Doen: Malmö ontdekken op de fiets

Op zoek naar een originele citytrip bestemming? Ga eens naar Malmö. Deze stad in het zuidwesten van Zweden komt verrassend uit de hoek. Van de beste restaurants en trendy winkeltjes tot de leukste straatjes, pleintjes en terrasjes. Bovendien is Malmö ook een echte fietsstad, perfect om de plek volledig te verkennen!

Fietsstad
Malmö is één van de meest fietsvriendelijke steden ter wereld. Niet voor niets, want de brede fietspaden (zo’n 500 kilometer), het vlakke terrein en de weinige auto’s maken de stad tot een walhalla voor fietsers. Overal huur je eenvoudig een fiets en fietskaarten zijn gratis verkrijgbaar bij de Tourist Information. Veel fietsverhuurders bieden als extra service een rondleiding met een gids. Zo leer je de stad beter kennen en ontdek je alle bezienswaardigheden.

Gratis fietsen
Je kunt ook een dagticket kopen voor Malmö By Bike, het publieke fietsverhuursysteem. De hele dag door heb je een fiets ter beschikking. Je moet hem wel na een uur terug inleveren bij één van de 50 stations in de stad, maar daarna pak je gerust een andere fiets voor weer een uur. Door je tweewieler steeds in te leveren bij een ander station, kom je op de meest leuke en onverwachte plekjes.

Fika betekent zoveel als een koffiepauze met een zoete lekkernij. © Susanne Waldström / Visit Sweden

Fika betekent zoveel als een koffiepauze met een zoete lekkernij. © Susanne Waldström / Visit Sweden

Zweedse gewoonte
De oude stad, het kloppend hart van Malmö, is omringd door een kanaal. Maak al fietsend een rondje langs het kanaal en je ziet een aantal van de populairste trekpleisters zoals het Malmöhus-kasteel, het oudste park van de stad, het vroegere postkantoor en traditionele vissershutjes. Tussendoor zoek je, net als de inwoners van Malmö, een gezellig koffiehuis of café op, om op je gemak een Zweeds kopje koffie te drinken met een zoete lekkernij. De Zweden noemen dit fika en het is een echte traditie!

Grootse daktuinen allertijden
Ga daarna nog even naar het eco-district Augustenborg, dat al sinds de jaren negentig stilaan verandert in een zo duurzaam mogelijke woonwijk. Hier kijk je je ogen uit. De grootste daktuinen ter wereld bevinden zich hier, compleet met zonnepanelen, bijenkorven en groene muren. Ook de eco-wijk rond het plein Drottningtorget, met zijn talloze boetiekjes en tweedehandswinkeltjes, waar je voor een habbekrats originele dingen koopt, is echt leuk.

Het plein Drottningtorget. © Göran Höglund (Kartläsarn) via Flickr Creative Commons

Het plein Drottningtorget. © Göran Höglund (Kartläsarn) via Flickr Creative Commons

Slapen op fietsafstand
Zoek je een leuk en betaalbaar hotel (hoe langer je blijft, hoe goedkoper de prijs)? Ga dan eens naar het onlangs geopende Ohboy. Het ligt in het westelijk havengebied, waar nu een nieuwe wijk verrees, net als het hotel, vooral door zijn duurzaamheid opvalt. Middelpunt is de gedraaide wolkenkrabber Turning Torso. Het hotel ligt op een steenworp afstand van het Centraal Station, het centrum en de stranden. 32 moderne appartementen op de begane grond zijn voor de hotelgasten. De overige appartementen zijn te huur voor de bewoners van Malmö.

Het westelijk havengebied met de Turning Torso. © Justin Brown / Visit Sweden

Het westelijk havengebied met de Turning Torso. © Justin Brown / Visit Sweden

Nieuwe initiatieven
Malmö stimuleert haar bewoners door mooie projecten en leuke initiatieven. Zo kunnen locals gebruik maken van de ‘fietskeuken’ ofwel Cykelköket. Voor omgerekend ongeveer 1 euro ben je een jaar lang lid van een open werkplaats die volledig is gewijd aan fietsreparaties. Je kunt hier zelf je fiets opknappen. Nieuw lampje plaatsen, lekke band repareren of een nieuw slot? Geen probleem! Alles is aanwezig en de vaak veterane, vrijwillige sleutelaars helpen je graag uit de nood.

Sociaal fietsinitiatief
Leuk zijn ook de fietswinkelcafés die in opkomst zijn (Musette in het Zweeds). Hier drink je met andere fietsers op je gemak een kop koffie en deel je je ervaringen. Kijk naar een wielerwedstrijd op tv of laat je door het personeel informeren over de nieuwste snufjes op fietsgebied. Of dat nu gaat om je mountainbike of je doordeweekse tweewieler.

Coverfoto: © Mickael Tannus

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *