nederlandse hanzesteden - hanzestad zwolle

Hanzestad Zwolle: hippe studentenstad met rijke geschiedenis

Hanzestad Zwolle met zijn hippe studentenbuurten en rijke geschiedenis is een bezoekje meer dan waard. Wij trekken er door de oude binnenstad naar de Peperbus en de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hemelopneming, we brengen een bezoekje aan het Herman Brood Museum en houden af en toe halt voor een culinaire verwenning op een van de vele gezellige terrassen en pleinen.

hanzestad zwolle
hanzestad zwolle
hanzestad zwolle
hanzestad zwolle
hanzestad zwolle
hanzestad zwolle
hanzestad zwolle
hanzestad zwolle
hanzestad zwolle
hanzestad zwolle hanzestad zwolle hanzestad zwolle hanzestad zwolle hanzestad zwolle hanzestad zwolle hanzestad zwolle hanzestad zwolle hanzestad zwolle

ZIEN EN DOEN IN HANZESTAD ZWOLLE

Laat je rondrijden in een fietstaxi en ontdek Zwolle
hanzestad zwolle fietstaxiNa het ontbijtbuffet in hotel Lumen nemen we de fiets richting Hanzestad Zwolle. Nog geen 15 minuten later zijn we op de locatie waar we een afspraak hebben met Arjan, de sympathieke fietstaxichauffeur die ons de mooiste plekjes van Zwolle toont. Hij vertelt ons over de geschiedenis van Zwolle en over de hedendaagse gang van zaken. Zo krijgen we een goed zicht op Zwolle en het prikkelt ons om in de namiddag verder op verkenning te gaan. Onderweg stoppen we om foto’s te nemen van charmante en instagramwaardige plekjes.

Even puffen om daarna beloond te worden
hanzestad zwolleDe rit met Arjan leidt ons tot aan de Peperbus. Een 75 meter hoge toren die verbonden is met de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hemelopneming. We nemen eerst een kijkje in de basiliek die helemaal bekleed is met kleurige schilderingen op de muren. Daarna is het tijd om de Peperbus te trotseren. Na 236 treden bereiken we lichtelijk buiten adem (lees helemaal buiten adem) de top. Een blik naar buiten en al die treden zijn het meteen waard. Je wordt getrakteerd op een prachtig uitzicht over Zwolle en zijn weidse omgeving. Je kan zelfs de torens van enkele andere Hanzesteden zien. Zodra we opnieuw beneden zijn, ontvangen we een kaartje met daarop de datum waarop we de Peperbus van Zwolle trotseerden, een leuk aandenken!

Zwolle, de geboorteplaats van Brood
hanzestad zwolleDe Nederlandse kunstenaar Herman Brood is geboren en getogen in Hanzestad Zwolle. In 2018 opende het Herman Brood Museum in een pand uit 1444 recht tegenover het museum De Fundatie. Wij bezoeken de expositie op de eerste etage van het pand. De collectie, die constant wisselt, bestaat uit verschillende voorwerpen, foto’s en films die je meer inzicht geven in Broods leven. Daarnaast kan je natuurlijk ook een deel van zijn eigen kunstwerken bewonderen. Aan het museum is ook de Herman Brood Experience verbonden: je kan er onder andere de Broodwandeling door Zwolle maken of een schilderworkshop volgen om Hermans technieken uit te proberen.

Grote Kerk en Academiehuis Zwolle
hanzestad zwolleIn het centrum van Zwolle kan je niet aan de ‘Grote Kerk’ voorbijgaan. We wippen er even binnen op het moment dat er een grote restauratie in uitvoering is en lopen er landgenoot Bernard Delomotte tegen het lijf. Hij begon op tientallen meters hoogte de grote restauratie van de gewelfschilderingen. De Grote of Sint-Michaëlskerk is een laatmiddeleeuwse stadskerk met inrichtingsstukken uit de zeventiende en achttiende eeuw en laatmiddeleeuwse muur- en gewelfschilderingen. De kerk bevat twee uitzonderlijke interieurstukken: de eikenhouten preekstoel en het beroemde Schnitger-orgel. Samen met de restauratie ondergaat de Grote Kerk een transformatie van kerk naar Academiehuis. Het kerkgebouw laat zijn exclusieve confessionele functie meer en meer los, maar behoudt zijn identiteit en geschiedenis. Het Academiehuis wordt een plek om te leren en te innoveren, om te luisteren en te kijken, om te ontdekken en te verwonderen. Een plek waar kunst, cultuur en geschiedenis mekaar ontmoeten.

Cultuur snuiven in museum De Fundatie
hanzestad zwolleWellicht is dit het meest markante gebouw van Hanzestad Zwolle. Het museum De Fundatie is gevestigd in een voormalig, neoclassicistisch justitiepaleis waar bovenop een groot blauw ei ligt. Althans, zo lijkt het toch. Volgens de baliemedewerker zijn er meerdere namen in circulatie voor die bijzondere dakuitbouw. De wolk, zeppelin of ufo zijn de meest gangbare. Via de lift zoeven we naar boven, de ovaal bolvormige bijbouw in. Via de grote raampartij in het ‘ei’ heb je een mooi uitzicht op de stad. Maar wij kwamen naar boven voor de tijdelijke tentoonstelling die om de drie maanden verandert. Op het moment van ons bezoek loopt de expositie: Van wie is de wereld? Vanuit hun eigen standpunt reageren kunstenaars op brandend actuele thema’s als klimaat, gender, racisme en identiteit. De vaste collectie beeldende kunst telt ruim 11 000 kunstvoorwerpen, gaande van de late middeleeuwen tot nu. Ze is gebaseerd op de verzameling van Dirk Hannema, voormalig directeur van Museum Boijmans Van Beuningen. Zijn verzameling volgt niet één lijn; het ging hem om de ‘schoonheid der dingen’. En ja, die schoonheid bekoort ook ons!

BIJZONDERE WINKELS & FIERE UITBATERS

Snuisteren tussen de boeken in indrukwekkende kerk
hanzestad zwolleWaanders in de Broeren is een indrukwekkende boekenwinkel in een 15e-eeuwse kerk. Al snuisterend tussen de boeken ontdekken we de unieke setting. De moderne inrichting van de boekenwinkel blendt op een smaakvolle manier met de authentieke elementen van de kerk. In de kerk is ook brasserie Smaak in de Broeren gevestigd. Wij eten hier een verse en lekkere lunch met zicht op de winkel. De lunchgerechten en salades worden zoveel mogelijk met regionale producten bereid en zijn gebaseerd op het boek Flavour van de bekende kok Ottolenghi.
Snoepen van authentieke Zwolse balletjes
hanzestad zwolleHet Zwolse Balletjeshuis is een snoepwinkel waar de Zwolse balletjes en ander oud Hollands snoepgoed worden verkocht en gemaakt. We worden enthousiast ontvangen door de eigenares die ons met plezier vertelt over de geschiedenis van de Zwolse balletjes. Ze vertelt ons dat de zaak nog steeds op dezelfde manier is ingericht als bij de opening in 1845. De Zwolse balletjes, kleine harde zoete balletjes, worden ook nog steeds op authentieke wijze bereid in de kelder van het pand. Een bezoekje waard!

Eten en drinken in Hanzestad Zwolle

ZOETE ZONDEN EN KOFFIEBARS
Tijdens onze fietstocht met Arjan passeren we De Gillende Keukenmeiden, een naam met een knipoog. Je kan er ontbijten, lunchen en bovenal heerlijke taart eten in een gezellige setting. Wij nemen plaats aan een van de tuinbanken in de gezellige tuin. Het aanbod aan taarten en gebak is zo uitgebreid, dat we niet kunnen kiezen. Daarom opteren we voor het proeverijtje met 10 verschillende taarten. De taarten worden dagelijks vers gebakken met zoveel mogelijk lokale en biologische producten, en dat proef je. Om je vingers bij af te likken!

LUNCH EN DINNER SPOTS
Apero time: borrelen bij Anne & Max
Anne en Max, een huiskamer in de stad waar gasten zich thuis voelen. Zo omschrijft de zaak met verschillende vestigingen in Nederland zich. En eerlijk, dat gevoel krijgen we meteen dankzij de warme inrichting en de uitmuntende gastvrijheid. We worden verwend met een glaasje bubbels en een uitgebreide borrelplank met huisgemaakte smeersels, kaas, charcuterie en nog meer lekkers. Perfect om te ontspannen na een drukke dag in Zwolle.

High tea met zicht op de stadsgrachten
Aan de rand van het stadscentrum ligt Hofvlietvilla, een brasserie in een gerenoveerde villa. Vanaf de aangebouwde serre en tuin aan het water heb je zicht op de stadsgrachten. We nemen plaats in de serre voor een heuse high tea. Aan onze tafel arriveren torens vol zoetigheden, broodjes, scones … en natuurlijk thee! Het is gezellig vertoeven in de serre en tuin terwijl we kijken naar de bootjes die voorbijvaren.

Eten waar je zin in hebt bij Brasserie Jansen
Brasserie Jansen ligt op een gezellig pleintje met verschillende horecagelegenheden. Het motto van de zaak is ‘Eet waar je zin in hebt’. Ze serveren eerlijk en lekker eten met Italiaanse invloeden. Heel leuk is dat je halve porties van gerechten kan bestellen. Zo kan je van meerdere schotels proeven of voor een kleine portie gaan na een dagje vol zoetigheden en borrelen. Ideaal!

OVERNACHTEN

Heerlijk slapen en lekker genieten in Hotel Lumen
hanzestad zwolle hotel lumenZwolle wordt onze uitvalsbasis voor de omliggende Hanzesteden Hattem, Hasselt en Kampen. We kiezen voor het viersterrenhotel Lumen dat net buiten het centrum van Zwolle ligt. Hierdoor genieten we van gratis parking tijdens ons verblijf. Voor de stadsbezoeken en uitstapjes reserveren we een fiets bij de receptie. Bij het betreden van dit designhotel valt één ding meteen op: de enorme lichtarmatuur in het atrium. Zodra de avond valt zorgt de verlichting voor een kleurrijke sfeer.

hanzestad zwolle hotel lumenDe moderne hotelkamers mogen best ruim genoemd worden. Elke kamer is uitgerust met een stille airco, flatscreen-tv en een Nespresso koffieapparaat. De extra brede bedden hebben een goede matras die ervoor zorgen dat we telkens vrolijk ontwaken. ’s Morgens genieten we van een uitgebreid ontbijt in het Bluefinger Restaurant. Uiteraard tafelen we ook ’s avonds in het restaurant waar we culinair verwend worden door chef-kok Bastiaan Pruijssen en zijn team. Telkens weer serveren ze verbluffende en mooie smaakcombinaties die onze zintuigen weten te prikkelen!

FIETSTIP: Hanze fietsrondjes
Zwolle is de ideale uitvalsbasis om enkele andere, kleinere Hanzesteden te bezoeken. Dat kan bovendien perfect met de fiets. Via de Hanzerondjes fiets je op een dag naar de andere Hanzesteden Kampen (42 km), Hasselt (34 km) en Hattem (18km). Ga je liever voor een meerdaagse fietsvakantie, dan is de Hanzestedenfietsroute wellicht meer iets voor jou. In 8 etappes fiets je 450 kilometer, met als start het Duitse Neuss en als aankomst Harderwijk. Iets te veel kilometers? Start dan bijvoorbeeld in Doesburg en rijg de verschillende Hanzesteden als parels aan een paternoster op je route.

Bezocht jij al Hanzestad Hattem?

Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Beleefde je er iets leuks of ontdekte je een bijzonder plekje? Laat het ons weten met een reactie hieronder.
P.S. Prachtige foto’s geschoten in Hanzestad Hattem?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Hanzestad Zwolle
| Internet: visitzwolle.com
Toerisme Hanzesteden
| Internet: visithanzesteden.nl
Toerisme Nederland
| Internet: holland.com/be_nl/toerisme.htm
Zien en doen
Fietstaxi Zwolle | Internet: fietsjoe.nl
De Peperbus en Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopneming
| Ossenmarkt 40, 8011 MS Zwolle
Herman Brood Museum & Experience | Blijmarkt 21, 8011 ND Zwolle | Internet: hermanbroodmuseum.nl
Grote Kerk en Academiehuis Zwolle
| Grote Markt 18, 8011 LW Zwolle | Internet: academiehuis.nl
Museum de Fundatie
| Blijmarkt 20, 8011 NE Zwolle | Tel: +31 (0)57 238 81 88 | Internet: museumdefundatie.nl
Eten en drinken
De Gillende Keukenmeiden | Meerminneplein 7, 8011 SW Zwolle | Internet: gillende-keukenmeiden.nl
Anne & Max
| Sassenstraat 39, 8011 PB Zwolle | Tel: +31 (0)38 845 62 12 | Internet: annemax.nl/vestigingen/zwolle
Hofvlietvilla
| Pannekoekendijk 6, 8011 BJ Zwolle | Internet: hofvlietvilla.nl
Brasserie Jansen | Nieuwe Markt 14, 8011 PE Zwolle | Internet: brasseriejansen.com
Shoppen
Waanders in de Broeren | Achter de Broeren 1-3, 8011 VA Zwolle | Internet: libris.nl/waanders
Zwolse Balletjeshuis
| Grote Kerkplein 13, 8011 PK Zwolle | Internet: zwolseballetjes.nl
Overnachten
Hotel Lumen | Stadionplein 20, 8025 CP Zwolle | Internet: lumenzwolle.nl/lumen-hotel-zwolle/
Bereikbaarheid
Met de auto | De afstand vanaf Brussel is 285 kilometer. Reken op een reistijd van ongeveer 3 uur.
Met de trein | Hanzestad Zwolle is perfect bereikbaar met de trein. Een meerwaarde die sommigen van het ReisReporterteam wisten te appreciëren. De reistijd vanuit Brussel-Zuid bedraagt 3u55 aan comfortabel reizen.

? Pin nu en plan laterhanzestad zwolle pinterest

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *