17 hoogtepunten in Groot-Brittannië voor 2017

In 2017 staan er weer veel bijzondere evenementen, vieringen en nieuwe attracties op het programma voor Groot-Brittannië. Verschillende steden zoals Londen, Hull en Edinburgh worden volgend jaar in de kijker gezet en de culturele plannen zijn niet op één hand te tellen. Een overzicht van de 17 strafste hoogtepunten!

1. Hull als Culturele Hoofdstad 2017: Hull is in 2017 de culturele hoofdstad van Groot-Brittannië, wat betekent dat de stad volgend jaar 365 dagen aan culturele evenementen viert. 4 thema’s, Made in Hull (januari – maart), Roots and Routes (april – juni), Freedom (juli – september) en Tell The World (oktober – december), loodsen de bezoeker langs alle facetten van de stad. Meer info: www.hull2017.co.uk © VisitBritain

1. Hull als Culturele Hoofdstad 2017: Hull is in 2017 de culturele hoofdstad van Groot-Brittannië, wat betekent dat de stad volgend jaar 365 dagen aan culturele evenementen viert. 4 thema’s, Made in Hull (januari – maart), Roots and Routes (april – juni), Freedom (juli – september) en Tell The World (oktober – december), loodsen de bezoeker langs alle facetten van de stad. Meer info: www.hull2017.co.uk © VisitBritain

2. Schotlands Jaar van Geschiedenis, Erfgoed en Archeologie: na het Jaar van Eten & Drinken in 2015 en het Jaar van de Architectuur, Innovatie en Design in 2016, wordt 2017 Schotlands Jaar van Geschiedenis, Erfgoed en Archeologie. Waarheen? Bezoek Glasgow voor een eclectische mix van architectuurstijlen. Verken de streek van Ayrshire en Arran met haar oude steencirkels en verbluffende kastelen. Ontdek in Aberdeenshire het mooie Royal Deeside en volg de routes van Scotland’s Castle Trail. De geschiedenis van de Schotse ‘single malt whisky’s’ ontdek je via de Speyside Malt Wiskey Trail. Vergeet hoofdstad Edinburgh zeker ook niet! Meer info: www.visitscotland.com © VisitBritain

2. Schotlands Jaar van Geschiedenis, Erfgoed en Archeologie: na het Jaar van Eten & Drinken in 2015 en het Jaar van de Architectuur, Innovatie en Design in 2016, wordt 2017 Schotlands Jaar van Geschiedenis, Erfgoed en Archeologie. Waarheen? Bezoek Glasgow voor een eclectische mix van architectuurstijlen. Verken de streek van Ayrshire en Arran met haar oude steencirkels en verbluffende kastelen. Ontdek in Aberdeenshire het mooie Royal Deeside en volg de routes van Scotland’s Castle Trail. De geschiedenis van de Schotse ‘single malt whisky’s’ ontdek je via de Speyside Malt Wiskey Trail. Vergeet hoofdstad Edinburgh zeker ook niet! Meer info: www.visitscotland.com © VisitBritain

3. Wales’ Jaar van de Legendes: na het succesvolle Jaar van het Avontuur in 2016 plant Wales in 2017 een Jaar van de Legendes en in 2018 het Jaar van de Zee. ‘The Year of Legends’ wordt een gelegenheid om de geschiedenis, de cultuur, het erfgoed en de mythologie van Wales te ontdekken. © VisitBritain

3. Wales’ Jaar van de Legendes: na het succesvolle Jaar van het Avontuur in 2016 plant Wales in 2017 een Jaar van de Legendes en in 2018 het Jaar van de Zee. ‘The Year of Legends’ wordt een gelegenheid om de geschiedenis, de cultuur, het erfgoed en de mythologie van Wales te ontdekken. © VisitBritain

4. Hadrian’s Cavalry tentoonstelling: Hadrian’s Cavalry is een tentoonstelling die komende zomer zal plaatsvinden over de volle lengte van Hadrian’s Wall. De 117 kilometer lange muur, vernoemd naar de Romeinse keizer Hadrianus, is één van Engelands grootste monumenten en loopt van Solway Coast in Cumbria naar Wallsend bij Newcastle. De tentoonstelling laat op 10 archeologische vindplaatsen en musea langs de muur de rol en invloed van de cavalerie van het Romeinse leger zien, die hier ruim tweeduizend jaar geleden de Pikten buiten de deur hielden. Van april tot en met september zijn hier bijzondere objecten uit die periode te bewonderen. Daarnaast wordt op 1 en 2 juli een groot historische schouwspel opgevoerd, dat het epische verhaal van de Romeinse cavalerie vertelt. Meer info: www.hadrianswallcountry.co.uk © Wikimedia Commons

4. Hadrian’s Cavalry tentoonstelling: Hadrian’s Cavalry is een tentoonstelling die komende zomer zal plaatsvinden over de volle lengte van Hadrian’s Wall. De 117 kilometer lange muur, vernoemd naar de Romeinse keizer Hadrianus, is één van Engelands grootste monumenten en loopt van Solway Coast in Cumbria naar Wallsend bij Newcastle. De tentoonstelling laat op 10 archeologische vindplaatsen en musea langs de muur de rol en invloed van de cavalerie van het Romeinse leger zien, die hier ruim tweeduizend jaar geleden de Pikten buiten de deur hielden. Van april tot en met september zijn hier bijzondere objecten uit die periode te bewonderen. Daarnaast wordt op 1 en 2 juli een groot historische schouwspel opgevoerd, dat het epische verhaal van de Romeinse cavalerie vertelt. Meer info: www.hadrianswallcountry.co.uk © Wikimedia Commons

5. 70ste verjaardag van de Edinburgh Festivals: 1947 was het geboortejaar van Edinburgh als festivalstad. De Edinburgh Festivals, met als vlaggenschip het Edinburgh International Festival, ontstonden als platform om kunst en cultuur te promoten en landen opnieuw dichter bij elkaar te brengen. Het naoorlogse initiatief heeft ondertussen een boeiende geschiedenis achter de rug en Edinburgh groeide uit tot een weergaloze bestemming voor bezoekers en artiesten uit de hele wereld. In 2017 zullen de 12 grote festivals van Edinburgh speciaal aandacht besteden aan de 70e verjaardag. Schotlands historische hoofdstad zal het decor vormen voor muziek, wetenschap, film, kunst, toneel, dans, literatuur en vertelkunst. Meer info: www.edinburghfestivalcity.com © VisitBritain
6. Op film geïnspireerde vakanties: volgend jaar komen er een aantal films uit die opgenomen werden in Britse landschappen. ‘Knights of the Roundtable’ over de legende van King Arthur bijvoorbeeld gebruikte het decor van onder andere Snowdonia in Noord-Wales, de Schotse Highlands, het eiland Skye, Windsor Great Park en het Forest of Dean op de grens van Engeland en Wales. Daarnaast komt ‘Beauty and the Beast’ uit, de bewerking van het klassieke Disney-sprookje. De film werd onder meer opgenomen in Londen en Surrey in Zuidoost-Engeland. In februari verschijnt ‘T2: Trainspotting’ het vervolg op de cultklassieker uit 1996. De originele cast is eerder dit jaar gespot in Edinburgh en Glasgow. © VisitBritain

6. Op film geïnspireerde vakanties: volgend jaar komen er een aantal films uit die opgenomen werden in Britse landschappen. ‘Knights of the Roundtable’ over de legende van King Arthur bijvoorbeeld gebruikte het decor van onder andere Snowdonia in Noord-Wales, de Schotse Highlands, het eiland Skye, Windsor Great Park en het Forest of Dean op de grens van Engeland en Wales. Daarnaast komt ‘Beauty and the Beast’ uit, de bewerking van het klassieke Disney-sprookje. De film werd onder meer opgenomen in Londen en Surrey in Zuidoost-Engeland. In februari verschijnt ‘T2: Trainspotting’ het vervolg op de cultklassieker uit 1996. De originele cast is eerder dit jaar gespot in Edinburgh en Glasgow. © VisitBritain

7. IAAF World Championships en IPC Athletics World Championships: de beste atleten van de wereld komen in 2017 naar de hoofdstad van Engeland voor de IAAF en de IPC Wereldkampioenschappen die plaatsvinden in het Queen Elizabeth Olympic Park in Oost-Londen. De tweejaarlijkse evenementen worden voor het eerst samen gehouden in hetzelfde jaar in dezelfde stad, namelijk in juli en augustus 2017. © VisitBritain

7. IAAF World Championships en IPC Athletics World Championships: de beste atleten van de wereld komen in 2017 naar de hoofdstad van Engeland voor de IAAF en de IPC Wereldkampioenschappen die plaatsvinden in het Queen Elizabeth Olympic Park in Oost-Londen. De tweejaarlijkse evenementen worden voor het eerst samen gehouden in hetzelfde jaar in dezelfde stad, namelijk in juli en augustus 2017. © VisitBritain

8. 25e verjaardag van de Premier League: de wereldberoemde Premier League wordt 25 in 2017. Het eerste seizoen ging van start op 15 augustus 1992 en mocht zich sindsdien verheugen op steeds meer internationale belangstelling. Een wedstrijd bijwonen staat hoog op de wishlist van menig bezoeker aan Groot-Brittannië. Je ziet niet enkel de ‘crème de la crème’ van het Engelse of Welshe voetbal (Schotland heeft zijn eigen league), een wedstrijd bijwonen is ook een gelegenheid om de bestemmingen van de clubs te bezoeken. Dat gaat van Noordoost-Engeland (Newcastle), via Londen tot Zuid-Wales (Swansea), maar ook de hippe steden van Noordwest-Engeland (Manchester en Liverpool) ontbreken niet op de lijst. En heel wat clubs bieden de gelegenheid om achter de schermen te kijken met stadionrondleidingen. Meer info: www.visitbritain.com/en/sport/premier-league-clubs © VisitBritain

8. 25e verjaardag van de Premier League: de wereldberoemde Premier League wordt 25 in 2017. Het eerste seizoen ging van start op 15 augustus 1992 en mocht zich sindsdien verheugen op steeds meer internationale belangstelling. Een wedstrijd bijwonen staat hoog op de wishlist van menig bezoeker aan Groot-Brittannië. Je ziet niet enkel de ‘crème de la crème’ van het Engelse of Welshe voetbal (Schotland heeft zijn eigen league), een wedstrijd bijwonen is ook een gelegenheid om de bestemmingen van de clubs te bezoeken. Dat gaat van Noordoost-Engeland (Newcastle), via Londen tot Zuid-Wales (Swansea), maar ook de hippe steden van Noordwest-Engeland (Manchester en Liverpool) ontbreken niet op de lijst. En heel wat clubs bieden de gelegenheid om achter de schermen te kijken met stadionrondleidingen. Meer info: www.visitbritain.com/en/sport/premier-league-clubs © VisitBritain

9. De geschiedenis van mode: ‘A History of Fashion in 100 Objects’ is een tentoonstelling die de komende twee jaar te zien zal zijn in het Fashion Museum in Bath. Het museum in de Zuid-Engelse stad heeft een fascinerende collectie van kledingstukken en modeaccessoires samengesteld. De 100 stukken van wereldklasse tonen de ontwikkeling van de mode vanaf 1500 tot nu. Een aanrader voor liefhebbers. www.visitbath.co.uk/whats-on © VisitBath

9. De geschiedenis van mode: ‘A History of Fashion in 100 Objects’ is een tentoonstelling die de komende twee jaar te zien zal zijn in het Fashion Museum in Bath. Het museum in de Zuid-Engelse stad heeft een fascinerende collectie van kledingstukken en modeaccessoires samengesteld. De 100 stukken van wereldklasse tonen de ontwikkeling van de mode vanaf 1500 tot nu. Een aanrader voor liefhebbers. www.visitbath.co.uk/whats-on © VisitBath

10. Literaire verjaardagen: ‘The Adventures of Sherlock Holmes’, het eerste boek van de Schotse auteur Sir Arthur Conan Doyle, rolde van de persen in 1892 en bestaat dus volgend jaar 125 jaar. De populaire tv-serie werd voornamelijk opgenomen in Londen op plekken die je makkelijk kan bezoeken. De Engelse auteur Jane Austen overleed op 18 juli 1817. Om de 200ste verjaardag van haar dood te herdenken, kunnen fans het Jane Austen’s House bezoeken in het dorp Chawton, nabij Alton in Hampshire, Zuid-Engeland. Tot slot vieren de boeken van Harry Potter zijn 20ste verjaardag. Een goede reden om eens naar de Warner Bros. Studio’s te gaan in Londen! © VisitBritain

10. Literaire verjaardagen: ‘The Adventures of Sherlock Holmes’, het eerste boek van de Schotse auteur Sir Arthur Conan Doyle, rolde van de persen in 1892 en bestaat dus volgend jaar 125 jaar. De populaire tv-serie werd voornamelijk opgenomen in Londen op plekken die je makkelijk kan bezoeken. De Engelse auteur Jane Austen overleed op 18 juli 1817. Om de 200ste verjaardag van haar dood te herdenken, kunnen fans het Jane Austen’s House bezoeken in het dorp Chawton, nabij Alton in Hampshire, Zuid-Engeland. Tot slot vieren de boeken van Harry Potter zijn 20ste verjaardag. Een goede reden om eens naar de Warner Bros. Studio’s te gaan in Londen! © VisitBritain

11. Nieuw: Scotland Yard Hotel. De originele Scotland Yard politiepost wordt een vijfsterrenhotel dat begin 2017 zijn deuren opent, na renovatiewerk aan het historische gebouw voor een bedrag van 50 miljoen pond. Het nieuwe hotel combineert luxe kamers, met een prijskaartje van 10.000 pond per nacht, met twee bars, een bibliotheek en restaurants. © Scotland Yard Hotel

11. Nieuw: Scotland Yard Hotel. De originele Scotland Yard politiepost wordt een vijfsterrenhotel dat begin 2017 zijn deuren opent, na renovatiewerk aan het historische gebouw voor een bedrag van 50 miljoen pond. Het nieuwe hotel combineert luxe kamers, met een prijskaartje van 10.000 pond per nacht, met twee bars, een bibliotheek en restaurants. © Scotland Yard Hotel

12. De West End in Londen krijgt zijn grootste budgethotel: hotelketen Accor opent in 2017 het nieuwe Ibis Styles Piccadilly Circus hotel met 583 kamers op de plek van het voormalige entertainmentcomplex Trocadero, gelegen tussen Shaftesbury Avenue en Coventry Street. Het zal het grootste budgethotel van de West End worden. De centrale ligging en redelijke prijzen (100 tot 150 pond per nacht) maken het hotel uniek. De meeste hotels die de afgelopen jaren in de West End hun deuren openden, waren vijfsterrenhotels. © VisitBritain

12. De West End in Londen krijgt zijn grootste budgethotel: hotelketen Accor opent in 2017 het nieuwe Ibis Styles Piccadilly Circus hotel met 583 kamers op de plek van het voormalige entertainmentcomplex Trocadero, gelegen tussen Shaftesbury Avenue en Coventry Street. Het zal het grootste budgethotel van de West End worden. De centrale ligging en redelijke prijzen (100 tot 150 pond per nacht) maken het hotel uniek. De meeste hotels die de afgelopen jaren in de West End hun deuren openden, waren vijfsterrenhotels. © VisitBritain

13. Theatershows maken hun UK debuut in 2017. De UK première van Sleepless: The New Musical, gebaseerd op de populaire komedie uit 1993 met Tom Hanks en Meg Ryan, zal opgevoerd worden van 25 maart tot 17 april 2017 in het Theatre Royal Plymouth’s Lyric Theatre, voorafgaand aan de gewone voorstellingen in Londen’s West End. Naast The Girls en de Broadway musical Finding Neverland die volgend jaar te zien zijn in London’s West End, zal de Take That frontman Gary Barlow ons verrassen met een derde nieuwe musical, gevuld met de songs van Take That. De show, die in 2017 op tournee gaat in de UK, kreeg de naam 'The Band' en werd gecreëerd in samenwerking met Gary Barlow, Mark Owen en Howard Donald. Meer info: www.sleeplessmusical.com, www.findingneverlandthemusical.com © VisitBritain

13. Theatershows maken hun UK debuut in 2017. De UK première van Sleepless: The New Musical, gebaseerd op de populaire komedie uit 1993 met Tom Hanks en Meg Ryan, zal opgevoerd worden van 25 maart tot 17 april 2017 in het Theatre Royal Plymouth’s Lyric Theatre, voorafgaand aan de gewone voorstellingen in Londen’s West End. Naast The Girls en de Broadway musical Finding Neverland die volgend jaar te zien zijn in London’s West End, zal de Take That frontman Gary Barlow ons verrassen met een derde nieuwe musical, gevuld met de songs van Take That. De show, die in 2017 op tournee gaat in de UK, kreeg de naam 'The Band' en werd gecreëerd in samenwerking met Gary Barlow, Mark Owen en Howard Donald. Meer info: www.sleeplessmusical.com, www.findingneverlandthemusical.com © VisitBritain

14. RHS Bloemententoonstelling in Chatsworth: voor het eerst in meer dan 10 jaar brengt de Royal Horticultural Society een nieuwe expositie met een volledig andere stijl en inhoud. Van 7 tot 11 juni 2017 vindt de RHS Flower Show onderdak op het uitgestrekte domein van 404 hectare van Chatsworth House in Derbyshire, de residentie van de Hertog en Hertogin van Devonshire. De nieuwe tentoonstelling volgt het rijtje shows van Malvern, Chelsea, Hampton Court Palace, Tatton Park en Chelsea in London, maar zal het klassieke aanbod uitbreiden met een tuinbouwevenement gebaseerd op ‘Design Revolutionaries’. Meer info: www.rhs.org.uk/chatsworth-show © VisitBritain

14. RHS Bloemententoonstelling in Chatsworth: voor het eerst in meer dan 10 jaar brengt de Royal Horticultural Society een nieuwe expositie met een volledig andere stijl en inhoud. Van 7 tot 11 juni 2017 vindt de RHS Flower Show onderdak op het uitgestrekte domein van 404 hectare van Chatsworth House in Derbyshire, de residentie van de Hertog en Hertogin van Devonshire. De nieuwe tentoonstelling volgt het rijtje shows van Malvern, Chelsea, Hampton Court Palace, Tatton Park en Chelsea in London, maar zal het klassieke aanbod uitbreiden met een tuinbouwevenement gebaseerd op ‘Design Revolutionaries’. Meer info: www.rhs.org.uk/chatsworth-show © VisitBritain

15. British Music Experience verhuist van Londen naar Liverpool: deze nieuwe permanente attractie vindt een nieuw onderkomen in Liverpool en opent op 11 februari 2017 in het historische Cunard Building vanaf waar je uitkijkt op de haven. De attractie exposeert meer dan 600 objecten en biedt meer dan 90 uur digitale content die de invloed van muziek op de Britse cultuur over een periode van 70 jaar toont. © VisitBritain

15. British Music Experience verhuist van Londen naar Liverpool: deze nieuwe permanente attractie vindt een nieuw onderkomen in Liverpool en opent op 11 februari 2017 in het historische Cunard Building vanaf waar je uitkijkt op de haven. De attractie exposeert meer dan 600 objecten en biedt meer dan 90 uur digitale content die de invloed van muziek op de Britse cultuur over een periode van 70 jaar toont. © VisitBritain

16. V&A museum opent in Schotland: het Victoria & Alber museum is een van de Londons beste musea en scoort ook wereldwijd zeer hoog. Het is dus goed nieuws dat Dundee in Schotland een filiaal krijgt. Het gebouw zal begin 2018 klaar zijn. In tegenstelling tot het originele museum zal dit een ultramodern design hebben. Het nieuwe museum zal onderdak bieden aan rondreizende tentoonstellingen van het V&A en het is de enige plek in Schotland die groot genoeg is om die te herbergen. © V&A museum

16. V&A museum opent in Schotland: het Victoria & Alber museum is een van de Londons beste musea en scoort ook wereldwijd zeer hoog. Het is dus goed nieuws dat Dundee in Schotland een filiaal krijgt. Het gebouw zal begin 2018 klaar zijn. In tegenstelling tot het originele museum zal dit een ultramodern design hebben. Het nieuwe museum zal onderdak bieden aan rondreizende tentoonstellingen van het V&A en het is de enige plek in Schotland die groot genoeg is om die te herbergen. © V&A museum

17. Nog meer hoogtepunten in de toekomst: 1. Kent krijgt een nieuw themapark over Paramount Pictures. Het zal Paramount producties zoals Star Trek in de kijker zetten en er worden ook waterparken, bioscopen en muziekevenementen voorzien. 2. Er zijn plannen voor een nieuwe culturele wijk in Londen op de locaties van de Olympische Spelen van 2012. 3. Manchester, in het noordwesten van Engeland, zal in 2019 het decor vormen voor een nieuw kunsten- en theatercentrum, The Factory. Het zal ook de vaste stek worden van het Manchester International Festival. © London Paramount Entertainment Resort

17. Nog meer hoogtepunten in de toekomst: 1. Kent krijgt een nieuw themapark over Paramount Pictures. Het zal Paramount producties zoals Star Trek in de kijker zetten en er worden ook waterparken, bioscopen en muziekevenementen voorzien. 2. Er zijn plannen voor een nieuwe culturele wijk in Londen op de locaties van de Olympische Spelen van 2012. 3. Manchester, in het noordwesten van Engeland, zal in 2019 het decor vormen voor een nieuw kunsten- en theatercentrum, The Factory. Het zal ook de vaste stek worden van het Manchester International Festival. © London Paramount Entertainment Resort

1. Hull als Culturele Hoofdstad 2017: Hull is in 2017 de culturele hoofdstad van Groot-Brittannië, wat betekent dat de stad volgend jaar 365 dagen aan culturele evenementen viert. 4 thema’s, Made in Hull (januari – maart), Roots and Routes (april – juni), Freedom (juli – september) en Tell The World (oktober – december), loodsen de bezoeker langs alle facetten van de stad. Meer info: www.hull2017.co.uk © VisitBritain 2. Schotlands Jaar van Geschiedenis, Erfgoed en Archeologie: na het Jaar van Eten & Drinken in 2015 en het Jaar van de Architectuur, Innovatie en Design in 2016, wordt 2017 Schotlands Jaar van Geschiedenis, Erfgoed en Archeologie. Waarheen? Bezoek Glasgow voor een eclectische mix van architectuurstijlen. Verken de streek van Ayrshire en Arran met haar oude steencirkels en verbluffende kastelen. Ontdek in Aberdeenshire het mooie Royal Deeside en volg de routes van Scotland’s Castle Trail. De geschiedenis van de Schotse ‘single malt whisky’s’ ontdek je via de Speyside Malt Wiskey Trail. Vergeet hoofdstad Edinburgh zeker ook niet! Meer info: www.visitscotland.com © VisitBritain 3. Wales’ Jaar van de Legendes: na het succesvolle Jaar van het Avontuur in 2016 plant Wales in 2017 een Jaar van de Legendes en in 2018 het Jaar van de Zee. ‘The Year of Legends’ wordt een gelegenheid om de geschiedenis, de cultuur, het erfgoed en de mythologie van Wales te ontdekken. © VisitBritain 4. Hadrian’s Cavalry tentoonstelling: Hadrian’s Cavalry is een tentoonstelling die komende zomer zal plaatsvinden over de volle lengte van Hadrian’s Wall. De 117 kilometer lange muur, vernoemd naar de Romeinse keizer Hadrianus, is één van Engelands grootste monumenten en loopt van Solway Coast in Cumbria naar Wallsend bij Newcastle. De tentoonstelling laat op 10 archeologische vindplaatsen en musea langs de muur de rol en invloed van de cavalerie van het Romeinse leger zien, die hier ruim tweeduizend jaar geleden de Pikten buiten de deur hielden. Van april tot en met september zijn hier bijzondere objecten uit die periode te bewonderen. Daarnaast wordt op 1 en 2 juli een groot historische schouwspel opgevoerd, dat het epische verhaal van de Romeinse cavalerie vertelt. Meer info: www.hadrianswallcountry.co.uk © Wikimedia Commons 5. 70ste verjaardag van de Edinburgh Festivals: 1947 was het geboortejaar van Edinburgh als festivalstad. De Edinburgh Festivals, met als vlaggenschip het Edinburgh International Festival, ontstonden als platform om kunst en cultuur te promoten en landen opnieuw dichter bij elkaar te brengen. Het naoorlogse initiatief heeft ondertussen een boeiende geschiedenis achter de rug en Edinburgh groeide uit tot een weergaloze bestemming voor bezoekers en artiesten uit de hele wereld. In 2017 zullen de 12 grote festivals van Edinburgh speciaal aandacht besteden aan de 70e verjaardag. Schotlands historische hoofdstad zal het decor vormen voor muziek, wetenschap, film, kunst, toneel, dans, literatuur en vertelkunst. Meer info: www.edinburghfestivalcity.com © VisitBritain 6. Op film geïnspireerde vakanties: volgend jaar komen er een aantal films uit die opgenomen werden in Britse landschappen. ‘Knights of the Roundtable’ over de legende van King Arthur bijvoorbeeld gebruikte het decor van onder andere Snowdonia in Noord-Wales, de Schotse Highlands, het eiland Skye, Windsor Great Park en het Forest of Dean op de grens van Engeland en Wales. Daarnaast komt ‘Beauty and the Beast’ uit, de bewerking van het klassieke Disney-sprookje. De film werd onder meer opgenomen in Londen en Surrey in Zuidoost-Engeland. In februari verschijnt ‘T2: Trainspotting’ het vervolg op de cultklassieker uit 1996. De originele cast is eerder dit jaar gespot in Edinburgh en Glasgow. © VisitBritain 7. IAAF World Championships en IPC Athletics World Championships: de beste atleten van de wereld komen in 2017 naar de hoofdstad van Engeland voor de IAAF en de IPC Wereldkampioenschappen die plaatsvinden in het Queen Elizabeth Olympic Park in Oost-Londen. De tweejaarlijkse evenementen worden voor het eerst samen gehouden in hetzelfde jaar in dezelfde stad, namelijk in juli en augustus 2017. © VisitBritain 8. 25e verjaardag van de Premier League: de wereldberoemde Premier League wordt 25 in 2017. Het eerste seizoen ging van start op 15 augustus 1992 en mocht zich sindsdien verheugen op steeds meer internationale belangstelling. Een wedstrijd bijwonen staat hoog op de wishlist van menig bezoeker aan Groot-Brittannië. Je ziet niet enkel de ‘crème de la crème’ van het Engelse of Welshe voetbal (Schotland heeft zijn eigen league), een wedstrijd bijwonen is ook een gelegenheid om de bestemmingen van de clubs te bezoeken. Dat gaat van Noordoost-Engeland (Newcastle), via Londen tot Zuid-Wales (Swansea), maar ook de hippe steden van Noordwest-Engeland (Manchester en Liverpool) ontbreken niet op de lijst. En heel wat clubs bieden de gelegenheid om achter de schermen te kijken met stadionrondleidingen. Meer info: www.visitbritain.com/en/sport/premier-league-clubs © VisitBritain 9. De geschiedenis van mode: ‘A History of Fashion in 100 Objects’ is een tentoonstelling die de komende twee jaar te zien zal zijn in het Fashion Museum in Bath. Het museum in de Zuid-Engelse stad heeft een fascinerende collectie van kledingstukken en modeaccessoires samengesteld. De 100 stukken van wereldklasse tonen de ontwikkeling van de mode vanaf 1500 tot nu. Een aanrader voor liefhebbers. www.visitbath.co.uk/whats-on © VisitBath 10. Literaire verjaardagen: ‘The Adventures of Sherlock Holmes’, het eerste boek van de Schotse auteur Sir Arthur Conan Doyle, rolde van de persen in 1892 en bestaat dus volgend jaar 125 jaar. De populaire tv-serie werd voornamelijk opgenomen in Londen op plekken die je makkelijk kan bezoeken. De Engelse auteur Jane Austen overleed op 18 juli 1817. Om de 200ste verjaardag van haar dood te herdenken, kunnen fans het Jane Austen’s House bezoeken in het dorp Chawton, nabij Alton in Hampshire, Zuid-Engeland. Tot slot vieren de boeken van Harry Potter zijn 20ste verjaardag. Een goede reden om eens naar de Warner Bros. Studio’s te gaan in Londen! © VisitBritain 11. Nieuw: Scotland Yard Hotel. De originele Scotland Yard politiepost wordt een vijfsterrenhotel dat begin 2017 zijn deuren opent, na renovatiewerk aan het historische gebouw voor een bedrag van 50 miljoen pond. Het nieuwe hotel combineert luxe kamers, met een prijskaartje van 10.000 pond per nacht, met twee bars, een bibliotheek en restaurants. © Scotland Yard Hotel 12. De West End in Londen krijgt zijn grootste budgethotel: hotelketen Accor opent in 2017 het nieuwe Ibis Styles Piccadilly Circus hotel met 583 kamers op de plek van het voormalige entertainmentcomplex Trocadero, gelegen tussen Shaftesbury Avenue en Coventry Street. Het zal het grootste budgethotel van de West End worden. De centrale ligging en redelijke prijzen (100 tot 150 pond per nacht) maken het hotel uniek. De meeste hotels die de afgelopen jaren in de West End hun deuren openden, waren vijfsterrenhotels. © VisitBritain 13. Theatershows maken hun UK debuut in 2017. De UK première van Sleepless: The New Musical, gebaseerd op de populaire komedie uit 1993 met Tom Hanks en Meg Ryan, zal opgevoerd worden van 25 maart tot 17 april 2017 in het Theatre Royal Plymouth’s Lyric Theatre, voorafgaand aan de gewone voorstellingen in Londen’s West End. Naast The Girls en de Broadway musical Finding Neverland die volgend jaar te zien zijn in London’s West End, zal de Take That frontman Gary Barlow ons verrassen met een derde nieuwe musical, gevuld met de songs van Take That. De show, die in 2017 op tournee gaat in de UK, kreeg de naam 'The Band' en werd gecreëerd in samenwerking met Gary Barlow, Mark Owen en Howard Donald. Meer info: www.sleeplessmusical.com, www.findingneverlandthemusical.com © VisitBritain 14. RHS Bloemententoonstelling in Chatsworth: voor het eerst in meer dan 10 jaar brengt de Royal Horticultural Society een nieuwe expositie met een volledig andere stijl en inhoud. Van 7 tot 11 juni 2017 vindt de RHS Flower Show onderdak op het uitgestrekte domein van 404 hectare van Chatsworth House in Derbyshire, de residentie van de Hertog en Hertogin van Devonshire. De nieuwe tentoonstelling volgt het rijtje shows van Malvern, Chelsea, Hampton Court Palace, Tatton Park en Chelsea in London, maar zal het klassieke aanbod uitbreiden met een tuinbouwevenement gebaseerd op ‘Design Revolutionaries’. Meer info: www.rhs.org.uk/chatsworth-show © VisitBritain 15. British Music Experience verhuist van Londen naar Liverpool: deze nieuwe permanente attractie vindt een nieuw onderkomen in Liverpool en opent op 11 februari 2017 in het historische Cunard Building vanaf waar je uitkijkt op de haven. De attractie exposeert meer dan 600 objecten en biedt meer dan 90 uur digitale content die de invloed van muziek op de Britse cultuur over een periode van 70 jaar toont. © VisitBritain 16. V&A museum opent in Schotland: het Victoria & Alber museum is een van de Londons beste musea en scoort ook wereldwijd zeer hoog. Het is dus goed nieuws dat Dundee in Schotland een filiaal krijgt. Het gebouw zal begin 2018 klaar zijn. In tegenstelling tot het originele museum zal dit een ultramodern design hebben. Het nieuwe museum zal onderdak bieden aan rondreizende tentoonstellingen van het V&A en het is de enige plek in Schotland die groot genoeg is om die te herbergen. © V&A museum 17. Nog meer hoogtepunten in de toekomst: 1. Kent krijgt een nieuw themapark over Paramount Pictures. Het zal Paramount producties zoals Star Trek in de kijker zetten en er worden ook waterparken, bioscopen en muziekevenementen voorzien. 2. Er zijn plannen voor een nieuwe culturele wijk in Londen op de locaties van de Olympische Spelen van 2012. 3. Manchester, in het noordwesten van Engeland, zal in 2019 het decor vormen voor een nieuw kunsten- en theatercentrum, The Factory. Het zal ook de vaste stek worden van het Manchester International Festival. © London Paramount Entertainment Resort

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *