Hanzestad deventer

Hanzestad Deventer: uitgelezen stad voor een bezoekje

Deventer is een van de oudste steden van Nederland. Tussen 1000 en 1500 ontwikkelde de stad zich tot een waar handelscentrum en werd daardoor hét ontmoetingspunt voor handelaren uit de wijde omgeving. Daarnaast is Deventer de boekenstad bij uitstek en ook vandaag de dag nog een levendige stad waar het goed vertoeven is. Reisreporter trekt op pad en geeft je de beste tips.

hanzestad deventer (10)
hanzestad deventer (9)
hanzestad deventer (11)
hanzestad deventer (16)
hanzestad deventer (4)
hanzestad deventer (2)
hanzestad deventer (5)
hanzestad deventer (3)
hanzestad deventer (6)
hanzestad deventer (8)
hanzestad deventer (1)
hanzestad deventer (13)
Hanzestad deventer
hanzestad deventer (10) hanzestad deventer (9) hanzestad deventer (11) hanzestad deventer (16) hanzestad deventer (4) hanzestad deventer (2) hanzestad deventer (5) hanzestad deventer (3) hanzestad deventer (6) hanzestad deventer (8) hanzestad deventer (1) hanzestad deventer (13) Hanzestad deventer

ZIEN EN DOEN IN HANZESTAD DEVENTER

Gezellig lezen bij een heerlijk drankje: Bibliotheek Deventer
Hanzestad deventerAan de Stromarkt ligt Bibliotheek Deventer. Hier kan je terecht om een boek te lenen, te lezen of rustig bij te kletsen met een heerlijk drankje. Een witte vleugelpiano lonkt naar de muzikanten onder de bezoekers. Heb je enige muziekkennis en vaardigheid om de toetsen tot muziek te dwingen, dan staat dit mooie muziekinstrument je ter beschikking. Terwijl een onbekende je bibliotheekbezoek met een muziekje opluistert, kan je je neervleien in één van de aangename rustplekken. Of je kan genieten van een drankje (al dan niet met hapje) in het Biebcafé.

Athenaeumbibliotheek: een van de oudste bibliotheken van West-Europa
De Athenaeumbibliotheek ligt in het oude centrum en is een van de oudste bibliotheken van West-Europa. In 1560 kocht het stadsbestuur van Deventer de boekenverzameling van Jan Willemszoon Bruinvis op en zo ontstond de Stadsbibliotheek van Deventer. In 1630 werd het Athenaeum Illustre opgericht, de gewestelijke hogeschool. Daardoor werd de stadsbibliotheek ook de bibliotheek van het Athenaeum, meteen ook de reden waarom het de Athenaeumbibliotheek werd.

Museum EICAS: een must-see voor moderne kunstminnaars
We bezochten al tal van musea, maar museum EICAS is toch wel eentje dat ons zal bijblijven. Het start al met de naam; die blijkt de afkorting te zijn voor European Institute for Contemporary Art and Science. EICAS is een museum voor hedendaagse kunst en neemt de ZERO- of nulbeweging als beginpunt. Ter plekke lezen we een verduidelijking van de Duitse kunstenaar Otto Piene: ‘Een zone van stilte en van pure mogelijkheden voor een nieuw begin.’ De vaste collectie van Museum EICAS bestaat uit werk van kunstenaars van de Nederlandse nulbeweging. Zo wil EICAS een brede collectie van ZERO- en nulkunst toegankelijk maken voor een breed publiek. Wij waren alvast onder de indruk van enkele opmerkelijke kunstwerken. Vanaf eind 2022 zal het museum verhuizen naar de Nieuwe Markt in Deventer, in het voormalig Alexander Hegius-Gymnasium van architect Wim Knuttel.

Torenbeklimming en stadswandeling
Hanzestad deventerNet zoals in de andere Hanzesteden, kan je ook in Deventer een iconische toren beklimmen. De Grote- of Lebuïnuskerk brengt je met zijn 220 treden bovenop het meer dan 400 jaar oude trappenhuis. Het bovenste deel van de toren, ook wel de lantaarn genoemd, beschikt over een indrukwekkende beiaard. 28 van de 53 klokken zijn nog originele exemplaren. Oorspronkelijk bestond de beiaard uit 47 klokken, maar bij de restauratie in 2009 werden er 6 klokken toegevoegd om de muzikale mogelijkheden te vergroten. Hoewel de toren flink wat klimmen is, word je boven beloond met spectaculaire vergezichten over Hanzestad Deventer en omgeving. Heb jij van bovenaf het gouden stadhuis al gespot? Dankzij zijn unieke architectuur springt dit gebouw meteen in het oog.

Penninckshuis
Voor alle mogelijke toeristische informatie moet je bij het VVV Deventer zijn, maar wist je ook dat er achter het VVV een prachtige kerkzaal verstopt zit? Deze verborgen kerk, ook wel het Penninckshuis genoemd, werd in 1891 voltooid en ingericht in neorenaissance stijl. De authentieke inrichting en spectaculaire gevel dienden om rijkdom en geletterdheid te weerspiegelen. Spring zeker even binnen om het warme houten interieur te bewonderen en houd daarna een zoete tussenstop op het terras van Deventer Koek dat trouwens net om de hoek van het Penninckshuis ligt.

Ontdek in Museum De Waag de bloeiende periode van Hanzestad Deventer
Hanzestad deventerOp naar ons laatste museumbezoek: Museum De Waag ligt in één van de oudste waaggebouwen van Nederland. Een waag is, of beter, was een gebouw waar goederen als kaas en boter werden gewogen. Deze wegingen werden genoteerd als waeghe of waech. Het wegen moest de eerlijke handel bevorderen wat een stad als betrouwbaar handelscentrum bestempelde. De Waag, een laatgotisch gebouw met drie bouwlagen (de traptoren, klok en drie spitstorentjes) werd gebouwd tussen 1528 en 1531. In de 19de eeuw verdween de waagfunctie en werd het waaggebouw een tekenschool en vervolgens een telegraafstation.

Sinds 1915 is het gebouw een museum waar bezoekers de oude schatten van de stad kunnen bekijken. Die zijn onderdeel van de vaste collectie. Die permanente opstelling toont bijzondere objecten van de ontstaansgeschiedenis van de stad, van de hanzeperiode met handel en markten tot en met de nijverheden van zilversmeden en de befaamde koekbakkers. Een andere bezienswaardigheid is de historische collectie die topstukken bevat van Nederlandse en internationale kunstenaars waaronder beroemde 17de-eeuwse meesters als Gerard ter Borch II en Hendrick ter Brugghen. Een museumbezoek is een aanrader voor wie meer wil weten over de bloeiende hanzeperiode. Tip: als bezoeker kan je gratis gebruik maken van een audiotour met verdiepende informatie.

BIJZONDERE WINKELS & FIERE UITBATERS

De Kuiperij: de meest unieke winkel van de stad
De Kuiperij ook wel bekend als Deventer borstelwinkel is misschien wel de uniekste winkel die we bezoeken tijdens onze trip aan de Hanzesteden. Het enthousiasme van uitbaatster Mirjam, die de zaak overnam van haar ouders, is aanstekelijk. Ze neemt ons begeesterd mee doorheen de geschiedenis en het assortiment van de Kuiperij. Meer dan 200 verschillende soorten borstels zijn er te koop. Hoewel de winkel al sinds 1860 bestaat, gaat hij ook mee met zijn tijd. Tegenwoordig kan je de kwaliteitsvolle en duurzame borstels ook via hun webshop kopen. Toch mag een bezoekje aan de winkel niet ontbreken, want het is een unieke ervaring.

Interieurwinkel Carlos in Huis
Moderne interieurwinkel ‘Carlos in Huis’ is naast een prachtige interieurwinkel ook een ervaring op zich. De winkel met alles voor je interieur is ondergebracht in een oud bankgebouw. De oude elementen van de bank werden verwerkt in de toonzalen van de winkel. Zo kan je in de oude kluizen van de bank een nieuwe zetel of lamp vinden en de oude loketten van de bank doen nu dienst als toonbank. Het is een buitengewone interieurwinkel en de uitbaters verzekeren ons dat iedereen – ook niet-shoppers – welkom zijn om een kijkje te nemen in het gebouw.

Verdwalen in verhalen bij Studio Pretletter
Onder de vele flitsende, modieuze etalages valt het kleurrijke en kunstige uitstalraam van de hippe kinderboekenwinkel en verhalen-maak-plaats Studio Pretletter op. In de boeken- en maakwinkel van Nicolien staan kinderen centraal. Ze laat je koters er verdwalen in vele leuke verhalen. In Studio Pretletter valt de grote groene kunstgrasmat op. Daar kunnen kinderen een boek lezen terwijl ze op de grond zitten. Regelmatig leest Nicolien voor in het voorleeshol en mogen kinderen zich nestelen tussen de kussens. In de verhalen-maak-plaats vinden toekomstige schrijvers en tekenaars alles om een eigen boek of strip te maken. Tenslotte vind je er nog een kast vol tweedekans kinderboeken. Deze unieke boekenwinkel is een aanrader voor families op citytrip in Hanzestad Deventer.

Bezoek antiquariaat ‘Das Gute Ist Immer Da’
Ben je op wandel in de kleine straatjes van Deventer, dan is de kans groot dat je langs een antiquariaat met oude boeken, kaarten en prenten passeert. Wij slenteren door de Kleine Overstraat en komen langs antiquariaat ‘Das Gute Ist Immer Da’. Uit nieuwsgierigheid steken wij onze neus even binnen. Aanvankelijk is het eventjes schrikken: ‘Das Gute Ist Immer Da’ is een antiquariaat zoals het er traditioneel hoort uit te zien: propvol boeken. En als we zeggen propvol, dan bedoelen we echt propvol. Gangen, vloeren en kasten gevuld met eindeloos veel stapels boeken. De muren zijn bedekt met posters en kaarten. Het oogt wat rommelig en toch maakt net dit de winkel zo speciaal. Eigenaar Jan Praastink die tevreden achter zijn bureau zetelt, steekt er een pijp bij op. Jan die trouwens elk boek kan terugvinden zonder zijn computer te gebruiken, helpt je graag verder om iets terug te vinden. Eerst was de winkel gespecialiseerd in Duitse literatuur en geschiedenis, maar ondertussen is het aanbod veel groter geworden. Al ligt de nadruk natuurlijk nog steeds op de ‘oudere’ boeken. Boekenliefhebbers calculeren hier best wat extra tijd voor in, want eens je begint te bladeren…

Antiquariaat ‘De Kameleon’
We wandelen even door in de Kleine Overstraat en komen bij een tweede antiquariaat terecht. Boekenwinkel ‘De Kameleon’ beschikt net als ‘Das Gute Ist Immer Da’ over een gezellig georganiseerde chaos. Twee boekenwinkels op geen honderd meter van elkaar, maar beide heel verschillend in hun soort. De Kameleon werd opgericht in 1995 en groeide uit tot antiquariaat met de grootste collectie kinder- en jeugdboeken van Nederland. Het eerste dat ons opvalt is de gezellige huiselijke sfeer die in de winkel hangt. Eigenaars Nanny en Berry heten ons van harte welkom en geven ons een korte rondleiding doorheen de winkel. Ze weten ons te vertellen dat er naast de boekenwinkel ook nog een lijstenmakerij in het pand huist. Beschik je bijvoorbeeld over een mooie historische prent? Dan kan je hier een bijpassende lijst laten maken volledig naar wens. Naast lijsten kan je er ook je eigen boeken laten inbinden. Vergeet zeker geen kijkje te nemen in de kelder. Je vindt er een heleboel leuke vintage jeugdboeken en treft er een wel heel unieke zuil aan. Deze authentieke zuil bestaat uit hetzelfde materiaal als er in de crypte van de Lebuïnuskerk werd gebruikt.

De Blauwe Hand
Tijdens ons bezoek aan de antiquariaten viel ons oog op de etalage van kledingboetiek De Blauwe Hand. De winkel, gelegen in een statig en mooi pand, focust zich op duurzame kleding en slow fashion. Iets waar wij helemaal warm van worden. De winkel is zeker een bezoekje waard! Wij konden ons alvast niet inhouden en schaften ons een paar stuks aan.

Winkeltip: iedere donderdag is het in de binnenstad koopavond tot 21 uur. Toeristen die Hanzestad Deventer tijdens het weekend bezoeken, kunnen op zondag op koopjesjacht. Winkeliers zijn namelijk vrij om ’s zondags hun zaak te openen tussen 12u en 17u. Bovendien is elke eerste zondag van de maand koopzondag!

ETEN EN DRINKEN IN HANZESTAD KAMPEN

ZOETE ZONDEN EN KOFFIEBARS
Deventer koekwinkel
Hanzestad deventerJe kan je meteen iets voorstellen bij de rijke geschiedenis van Deventer koek wanneer je Deventer koekwinkel binnen wandelt. De firma achter Deventer koek bestaat ruim 400 jaar en de koek wordt nog steeds volgens de traditie gebakken. Naast de Deventer koek zijn er ook andere traditionele Hollandse zoetigheden te vinden. Bij de winkel hoort ook een terrasje waar we genieten van een drankje met een Deventer koek. En zelfs als je geen zoetebek bent, is de winkel met al zijn authentieke details een bezoekje waard.

Coffee Together
Hanzestad deventerIn Hanzestad Deventer zijn tal van leuke koffiezaken. Wij kiezen voor een koffie en vieruurtje bij Coffee Together. De bonen worden in Deventer gebrand, lekker lokaal, zo hebben we het graag. Ze maken ook hun eigen zoetigheden zoals cakes, muffins, koekjes etc. Wij proeven een chocolate chip koekje en kunnen bevestigen dat dit heerlijk is! Als je een wat langere pauze nodig hebt na een drukke dag kan je er ook ontspannen met een gezelschapsspel uit hun ruime assortiment.

Bijzonder: op de koffie in de bibliotheek
In boekenstad Deventer is de hoofdbibliotheek ontlopen zowat een hoofdzonde. Zoals eerder beschreven is de bibliotheek op zich al een bezoek waard. Al vanaf 9u openen de deuren van de Centrumbibliotheek, ideaal voor wie de dag rustig wil starten. Want, in het Biebcafé Freshman kan je terecht voor een gezond ontbijt of gewoon voor een goede kop koffie of heerlijk verse thee. Wat later kan je er ook lekker lunchen of genieten van een drankje. Of doe zoals wij, bestel een lekkere cake of taart. Wij genoten van onze zoetigheid terwijl wat verderop in de bibliotheek een bezoeker ons verwende met rustige muziekdeuntjes op de piano.

Laat je lekker verleiden bij Lentelink
We sluiten ons rijtje van zoete zonden af recht tegenover de bibliotheek, op de hoek van de Engestraat en de Stromarkt. Bij Banketbakkerij Lentelink staan ruim 20 soorten gebakjes uitgestald. Elke ochtend gaan de banketbakkers er aan de slag om je een keuze te bieden aan onweerstaanbare slagroom-, vruchten-, marsepein- en crèmetaartjes en gebakjes. Bij mooi weer staat buiten een terras waar het gezellig toeven is met een heerlijke tas koffie of thee. Uiteraard vergezeld van een hemels stukje patisserie!

LUNCH EN DINNER SPOTS
Betti Brood & Borrel
Lunchen doen we bij Betti Brood & Borrel. Deze lunchspot bevindt zich op de benedenverdieping van hotel ‘In het huis van Deventer’. Het hotel ligt in een monumentaal herenhuis dat uitkijkt op de Lebuïnuskerk. Je hoeft hier niet te overnachten om iets te kunnen eten of drinken, al komen we hier zeker en vast nog eens voor terug. We werpen een snelle blik in enkele hotelkamers en zijn blij verrast door het trendy concept. Lichtrijke, ruime en nette kamers met ‘een hoek af’. Elk verdiep beschikt over een gemeenschappelijke ruimte waar je kan koken, tafelen en ontspannen. Zowel met twee, in groep of onder collega’s is het de ideale verblijfplaats voor een bezoek aan Deventer.

Wij installeren ons pal naast Betti in de gezellige binnentuin. Betti is trouwens het groot (niet te missen) beeld met mensenlichaam en hertenhoofd dat vrolijk ligt te zonnen in de binnentuin. Wij genieten van drie verschillende soorten toast to share. ‘Saint Daveaux Toast’ met pulled chicken, chutney, crisps en veldsla. ‘Toast Republika’ met brie, bosbessenjam, rucola, komkommer en walnoten en tot slot de ‘Über lekker tosti’ met emmentaler, kimchi en veldsla. Een lekkere lunch, perfect om vervolgens weer de stad in te duiken.

Bierbrouwerij en proeflokaal Davo in Deventer
Davo Proeflokaal, wat een ervaring! Het team achter Davo brouwt sinds 2012 bier. Ze begonnen kleinschalig en intussen groeiden ze uit tot een brouwerij met proeflokaal in Hanzestad Deventer en een café in Zwolle en Arnhem. Wij bezoeken het proeflokaal voor een aperitiefje en staan versteld van het gezellige en relaxte plekje. Perfect om even te bekomen van een drukke dag met een fris biertje. Wij wagen ons aan de oesterzwamballetjes, een soort bitterbal maar dan helemaal vegetarisch, lekker! Davo proeflokaal is naar onze mening een absolute aanrader.

Roasted
Voor ons diner trekken we richting restaurant Roasted in de Golstraat. Na een smakelijke biertasting bij Brouwerij Davo krijgen we zin in een lekkere hamburger Het klinkt wat cliché: bier, hamburger en frieten, maar van een stevige trippel krijg je nu eenmaal honger. Het restaurant ligt in een mooi historisch pand en de houten balken en stenen muren geven het extra veel karakter. Alle gerechten op de kaart worden huisgemaakt van de chillisaus en mayonaise tot aan het gehakt voor de burgers. Vegetariërs niet gevreesd, Reisreporter Delphine testte de crispy Jackfruit burger en ook deze is helemaal goedgekeurd!

IJssel Restaurant
Ga je zoals wij op verplaatsing al eens graag verfijnd eten? Dan raden we je aan een avond te plannen in het IJssel Restaurant. Het restaurant, gelegen naast de IJssel, geniet van een spectaculair zicht op de rivier en Hanzestad Deventer. In de zomer tafel je naast het water op het ruime terras, ’s winters installeer je je in de lichtrijke serre. Het IJssel Restaurant kookt met seizoensgebonden en lokale producten en verrast met unieke smaakcombinaties.

OVERNACHTEN

Pillows hotel Deventer
Hanzestad deventerHanzestad deventerSlapen doen we in het Pillows hotel in Deventer. In hetzelfde pand ligt het IJssel Restaurant waar je ‘s avonds heerlijk kan dineren en ‘s ochtends geweldig kan ontbijten in de spectaculaire tuinserre. Het hotel beschikt over 29 uitnodigende kamers met spectaculair uitzicht op de rivier en Hanzestad Deventer, of op het park De Worp. De luxueuze kamers beschikken elk over een tv, minibar, airconditioning en roomservice. Naast het hotel heb je ook de mogelijkheid om gratis te parkeren. Ideaal om van daar uit de andere Hanzesteden te bezoeken.

Bezocht jij al Hanzestad Deventer?

Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Beleefde je er iets leuks of ontdekte je een bijzonder plekje? Laat het ons weten met een reactie hieronder.
P.S. Onderweg prachtige foto’s geschoten? 
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
VVV Deventer
| Brink 89, 7411 BX Deventer | Tel: +31 (0)570 71 01 20 | Internet: deventer.info
Toerisme Hanzesteden | Internet: visithanzesteden.nl
Toerisme Nederland | Internet: holland.com/be_nl/toerisme.htm
Zien en doen

Bibliotheek Deventer
| Stromarkt 18, 7411 PK Deventer | Tel: +31 (0)570 67 57 00 | Open van maandag tot en met zaterdag | Internet: bibliotheekdeventer.nl
Athenaeumbibliotheek | Het Klooster 12, 7411 NH Deventer | Tel: +31 (0)570 67 57 00 | Internet: bibliotheekdeventer.nl/athenaeumbibliotheek
Museum Eicas | Polstraat 6A, 7411 KB Deventer | Internet: eicas.nl
Torenbeklimming en stadswandeling | Info en reservatie via VVV Deventer | Internet: deventer.info/groepsarrangementen/3624-torenbeklimming
Museum De Waag | Brink 56, 7411 BV Deventer | Tel: +31 (0)570 64 05 90 | Internet: museumdewaag.nl
Penninckhuis | Brink 89, 7411 BX Deventer | Tel: +31 (0)570 71 01 20 | Internet: hetpenninckshuis.nl
Eten en drinken
Deventer koekwinkel | Brink 84, 7411 BX Deventer | Tel: +31 (0)570 61 42 46 | Internet: deventerkoekwinkel.nl
Coffee Together | Lange Bisschopstraat 40, 7411 KL Deventer | Tel: +31 (0)6 82 12 03 20 | Internet: coffeetogether.eu
Biebcafé Freshman | Stromarkt 18, 7411PK Deventer | Tel: +31 (0)6 47 07 35 57 | Internet: fresh-man.nl
Lentelink Banketbakkerij Chocolaterie | Engestraat 2-4, 7411 LD Deventer | Tel: +31 (0)570 61 69 64 | Internet: banketbakkerijlentelink.nl
Betti Brood & Borrel | Grote Kerkhof 5, 7411 KT Deventer | Tel: +31 (0)570 85 52 71 | Internet: hotelinhethuisvandeventer.nl/betti
Roasted | Golstraat 12, 7411 BP Deventer | Tel: +31 (0)570 83 12 70 | Internet: roasteddeventer.nl
Restaurant Pillows Hotel | Worp 2, 7419 AD Deventer | Tel: +31 (0)570 66 70 80 | Internet: pillowshotels.com/deventer/nl/restaurants/
Davo Proeflokaal | Sluisstraat 6, 7411 EG Deventer | Tel: +31 (0)570 86 64 31 | Internet: davobieren.nl
Shoppen
Interieurwinkel Carlos in Huis
| Hofstraat 13-15, 7411 PD Deventer | Tel: +31 (0)570 54 64 64 | Internet: carlosinhuis.nl
De Kuiperij / Deventer Borstelwinkel | Menstraat 7, 7411 EX Deventer | Tel: +31 (0)570 61 27 80 | Internet: deventerborstelwinkel.nl
Kinderboekwinkel en verhalenmaakplaats / Studio Pretletter | Smedenstraat 21, 7411 RB Deventer | Tel: +31 (0)570 71 03 90 | Internet: studiopretletter.nl
Antiquariaat: Das Gute Ist Immer Da! | Kleine Overstraat 33, 7411 JH Deventer | Tel: +31 (0)570 64 46 25 | Internet: deventerantiquariaten.nl/da_leden/dasgute.html
Antiquariaat De Kameleon | Kleine Overstraat 81, 7411 JK Deventer | Tel: +31 (0)570 64 92 80 | Internet: deventerantiquariaten.nl/da_leden/kameleon.htm
Blauwe Hand 1652 | Kleine Overstraat 35, 7411 JH Deventer | Tel: +31 (0)6 12 38 04 35 | Internet: blauwehand1652.nl
Overnachten
Pillows hotel Deventer
| Worp 2, 7419 AD Deventer | Tel: +31 (0)570 66 70 80 | Internet: pillowshotels.com/deventer/nl
Hotel In het huis van Deventer | Grote Kerkhof 5, 7411 KT Deventer | Tel: +31 (0)6 38 37 37 73 | Internet: hotelinhethuisvandeventer.nl
Bereikbaarheid
Met de auto | De afstand vanaf Brussel naar Hanzestad Deventer is 258 km. Reistijd: zo’n 3 uur.
Met de trein | Vanuit Brussel en Antwerpen neem je de trein richting Amsterdam, afstappen in Schiphol Airport en verder treinen naar Deventer. Reistijd: zo’n 3  uur voor de snelste verbinding vanuit Brussel Zuid.
Of met de fiets | Logeer je in de omgeving, dan is het Hanzerondje Deventer of Deventer – Zwolle / Deventer – Zutphen een aanbeveling om Hanzestad Deventer te bereiken. Meer zin in een fietsvakantie om de Hanzesteden te bezoeken? Ga dan voor de Hanzesteden fietsroute.

? Pin nu en plan laterhanzestad deventer

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *