Culinaire tip in Groot-Brittannië: de gastropub

Voor de jaren ’90 was het ondenkbaar: donkere pubs die gerechten serveerden. Maar rond de eeuwwisseling werd het fenomeen steeds aanvaardbaarder binnen de Britse eetcultuur. Plaatselijke en seizoensproducten spelen een prominentere rol waardoor een biertje alleen niet meer volstaat. Gastropubs zijn de nieuwe sterrenrestaurants!

Pionier met sterallures
Over het algemeen wordt The Eagle in Farringdon als de eerste Britse gastropub gezien, maar sneller dan verwacht openden er ook elders in Londen en daarna in het hele land eetcafés de deuren. The Star Inn in Harome, Noord-Yorkshire en The Stagg Inn in Titley, Herefordshire behoorden tot de eerste pubs met een Michelinster. Vorig jaar werd Hand and Flowers in Marlow, Buckinghamshire zelfs de allereerste pub met twee sterren.

The Eagle is de eerste gastropub in Groot-Brittannië. © The Eagle
The Eagle is de eerste gastropub in Groot-Brittannië. © The Eagle

Bekroonde kwaliteit
Momenteel zijn er in Groot-Brittannië maar liefst 145 restaurants met Michelinsterren. De restaurants liggen verspreid over het hele land, van het eiland Skye in Schotland tot aan St Helier op Jersey, en van Rock in Cornwall tot aan Blakeney in Norfolk. Ook opmerkelijk zijn de 117 Britse restaurants met een Bib Gourmand, die een “goede maaltijd voor een redelijke prijs” serveren. Een goed voorbeeld is de pub The Hinds Head, tegenover de legendarische The Fat Duck, in het dorpje Bray vlak bij Windsor.

Hartelijke gerechten worden geserveerd in The Hinds Head © The Hinds Head
Hartelijke gerechten worden geserveerd in The Hinds Head © The Hinds Head

Nieuwe haven
Buiten de hoofdstad vind je ook voldoende restaurants. Zo profileert Yorkshire zich als de regio met de meeste restaurants met Michelinsterren buiten Londen. Richting het noorden steekt Leith in Edinburgh de kop op. Het vervallen havengebied maakte een straffe renovatie door waardoor een aantal uitstekende restaurants hun plaatsje kwamen opeisen.

Proeven van de wereld
Op je bord hoeft niet per sé traditioneel Brits eten te liggen. Wel worden de beste Britse producten gebruikt voor gerechten uit verschillende landen. Veel, om niet te zeggen alle, keukens van de wereld vind je overigens in Groot-Brittannië, en zelfs in één stad: Londen. De Indiër blijft favoriet bij de lokale bevolking, maar ook de Nieuw-Zeelandse en Peruaanse keuken klimmen omhoog in het favorietenlijstje. Probeer Ceviche in Soho maar eens. Er zijn ook landspecifieke ketens, zoals Wahaca met Mexicaanse snelle hapjes, en Leon – voor gezond fastfood.

Gastropubs zijn de nieuwe sterrenrestaurants! © GF
Gastropubs zijn de nieuwe sterrenrestaurants! © GF

Authentiek biertje
Bij eten hoort drank en ook daar spelen traditionele pubs graag in op authenticiteit. Overal verschijnen plaatselijke brouwerijen of wagen kroegen zich eraan om hun eigen bier te beginnen brouwen. Sla ook zeker de Schotse whisky niet af. Tegenwoordig bestaat de mogelijkheid tijdens je tocht door Schotland een distilleerderij te bezoeken, of neem deel aan een van de vele grote whiskyfestivals.

Bron: verkeersbureaus.info

Coverfoto: © Pixabay

About De redactie

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Check Also

Citytrip Lübeck

Citytrip Lübeck: 7 niet te missen bezienswaardigheden

Voor een weekendje Lübeck ligt de Hanzestad te ver van onze contreien. Maar dat deze stad, net voor de Oostzee, meer dan een stop waard is tijdens je vakantie in Duitsland, dat ontdekte reisreporter Bruno. Wat moet je zeker zien én doen Lübeck?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *