hanzestad elburg

Hanzestad Elburg: vierkant vissersstadje met tal van leuke activiteiten

Visserstadje Elburg is ronduit schattig en fotogeniek. Het vestingstadje aan het Veluwemeer en het Drontermeer behoort tot de Nederlandse Hanzesteden. Stadswallen ommuren het historisch centrum dat gebouwd is volgens het principe van de gulden snede. Via een iconische stadspoort heb je toegang tot de unieke bloemrijke steegjes. Wij gingen je met plezier voor en geven je de beste tips.

hanzestad elburg weekendjeweg (3)
hanzestad elburg weekendjeweg (4)
hanzestad elburg weekendjeweg (6)
hanzestad elburg
hanzestad elburg
hanzestad elburg weekendjeweg (7)
hanzestad elburg
hanzestad elburg
hanzestad elburg weekendjeweg (10)
hanzestad elburg
hanzestad elburg weekendjeweg (8)
hanzestad elburg weekendjeweg (3) hanzestad elburg weekendjeweg (4) hanzestad elburg weekendjeweg (6) hanzestad elburg hanzestad elburg hanzestad elburg weekendjeweg (7) hanzestad elburg hanzestad elburg hanzestad elburg weekendjeweg (10) hanzestad elburg hanzestad elburg weekendjeweg (8)

ZIEN EN DOEN IN HANZESTAD ELBURG

‘Zandverhalen’ brengt Bijbelse verhalen op indrukwekkende manier in beeld
hanzestad elburg zandverhalenWe starten ons eerste bezoek net buiten Hanzestad Elburg. In een oude blikkenfabriek liet kunstenaar Aad Peters metershoge zandsculpturen maken. ‘Zandverhalen’ is ’s werelds grootste overdekte zandsculpturenexpositie. Met zo’n 4 000 m³ zand schiepen internationaal vermaarde zandkunstenaars meer dan 300 metershoge zandsculpturen. Die staan opgesteld in drie grote hallen van 5 000 m². De eerste hal stelt de Bijbel tentoon, de tweede hal toont hoe het christendom Europa binnenkwam en de derde hal visualiseert het hele Bijbelse verhaal. Je ziet er onder andere Adam en Eva in het paradijs, Mozes op de berg en de toren van Babel. ‘Zandverhalen’ loont zeker de moeite, zelfs wanneer Bijbelse verhalen je niet kunnen bekoren, want zelden zagen we zo’n indrukwekkende tentoonstelling.

Bierproeverij Aan de Gracht
Op de terugweg naar het gezellige stadscentrum merken we brasserie, kunstatelier en brouwerij ‘Aan de Gracht op’. Het is nog wat te vroeg voor de 3 gangen high tea met huisgemaakte soep, hartigheden en zoete zondes en van het ontbijt genoten we al in ons hotel. Maar als heuse bierliefhebbers zien we een blitzbezoek aan de achtergelegen stadsbrouwerij wel zitten. In ‘Aan de Gracht’ begeleidt de familie Vos mensen met een verstandelijke beperking in hun werk. De brouwlocatie herbergt Brouwerij Eembier die sinds 2006 al haar bieren volgens het Reinheitsgebot brouwt: krachtige bieren zonder toevoegingen. Daarnaast vinden we hier ook bieren van stadsbrouwerij Vos. Dagelijks zijn er rondleidingen die al dan niet afgesloten worden met een proefsessie van 3 Eembieren. Wij proeven onder andere een Belgian Tripel en een zoete Kranig. Zelf beschrijft de brouwer de Kranig als een fruitige trip van 8,0%, een gevaarlijk soepele tripel en volmout gebrouwen. Vandaar de wat zoete, karamelachtige smaak.

Geschiedenis van Elburg en zijn visserijverleden
hanzestad elburgHet museum van hanzestad Elburg en de toeristische dienst (VVV Elburg) zijn in hetzelfde 15e-eeuwse Agnietenklooster gevestigd. Wij brengen een bezoekje aan het museum en zijn erg onder de indruk. Zowel van de collectie en de manier waarop die wordt getoond, als van de indrukwekkende architectuur van het pand. De geschiedenis van Elburg wordt op een interactieve manier tentoongesteld wat het ook voor kinderen leuk maakt. hanzestad elburgOm meer te weten te komen over de rijke visserijgeschiedenis van Elburg trekken we naar de Visafslag aan de haven van Elburg. De vroegere visveiling is nu een klein, maar interessant museum dat de herinnering aan het visserijverleden van Elburg levendig houdt. Je komt er meer te weten over onder andere de manier van vissen en de werking van de visveiling. Af en toe wordt er in de rookkast aan de visafslag vis gerookt. Misschien heb je wel evenveel geluk als wij en kan je er een broodje met vers gerookte zalm eten. 100 keer beter dan gerookte zalm uit de supermarkt!

Nationaal Orgelmuseum
hanzestad elburg orgelmuseumNieuwsgierig trekken we naar onze volgende stop: het Nationaal Orgelmuseum. Dat is ondergebracht in een middeleeuws stadskasteel dat tot 1954 dienst deed als gemeentehuis. We worden vriendelijk onthaald en vlot, doorspekt met weetjes, vertelt de vrijwilliger van dienst ons de geschiedenis van de orgels. Zo behoort het pijporgel, samen met de wind- en de watermolen, tot de vroegste, nog bestaande voorbeelden van mechanische transmissie in Europa. Het museum is een walhalla voor orgelliefhebbers, maar door de vele kleurrijke kerkorgels (maquettes) en prachtige kabinetorgels weet het museum ook ons te bekoren. Blij dat we niet enkel de statige voorgevel fotografeerden! Tip: op YouTube vind je filmpjes van een reeks concerten vanuit het Nationaal Orgelmuseum.

Museum Sjoel
hanzestad elburgWe keren terug en stappen richting een van de meest gefotografeerde straatjes van Elburg, de Zuiderwalstraat. Hier zie je nog enkele prachtig gerestaureerde muurhuisjes, de vroegere onderkomens van de armen. In één van de huisje kan je nog binnenkijken, maar wij stoppen eerder, aan de voordeur van Museum Sjoel. Sjoel is een ander woord voor een synagoge die niet enkel dienst doet als gebedsplaats, maar ook een plek is om te lezen en te onderwijzen uit de Thora. Museum Sjoel vertelt het verhaal over het (on)gewone dagelijks leven van Joodse families die vanaf 1700 in Elburg hebben gewoond. In de achterbouw van het museum wisselen tentoonstellingen elkaar regelmatig af. Bij ons bezoek staan schilderijen van Otto de Bruijne en kleurrijk keramisch werk van Heather Douglas tentoon. We horen het verhaal van de Belgische Roosje Vecht die in Elburg woonde tot de Grote Oorlog. Destijds vertrok ze naar Adinkerke om oorlogsgewonden te verzorgen, maar werd uiteindelijk zelf slachtoffer en overleed aan haar verwondingen. Na de oorlog is Roosje herbegraven in Amsterdam en wordt het graf onderhouden door Museum Sjoel!

Elburg van bovenaf
hanzestad elburgNa al die interessante musea willen we nu toch met eigen ogen zien of de gracht van Elburg inderdaad zo vierkant is als wordt beweerd. We beklimmen de toren van de Sint-Nicolaaskerk die in een van de hoeken van de stad staat. Na een korte klim over de 158 trappen van de wenteltrap worden we getrakteerd op een 360° zicht van Elburg en zijn omgeving. hanzestad elburgWe gooien een blik naar beneden en kunnen bevestigen dat de gracht rond Elburg vierkant is en de straten kaarsrecht in een dambordpatroon staan. Je loopt dus zeker nooit verloren!

Hijs de zeilen
Om de drukke dag af te sluiten trekken we naar De Botterstichting Elburg. Die restaureert botters, authentieke Nederlandse vissersboten, en biedt er rondvaarten mee aan. Vooraleer we op de botter stappen, brengen we een bezoekje aan het museum en de werkplaats. Eens aan boord luisteren we naar de verhalen over de geschiedenis van de botter, het vissersleven en de stichting zelf. We mogen ook zelf de handen uit de mouwen steken: we hijsen de zeilen en besturen de botter. Niet gemakkelijk om de boot in een rechte lijn te laten varen! De stichting draait zo goed als volledig op vrijwilligers. Het geld dat ze inzamelen met de boottochtjes gaat rechtstreeks naar de restauratie van de botters en het onderhoud van de havenkade.

BIJZONDERE WINKELS & FIERE UITBATERS

In het historische hart van Elburg spotten we enkele hippe winkeltjes. Adresjes die meer dan de moeite waard zijn om de delen. We lijsten er drie voor je op:

1. Net effe anders: de naam verraadt al meteen dat het hier om een speciale winkel gaat. In de cadeauwinkel werken voornamelijk mensen met een verstandelijke beperking. Zij verkopen cadeautjes als decoratie of voor speciale gelegenheden als verjaardagen of geboortes. De leuke knuffels, kaarsen, zeephangers, … worden gemaakt in het atelier naast de winkel.

2. Eef & Co, zodra je er binnenstapt lijkt het alsof je enkele decennia terug in de tijd wordt gekatapulteerd. Dat komt wellicht door het Oud Hollandse snoepgoed als drop, stroopsoldaat, schuimblok en zoethout. Bij ons vallen vooral de Oosterhoutse zuurstokken in kaneel en de zoete beertjes in de smaak. Of zijn het de ouderwetse schoonmaakmiddelen en borstels die zo geuren. Wat dacht je van een plumeau van struisvogelveren of borstels met varkens- of paardenhaar? Mooi zijn ook de geëmailleerde keukenspullen, het oud Hollands keukentextiel en het blauw wit Pools porselein dat ons deed denken aan Delfts Blauw.

3.In de Plantage draait alles dan weer rond koffie, thee en chocolade. Heerlijke geuren doen onze neusvleugels haast trillen van verlangen als we de winkel binnenstappen. De 120 soorten losse thee doen ons al gauw beseffen dat snel kiezen moeilijk wordt. Kom je er niet meteen uit zoals wij, neem dan de tijd en geniet van een heuse koffie- of theeschenkerij. Of proef een van de vele chocolademelk specials!

ETEN EN DRINKEN

Zoete zonden en koffiebars
Als tienuurtje kiezen we voor koffie en gebak bij Het Proeflokaal, een Italiaanse delicatessenwinkel met degustatieruimte. Op het ultraschattige terras, dat bestaat uit twee tafels en vier stoelen genieten we van een korte pauze. Met een koffietje in de hand kijken we naar de passanten en laden we onze batterijen op voor de rest van onze drukke dag. Genieten!

Binnen de Poorte
Voor de lunch stappen we binnen bij: Binnen de Poorte. Het blijkt een pop-up restaurant te zijn van culinair adresje Achter de Poorte. Daar genieten gasten van de gastvrijheid van Alie en de unieke gerechten van haar man Marco Bijl. Thans staat dochter Natasja aan het roer. Ze informeert ons over het menuconcept dat afwijkt van het traditionele voor-, hoofd- en nagerecht. Hier bieden ze allerlei gerechtjes aan die samen een maaltijd vormen. Omdat onze honger nog geen grote porties aankan, kiezen we voor de lunch met Oerbrood van Bakker Docter. Het recept blijft geheim, maar we denken, afgaand op de smaak, dat er oergranen als kamut, spelt, tarwe en rogge in verwerkt worden. De dikke snedes brood worden belegd met een mix van de beste ingrediënten: mascarpone-pestocrème, pijnboompittencrème en een tomatentartaar. Hopelijk wordt deze pop-up formule een vast gegeven in Elburg.

Stadscafé De Tapperij
hanzestad elburg‘s Avonds schuiven we onze voeten onder tafel op het terras van stadscafé De Tapperij. Het is een beetje afgekoeld, maar we krijgen meteen dekentjes om toch gezellig buiten te kunnen zitten. Het restaurant biedt een leuk foodsharing concept aan waardoor je de kans krijgt van verschillende gerechtjes te proeven. Alle gerechten die we kiezen smaken ons, zeker in combinatie met een wijntje of biertje van de uitgebreide drankenkaart!

Bezocht jij al Hanzestad Elburg?

Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Beleefde je er iets leuks of ontdekte je een bijzonder plekje? Laat het ons weten met een reactie hieronder.
P.S. Prachtige foto’s geschoten in Hanzestad Elburg?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Hanzestad Elburg | Internet: bezoek-elburg.nl/nl
Toerisme Hanzesteden | Internet: visithanzesteden.nl
Toerisme Nederland | Internet: holland.com/be_nl/toerisme.htm
Zien en doen
Zandverhalen | J.P. Broekhovenstraat 9, 8081 HB Elburg | Tel: +31 (0)525 745 970 | Internet: zandverhalen.nl
Brouwerij Eem Bier | Havenstraat 5b, 8081 GN Elburg | Internet: eembier.nl
Brouwerij Vos | Havenstraat 5, 8081 GN Elburg (Locatie bij Brasserie Aan de Gracht)| Tel: +31 (0)6 201 73 976 | Internet: stadsbrouwerijvos.nl
Museum Hanzestad Elburg (Toeristisch informatie Punt) | Jufferenstraat 6-8, 8081CR Elburg | Tel: +31 (0)525 681 341 | Internet: museumelburg.nl
Nationaal orgelmuseum | Van Kinsbergenstraat 5, 8081 CL Elburg | Tel: +31 (0)525 684 220 | Internet: nationaalorgelmuseum.nl
Beklimming kerktoren St. Nicolaaskerk | Internet: hervormdelburg.nl/torencommissie
Visafslag Elburg | Havenkade 1A, 8081 GP Elburg | Internet: visafslagelburg.nl
Museum Sjoel | Graaf Hendriksteeg 2, 8081 CH Elburg | Tel: +31 (0)525 685 564 | Internet: sjoelelburg.nl
Botterstichting Elburg | Bezoekadres: Botter Museumwerf ‘de Hellege’, Havenkade 39 , 8081 GR Elburg | Tel: +31 (0)525 655 857 | Internet: botterselburg.nl
Eten en drinken
Brasserie Aan de Gracht | Havenstraat 5, Elburg | Internet: aandegracht.nu
Binnen de Poorte | Beekstraat 39, 8081 EB Elburg | Tel: +31 (0)525 785 863 | Internet: binnendepoorte.nl
Hotel Elburg & Stadscafé de Tapperij | Smedestraat 5-7, 8081 EG Elburg | Tel: +31 (0)525 683 877 | Internet: hotelelburg.nl

Shoppen
Net effe anders
| Beekstraat 34 – 36, 8081 ED Elburg | Tel: +31 (0)525 685 307 | Internet: neteffeanderselburg.nl
Eef & Co – Kwaliteit van vroeger | Vischpoortstraat 27, 8081 EP Elburg | Tel: +31 (0)6 18 039 155 | Internet: kwaliteitvanvroeger.nl
De Plantage | Bloemstraat 22, 8081 CW Elburg | Tel: +31 (0)525 842 787 | Internet: deplantage-elburg.nl
Bereikbaarheid
Met de auto | Net buiten de vesting zijn twee grote parkeerterreinen waar je de auto kan parkeren.
Of met fiets | Logeer je in de omgeving, Zwolle of Harderwijk, dan is een fietstocht naar Hanzestad Elburg een aanbeveling. Of ga voor de Hanzesteden fietsroute.

? Pin nu en plan laterhanzestad elburg

Over deze auteur

Deze fervente fietser verkende de grenzen van België, ontdekte de Straffe cafés en proefde van de Straffe streekbieren. In de artikels van Bruno Loockx lees je mee over de schouders van deze straffe levensgenieter en gunt hij je een kijk op zijn avonturen in ons land en ver daarbuiten.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *