6 x lekker eten in Porto

Portugezen zijn levensgenieters, die suiker noch zout schuwen. Ze staan op twee, na Japan, op de lijst van grootste visconsumenten ter wereld. Hun favoriet? Kabeljauw in een ei- en olijfbeslag met aardappelen. Gelukkig heb ik dat niet elke dag moeten eten, maar kwam ik thuis met een lijstje gevarieerde restaurants waar ook vlees zijn weg vindt op de menukaart.

Het knappe gebouw waar Porto Cruz Space zich in bevindt

Het knappe gebouw waar Porto Cruz Space zich in bevindt

1. Porto Cruz: De Castro Gaia Restaurant
Porto Cruz Space is een project dat de portocultuur in de kijker zet met zowel moderne als traditionele elementen. Het impressionante vierkanten gebouw biedt informatie, tentoonstellingen en ontspanningsmogelijkheden die je de portowijn op een andere manier laten ervaren.

Ik mocht aan tafel schuiven van het De Castro Gaia Restaurant op de 3de verdieping dat traditionele gerechten brengt met een moderne twist. Geen stijf driegangenmenu hier, maar gezellige tapas van kleine typisch Portugese hapjes. Zo proefde ik onder meer van gebakken champignons, pens met gekonfijte appeltjes, koude gemarineerde groentjes en een heerlijk stuk chocoladetaart achteraf. Een smakelijke lunch.

Tip: ga absoluut naar de dakverdieping. Daar bevindt zich de bar. Het terras geeft je een indrukwekkend uitzicht op het historisch centrum van Porto met de Douro in de voorgrond.

Waar? Largo Miguel Bombarda 23, 4400-222 Vila Nova de Gaia

Authentieke visschotel in Os Lusíadas

Authentieke visschotel in Os Lusíadas

2. Os Lusíadas
Wil je de echte vis proeven zoals de Portugezen die het liefst hebben? Ga dan naar Os Lusíades: een gespecialiseerd visrestaurant gelegen in Matosinhos, buiten het centrum van Porto, aan een van de belangrijkste nationale vishavens van het land. De naam van het restaurant komt van het gelijknamige meesterwerk van Luís de Camões, Portugals bekendste dichter. Dit episch gedicht uit de 16de eeuw beschrijft Vasco da Gama’s ontdekking van de zeeroute naar India.

De inrichting en presentatie van de gerechten zijn erg basic, maar dat doet niets af aan de kwaliteit van het eten. Wat je op je bord wilt, kan je bovendien op voorhand al inspecteren in de kreeftenaquariums of aan de gekoelde toonbanken vol vis en zeevruchten. Starten gebeurt met een grote schotel voor de hele tafel, vol garnalen, eendenmosselen, schelpdieren en krab. Met de handen eten is een must! Het hoofdgerecht bestond uit aan tafel klaargemaakte zeebaars in zoutkorst met aardappelen in de schil. Voor het dessert moet je een echte zoetekauw zijn: appelsien geprepareerd in eieren met suiker, véél suiker! Nog typischer kan bijna niet.

Waar? Rua de Tomaz Ribeiro 257, 4450-297 Matosinhos

dop

Culinair hoogtepunt in restaurant DOP

Culinair hoogtepunt in restaurant DOP

3. Restaurant DOP
Rui Paula, in 2014 nog jurylid in de Portugese versie van Masterchef, heeft 3 restaurants op zijn naam staan in Portugal: DOC (sinds 2007), Boa Nova Tea House (sinds 2014) en DOP (sinds 2010), het enige restaurant dat in hartje Porto ligt. Bovendien een aanrader van formaat als je de stad bezoekt!

DOP ligt in het Paleis der Kunsten in het historisch centrum. Een heel mooi gebouw met hoge plafonds en even hoge vensters, die eens ze open staan, de drukte van de stad binnenlaten zonder dat het storend wordt. Het eten, een gevarieerd aanbod tussen vlees en vis, is van topniveau en niet eens heel erg duur: voor een simpel lunchmenu van 3 gangen betaal je om en bij de 20 euro, drank niet inbegrepen.

Waar? Largo Sao Domingos 18, 4050 Porto

Probeer zeker een cocktail in Cantinho do Avillez

Probeer zeker een cocktail in Cantinho do Avillez

4. Cantinho do Avillez
Na het grote succes van Cantinho do Avillez op het Chiadoplein in hoofdstad Lissabon, besloot de chef van het huis José Avillez een tweede restaurant te openen in Porto. Hier vind je zowel Portugese gerechten als wereldkeuken. Ik kreeg namelijk een smakelijk Aziatisch stoofpotje met rijst voorgeschoteld. Bestel zeker ook het voorgerecht van gefrituurde groene bonen met tartaarsaus, een klassieker in het Cantinho-verhaal. Om je avond te starten, raad ik aan om een cocktail te bestellen. De kaart is veelbelovend en gevarieerd. Bovendien helpt het personeel je graag om je favoriete smaak, in mijn geval zoet, op tafel te toveren.

Waar? Rua Mouzinho da Silveira 166, 4050-416 Porto

Het impressionante decor van Café Majestic

Het impressionante decor van Café Majestic

5. Café Majestic
Dit is een van de bekendste cafés in Porto en dat is er aan te zien. Het is er wachten op een plaats om het bijzonder knappe Art Nouveau interieur uit de 20ste eeuw van dichtbij te bewonderen. Het toen nog Elite Café genaamde etablissement zag het levenslicht op 17 december 1921 en trok vooral de rijke Portugese bourgeoisie aan. Ondanks de succesvolle opening, viel de naam Elite niet in de smaak omdat het eerder deed denken aan de monarchie dan aan de chique sfeer van Porto. Majestic daarentegen vatte de periode van ‘La Belle Époque’ beter samen. Café Majestic ligt in Rua Santa Catarina, de grootste autoluwe winkelstraat van Porto met zowel winkelketens als de betere boetieks met luxemerken.

Waar? Rua Santa Catarina 112, 4000-442 Porto

Biologisch en regionaal proeven bij Mercaeria das Flores

Biologisch en regionaal proeven bij Mercaeria das Flores

6. Mercaeria das Flores
In de pittoreske Rua das Flores vind je dit gezellige zaakje. Regionale en biologische producten vormen de basis van de salades, sandwiches en vieruurtjes die je hier kan proeven. Bovendien kun je alle ingrediënten die Mercaeria das Flores gebruikt in zijn gerechten, van artisanale kaas tot worst, olijfolie, honing of wijn, kopen. Goed voor een lekker souvenirtje!

Waar? Rua das Flores 110, 4050-263 Porto

Je hoeft er niet te eten, maar neem toch eens een kijkje in deze McDonalds

Je hoeft er niet te eten, maar neem toch eens een kijkje in deze McDonalds

Extra tip: McDonalds
Nu niet echt bepaald een typisch of traditioneel restaurant, behalve dan in de Verenigde Staten, maar toch raad ik je aan om eens binnen te springen in deze McDonalds in Porto. Niet om een hamburger met frietjes naar binnen te werken, maar om het interieur te bewonderen. Dat is namelijk nog authentiek afkomstig van Café Imperial en dateert uit het einde van de 19de eeuw, zo rond 1880. Toen de fastfoodketen zo’n 10 jaar geleden zijn intrek nam in het gebouw, werd wijselijk besloten om het knappe interieur te behouden.

Waar? Praça da Liberdade 126, 4000 Porto

Foto’s: © Alona Azaria | Cantinho do Avillez | Andrey X. | António Henriques | Kiënta Martens

Over deze auteur

Reisreporter Kiënta houdt van steden. Met haar camera en notitieblok in de hand gaat ze op indrukwekkende pleinen en in smalle steegjes op zoek naar de mooiste architectuur, de boeiende cultuur en de lekkerste adresjes. Actief vindt ze haar draai op skilatten en ook nationale parken schrikken haar niet af!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *