Nederlanders openen eerste wijnhuis-kunstcentrum in Alentejo

Het nieuwe Quetzal Art Centre op wijnboerderij Quinta do Quetzal is het allereerste wijnhuis in de Portugese Alentejo met een eigen centrum voor hedendaagse kunst. Nederlandse eigenaren Cees en Inge de Bruin staan bekend als kunstverzamelaars en willen met hun nieuwe expositieruimte zowel lokale als internationale namen onder de aandacht brengen.

Van stedelijk naar landelijk
De reden voor de opening van het kunstcentrum bij wijnhuis Quinta do Quetzal is voor de eigenaren de Bruin simpel: “Wij willen kunst uit de stedelijke context halen en in de landelijke omgeving van de Alentejo toegankelijk maken voor een nog breder publiek. Quinta do Quetzal ligt namelijk in het hart van de regio Alentejo, op de hellingen van Vidigueira.” Zowel liefhebbers als kenners kunnen sinds 7 september hun hart ophalen met een bezoek aan de spannende privécollectie van het Nederlandse koppel.

Het kunstcentrum

Het kunstcentrum

Bekende namen
De splinternieuwe expositieruimte is 450m² groot en wordt regelmatig voorzien van een nieuwe tentoonstelling. De openingsexpositie bestaat uit de werken van drie Amerikaanse audiovisuele kunstenaars: Pat O’Neill (1939), filmmaker en pionier op het gebied van avantgardistische film, Robert Heinecken (1931-2006), fotograaf, printmaker en conceptueel kunstenaar en Trisha Baga (1985), multimedia en 3D videokunstenares van de nieuwe generatie. Daarnaast toont het wijnhuis kunst van onder andere Maria Lassnig, Marlene Dumas, Charline von Heyl, Luc Tuymans, Jana Euler, Mike Kelley, Dick Verdult en de nationale kunstenaars Julião Sarmento en Francisco Tropa.

Het landgoed

Het landgoed

Traditioneel met eigentijdse draai
Tegelijk met het kunstcentrum openen ook het nieuwe, sfeervolle restaurant en de winkel hun deuren met lokale producten, kunst, design en wijn. In het restaurant kunnen gasten plaats nemen voor ‘shared dining’ met culinaire traditionele smaken uit de Alentejo én gerechten met een eigentijdse draai van chef Pedro Mendes. Zowel lokale seizoensgebonden producten als planten, kruiden en bloemen uit eigen tuin voeren de boventoon in zijn menu.

Het wijnhuis

Het wijnhuis

Bekroonde wijnboerderij
Bovenal staat Quinta do Quetzal bekend om haar Quetzal en Guadalupe wijnen. Onlangs werd het wijnhuis door wijnapp Vivino uitgeroepen tot één van de acht mooiste wijnvakantiebestemmingen in de Alentejo. In de ‘Ultimate Wine Challenge 2016’ in New York behaalde hun rode Cabernet Sauvignon 2012 een finaleplek. Ook de witte Reserve Antão Vaz 2013 en Guadalupe Winemaker Selection vielen in de prijzen. Deze eerste ontving dankzij haar tonen van tropisch fruit, citrus en amandelen de zogenaamde ‘Chairman’s Trophy’.

Meer info: quintadoquetzal.com en www.visitalentejo.pt

Foto’s: © Quetzal

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *