Zakynthos zet de ‘eco’ voor toerisme

In Zakynthos, Griekenland, kom je als Belg nooit ongelegen. Wetenschapper Vesalius, geboren in ons land, wordt er misschien wel meer geëerd dan eender welke andere Griekse god. Bovendien hoef je er niet hele dagen te strandhangen: wat denk je ervan je in te zetten voor dikkopschildpadden of duurzamer toerisme?

Vesalius kwam, zag en stierf
Ons land en het Griekse vakantie-eiland Zakynthos hebben al eeuwen lang een goede verstandhouding. Aan de basis daarvan ligt, zonder dat hij dat ooit zelf heeft beseft, de wereldvermaarde wetenschapper Andreas Vesalius. Meer dan vijfhonderd jaar geleden stierf die op Zakynthos. Hij werd er begraven maar zijn graf is nooit teruggevonden.

Banden met België
Het eiland herdenkt Vesalius met maar liefst drie monumenten. Burgemeester Pavlos Kolokotsas van Zakynthos bevestigde ons bij ons bezoek in zijn stadhuis de bijzondere band tussen zijn eiland en België. Om het nog mooier te maken, verwees hij naar zijn vriendschap met de Belgische ambassadeur in Griekenland. Vesalius werd in 1514 in Brussel geboren als Andries van Welsele. Op terugreis uit Palestina werd hij ziek op het schip waarop hij aan boord was. Hij stapte op Zakynthos aan land en stierf er.

Zakynthos: dikkopschildpadden krijgt het steeds harder te verduren op Marathonissi. © Tieme Pool

Zakynthos: dikkopschildpadden krijgt het steeds harder te verduren op Marathonissi. © Tieme Pool

Dikkopschildpadden als gast
Voor sommige gasten is Vesalius een aanleiding om Zakynthos te bezoeken maar er is op het eiland uiteraard veel meer te ontdekken. Misschien nog aantrekkelijker dan de reputatie van de befaamde grondlegger van de menselijke anatomie, zijn er de jaarlijks 3.000 broednesten van de dikkopschildpadden. De ‘Caretta Caretta’ of onechte Karetschilpadden komen ieder jaar naar hun geboorteplaats Marathonissi terug om er nesten met tot wel 200 eitjes te leggen. Na twee maanden zijn die in het zand uitgebroed. De jonge schildpadjes haasten zich naar de zee.

Dramatische terugkomst
“Dat zou een mooi verhaal kunnen zijn, maar er is een dramatische keerzijde”, verduidelijkt directeur Laurent Sourbes van ‘The Sea Turtle Protection Society of Greece(STPS.)’ Hij trekt zich het lot van de pasgeboren schildpadden aan en beheert het natuurpark aan de zuidkant van Zakynthos. Veel schildpadden die om de drie jaar terugkomen naar hun broedgebied, worden verdrongen door bars en hotels die ongebreideld de stranden inpalmen. Officieel mag het niet maar het gebeurt toch.

Zakynthos: de kust van Marathonissi, de geboorteplaats van veel dikkopschildpadden. © Lazaros Orfanidis

Zakynthos: de kust van Marathonissi, de geboorteplaats van veel dikkopschildpadden. © Lazaros Orfanidis

Vrijwilligers beschermen
Gevolg daarvan is dat pasgeboren schildpadjes op weg naar de zee worden vertrappeld door strandgangers, parasols, kinderwagens, stoelen of de schroeven van motorbootjes. De STPS zet vrijwilligers in die de nesten opsporen en beveiligen en voert sensibilisatie-acties om de schildpadden te beschermen. Tijdens het broedseizoen van de schildpadden mag men bepaalde delen van het strand, vooral in het beschermde marinepark in de golf van Laganas, niet betreden.

Boottocht ter kennismaking
De beste manier om de baai van Laganas en specifiek Kameo-eiland en Marathonssi-eiland te verkennen en te leren waarderen voor hun ecologische waarde, is per boot. Je vaart dan ook langs de zeegrotten van Spilies en langs de rotsen van Mizithres.

Zakynthos: een boottocht voert je langs de zeegrotten van Spilies en de rotsen van Mizithres. © Rainer Kersten | © Jeremiasz Gądek

Zakynthos: een boottocht voert je langs de zeegrotten van Spilies en de rotsen van Mizithres. © Rainer Kersten | © Jeremiasz Gądek

Jong genieten
Laganas is overigens ook geliefd bij de jonge vakantiegangers die er een bruisend nachtleven vinden. Souvenirs scoren en honger en dorst stillen gaat in de vele winkeltjes en op terrasjes. Op het strand zelf liggen eveneens restaurantjes, snackbars en tavernes. Met het spijtige gevolg wel dat de toeristen er de schildpadden verdrijven.

Ecotoerisme boomt
Onder impuls van Eco Zakynthos Network maakt het ecotoerisme een steile opgang op eiland Zakynthos. Deze organisatie promoot de lokale cultuur en traditie maar ook regionale producten waartussen de olijfolie de belangrijkste plaats inneemt. Andere lekkere dingen die we er proeven zijn wijn, kaas, honing, rozijnen en jam. Een aantal landelijke bedrijven stellen zelfs gastenkamers en vakantiewoningen ter beschikking.

Zakynthos: het scheepswrak op het strand van Navagio. © Piotr Neffe

Zakynthos: het scheepswrak op het strand van Navagio. © Piotr Neffe

Oudste olijfboom langs het wrak
In Exoxora bewonderen we de oudste olijfboom van Europa, misschien wel van de hele wereld. Hij is 2.000 jaar oud en dat meet men aan de wetenschap dat zo’n boom iedere tien jaar 1 centimeter in omvang toeneemt. Nog een bezienswaardigheid is het scheepswrak op het idyllische strandje van Navagio dat je alleen per boot bereikt. Het wrak is de ruïne van een smokkelboot met sigaretten die in 1983 op de klippen liep en vervolgens werd leeggehaald.

Feesten voor patroonheilige
Agios Dionysios is de patroonheilige van het eiland. ‘Zijn’ kerk vinden we in het zuiden van Zakynthos-stad, vlakbij de haven. De kerk heeft een imposante toren en bevat de urne van de patroonheilige en mooie iconen. Agios Dionysios wordt twee keer per jaar gevierd: op 24 augustus en op 17 december. Beide feesten duren drie dagen. Dan zakken duizenden Grieken en pelgrims naar de hoofdstad Zakynthos af. Ze dompelen zich in een volkse sfeer met dans, muziek en lekkernijen.

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen
Toeristische informatie
| www.zakynthos.gov.gr
Eko | Zakyntos Network Promotie ecotoerisme en lokale producten  | www.ecozakynthos.com
Thematic Exhibition Center of Caretta-Caretta | www.nmp-zak.org
Laganas Boat Trips | www.virtualzakynthos.com
Eten en drinken
Ionio, Vassilikos
| www.ionioholidays.com
The Cross, Kampi
SunSet, Keri
Museum’s Restaurant, Agia Marina | www.museumhelmis.gr
Alesta | St.Markossquare 7, Zakynthos  Town
Overnachten
Atlantica Eleon Grand Resort | www.atlanticahotels.com
Logothetis Organic Farm | www.logothetisfarm.gr

Zakynthos beschikt over 274 hotels met in totaal 30.000 gastenkamers. Daarnaast zijn er nog 1.100 plaatsen voor gasten in uiteenlopende verblijven. Je vindt er dus zeker een plaatsje.

Coverfoto: © Panos Zoulakis

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *