Hanzestad Hattem in vier woorden: fotogeniek, pittoresk, schattig en heerlijk

Of we Hanzestad Hattem in enkele krachtige kernwoorden kunnen omschrijven? We doen ons best en zetten er vier op een rij: fotogeniek, pittoresk, schattig en heerlijk. Hattem is één van de kleinere Hanzesteden die door de eeuwen heen kunstschilders inspireerde. Met een camera in de aanslag trokken wij door schilderachtige steegjes.

Slider_bewerkt13
hanzestad hattem
hanzestad-hattem-02
Slider_bewerkt8
Slider_bewerkt14
Slider_bewerkt1
Slider_bewerkt13 hanzestad hattem hanzestad-hattem-02 Slider_bewerkt8 Slider_bewerkt14 Slider_bewerkt1

Verdwalen in fotogenieke steegjes en doorsteekjes
Ze zijn er nog wel, kunstenaars die inspiratie vinden in dit schattige Hanzestadje en prachtige taferelen schilderen onder de wolken van de beroemde Hollandse luchten. Al kuieren vandaag de dag vooral fotografen en Instagrammers door de gezellige steegjes. We laten ons verdwalen in de vele kleurrijke met bloemen versierde steegjes en doorsteekjes en wandelen langs schattige huisjes, piepkleine maar prachtige musea, statige historische monumenten en koopmanspanden. Uiteraard mogen enkele lekkere adresjes daarbij niet ontbreken. We zochten, vonden en delen graag met jou enkele van onze favoriete plekjes!

ZIEN EN DOEN IN HANZESTAD HATTEM

1. Bezoek de Dijkpoort
hanzestad hattem dijkpoortWij laten de auto achter op parking De Bleek en starten onze ontdekkingstocht aan de veertiende-eeuwse Dijkpoort. Meteen een schot in de fotogenieke roos. We schieten foto’s vanaf de gracht, de straat onder de toren en vanaf het zijstraatje waar de portierswoning tegen de toren aanleunt. In de woning woonden verschillende stadsvroedvrouwen, waarvan er, naar verluid, zeker één getrouwd was met de poortwachter. Al snel en geheel toepasselijk kreeg de woning de bijnaam ‘Vroedvrouwenhuisje’. Op zaterdag tussen 10.00 – 15.00 uur kan je gratis de Dijkpoort bezichtigen. Je zal je verbazen dat er ooit 4 gezinnen samenwoonden! Sta je buiten, merk dan op dat het bovenste poortdeel inclusief torentjes later werd bijgebouwd.

2. Ga broodjes bakken in het Bakkerijmuseum
hanzestad hattem bakkerijmuseumEen geur van vers brood en zoete koek verwelkomt ons wanneer we het straatje van het Bakkerijmuseum inwandelen. De geur blijkt afkomstig uit de nostalgische museumwinkel waar verse broden op klanten liggen te wachten. Het museum beslaat vijf historische panden die ondergronds zijn verbonden met een tunnel. Je beleeft er de vervlogen tijden van het bakkersbestaan en ziet er bakkers aan het werk. Voor kinderen is er een speurtocht naar deegrollers die een verstrooide bakker verloor. Wie wil kan deelnemen aan workshops. Het verbaast ons niks dat het Nederlandse Bakkerijmuseum de prijs ‘Leukste uitje van Gelderland’ reeds drie keer op een rij won! Terecht, het is een heus interactief museum voor jong en oud.

3. Steek je neus eens binnen bij het Voerman stadsmuseum
hanzestad hattem jan voerman museumEén van de vele kunstschilders die de beroemde Hollandse luchten op doek schilderde, was Jan Voerman senior. We bekijken zijn impressionistische landschapsschilderijen in het gelijknamig museum dat onderdak vond in twee prachtige 16de-eeuwse panden. Zijn zoon, Jan Voerman junior, schilderde vooral felgekleurde bloemstukken, besneeuwde weilanden en bergaanzichten. Ook die kregen een plaats in het museum. Verder vind je hier archeologische vondsten en historische stukken van Hattem. De collectie is mooi gebracht en verveelt niet! Tip, bezoek zeker eens het terras van waar je een prachtig uitzicht hebt op de Windkorenmolen ‘De Fortuin’.

4. Op bezoek bij Eftelingkunstenaar Anton Pieck
hanzestad hattem anton pieck museumWellicht doet het geen belletje rinkelen en zal het je misschien verbazen, maar de naam Anton Pieck is onlosmakelijk verbonden met de Efteling. Hij maakte meer dan 1 500 ontwerpen voor het pretpark, van sprookjes, over winkeltjes, lettertypes, bordjes en decoraties tot zijn eigen plein. Zijn werkwijze en perfectie staan nog steeds voorop bij het ontwikkelen van nieuwe onderdelen in de ‘Wereld van de Efteling’. Het ontwerp van Anton Pieck werd gebruikt als basis voor het sprookje ‘De zes Zwanen’. Op het moment van ons bezoek liep er de tijdelijke expositie ‘Roodkapje’ met originele ontwerptekeningen voor het sprookje ‘Roodkapje in de Efteling’. Wellicht is de kunstenaar-graficus bij ons het meest bekend vanwege zijn, tot de verbeelding sprekende, Pieck-kalender. Een kalender met een voorblad over stadsgezichten en oude gebouwen tot fantasievolle, romantische taferelen uit een verbeeld verleden. Steeds idyllisch en veelal met een fijn gevoel voor humor. Nog minder geweten is dat hij het boek Pallieter van zijn goede vriend Felix Timmermans illustreerde.

SHOPPEN: VAN NOSTALGISCHE WINKELTJES TOT GEZELLIGE CONCEPT STORES

Wip even binnen in het kleine hoedenatelier Zoetelief
Verwacht geen grote winkelketens of schreeuwerige reclamepanelen. In Hattem vind je wel allerlei unieke handelszaakjes en ambachtelijke werkplaatsen zoals het Bonbon Atelier A3. Onze harten gingen echter nog sneller slaan bij Hoedenatelier Zoetelief. Dat smaakvol ingerichte, piepkleine winkeltje is van Grietje Verwoerd. Je vindt haar zaak aan de Molenbelt, tussen de twee musea en in de schaduw van de Windkorenmolen ‘De Fortuin’. Grietje maakt en verkoopt de meest prachtige hoeden. Ze geeft ook workshops om zelf hoeden te leren maken.

ETEN EN DRINKEN

Lunchen bij restaurant De Ridderhof
Tegenover het bakkerijmuseum, in een mooi monumentaal pand, schuiven we onze voeten onder tafel. Hmm, hoewel, we nestelen ons buiten op een bank met zicht op het bakkerijmuseum. We zijn in restaurant De Ridderhof beland waar een vriendelijke bediening ons met de glimlach verwelkomt. We kiezen voor de huisgemaakte mosterdsoep met spekjes, prei en soepstengel en de eveneens huisgemaakte tomatengroentesoep met vermicelli en soepstengel. Beide soepen smaken heerlijk en zijn begeleid met vers brood en kruidenboter. Wanneer we even spieken bij andere klanten, dan valt op dat een lekker broodje met lauwwarme brie, gebakken spekjes, walnoten en honing-mosterddressing gesmaakt wordt. Aan de andere kant doet iemand zich tegoed aan de Surf en Turf schotel: gegrilde ossenhaas, gamba’s en een huisgemaakte paprikajus. Alvast warm aanbevolen dit adres.

ZOETE ZONDEN EN KOFFIEBARS

hanzestad hattem poffertjessalonSmullen in grootmoeders poffertjessalon
We laten nog wat plaats voor een lekker dessertje en steken de straat over naar het prachtige gebouw met rode luiken naast het Bakkerijmuseum. Voor alle duidelijkheid, beide zaken horen bij elkaar. We stappen binnen in een heus poffertjessalon uit grootmoeders tijd! Poffertjes bakken blijkt een kunst te zijn en verbaasd kijken we toe hoe bakker Casper met enige vingervlugheid onze poffertjes bakt. Onze pretoogjes fonkelen wanneer Casper de onweerstaanbaar lekkere en perfect gebakken poffertjes aan tafel serveert. En of dat gesmaakt heeft!

Bezocht jij al Hanzestad Hattem?

Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Beleefde je er iets leuks of ontdekte je een bijzonder plekje? Laat het ons weten met een reactie hieronder.
P.S. Prachtige foto’s geschoten in Hanzestad Hattem?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Hanzestad Hattem | Internet: visithattem.nl
Toerisme Hanzesteden
| Internet: visithanzesteden.nl
Toerisme Nederland
| Internet: holland.com/be_nl/toerisme.htm
Zien en doen
Dijkpoort | Dijkpoort 1, 8051 BM Hattem | Tel: +31 (0)38 444 82 98
Nederlands Bakkerijmuseum Hattem | Kerkhofstraat 13, 8051 GG Hattem | Tel: +31 (0)38 444 17 15 | Internet: bakkerijmuseum.nl
Anton Pieck Museum
| Noordwal 31, 8051 ES Hattem | Tel: +31 (0)38 444 21 92 | Internet: antonpieckmuseum.nl
Voerman Stadsmuseum
| Achterstraat 46-48, 8051 GC Hattem | Tel: +31 (0)38 444 28 97 | Internet: voermanmuseumhattem.nl
Eten en drinken
Poffertjessalon | Hoort bij het Nederlands Bakkerijmuseum | Internet: bakkerijmuseum.nl/het-museum/poffertjessalon
De Ridderhof
| Ridderstraat 25, 8051 EG Hattem | Tel: +31 (0)38 853 12 12 | Internet: deridderhofhattem.nl
Shoppen
Hoedenatelier Zoetelief
| Molenbelt 2, 8051 EV Hattem
Bereikbaarheid
Met de auto | Parkeren doe je best op de ruime parking De Bleek of Kleine Gracht.
Met fiets | Logeer je in de omgeving, dan is een fietstocht naar Hanzestad Hattem een aanbeveling. Of ga voor de Hanzesteden fietsroute.
Klik en ontdek de andere acht Nederlandse Hanzesteden.

? Pin nu en plan laterhanzestad hattem

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Een reactie op “Hanzestad Hattem in vier woorden: fotogeniek, pittoresk, schattig en heerlijk”

  1. Interessante ontdekkingen met reisreporter. Ik was in Hattem en keek mijn ogen uit. Wat een bijzonder stadje.
    Ook bracht ik een bezoek aan de hoedenmaakster Grietje Verwoerd met haar fraaie hoeden. Ik heb haar beloofd om bij de Kunstkring Wassenaar in 2024 een speciale expositie te regelen. Daar heb ik groen licht voor en wil haar daarover informeren. Ik ben helaas haar telefoonnummer kwijt. Kunnen jullie mij daaraan helpen? Tom Rietveld 0651217918

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *