Op culinaire expeditie in de Portugese Alentejo

De Portugese regio Alentejo is voor velen nog onbekend maar biedt een schat aan authentieke culinaire ervaringen. Lonely Planet omschrijft deze regio zelfs als ‘de culinaire ziel van Portugal’. Volg een traditionele kookworkshop, maak olijfolie van je eigen geplukte olijven of bezoek de rijstvelden of een geanimeerde visveiling tijdens de Food & Wine-routes ‘From Farm to Table’.

Wat zijn de Food & Wine-routes ‘From Farm To Table’?
Deze routes zijn speciaal uitgestippeld om je te leiden langs de beste adresjes en de meest authentieke culinaire ervaringen. Lokale producenten verwelkomen je om te proeven van hun zelf gekweekte producten, volgens aloude tradities en met veel liefde. Je hebt de keuze uit vijf hoofdritten, die onderverdeeld zijn in 17 reistrajecten. Op de website vind je een handige kaart met bijkomende info over de producenten en de producten. Zo kies je zelf wat je doet en waar je stopt, naar eigen smaak. De informatie is ook opgedeeld volgens het seizoen want in iedere periode van het jaar is er in de Alentejo een specifiek aanbod.

Stippel je route uit en ga zelf druiven plukken en wijnmaken!

Stippel je route uit en ga zelf druiven plukken en wijnmaken!

Welke culinaire ervaring verkies jij?
Langs de ‘From Farm to Table’-routes wacht je een reeks unieke reiservaringen. Ga olijven plukken en snuif de heerlijke aroma’s op die vrijkomen bij het persen tot olijfolie en proef daarna het resultaat. Of verkies je liever om druiven te plukken in de wijngaard? Je leert er welke soorten je best kan combineren om een overheerlijke Alentejo wijn te maken en uiteraard is er ook een tasting. Wil je weten hoe rijst verbouwd wordt? Dat kan tijdens een bezoek aan de overstroomde velden en de droogcentra. Of misschien wil je wel een champignonkweker worden?

Puur natuur
Een volgende route leidt je naar vissershavens waar je een geanimeerde visveiling kan bijwonen. Of maak een wandeling in de weides vol met eikenbomen waar zwarte varkens, gekend voor de Iberische charcuterie, heerlijk grazen langs de geitjes en de schapen. Deze kleurrijke weilanden zijn ook de kweekgrond voor aromatische bloemen, wilde asperges en gouden distels, die je zelf kan plukken.

Proef van heerlijke Portugese kaas of charcuterie.

Proef van heerlijke Portugese kaas of charcuterie.

Elk zijn product
Stop zeker ook bij een authentieke familieboerderij waar je kan proeven van smeuïge kazen en typische hammen. Schrijf je in voor een traditionele kookworkshop waar je de lekkerste desserts leert maken. Of ga mee met een bijenimker om de smakelijkste honing te verzamelen.

Handige tool voor de reisfoodie
De reisroutes met alle bijkomende info, kan je vinden via de gratis gids. Uiteraard vind je ook tips voor leuke restaurants, bars en charmehotels op de route en zelfs een overzicht van de beste culinaire en wijnfestivals.  De routes garanderen je een unieke reiservaring naar de beste culinaire hotspots van de Alentejo. Bovendien neem je van deze reis een pak ‘geheime’ recepten mee en een voorraad lokale producten om nog lang het vakantiegevoel vast te houden.

Foto’s: © Toerisme Alentejo

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *