Uitzicht op het meer tijdens de wandelingen

Reisreporters top 10 te bezoeken regio’s in 2017

Als Reisreporter komen we vaak op plekken waar we nooit eerder van gehoord hebben, maar waar het absoluut aangenaam vertoeven is. In de categorie regio’s doorkruisen we met de auto, de fiets of te voet 10 verrassende plekken in Europa. Goed voor een week lang op ontdekking ver weg van platgetreden paden.

aveyronHoewel Aveyron één van de grootste Franse departementen is, lijkt het wel in de vergetelheid geraakt. Reisreporter Fien kreeg de kans om de streek in het zuiden van onder het stof te halen. De middeleeuwen zijn er erg aanwezig in de vorm van poorten en burchten. Dat vormt een schril contrast met de kleine musea die het liefst lokaal talent in de kijker zetten. Een combinatie die elke Frankrijkliefhebber weet te appreciëren!

“Aveyron heeft een enorme schatkist aan historisch schoon. Vooral het sprookjesachtige dorp Najac met zijn kasteel op de heuvel blijft hangen. Een echte must voor wie eens helemaal tot rust wil komen.”

 

bodenseeWie ook maar iets wil weten over de Oostenrijkse deelstaat Vorarlberg, moet bij Reisreporter Bruno zijn. Hij reisde afgelopen jaar rond in de regio Bodensee-Vorarlberg en bezocht er maar liefst 3 steden. Alle drie erg verschillend maar met een eigen identiteit. Zo was Bregenz aan het Bodenmeer ooit het decor van een James Bondfilm, is Feldkirch de best bewaarde middeleeuwse binnenstad van Oostenrijk en vormt Dornbirn het economische en eclectische hart van de regio.

“De regio combineert moeiteloos berglandschappen met een mediterraan karakter. Oostenrijk zoals je het nog nooit zag!”

 

cabodegataOm ongerepte natuurschoon te bewonderen hoef je niet per sé naar Canada of Alaska. Dat weet Reisreporter Herman nu maar al te goed na zijn bezoek aan het Spaanse natuurpark Cabo de Gata. Sinds 1997 is het een beschermd biosfeerreservaat vol onverwachte uitzichtpunten, stranden en rotsformaties. Hier vind je in geen geval een klassieke Spaanse kuststrook vol hotels en restaurants.

“Okerkleurige heuvels lopen hier door tot aan de Middellandse Zee en eindigen op sommige plaatsen in kreken en steile kliffen. Maak zeker een sightseeing door het park en stop aan de kust om te genieten van het uitzicht!”

 

douroZelfs wie helemaal niet van wijn houdt, wordt op slag verliefd op de schoonheid van de Dourovallei. Het overkwam Reisreporter Kiënta die in het najaar van 2016 afzakte naar de Noord-Portugese regio. Leer er druiven plukken, wijn maken en proeven. Maar vooral: geniet er met volle teugen van het heerlijke leven daar!

“Spectaculaire panorama’s gunnen je een blik op de zonovergoten flanken vol wijnterrassen. Hier wil je de eerste uren niet weg. Gelukkig hebben de wijnhuizen hier voldoende extra bedden.”

 

lahntalReisreporter Marc ging letterlijk proeven van het goeie leven bij onze oosterburen in het Lahntal. Die regio strekt zich uit in het westen van het land langs de rivier Lahn. Het dal blijkt een paradijs voor fietsers en wandelaars die graag stoppen in pittoreske stadjes als Nassau, Limburg an der Lahn, Wetzlar en Bad Laasphe. Op het menu hier: paddenstoelen uit het Pilzenmuseum, bier van een ‘slow brewing’ brouwerij en gegrilde chocolade.

“Lahntal is een fijne bestemming voor korte vakanties en een reuzespeeltuin voor recreanten. Zeker in de herfst, dan geeft het landschap zijn kleuren, geuren en smaken volop vrij.”

 

salzburgerlandReisreporter Kiënta ging roadtrippen in Salzburgerland! Niet zo spectaculair, zou je denken, maar vergis je niet. De cultuur en nostalgie (lees: The Sound of Music) in Salzburg laat zich prima combineren met avontuurlijke wandelingen door kloven met watervallen als eindbestemming in de rest van de regio. Topbestemming is het dorpje Zell am See met de gezellige binnenstad en het betoverende meer.

“Huur een auto in Salzburgerland. Elke stad ligt slechts een halfuur uit elkaar en overal vind je aangename hotels. Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een zomerse, afwisselende vakantie met de hele familie.”

 

tsjechieVergeet Praag, in het oosten van Tsjechië moet je zijn. De regio Moravië-Silezië, in communistischere tijden beter bekend als het Stalen Hart van het land, heeft heel wat eigenzinnige architectuur te bieden. Hoofdstad Ostrava is een atypische industriestad die op het eerste zicht weinig tot de verbeelding spreekt, tot je de verhalen ervan te weten komt. Een van die verhalen sprokkel je in Dolni Vitkovice, dat het oude staal van een ijzerfabriek weet te verheffen tot kunst. Indrukwekkend!

“De geur van verse knoflooksoep, pastelgekleurde gevels en magnifieke uitzichten vind je overal in Tsjechië. Voeg daar nog een stevige portie industriële geschiedenis aan toe en je bent in Moravië-Silezië.”

 

vierwaldstatterseeReisreporter Steven is een Zwitserlandliefhebber en haalde afgelopen jaar zijn hart op bij het Vierwaldstättersee, nabij Luzern. Hij trotseerde er al wandelend de indrukwekkende alpennatuur en volgde de voetsporen van vrijheidsheld Willem Tell. Menig pelgrim kruist ondertussen zijn pad op zoek naar hun eindbestemming Sanitago de Compostella. Maar ook voor de gewone toerist is dit een aanrader. Langs de wandelpaden schieten nieuwe accommodaties als paddenstoelen uit de grond.

“Zwitserland hoeft echt niet duur te zijn, als je uitkijkt naar alternatieven. Zo kan je zelf barbecueën in de natuur en overnachten in budgetvriendelijke hostels, woud- en berghutten.”

 

wielkopolskaPolen zou je niet meteen bestempelen als rasecht fietsland en toch verleidde het Reisreporter Ingrid dankzij duizenden kilometers aan gemarkeerde fietsroutes. Zij liet zich op het haar tweewieler overdonderen door ongerepte natuur, historische ontdekkingen en ambachtelijke landschappen van de regio Wielkopolska in West-Centraal Polen. Wie op zoek is naar groene, bijna akelig stille wouden, komt best hiernaartoe.

“De stilte wordt hier zelden verstoord en de natuur blijft puur en ongeschonden. Gegarandeerd kom je oog in oog te staan met de lokale bewoners: herten die de rivier gebruiken als drinkplek. En met een beetje geluk een bever die een wilg afknaagt.”

 

zakynthos’s Zomers gaan we niet naar Kreta, Cos of Rodos maar zoeken we het Griekse eiland Zakynthos op. Reisreporter Fons ging er naartoe en kwam er helemaal tot rust. Hele dagen luieren aan het strand is een optie, maar voor de iets actievere vakantieganger biedt het eiland ook mogelijkheden. Wat je zeker niet mag missen: het scheepswrak op het idyllische strandje van Navagio, alleen te bereiken per boot.

“Zakynthos zet enorm in op ecotoerisme door de lokale cultuur, traditie en regionale producten te promoten. Ze dragen ook een warm hart toe aan de duizenden dikkopschildpadden die hier elk jaar hun eieren komen uitbroeden.”

 

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *