Salzburgerland: cultuur en avontuur ontmoeten elkaar

Cultureel vertier in avontuurlijk Salzburgerland

Als de blakende zon hoog boven de bergen staat en ze voor één keer niet het licht op de verse sneeuw in je zonnebril weerkaatst, maar wel het heldere water van een koel meer, mag je er zeker van zijn: de zomer is even aantrekkelijk als de winter in het adembenemend berggebied Salzburgerland. Dat bewijst reisreporter Kiënta met een roadtrip.

Onze tocht begint in het kloppend hart van de Oostenrijkse deelstaat: Salzburg. Het duurt niet lang of ik word helemaal verliefd op de authentieke gevels, de parken en de pittoreske steegjes en binnenpleinen. Om van het uitzicht nog maar te zwijgen. Neem de oudste kabelbaan van het land naar de Hohensalzburg vesting en je krijgt een zicht over de hele stad, met de Dom als ultieme blikvanger.

Salzburgerland: uitzicht op Salzburg van op de Hohensalzburg vesting

Salzburgerland: uitzicht op Salzburg van op de Hohensalzburg vesting © Kiënta Martens

Salzuburgerland: van af de oevers van de Salzach is de Hohensalzburg vesting goed te zien

Salzuburgerland: van af de oevers van de Salzach is de Hohensalzburg vesting goed te zien © Kiënta Martens

Romantisch erfgoed
Salzburg straalt de charme uit van een provinciestad maar met de efficiëntie van een wereldstad. Toeristen vinden hun favoriete winkelketens dankzij originele gevelplaatjes. Wat eerst de kapper of smid was, is nu de Zara of de H&M. De locals nemen ondertussen minstens één keer per dag de tijd om van hun krant en hun koffie te genieten in een van de vele gezellige coffeeshops. De rush en de rust van het dagelijkse leven combineert men nergens beter dan hier.

Salzburgerland: eerst shoppen, dan een koffietje drinken

Salzburgerland: eerst shoppen, dan een koffietje drinken © Kiënta Martens

Een korte rondleiding in de stad leert me dat Salzburg bol staat van geschiedenis en nostalgie. Haar bekendste stokpaardjes? De componist Mozart en de klassieker The Sound of Music. Bezoek Mozarts geboortehuis en het woonhuis waar hij tijdens zijn reizen leefde. Wandel daarna de Mirabellgarten in, de tuin rond het gelijknamige slot uit 1606 van bisschop Wolf Dietrich, en herken al Von Trappsgewijs het decor uit de wereldberoemde film. Vergeet zeker geen hangslotje met je geliefde vast te klikken op de Makartsteg brug over de Salzach en kom tot rust aan de grasgroene oevers aan diezelfde rivier. Romantiek ten top!

Salzburgerland: romantiek troef in de Mirabellgarten en op de Makartsteg brug

Salzburgerland: romantiek troef in de Mirabellgarten en op de Makartsteg brug © Kiënta Martens

Het witte goud
Eenmaal ik de stad verlaten heb, komen de natuur en het avontuur me tegemoet. Maar eerst hou ik halt bij de zoutmijnen van Hallein. Aan de hand van educatieve opdrachten (zoutwater proeven, verschillende kleuren zout ontdekken en van de roetsjbaan dieper de mijnen in glijden) komen de bezoekers te weten waarom Salzburgers zout het witte goud noemen.

Spektakel langs het water
Na de diepte onder de grond trotseren we de hoogte in de bergen. Op een halfuurtje wandelen vanaf het dal bereiken we de Gollinger Wasserfall: een indrukwekkend schouwspel van smeltwater dat 76 meter naar beneden dendert. Zeker een selfie waard, maar vergeet vooral niet te genieten van het uitzicht.

Salzburgerland: Gollinger Wasserfall

Salzburgerland: Gollinger Wasserfall © Kiënta Martens

Nog spectaculairder is de Liechtensteinklamm in Sankt Johann, de volgende stop tijdens de roadtrip. Een pad van trappen, bruggen en tunnels leidt je langs de flanken van de berg op weg naar de 50 meter hoge waterval. Minder lang dan die van Golling, maar de weg er naar toe is de moeite meer dan waard.

Salzburgerland: Liechtensteinklamm

Salzburgerland: Liechtensteinklamm © Kiënta Martens

De natuur op alle niveaus
Van Sankt Johann rijden we naar Zell am See, een klein maar fijn stadje in het dal dat avontuur en cultuur combineert. Zell am See ligt aan het zwem- en vaarklare meer: de Zeller See. Een tochtje met de boot geeft je een prachtig zicht op de stad met moderne boothuisjes op de voorgrond en de bergen in de achtergrond.

Salzburgerland: een boottocht op het meer van Zell am See

Salzburgerland: een boottocht op het meer van Zell am See © Kiënta Martens

Hou je van panorama’s van bovenaf? Dan stuur ik je de Schmittenhöhe op. Met zijn 2000 meter hoogte is het de bekendste en meest belovende berg van Zell am See. Behalve stevig wandelen met educatieve wist-je-datjes voor kinderen onderweg, kun je op de berg ook fietsen, discgolf leren en kunst bewonderen. Bovendien slaag je er daar in de volledige stad Zell inclusief See op één foto te krijgen.

Salzburgerland: uitzicht op Zell am See

Salzburgerland: uitzicht op Zell am See © Kiënta Martens

Schnaps en fruitpralines
Zell am See heeft alles wat een gezellig bergstadje nodig heeft: degelijke restaurants, kronkelende straatjes en authentieke winkels. Zo is speciaalzaak Lumpi zeker een bezoek waard. De eigenaar, die Nederlands praat, verkoopt er ambachtelijk gemaakte biologische streekproducten zoals kazen, vlees, schnaps in verschillende smaken en pralines die duimen en vingers doen aflikken.

Kaprun, gelegen naast Zell am See en de laatste stop, heeft ook nog wat te bieden. Avonturiers kunnen het hele jaar door terecht op de Groβglockner op zo’n 3000 meter hoogte. Je kan er mountainbiken, wandelen en zelfs non-stop skiën. Helemaal zen word je dan weer in de 20.000 vierkante meter grote Tauern Spa. Met 11 zwembaden en 10 sauna’s heb je keuze genoeg om volledig te ontspannen.

Salzburgerland: Tauern Spa in Kaprun

Salzburgerland: Tauern Spa in Kaprun © Tauern Spa Kaprun

In Salzburgerland kom je niets te kort voor een actieve en culturele zomervakantie. Er zijn voldoende bezienswaardigheden die de hele Salzburgse geschiedenis vertelt, terwijl actievelingen hun hart kunnen ophalen dankzij de 10.000 km aan wandelroutes, de 185 zwem- en bergmeren en de 57 kabelbanen en stoeltjesliften die in de zomer geopend zijn. Bovendien ligt elke stad slechts een halfuur met de auto uit elkaar en vind je overal aangename hotels. Salzburgerland is zeker een aanrader voor wie in de zomer een afwisselende en familievriendelijke bestemming zoekt niet te ver van huis. Grüβ Gott!

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen
Toerisme Oostenrijk | Louisalaan 479 bus 1 | 1050 Brussel
Tel. +32 (0)2 642 22 15 | Internet: www.austria.info
Salzburgerland Tourismus GmbH
| Wiener Bundesstraβe 23-1 | 5300 Hallwang bei Salzburg
Tel. +43 (0) 662 6688 20 | Internet: www.salzburgerland.com
Tourismus Salzburg GmbH | Auerspergstrasse 6 | 5020 Salzburg
Tel. +43 (0) 662 889 87 0 | Internet: www.salzburg.info
Tourismus Sankt Johann | Am Hauptplatz – Postfach 46 | 5600 Sankt Johann
Tel. +43 (0) 6412 6036 0 | Internet: www.sanktjohann.com
Zell am See-Kaprun Tourismus GmbH | Brucker Budesstraβe 1a | 5700 Zell am See
Tel. +43 (0) 6542 770 28 | Internet: www.zellamsee-kaprun.com
Bezienswaardigheden
Salzburg Card
| Toeristische package deals vanaf 24 euro voor 24 uur
Tel. +43 (0) 662 889 87 0 | Internet: www.salzburg.info/packages | E-mail: [email protected]
Festung Hohensalzburg | Mönchsberg 34 | 5020 Salzburg
Tel. +43 (0) 662 84 24 30 11 | Internet: www.salzburg-burgen.at | E-mail: [email protected]
Salz Welten Hallein | Ramsaustraβe 3 | 5422 Bad Dürnnberg
Tel. +43 (0) 6132 200 8511 | Internet: www.salzwelten.at | E-mail: [email protected]
Burg Hohenwerfen | Burgstraβe 2 | 5450 Werfen
Tel. +43 (0) 6468 7603 4 | Internet: www.burg-hohenwerfen.at | E-mail: [email protected]
Activiteiten
Gollinger Wasserfall Tourismus Information
| Markt 51 | 5440 Golling an der Salzach
Tel. +43 (0) 62 44 43 56 | Internet: www.golling.info | E-mail: [email protected]
Liechtensteinklamm | Liechtensteinklammstraβe 123 | 5600 Sankt Johann
Tel. +43 (0) 6412 6036 | Internet: www.liechtensteinklamm.at
Zell am See-Kaprun Sommer Karte | geeft toegang tot verschillende activiteiten in de regio, gratis te verkrijgen bij deelnemende hotels.
Tel. +43 (0) 6542 770 28 | Internet: www.zellamsee-kaprun.com
Tauern Spa Zell am See-Kaprun | Tauern Spa Platz 1 | 5710 Kaprun
Tel. +43 (0) 6547 2040 0 | Internet: www.tauernspakaprun.com
Eten en drinken
Café Tomaselli
| Alter Markt 9 | 5020 Salzburg
Tel. +43 (0) 662 8444 880 | Internet: www.tomaselli.at
Fideler Affe
| Priesterhausgasse 8 | 5020 Salzburg
Tel. +43 (0) 662 877 361 | Internet: www.fideleraffe.at
Abfalter | Wasserfallstraβe 57 | 5440 Golling an der Salzach
Tel. +43 (0) 6244 4498 | Internet: www.abfalter.info/de/
Feinkost Lumpi | Seegasse 6 | 5700 Zell am See
Tel. +43 (0) 65 42 72 500 | Internet: www.lumpi.biz
Schloss Kammer | Kammererstraβe 22 | 5751 Maishofen
Tel. +43 (0) 6542 68202 0 | Internet: www.schlosskammer.at
Overnachten
Hotel am Mirabellplatz
| Paris-Lodron-Straβe 1 | 5020 Salzburg
Tel. +43 (0) 66288 16 88 | Internet: Mirabellplatz hotels
Hotel Alpenhof | Alpendorfstraβe 31 | 5600 Sankt Johann im Pongau – Alpendorf
Tel. +43 (0) 6421 5646 | Internet: www.alpenhof.co.at
Hotel Vierjahreszeiten | Schlossstraβe 38 | 5710 Kaprun
Tel. +43 (0) 6547 8316 | Internet: Hotel Vierjahrszeiten

Coverfoto: © Toerisme Salzburg

Over deze auteur

Reisreporter Kiënta houdt van steden. Met haar camera en notitieblok in de hand gaat ze op indrukwekkende pleinen en in smalle steegjes op zoek naar de mooiste architectuur, de boeiende cultuur en de lekkerste adresjes. Actief vindt ze haar draai op skilatten en ook nationale parken schrikken haar niet af!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *