Citytrip Lübeck

Citytrip Lübeck: 7 niet te missen bezienswaardigheden

Voor een weekendje Lübeck ligt de Hanzestad te ver van onze contreien. Maar dat deze stad, net voor de Oostzee, meer dan een stop waard is tijdens je vakantie in Duitsland, dat ontdekte reisreporter Bruno. Wat moet je zeker zien én doen Lübeck?

Hoe beleef én geniet je van een citytrip Lübeck in enkele uren?
Vele kennen Hanzestad Lübeck van naam omdat ze er via de A1 langs rijden op weg naar een Scandinavische vakantiebestemming. Onterecht ondervond ik. Toegeven, ook ik reed er meermaals langs op weg naar het ‘Hoge Noorden’. Tot ik onlangs deelnam aan een congres over duurzame vakanties in Duitsland. Tijdens de vrije momenten, soms ook in de vroege ochtend, wandelde ik door de stad. Dat maakte me zo enthousiast dat ik collega reisreporter Lore aanspoorde voor een daguitstap in Lübeck tijdens haar familievakantie in Noord Duitsland.

1. Citytrip Lübeck? Spot eerst de bezienswaardigheden vanaf het water.
Om de Hanzestad te leren kennen, start ik mijn citytrip Lübeck met een boottochtje rond de stad. Het lijkt me een unieke en ontspannende manier om de bezienswaardigheden van Lübeck vanuit het water te spotten en in een ander perspectief te zien. Een electrobootje, wat ze ook wel een fluisterbootje noemen, voert me geluidloos over het rustige water. Ik geniet van het serene zicht op de historische gebouwen en bruggen die de stad sieren.

Citytrip Lübeck

We passeren de indrukwekkende Holstentor, wellicht het meest iconische symbool van Lübeck. Onderweg hoor ik ook bij mijn reisgenoten vreugdkreetjes wanneer ze bewonderd kijken naar de prachtige gevels van de pakhuizen, oude kleurrijke rivieraken, het moderne Hanzemuseum en de statige Burgtor.

2. Ontdek de verborgen hofjes van Lübeck
Tijdens mijn citytrip Lübeck wil ik absoluut enkele ‘verborgen hofjes’ ontdekken. Naar verluidt telde Hanzestad Lübeck vroeger niet minder dan 180 bewoonde steegjes en hofjes! Gelukkig zijn de meeste van deze hofjes open voor het publiek en kun je er ontspannen doorheen wandelen. Sommige van deze ‘woonerven’ sluit men ’s nachts af met een poort, terwijl andere achter gesloten deuren verborgen blijven. Tegenwoordig zijn deze liefdevol gerestaureerde steegwoningen zeer gegeerde woonruimtes die een ongeëvenaarde idyllische romantiek uitstralen.

Citytrip Lübeck

Een van de mooiste hofjes die ik bezocht, is het ‘charmante Füchtingshof’. Deze verstopte oase van rust en schoonheid is een must-see voor elke Lübeck-bezoeker. Met klimop begroeide muren en kleurrijke bloemenperken maken dit plekje schilderachtig. Met de camera in aanslag, zoek ik naar het beste plekje op de hobbelige kasseien om, net als vele kunstenaars, de eenvoudige schoonheid van deze ‘geheime tuin’ te vereeuwigen.

3. Ochtendgloren bij Lübeck’s trots: de Holstentor
Omdat het nogal druk kan zijn rondom de fotogenieke toegangspoort van Lübeck, besluit ik tijdens de laatste dag van mijn ‘citytrip Lübeck’ een vroege ochtendwandeling te maken. Terwijl de zon langzaam opkomt, werpt de warme gloed een betoverend licht op de imposante Holstentor. Dit iconische bouwwerk ademt geschiedenis en vormt een majestueuze herinnering aan het rijke Hanzeverleden van de stad.

Citytrip Lübeck

De rustige ochtendsfeer geeft me de kans om in alle rust de fijne details van de Holstentor te bewonderen zoals de gotische bogen en de verweerde stenen. Het is een ervaring die me het gevoel geeft even terug in de tijd te stappen te midden van de bezienswaardigheden van Lübeck.

4. Lübeck’s iconische bezienswaardigheden: dat is wandelen door tijd en pracht!
Vanaf de Holstentor wandel ik met verwondering door de charmante straten van Lübeck. Terwijl ik me een weg baan naar de Burgtor, passeer ik het rijkelijk ogende Rathaus, waar elke steen geschiedenis lijkt te fluisteren.

De vele statige gevels in baksteengotiek langs mijn route ademen een tijdloze elegantie. Het is duidelijk waarom de historische binnenstad van Lübeck is opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Elk gebouw, elk straatje draagt een stukje van het verleden en is een levend bewijs van de rijke geschiedenis van deze stad. Een wandeling langs deze bezienswaardigheden van Lübeck voelt als een reis door de tijd waarbij heden en verleden naadloos in elkaar overvloeien.

5. De magie van Marienkirche
Tijdens mijn verkenning van Lübeck wil ik absoluut de Marienkirche bezoeken. Deze indrukwekkende kerk, gebouwd in de 13de eeuw en één van de grootste geloofshuizen van Duitsland, draagt de rijke geschiedenis van de stad in zich. Slenterend door de gangpaden verbaas ik me over de prachtige gotische architectuur en de met geschiedenis beladen verhalen die een gids toefluistert aan bezoekers.


6. Gelukstraditie in Lübeck: aai de duivelskop
Terug buiten merk ik voor de kerkgevel een bijzonder monument op: de Teufelsstein. De duivel zit daar omdat hij, volgens de legende, tijdens het bouwen van de kerk, langskwam. Uitzinnig van woede wou hij de kerk vernielen met een grote steen. Bewoners wisten de duivel wijs te maken dat er niet een kerk, maar een herberg gebouwd werd. Daarop legde de duivel zijn steen neer en ging naast de ‘kerk’ zitten. Daar zit hij vandaag de dag dus nog steeds. Zijn hoofd aaien, is geluk afdwingen beweert men. Wat ik dus deed op hoop van zege. Zeker is dat deze plek behoort tot de tips van ‘zeker zien en doen in Lübeck’.

7. Proef de lokale specialiteit: marsepein
Tot slot kon ik de verleiding niet weerstaan om dé lokale specialiteit van Lübeck te proeven: marsepein! Dat doe je best in Café Niederegger waar de marsepein-notencake de perfecte traktatie was om mijn wandeling op te fleuren. Op de tweede verdieping beschrijft het Marsepeinmuseum de geschiedenis met levendige verhalen over de reis van dit ‘suikergoed’ vanuit het Verre Oosten naar Lübeck. Bijzonder zijn de 12 levensgrote marsepeinen figuren, waaronder Thomas Mann en Wolfgang Joop, allemaal fans van Niederegger-marsepein.

Beneden in de winkel, zeg maar ‘marsepein-gallerij’, vind je heerlijke marsepeinlekkernijen, -taarten en -souvenirs onder andere in de vorm van hartjes en de iconische Holstentor.

Kom ik nog terug voor een citytrip Lübeck?
Zeker en vast! Ik ben ervan overtuigd dat mijn korte wandelingen in Lübeck slechts het begin zijn een veelzijdige ontdekkingstocht langs vele leuke adresjes en bezienswaardigheden in Lübeck zoals:

 • De majestueuze Dom van Lübeck met zijn rijke geschiedenis en indrukwekkende architectuur, die nog wacht op mijn bewondering.
 • Of het literairmuseum Buddenbrookhaus dat ik niet kon bezoeken. Daar woonde Thomas Mann die, het nog steeds populaire, gelijknamige werk ‘Buddenbrooks’ schreef. ‘Buddenbrooks’ vertelt het verhaal over de bloei en neergang van een rijke koopmansfamilie. In 1929 ontving de auteur de Nobelprijs voor Literatuur voor zijn boek.
 • Ook het museumkwartier, met het Willy-Brandt- en het Günter Grass-Haus, verdienen zeker nog mijn aandacht.
 • Opnieuw wil ik verdwalen in de charmante straatjes van de oude binnenstad om er onderstaande instagramwaardige plekken te bezoeken zoals:
  • de kloosterkerk of Katharinenkirche;
  • het historisch ziekenhuis of Heiligen-Geist-Hospital;
  • de Lutherse kerk of Jakobikirche en Petrikirche met uniek uitzichtpunt.
 • Of de pittoreske plekken die ik spotte tijdens mijn boottochtje met onder andere:
  • de zoutpakhuizen van Lübeck: zes historische bakstenen pakhuizen;
  • het Europees Hanzemuseum;
  • om misschien wel te eindigen in ‘Painters Corner’, een idyllisch stukje groen aan de oever van de Trave ter hoogte van de Wallstrasse!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Lübeck | Internet: visit-luebeck.com
Toerisme Schleswig Holstein | Internet: sh-tourismus.de/en
Toerisme Duitsland | Internet: germany.travel
Zien en doen in Lübeck
E-boottochten | Internet: boatnow-luebeck.de
St. Marien Kirche | Internet: st-marien-luebeck.de
Eten en drinken in Lübeck
Café Niederegger | Internet: niederegger.de
Overnachten in Lübeck
Motel One  | Internet: motel-one.com/de/hotels/luebeck/hotel-luebeck/

📌 PIN nu en plan laterCitytrip Lübeck

Over deze auteur

Deze fervente fietser verkende de grenzen van België, ontdekte de Straffe cafés en proefde van de Straffe streekbieren. In de artikels van Bruno Loockx lees je mee over de schouders van deze straffe levensgenieter en gunt hij je een kijk op zijn avonturen in ons land en ver daarbuiten.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *