Getest en goedgekeurd: met de bus door Quebec

“You have no bike or car?” vraagt een verbaasde Canadese vrouw me in het toeristisch informatiecentrum van het charmante dorpje Saint-Jovite. Ik laat me niet van de wijs brengen en reis 10 dagen lang met het openbaar vervoer doorheen Quebec. In Canada is zelfs een korte busrit genoeg om zodanig in de ban te raken van de prachtige natuur, dat je bijna je halte zou missen!

Wat je van beren leren kan
‘If it’s black, fight back. If it’s brown, lay down.’ Met dit geheugensteuntje in mijn achterhoofd vertrek ik voor een 7 uur durende vlucht richting Quebec, Canada. “Je zou het toch maar eens meemaken, zo’n beer tegen het lijf lopen,” bedenk ik me. Op de voorlaatste dag van mijn avontuur met de bus door Quebec zal ik ontdekken dat de streek die ik bezoek bekend staat voor een heel ander roofdier!

Old village Mont-Tremblant

Van de 747 tot de bus Mont-Tremblant
Mijn eerste Canadese bus door Quebec draagt het nummer 747. Hij zet me af aan metrostation Berri-UQAM op de rue Berri. Komt dat even goed uit! Op dezelfde straat vertrekt de autocar die me tot Mont-Tremblant zal brengen, al is het daarop nog even wachten. Mijn grommende maag zorgt ervoor dat ik beslis om Dumpling Hut te bezoeken. Het gezellige restaurant is niet groter dan een standaard woonkamer en serveert heerlijke dumplings. Het is er zo knus, gezellig en vooral klein, dat het bijna exclusief voelt wanneer ik er een tafeltje bemachtig. Met een volle maag wandel ik terug naar rue Berri om er eindelijk te vertrekken naar mijn Airbnb in Mont-Tremblant.

De autocar neemt reizigers diep de Montagnes Laurentides in. De ‘bus door Quebec’ gaat helemaal tot Mont-Laurier, ongeveer 240 km verwijderd van Montreal. Ik stap af aan de halte Mont-Tremblant, op 100 km van Mont-Laurier. De busrit duurt ongeveer 1 uur langer dan een rit met de auto, maar geeft me de kans om iets van Montreal en omstreken te bezichtigen. In Mont-Tremblant fungeert een tankstation als afstapplaats. Niet echt idyllisch, wel praktisch.

Alvorens ik mijn bestemming bereik, stap ik nog een laatste keer een bus op, de BMT of Bus Mont-Tremblant. Die brengt me naar een halte op slechts 5 minuten wandelen van mijn Airbnb in old village Mont-Tremblant. Vermoeid en voldaan, installeer ik me in de gezellige studio en kijk even rustig naar buiten. Zie ik dat goed? Zijn dat hertjes die nonchalant grazen in het kleine parkje net onder mijn terras? Het voelt alsof Canada me een warm welkom geeft! Ik weet dan nog niet dat hetzelfde koppel hertjes me dagelijks zal bezoeken en uit angst dat ik ze nooit meer zal zien, staar ik hen de hele avond aan alvorens als een blok in slaap te vallen.

bus door Quebec

Shoppen in de 19de eeuw
De jetlag heeft me goed te pakken. Daarom besluit ik de komende twee dagen rustig aan te doen en de charmante plekjes van Saint-Jovite te ontdekken. Dit is één van de drie dorpen die samen de gemeente Mont-Tremblant vormen. De lokale bus, de BMT, komt om de veertig minuten langs mijn halte en rijdt zowel naar Saint-Jovite als naar het levendige pedestrian village. De BMT maakt een lus door de drie dorpen van Mont-Tremblant en het beste van al: het is helemaal gratis! Dat is toch typisch Canadese vriendelijkheid.

Saint-Jovite is perfect voor een ontspannen wandeling en een beetje shoppen. Het dorpje heeft prachtig gerestaureerde gebouwen uit de 19de eeuw en unieke winkels. Bovendien kun je hier genieten van verrassend lekkere milkshakes. Er zijn ook verschillende supermarkten waar je kunt oefenen met de Canadese dollar en het btw-systeem. Net zoals in de Verenigde Staten, wordt de btw pas aan de kassa toegevoegd.

In Saint-Jovite vind je ook één van de twee toeristische centra van Mont-Tremblant. Hier kun je jezelf informeren over de verschillende activiteiten in de streek. Misschien kun jij, net als ik, bewijzen dat het mogelijk is om de regio zonder auto of fiets te verkennen en met de bus door Quebec te reizen.

Na een dagje shoppen keer ik terug met de BMT, voorzien van unieke oorbellen, nieuwe kennis over de streek en veel te veel Noord-Amerikaans snoepgoed. Ik ben dankbaar dat de bus gratis is, vooral na de onverwachte btw-kosten. Maar dat weerhoudt me er niet van om een paar dagen later weer hetzelfde te doen!

Mont-Tremblant heeft zoveel te bieden en met een beetje planning en een gratis bus, kun je volop genieten van alles wat deze prachtige regio te bieden heeft.

bus door Quebec

Mont-Tremblant

Culinaire avonturen in Quebec: van sugar rush tot Poutine
Naast de heerlijke milkshakes zijn er nog talloze culinaire avonturen te beleven in Quebec. Een bezoek aan de Canadese supermarkten is een ware traktatie, vooral met de vele variëteiten aan zoetigheden. Maar je bent gewaarschuwd: het suikergehalte in Noord-Amerika is aanzienlijk hoger dan we in Europa gewend zijn. Eén koekje kan aanvoelen als drie Luikse wafels! Gelukkig biedt Mont-Tremblant genoeg natuurlijke schoonheid om die sugar rush er helemaal uit te wandelen.

Voor wie naast smaak ook belang hecht aan een prachtig uitzicht en gezelligheid, is er een iconisch gerecht dat je niet mag missen: poutine. Dit typisch Canadese gerecht moet je absoluut proberen in het charmante voetgangersdorpje van Mont-Tremblant, aan de voet van de gelijknamige berg. Terwijl je jouw frietjes rijkelijk onderdompelt in een heerlijke gravy, word je omringd door kleurrijke huisjes die doen denken aan een fantasierijke Canadese versie van Zwitserse bergdorpjes.

Houd wel je oren gespitst tijdens het bestellen, want het Quebecois klinkt helemaal anders dan de Franse tongval die we in Europa gewend zijn!

bus door Quebec

Vallen en opstaan op de Mont-Tremblant
Vergeet zeker jouw bergschoenen niet, want de regio van Mont-Tremblant heeft heel wat mooie en uitdagende wandelingen in de aanbieding. Zo kun je na het verorberen van je poutine beginnen aan een stevige wandeling tot de top van de Mont-Tremblant, op 875 meter hoogte. Onderschat deze berg echter niet en neem voldoende water en warme kleding mee. Zodra je de top bereikt, staan er stoelen voor je klaar waar je onder een stralende zon kan genieten van het adembenemende panorama. Word je net als ik zodanig betoverd door de gouden gloed van de zonsondergang op het onderliggende meer en de Montagnes Laurentides, vergeet dan niet dat je nog minimum 11 km moet afdalen. De park rangers zijn ondertussen gelukkig wel bedreven in het uitvoeren van kleine reddingsacties en verliezen er zelfs hun befaamde Canadese vriendelijkheid niet bij!

bus door Quebec

Merci Lac Mercier
Wie nog zou twijfelen, er is voldoende gelegenheid om gezellig te relaxen aan de verscheidene meren die Quebec heeft. Aan de voet van de pedestrian village ligt het meer van Mont-Tremblant. Wanneer de bus er voorbijrijdt, ziet het er zo aangenaam uit dat ik mijn bergwandeling en dorpsbezoek bijna wil inruilen voor een dagje luilekkeren aan het strand. De Canadese natuur en cultuur overtuigen me om toch maar op avontuur te trekken. Bovendien ligt er een prachtig meer, Lac Mercier, vlakbij mijn Airbnb. Daar kan ik gratis ontspannen op een kleiner, intiem strand. Het is midden september, dus redders zijn er niet aanwezig. Gelukkig is er wel een grote strook ondiep water. De dag na mijn avontuurlijke bergwandeling besluit ik er mijn stramme spieren tot rust te laten komen. Tot ‘s avonds laat zwem ik in het meer terwijl ik getuige word van een tweede adembenemende zonsondergang. Merci Lac Mercier!

The big yellow school bus
Om jouw Noord-Amerikaanse ervaring te vervolledigen, kan je vanuit Montreal op daguitstap met een typisch Amerikaanse schoolbus. De grote, gele bus neemt je mee naar het Parc National du Mont-Tremblant. Maak er een stevige wandeling en laat je verleiden door de prachtige watervallen. Ze zijn misschien niet erg hoog, maar wel erg innemend. Voor de waterratten onder ons heb ik goed nieuws: in Parc National du Mont-Tremblant vind je heel wat bekoorlijke meren waar je gerust een duik in mag nemen. Het is overigens in dit park dat ik op de voorlaatste dag van mijn reis ontdek dat mijn info over beren me niet zal helpen. Het park staat immers bekend voor de wolf als baas van de voedselketen! De roedels delen hun thuis met avontuurlijke toeristen die er komen wandelen of kamperen.

Montreal

Aan alle mooie liedjes komt een einde
Als een Amerikaans schoolkind stap ik uit de gele schoolbus bij het station op de rue Berri. Deze keer speel ik een beetje vals en neem ik de metro naar mijn Airbnb, waar ik mijn laatste nacht doorbreng. Helaas heb ik te weinig tijd gehad om alles te zien, en zeg ik tegen mezelf de bekende woorden van menig toerist: ‘Ik kom hier zeker nog eens terug zodat ik Montreal ook kan verkennen. Dan zal ik nog langer blijven.’

Na een actieve en toch rustgevende vakantie met de bus door Quebec, keer ik huiswaarts. Maar niet voordat ik een donut bij een Canadese Krispy Kreme heb geproefd. Deze zoetigheid zet de puntjes op de i van mijn Noord-Amerikaanse avontuur.

Tijdens mijn laatste busrit richting de luchthaven van Montreal word ik meteen overvallen door heimwee naar de glooiende Montagnes Laurentides en de schittering van het licht op de Canadese meren. Wat een onvergetelijke ervaring!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Mont-Tremblant | Internet: mont-tremblant.ca/fr
Toerisme Quebec | Internet: bonjourquebec.com/en-ca
Met de bus door Quebec
Bus Mont-Tremblant | Saint-Jovite – Old village Mont Tremblant – Pedestrian village Mont – Tremblant | Internet: villedemont-tremblant.qc.ca/citoyens/transport/bus-mont-tremblant
Autobus station Montreal naar Mont-Tremblant | 1717 rue Berri (Montréal)| Internet: galland-bus.com/en/schedules-and-routes
Metronetwerk Montreal | Internet: stm.info/en/info/networks/metro
Activiteiten
Voetgangersdorpje Mont-Tremblant | Internet: officialmonttremblant.com/wp-content/uploads/2022/11/Tremblant-pedestrian-village-map.pdf
Wandelingen op de Mont-Tremblant | Internet: alltrails.com/fr/randonnee/canada/quebec/lac-tremblant-nord
Lac-du-Mont-Tremblant | Internet : tremblant.ca/fr-CA/quoi-faire/activites/parc-plage
Strand aan Lac Mercier | Internet: villedemont-tremblant.qc.ca/loisirs/sports-exterieurs/plages/plage-du-lac-mercier
Nationaal park Mont-Tremblant | secteur de la Diable 4456 chemin du lac Supérieur (Mont-Tremblant)
Daguitstap naar Nationaal Park Mont-Tremblant | 1717 rue Berri (Montréal) | Internet: navettenature.com/en/frommontreal
Eten en drinken
The Dumpling Hut | 3591 rue Clark Montreal (Quebec) | Internet: thedumplinghut.com
Restaurant La Diable | Heerlijke poutine in het hartje van het voetgangersdorpje Mont-Tremblant | 117 chemin Kandahar Mont-Tremblant (Quebec) | Internet: microladiable.com
Overnachten
Airbnb klein en gezellige studio old village Mont-Tremblant | Internet: de.airbnb.com/rooms/19622046?_set_bev_on_new_domain=1711903380_NzU4ZThmNzI0ODM4&source_impression_id=p3_1711903380_%2FajpJzXLsjDmJtTe
Airbnb rustig verblijf Olympisch Stadion | Gastheer Miguel biedt je een kamer in zijn appartement | Internet: airbnb.be/rooms/641154715285846067?_set_bev_on_new_domain=1711903380_NzU4ZThmNzI0ODM4&locale=nl&source_impression_id=p3_1712847609_EeW2r8Vz6SFHOudz

Coverfoto: Kimberly Archbault
Beeldmateriaal bij dit artikel ‘Met de bus door Quebec’: © Jennifer Garcia

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Een reactie op “Getest en goedgekeurd: met de bus door Quebec”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *