Wielkopolska: muisstil fietsparadijs

Muisstille fietsvakantie in natuurparadijs Wielkopolska

Polen is geen voor de hand liggende bestemming voor een fietsvakantie. Toch liet reisreporter Ingrid zich overhalen en trok met haar tweewieler op verkenning in Wielkopolska, in het centrum van Polen. Ze liet zich overladen door de ongerepte natuur, historische ontdekkingen, ambachtelijke landschappen en maakte nieuwe vrienden.

Duizenden kilometers fietsplezier
Het netwerk van fietspaden in Wielkopolska is op z’n minst gezegd avontuurlijk. De streek heeft een open landschap, uitgestrekte akkers en glooiende heuvels en dalen. Duizenden kilometers fietsroutes worden op dezelfde manier gemarkeerd als in ons land. Hier fiets je nog ver weg van grote steden door een stuk wilde natuur met een eigen karakter. In het noordwesten van deze regio vind je eindeloze bossen, weiden, velden, moerassen, vennetjes en stille meren.

Wielkopolska: de markeringen van de fietsroutes zijn

Wielkopolska: de markeringen van de fietsroutes zijn overduidelijk

Mijn gids Andrzej kent de streek als zijn broekzak, al is dat niet noodzakelijk nodig. De wegmarkeringen zijn van zo’n goede kwaliteit dat je haast onmogelijk verloren rijdt. Het is onverwacht fijn fietsen over bos- en veldwegen en verkeersluwe baantjes. In het groene woud blijft het doodstil. Het enige wat ik hoor, is het ruisen van de wind in de bomen. Prachtige mossen en paddenstoelen bedekken de zachte bodem. Hier fiets je uren zonder ook maar iemand tegen te komen.

Wielkopolska: hier is de bodem aangenaam zacht

Wielkopolska: fietsen op zachte bodem

Natuurfietstocht langs oud treinspoor
Of misschien toch wel? In deze uitgestrekte wouden wonen heel wat dieren. Grote kans dat je oog in oog komt te staan met een ree, een vos of zelfs een bever. Hier maak je snel nieuwe vrienden. In Jastrowie wijst Andrzej me op de schilderachtige overblijfselen van een opgeblazen spoorwegbrug. De brug bleef steken tussen de twee oevers van de Gwda en sindsdien is de spoorweg buiten gebruik. Het toerisme heeft hier dankbaar gebruik van gemaakt: het oude spoorwegtraject kronkelt over rechte gravelwegen met een paar flauwe hellingen.

Wielkopolska: restanten van een oude spoorwegbrug

Wielkopolska: restanten van een oude spoorwegbrug

Geen alcohol
De klok passeert intussen twaalf uur. Andrzej weet een goed restaurantje aan de rand van Plytnica, amper 500 meter van onze fietsroute. Hier proef ik de traditionele Poolse keuken: overheerlijke verse forel, klaargemaakt op alle mogelijke wijzen. Als voorgerecht nemen we zurek, een traditionele Poolse soep met worst en een hardgekookt ei. Opmerkelijk is dat er tijdens de maaltijd geen alcohol wordt geserveerd. Don’t drink and drive: een motto in Polen dat ook geldt op de fiets.

Wielkopolska: op het menu staat verse forel

Wielkopolska: op het menu staat verse forel

Primitief leven
Na de lunch fiets ik verder door een glooiend landschap. Ik geniet van de ruimte, de rust en gastvrijheid wanneer iedereen die ik tegenkom me begroet met een vriendelijk ‘dzień dobry’, goeiedag. Landbouw en veeteelt spelen hier nog een belangrijke rol. Op de velden staat het goudgele koren klaar voor de oogst en in de dorpjes zie ik mooie voorbeelden van Poolse plattelandsarchitectuur in de vorm van kerken, klokkentorens, kapelletjes en molens, zowel oud als nieuw.

Terwijl de boer op het land nog staat te ploegen, zijn de werkzaamheden in het dorp niet minder primitief. Overvolle terrasjes en drukke restaurants maken in deze pittoreske dorpen eerder plaats voor piepkleine winkels die levensmiddelen verkopen en vaak nog dienst doen als postkantoortje. Het is bijzonder om te zien hoe de tijd soms nog kan blijven stil staan.

Slapen bij de boer
Wielkopolska trekt de landbouwcultuur door tot in de slaapkamer. Agrotoerisme is namelijk een leuk en betaalbaar alternatief voor overnachten op hotel. De regio ligt op de boerenbuiten en de Polen zijn zich ervan bewust dat boerderijen daarom prachtig dienst doen als slaapmogelijkheid. Een ruim aanbod aan plattelandskamers geven je de gelegenheid om betaalbaar te overnachten en zo de mensen en hun land beter te leren kennen. Zeker doen!

Wielkopolska: kajakken of rusten langs het water

Wielkopolska: kajakken of rusten langs het water

Wie even genoeg heeft van zijn tweewieler, kan rustig vertoeven op het water in een kajak. Wielkopolska biedt tal van routes om het landschap van op het water helemaal te herontdekken. Ervaring is niet vereist en je hebt bovendien extra tijd om rond te kijken en om van dezelfde kalmte zoals op de fiets te genieten. De stilte wordt hier zelden verstoord en de natuur blijft puur en ongeschonden. Gegarandeerd kom je oog in oog te staan met de lokale bewoners: herten die de rivier gebruiken als drinkplek. En met een beetje geluk een bever die een wilg afknaagt.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Polen | www.polen.travel
Toeristische dienst Wielkopolska | www.wielkopolska.travel
GPS Wielkopolska | www.gpswielkopolska.pl
Overnachten
Agrotoerisme in Sypniewo | House over the Waterfall | www.domnadwodospadem.eu
Agrotoerisme in Henrykowa | Siedlisko Henrykowo | www.henrykowo.pila.pl
Eten en drinken
Restaurant Zajazd pod Pstragiem
| Plytnica
Restaurant Hotelik Rozmaitosci | Plawno | www.rozmaitosci.eu
Activiteiten
Kajakken
| W Pieknej Dolinie | www.kajakiwdolinie.pl

Foto’s: © Koen Degroote

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *