio-vierwoudstrekenmeer/
Toerisme Zwitserland | Internet: myswitzerland.com/nl-be
Overnachten
Hotel Waldstaetterhof | Internet: hotel-waldstaetterhof.ch
Eten en drinken in Luzern
Seebistro Luz | Bahnhofplatz (Schifflandungsbrücke 1), CH-6002 Luzern | Tel: +41 79 840 94 28 | Internet: luzseebistro.ch
Mill’Feuille | Mühlenpl. 6, Luzern | Tel:  +41 41 410 10 92 | Internet: millfeuille.ch
Grottino 1313 | Industriestrasse 7, 6005 Luzern | Tel: +41 41 610 13 13 |Internet: sinnvollgastro.ch/unsere-betriebe/grottino1313
Bereikbaarheid
Met de auto | Brussel – Luzern: circa 680 km
Met het vliegtuig | Wij vlogen met Swiss vanuit Brussels Airport naar Zurich en spoorden daarna een ruim uurtje comfortabel naar Luzern. Deze treinreis voert je langs fraaie landschappen en passeert schitterende meren als de Zürich-en Zugersee.
Treinen in Zwitserland | www.swisstravelsystem.ch

? PIN nu en plan laterdaguitstap in luzern

Over deze auteur

Deze fervente fietser verkende de grenzen van België, ontdekte de Straffe cafés en proefde van de Straffe streekbieren. In de artikels van Bruno Loockx lees je mee over de schouders van deze straffe levensgenieter en gunt hij je een kijk op zijn avonturen in ons land en ver daarbuiten.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *