hanzestad hasselt

Hanzestad Hasselt: bedevaartsoord met Amsterdamse allures

Neen, we bedoelen niet de Limburgse hoofdstad, maar Klein Amsterdam zoals ze Hanzestad Hasselt wel eens met een knipoog noemen. In het spoor van stadsgids Johan en met de camera in de aanslag, ontdekken we een van Nederlands oudste bedevaartplaatsen. We spotten serene steegjes, schattige grachtjes met Amsterdamse allures en zwart water!

hanzestad hasselt
hanzestad hasselt (2)
hanzestad hasselt (3)
hanzestad hasselt (5)
hanzestad hasselt (6)
hanzestad hasselt (7)
hanzestad hasselt (8)
hanzestad hasselt (9)
hanzestad hasselt (10)
hanzestad hasselt hanzestad hasselt (2) hanzestad hasselt (3) hanzestad hasselt (5) hanzestad hasselt (6) hanzestad hasselt (7) hanzestad hasselt (8) hanzestad hasselt (9) hanzestad hasselt (10)

Wie met de wagen naar Hasselt komt, doet er goed aan buiten de autoluwe kern te parkeren. Wij laten de auto achter op parking Grintwal en wandelen langs de scheepskades naar het Oude Stadhuis waar Johan, local en stadsgids, ons opwacht. Hasselt oogt dan wel klein, aan de vele mooie gevels en monumenten te zien, heeft de Hanzestad duidelijk een rijke geschiedenis. Die licht Johan ons graag toe met sappige anekdotes en merkwaardige verhalen.

ZIEN EN DOEN IN HANZESTAD HASSELT

Spannende verhalen vertellen de geschiedenis van Hasselt
hanzestad hattemWe ontmoeten Johan in de Burgemeesterkamer van het statige Oude Stadhuis. Door de prachtig in Delfts blauw betegelde inkomhal gaan we via de krakende trap naar de trouwzaal. Ons oog valt op een grote collectie schijnbare enterhaken. Het blijken echter haakbussen te zijn, de voorloper van het musket of handvuurwapen. Eenmaal in de sfeervolle trouwzaal vertelt Johan aan de hand van 17de-eeuwse schilderijen over de geschiedenis van Hasselt. Zo beschrijft hij boeiend de laatste onthoofding met zwaard in 1762, of vertelt hij over eerlijke rechtspraak en waarom ze in Hasselt nog een eitje te pellen hebben met die andere Hanzestad Kampen!

Vergapen aan gezellige grachtjes en aangename straatjes
Op naar de Grote of Stephanuskerk waar we verschillende mooi intacte, middeleeuwse muurschilderijen zien. Het geluk is helemaal aan onze zijde, want bij toeval is er die avond een viering en hebben we het genoegen de repetitie van de orgelspeler bij te wonen. Vervolgens gaan we langs een klein achterpoortje de toren in. Na ruim 177 treden staan we buiten en turen we over de oevers van het Zwarte Water. We zien de opvallende kalkovens en bijzondere landschappen als de Olde Maten en Nationaal Park Weerribben-Wieden. Onder ons zien we een netwerk van grachten en aangename straatjes waar naar verluidt zeventig rijksmonumenten huizen.

hanzestad hasselt

Hoppen over ophaalbruggen en sluizen
Hanzestad HasseltVerschillende wandelingen laten je Hasselt ontdekken. Zo is er onder andere het interactief Bedevaartspad waarbij pelgrim Cornelis Springer je door het Hasselt van 1863 gidst. Wij kiezen voor het bredere plaatje, een stadswandeling langs de grachten omdat we alle highlights en fotogenieke plekken willen zien. De Amsterdamse allures worden ons snel duidelijk zodra we langs de grachtengordel wandelen. Straatnamen als Baangracht, Heerengracht, Prinsengracht en Brouwersgracht prijken er aan de sfeervolle gevels. We hoppen over ophaalbruggen en sluizen terwijl we ons gek fotograferen aan opvallend prachtige plekjes zoals de Vispoort en de Zeven Huisjes.

Oog in oog met kanonnen en rare torens
We bereiken de Buitengracht en wanneer we denken alles gezien te hebben, duiken voor ons kanonnen en merkwaardige torens op. Dat geschut verwijst naar de oude verdediging en bewijst nog eens de rijkheid van de stad in vorige eeuwen. Nu sieren ze de oevers en wachten ze op fotografen, Instagrammers of selfiejagers. De torens blijken kalkovens, het oudste industriële monument in Hasselt. Tot 1990 brandden men er nog schelpen tot metselkalk. Onze gids Johan werkte in de kalkovens en vertelt dat deze activiteit meer dan vijf eeuwen lang een belangrijke industrietak was in de Hanzestad.

Zwart Water blijkt helemaal niet zwart te zijn
hanzestad hasseltDe vraag brandde al een tijdje op onze lippen, maar Johan ontweek ze steeds met een lach. Tot nu. Aan de kades vraagt hij ons of we het water zwart vinden? Neen, helemaal niet. Het blijkt dan ook gewoon de naam van de rivier te zijn. Hanzestad Hasselt ligt aan het Zwarte Water, een rivier die zijn oorsprong heeft in Zwolle. Zwart heeft in dit geval niets met kleur te maken, wel met ‘zwet’ wat grens betekent. In oude documenten noemt men het Zwarte Water, het water dat naar de zee gaat. De rivier verbond de stad met de zee en andere Hanzesteden, en was daardoor de levensader van de handel.

Instaworthy Hasselt moet je gezien hebben
hanzestad hasseltAls laatste verwijzing naar de geschiedenis attendeert de stadsgids ons op de Stenendijk: de laatste gemetselde zeewering die Nederland nog rest. Gezellige terrasjes geven uit op de kilometerlange dijk. Over de vlonder of loopbrug wandelen we langs fraaie sloepen richting de parking. Ter hoogte van de Water- of Vispoort laten we ons nog éénmaal gaan met onze camera of smartphone. We blijken bovendien niet de enigen. Om maar te zeggen dat dit schijnbaar ingeslapen stadje naast een boeiende geschiedenis en vele kleurrijke verhalen onweerstaanbaar ‘Instagrammable’ is!

ZOETE ZONDEN EN KOFFIEBARS

De Linde: koffiepauze met huisgemaakte appeltaart
Aan de overkant van de Buitengracht passeren we De Linde, een gezellige koffie- en lunchbar mét winkel. Daarnaast is het ook een werkplek met begeleiding, een initiatief van de JP van den Bent-stichting die mensen ondersteunt bij hun leven. Dat kan onder andere bij wonen en werken, maar even goed bij de invulling van vrije tijd of contacten met anderen. In de winkel vind je producten zoals de huisgemaakte De Linde-thee, prachtige prentenboeken, zachte knuffels en prentkaarten. We nestelen ons op het knusse terras met uitzicht over de gracht en gaan voor een koffiepauze met homemade appeltaart. En terwijl we genieten van de heerlijke zoete zonde deelt Johan nog enkele stadsanekdotes.

Bezocht jij al Hanzestad Hattem?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Beleefde je er iets leuks of ontdekte je een bijzonder plekje in één van de charmante Hanzesteden? Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. Onderweg prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Hasselt
| Internet: tiphasselt.nl
Toerisme Hanzesteden | Internet: visithanzesteden.nl
Toerisme Nederland | Internet: holland.com/be_nl/toerisme.htm
Zien en doen
Oude Stadhuis
| Markt 1, 8061 GG Hasselt | Tel: +31 (0)38 477 32 09
Grote of Stephanuskerk | Markt 10, 8061 GD Hasselt
Wandelen in Hasselt | Internet: visithanzesteden.nl/hanzetip/1381/wandelen-in-hasselt/
Eten en Drinken
De Linde
| Kalkovenwegje 1 8061 CZ Hasselt | Internet: delindehasselt.nl
Eetcafé De Compagnie
| Eén van de oudste cafés in Nederland. Hier schenkt men al sinds de 18de eeuw borrels, maar tegenwoordig kan je er ook lekker eten. Naar verluidt zijn de spareribs er een aanrader. | Prinsengracht 29, 8061 HH, Hasselt | Tel: +31 (0)38 477 19 10 | Internet: eetcafedecompagnie.nl
Bereikbaarheid
Met de auto | Parkeren doe je best op de ruime parking Grintwal |
Met fiets | Logeer je in de omgeving, dan is een fietstocht naar Hasselt een aanbeveling. Of ga voor de Hanzesteden fietsroute.

? Pin nu en plan laterhanzesatd hattem

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *