topbestemmingen voor 2022

Op daguitstap in België: 10 leuke trips

Ken je het gevoel dat steevast vrijdagmiddag de kop op steekt? Wat gaan we dit weekend weer doen? Geen saaie weekends is onze leuze. Maar wat zijn de leukste uitstapjes met of zonder kinderen? We nemen je mee op daguitstap in België: van de kust tot de Ardennen.

daguitstap in belgie

Foto: © toerisme Maasmechelen

1. Wandelen door de bomen in Maasmechelen
Onze eerste daguitstap in België is een unieke bosbeleving. Wist je dat er boswandelingen bestaan die je door de boomkruinen gidsen en het bospad kruisen van eekhoorns terwijl je in de ogen van vogels kijkt? Interesse? Dan moet je zeker naar Maasmechelen voor het Kruinenpad.

daguitstap in belgie

Foto: © Toerisme Heuvelland

Beleef een bergavontuur in Kabelbaan Cordoba – Westouter
2. Wie aan een kabelbaan denkt, denkt meteen aan de bergen. Toch vind je ook in ons land een heuse zetellift. Namelijk in ons eigen bergmassief, Heuvelland, verbindt een zetellift de Baneberg met de Vidaigneberg. Deze lift werd in 1957 gebouwd door Oostenrijkers. Je glijdt er als het ware mee over de wijngaarden van Entre-Deux-Monts. Bij helder weer heb je vanuit de zetellift een prachtig panorama en zie je met een beetje geluk de Vlaamse kust of de IJzertoren. Meer info: westtoer.be/nl/doen/kabelbaan-cordoba

Trainworld

3. Op treinreis in Schaarbeek
Is de lucht wat grijs en grauw of is het gewoon barslecht weer? Dan is het museum Train World een perfecte daguitstap. In een knap gerenoveerd stationsgebouw vloeien verleden, heden en toekomst van de spoorwegen naadloos in elkaar. Heb je zelf of je kinderen al eens een trein willen besturen? Dat kan in het interactieve treinmuseum. Je dompelt er jezelf onder in de geschiedenis van de trein en leert er alles over de spoorwegsignalisatie. P.S. ook bij mooi weer is Train World meer dan de moeite waard.

daguitstap in belgie

Foto: ©: Smile Safari

4. In Brussel kan je op ‘Smile Safari’
Laad je smartphone op en oefen je duimen voor het klikken op de ontspanner van je camera. In het Instagram- en TikTokmuseum ga je op expeditie langs optische illusies, roze palmbomen, regenbogen, kleurrijke muren, plastic paardjes, reuzegrote taarten en zoveel meer. Je kan het zo gek niet bedenken. In dit heus ‘instaparadijs’ vinden selfiejagers en TikTokkers de leukste decors. Slecht weer voorspeld? Geen probleem, want tijdens een Smile Safari schijnt de zon altijd!

5. Op stap in de nieuwste stad van België: Louvain-la-Neuve
In Waals-Brabant, het centrum van ons land zeg maar, vind je geen grote steden. Toch zijn er leuke plekjes die vragen om ontdekt te worden. Zoals Louvain-la-Neuve, een bruisende studentenstad die werkelijk uit het niets oprees in de weilanden nabij Ottignies. De nieuwe stad, waar ook onze collega Kuifje woont, trekt niet alleen studenten aan, maar ook senioren die de dynamiek van de hippe stad opzoeken. Ontdek ’s lands nieuwste stad!

daguitstap in dinant

6. Meer dan de moeite waard: fotogeniek Dinant
Dinant behoort vast tot één van de meest fotogenieke stadjes van ons land. Bij de meesten duikt wellicht het gekende beeld op van de indrukwekkende rots met daarvoor de gekleurde huisjes en de grote kerk. En bovenop die rots prijkt de citadel vanwaar je de prachtige omgeving kan aanschouwen. Dinant mag dan niet heel groot zijn, de stad biedt gezinnen toch een heleboel topattracties voor een daguitstap in België. Reisreporter Evy trok er op uit en deelt vijf super tips voor een dagje Dinant met (of zonder) kids.

megalietentocht in Wéris

7. Ga eens op megalietentocht
Wist je dat megalieten eigenlijk de oudste monumenten van België zijn? Wéris, deelgemeente van Durbuy, is met zijn prehistorische megalietensite dé ideale bestemming voor een leerrijke daguitstap met het hele gezin. Er is voor iedereen een megalietentocht, jong en oud, mobiel en iets minder mobiel.

daguitstap in belgie

Ieder jaar is er een nieuwe route, sommige schilderijen verdwijnen en er komen nieuwe bij.

8. Ontdek Oostende in meer dan 50 muurschilderingen
Geen zin in een saai dagje kuieren op de Oostendse dijk? Dan moet je de binnenstad van de Koningin der Badsteden intrekken. Bijvoorbeeld voor een tocht langs de opvallende collectie muurschilderingen van The Crystal Ship. Zo zag je Oostende nog nooit!

daguitstap in belgie

9. Japan: dichterbij dan je denkt
Traditioneel kondigen bloesems in de Japanse Tuin in Hasselt het voorjaar en een nieuw toeristisch seizoen aan. Gemist? Geen nood: de natuurpracht, harmonie en deugddoende rust kan je er tot laat in het najaar tijdens een aangename wandeling terugvinden. Dit park staat boordevol symboliek en werd in 1992 ingehuldigd met de bedoeling om de Japanse cultuur in onze contreien bekend te maken. Wie ondertussen nog niet vertrouwd is met het begrip ‘zen’, moet er zeker eens naartoe.

10. Zin in een dagje Afrika?
Onder het mom van Sunday afternoons are for Museum visits trok fotografe Ann naar het AfricaMuseum in Tervuren. Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, een fotogeniek pronkstuk, heeft internationale allures. Je beleeft er het Afrikaans werelddeel via boeiende verhalen, muziek, geluiden en films. Onze reporter bracht enkele indrukken in beeld.

Op zoek naar een leuke kindvriendelijke daguitstap in België?
Reisreporter Evy zocht 5 toffe kinderwandelingen voor je uit.

Welke daguitstap in België vond jij heel bijzonder?
We zijn benieuwd naar jouw ervaring en of je er een bijzonder plekje ontdekte. Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. Onderweg prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @dichtbijhuisbe of gebruik de hashtag #dichtbijhuistips.

📌 Pin nu en plan laterdaguitstap in belgie

Beeldmateriaal daguitstap in België: eigen redactieteam tenzij anders vermeld.

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *