Hier staar je bijna het hele jaar naar de mooiste sterrenhemel

Voor een donkere hemel met eindeloos veel flonkerende sterren hoef je niet naar de woestijn. De Portugese regio Alentejo beschikt namelijk over een van de mooiste sterrenhemelen ter wereld en ontving precies 5 jaar geleden het ‘Starlight Tourism Destination’ label, ondersteund door UNESCO. Hier is er geen sprake van lichtvervuiling waardoor de Melkweg te zien is boven het Alqueva meer.

286 nachten per jaar
De Alentejo strekt zich uit over een gebied dat bijna net zo groot is als Nederland maar telt slechts 500.000 inwoners (6 tot 50 mensen per km²). Dat maakt de regio een geschikte bestemming om ongestoord te genieten van rust, ruimte, ongerepte natuur en van een adembenemende sterrenhemel. De mooiste, heldere nachten zijn te vinden in de gemeentes Alandroal, Reguengos, Monsaraz, Mourão, Barrancos, Portel en Moura, met het meer van Alqueva als hoogtepunt. Daar heeft de hemel de perfecte condities om gemiddeld 286 nachten per jaar de sterren en de Melkweg te bewonderen.

© Visit Alentejo
De Melkweg in Alentejo © Visit Alentejo

Eerste Starlight Tourism Destination
Het gebied rondom en boven het Alqueva meer, ‘Dark Sky Alqueva’, beslaat circa 3.000 km², is beschermd en precies 5 jaar geleden als eerste ter wereld internationaal gecertificeerd als ‘Dark Sky Reserve of Starlight Tourism Destination’. De stadsverlichting wordt in de omliggende gemeentes ‘s nachts tot een minimum beperkt zodat het natuurfenomeen het beste waargenomen kan worden, met telescoop, verrekijker, het blote oog en met of zonder de uitleg van een ervaren gids. Er zijn hotels en accommodaties die hun diner- en ontbijttijden aanpassen om zogenaamde astrotoeristen een zevende-hemelervaring te bezorgen.

Meer info: www.visitalentejo.pt

Coverfoto: © José Mendes

About De redactie

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Check Also

cruise_rivages-du-monde_saint-malo-01

DOEN: cruise langs Atlantische havensteden met Rivages du Monde

Tijdens zijn maidentrip voer de World Explorer van cruiserederij Rivages du Monde langs Atlantische havensteden van Portugal, Spanje en Frankrijk. Aan boord geniet reisreporter Bruno van heerlijke culinaire hoogstandjes van sterrenchefs. Eenmaal van boord bezoekt hij bekende en onbekende kuststeden. Met uitstappen van maximaal 4 uur weet hij de beste bezienswaardigheden in elke stad te vinden!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *