Langzaam Lahntal voor lekkerbekken

Het Lahntal is een nog haast onontgonnen parel bij onze oosterburen. De door robuuste hellingen omgeven riviervallei ontpopt zich als een fijne bestemming voor korte vakanties en een reuzespeeltuin voor wandelaars en fietsers. Zeker in de herfst, nu het landschap zijn kleuren, geuren én smaken volop vrijgeeft.

Over een lengte van dik 240 kilometer slingert de Lahn zacht meanderend door het middengebergte, oostelijk van Keulen en Bonn, tot aan zijn monding in de Rijn nabij Koblenz. Het rivierdal is bij ons minder bekend en geliefd dan dat van de Moezel, die aan de overzijde de Rijn instroomt, maar zeker even mooi. De Lahn ontspringt 700 meter hoog in het Rothaargebergte met zijn diepgroene bossen, waar zelfs de zeldzame Europese bizon of wisent een nieuwe habitat vond.

Met plukverse cantharellen of eierzwammen wordt er culinair getoverd in het Lahndal.

Met plukverse cantharellen of eierzwammen wordt er culinair getoverd in het Lahndal.

IJskelder in de rotsen
Bad Laasphe is de eerste stop op onze route. Het kuuroord heeft een fraai centrum met vakwerkhuizen en een kleine, artisanale brouwerij waar aan slow brewing wordt gedaan. Dat levert minder productie maar een onmiskenbaar betere bierkwaliteit op. Voor je volop aan het proeven gaat, is het aangeraden eerst een wandeltocht te maken langs het bierweggetje, waar je aan de hand van infopanelen alles leert over de geschiedenis van de 300 jaar oude familiebrouwerij. En ontdekt waarom die brouwers indertijd een in de rotsen uitgehouwen ijskelder nodig hadden.

Het Pilzenmuseum in Bad Laasphe herbergt de vreemdste paddenstoelensoorten.

Het Pilzenmuseum in Bad Laasphe herbergt de vreemdste paddenstoelensoorten.

Van pils naar paddenstoel Pilz
Van de pils gaat het naar de Pilz. Zo noemen Duitsers de paddenstoel, en daar staan in de herfst de beboste noordflanken in de omgeving vol van. Bad Laasphe biedt onderdak aan een uniek paddenstoelenmuseum met 900 verschillende soorten, volgens een speciaal droogprocédé geconserveerd. Mycoloog Volker Walther weet je te vertellen welke dodelijk giftig, medicinaal interessant of eetbaar zijn. Vooral de Pfifferling of cantharel is ons bijgebleven, omdat restaurants in de buurt er zalige gerechten mee bereiden.

Universiteitspantoffelheld
Voorbij Bad Laasphe groeit de Lahn snel uit van beek tot kleine rivier en passeert in een brede bocht de universiteitssteden Marburg en Giessen. In laatstgenoemde doceerde in de 19de eeuw ene professor Justus Liebig scheikunde. Zijn methode om vloeibare bouillon in kleine vierkante blokjes om te toveren beschouwen we niet meteen als culinaire magie en dus reizen we een kwartiertje verder tot in het charmante Wetzlar, waar een andere historische figuur enkele van zijn beste jeugdjaren heeft doorgebracht.

Kunstige wandschildering van Goethe en zijn geliefde Lotte in Wetzlar.

Kunstige wandschildering van Goethe en zijn geliefde Lotte in Wetzlar.

Een schrijver met liefdesverdriet
‘Drie flessen wijn maakte Johann Wolfgang Goethe dagelijks soldaat’, weet stadsgids Christiane Spory geanimeerd te vertellen. De rijkeluiszoon werd door zijn ouders naar het bescheiden Wetzlar gestuurd om als rechtsgeleerde aan het Rijkskamergerecht stage te lopen. Hij leidde er een onbekommerd leven en tafelde met zijn vrienden royaal in de schaduw van de aaneengesloten barokke vakwerkgevels op de Boter- en Vismarkt, terwijl er in de stad best nog veel armoede heerste. Maar Wetzlar heeft de schrijver in de armen gesloten omdat hij hier de basis legde van zijn briefroman Het lijden van de jonge Werther.

Bij Café Mundart worden Hessische tapas geserveerd.

Bij Café Mundart worden Hessische tapas geserveerd.

Oude vakwerkgevels leunen tegen elkaar aan in Wetzlar.

Oude vakwerkgevels leunen tegen elkaar aan in Wetzlar.

Tapas in Altstadt
In Wetzlar werd Goethe smoor op jonkvrouw Buff, de mooie dochter in zijn gastgezin. Maar Lotte was verloofd met een ander en dus bleef de liefde onbeantwoord. Samen met de zelfmoord van een radeloze Wetzlarse vriend inspireerde dat de jonge Goethe tot het schrijven van zijn wereldberoemd geworden boek. Veel herinnert in de charmante Altstadt aan de beroemde woordkunstenaar. Onrechtstreeks ook de creatieve ‘Hessische Tapas’ waaraan je je in het unieke café Mundart tegoed kunt doen: kleine gulle, proevertjes bereid met echte plaatselijke specialiteiten.

De zeven torens van de Limburgse dom torenen hoog boven de stad uit.

De zeven torens van de Limburgse dom torenen hoog boven de stad uit.

Levendig museum van vakwerkbouw
Op naar bisschopsstad Limburg an der Lahn. De zeven torens van de statige dom zie je al vanop afstand boven de stadskern uitrijzen. Vanaf het domplein wandel je langs een doolhof van kleine, gezellige straatjes naar het levendige centrum, een openluchtmuseum welhaast vol middeleeuwse huizen. Elke gevel vertelt een ander verhaal, met kunstig beschilderde erkers of fijn houtsnijwerk. Zelfs het oudste vakwerkhuis van Duitsland, uit 1289, maakt er nog altijd indruk.

Fraai gedecoreerde vakwerkgevel in Limburg an der Lahn.

Fraai gedecoreerde vakwerkgevel in Limburg an der Lahn.

Grillchocolade
Openluchtmuseum of niet, de Limburgse binnenstad bruist van het leven. Cafés, restaurants en specialiteitenzaken dingen naar de aandacht van de dagtoerist. Onze interesse wekte vooral het chocoladehuisje van Eva Reinemund aan de Fischmarkt. Het is vruchteloos zoeken naar bekende merken, maar je vindt er specialiteiten – je kan ze zo gek niet bedenken – uit alle hoeken van de wereld. Van een reep 100% puur uit Ghana, over grillchocolade tot een Indische drinkchoco met de naam ‘Heisse Liebe’.

De voormalige Kapelle am Schafsberg in Limburg is nu een stijlvol restaurant.

De voormalige Kapelle am Schafsberg in Limburg is nu een stijlvol restaurant.

Hemel en Aarde
Dineren in unieke historische context kan ook. In een oude kerkhofkapel die 32 jaar leeg stond, even buiten de stadskern, openden Andreas en Dorothee Strieder een bijzonder restaurant met de toepasselijke naam Himmel und Erde. Limburg, dat weinig meer dan zijn naam deelt met de meest oostelijke provincie van ons land, is via de snelweg richting Frankfurt snel te bereiken en een één- of meerdaags bezoek beslist waard.

De burchttoren van Nassau

De burchttoren van Nassau

Waar Nederlanders thuis zijn
Onze laatste passage langs de Lahn voert naar Nassau. De naam van dat stadje, met zijn opvallende burchttoren op een heuveltop, verwijst opvallend naar het Nederlandse koningshuis, dat hier zijn verste oorsprong vindt. De Lahn is er een uit de kluiten gewassen stroom die flink wat recreanten lokt, op het water en langs de oever. Werd er aan de bovenloop van de rivier nog bier gebrouwen, dan is het hier de wijnbouw die primeert. We naderen immers het Rijndal.

Biogastronomie
Even hogerop in Hömberg sluiten we onze tocht langs de Lahn af met een schitterend wijdgezicht over de riviervallei en het achterliggende Taunusgebergte. Net zo duurzaam als het toerisme, is hier de gastronomie. In hotel Taunusblick doen we ons een laatste keer te goed aan het beste van de streek, bereid met herfstgroenten en geitenkaas van bij de bioboer om de hoek. Geheel in harmonie met de natuurpracht van deze streek.

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen
Lahntal Tourismus Verband
| Internet: daslahntal.de | Tel. +49 (0)6441 309980
Rheinland-Pfalz Tourismus | Internet: gastlandschaften.de | Tel. +49 (0)261 915 200
Bereikbaarheid
Brussel – Bad Laasphe: 340 km via Aken-Keulen A4
Brussel – Nassau: 320 km via Aken-Keulen A4 en A3
Overnachten
Hotel im Auerbachtal in Feudingen
| www.auerbachtal.de
Vienna House Easy in Limburg | www.viennahouse.com
Bezienswaardigheden
Brauerei Bosch in Bad Laasphe
| www.brauerei-bosch.de
Pilzkundemuseum in Bad Laasphe | pilzmuseum.de
Eten en drinken
Brauhaus Zur Sonne in Bad Laasphe
| www.brauerei-bosch.de
Café Mundart in Wetzlar | www.junge-arbeit-wetzlar.de
Kapelle Himmel und Erde in Limburg | www.kapelle-himmelunderde.de
Hotel Taunusblick in Hömberg | www.hoteltaunusblick.de

Foto’s: © Marc Kenis | Toerisme Bad Laasphe | Barbroforsberg | Janusz Morawski | MVR

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *