Cityhoppen in Bodensee-Vorarlberg: historisch Feldkirch verrast

De Oostenrijkse deelstaat Vorarlberg telt zes mooie vakantieregio’s die elk toch net even een andere identiteit hebben. Wij trokken naar Bodensee-Vorarlberg dat met zijn uitstekende mediterrane ligging aan de Bodensee en gezellige stadjes vraagt om ontdekt te worden. Na Bregenz bezoeken we de meest westelijke stad, het charmante middeleeuwse Feldkirch.

Best bewaarde middeleeuwse binnenstad van Oostenrijk
Feldkirch is de meest westelijke stad van de Rijnvallei in Vorarlberg. Zwitserland en Liechtenstein liggen op slechts een steenworp er vandaan. Onze gids, Harald, omschrijft ‘zijn stad’ als een van de best bewaarde middeleeuwse binnensteden van Oostenrijk. Je vindt er een kasteel, stadspoorten, kloosters en tal van oude huizen. Voeg daarbij een flinke schep cultuur,  geschiedenis en verhalen en je weet dat je goed zit voor een boeiend bezoek. Bovendien serveert men hier de grootste schnitzels van Oostenrijk!

Feldkirch zou de grootste schnitzels hebben in heel Oostenrijk

Feldkirch zou de grootste schnitzels hebben in heel Oostenrijk

Wandelvriendelijke stad
De stad laat zich perfect al wandelend ontdekken. Vanuit het centrum bereik je alles in amper 5 minuten. Onze stadsverkenning start aan het Montforthuis. Onderweg vertelt gids Harald dat de stad opgericht werd door Hugo I van Montfort. Al vrij snel werd Feldkirch een handelscentrum, op een kruising van handelswegen, met grote opslagplaatsen voor goederen. Dat trok ook geestelijken aan waardoor de stad eveneens bulkt van christelijk patrimonium. Bovendien was Feldkirch ook ooit een bruisende universiteitsstad, wat verder leeft in de nog steeds wereldvermaarde muziekuniversiteit.

Speciale gevels in Feldkirch: links is op Markgasse, midden bij de stadsapotheker en rechts bij Rosengasse

Speciale gevels in Feldkirch: links is op Markgasse, midden bij de stadsapotheker en rechts bij Rosengasse

Grappige anekdotes schetsen geschiedenis
Onderweg vertelt Harald grappige anekdotes, leuke weetjes en historische feiten. Zo vernemen we dat Feldkirch eerst bezet werd door de Fransen, daarna door Marokkanen onder Frans bewind om af te sluiten met de Russen. De ‘Fransözen’ bleken het populairst en lieten 300 kinderen na, na hun ‘coopération horizontale’! Over liefde gesproken, de Rozenlaan of Rosengasse was vroeger het ‘red light district’. Een anekdote onthult dat de mannen massaal rozen meebrachten voor hun bedrogen vrouw. En of de bloemenhandel hier floreerde, grapt Harald.

De voorgevel van het stadhuis

De voorgevel van het stadhuis

Kerk wordt kathedraal
We stappen binnen in het stadhuis uit 1493, het jaar nadat Christoffel Columbus Amerika ontdekte. Prachtige fresco’s sieren de bovenverdieping. De vergaderzaal werd in 1700 uitgevoerd in Zwitserse den. Een houtsoort die men meestal in slaapkamers gebruikt wegens zijn kalmerende invloed. Hier echter hoopte men er heftige vergaderingen mee te voorkomen. We krijgen nog mee dat Feldkirch in 2018 zijn 800ste verjaardag en 50 jaar bisdom viert. In 1968 werd Feldkirch een bisdom waardoor de Sint-Nicolauskerk een kathedraal werd.

Binnen in de Sint-Nicolauskerk

Binnen in de Sint-Nicolauskerk

Betoverend licht creëert intieme sfeer
De belangrijkste gotische kerk van Voralberg, vertrouwt gids Harald ons toe. Voor het binnengaan van het godshuis stoppen we bij de moderne zonnewijzer met bidstoel, een werk van wiskundige en astronoom Joachim Georg Rheticus (1514-1574). Moderne glasramen met prachtige kleuren verlichten feeëriek de ‘duistere’ kerk wat bijdraagt tot een bijzondere intieme sfeer. Op naar de Katzenturm, een restant van de stadswallen waarin de grootste klok van Vorarlberg bengelt. Elke vrijdagnamiddag om 15u of bij een speciale gelegenheid luidt hij.

Symbolische kunst

Symbolische kunst

Prachtige gevels decoreren Feldkirch
Een kunstwerk van een potlood dat schrijft ‘you are wonderfull’ verwijst naar de laatste woorden van sir Arthur Canon Doyle aan zijn vrouw. De geestelijke vader van Sherlock Holmes liep hier school aan het Jezuïetencollege. Via het Kunst Palais Lichtenstein waar ooit de vertegenwoordigers van de gelijknamige ministaat zetelden wandelen we naar de Chur poort waar vroeger de zoutopslagplaats was. In de Kreuzgasse passeren we de oudste apotheek, Mr. A. Janauer, uit de regio. Neem even de tijd voor de prachtig gedecoreerde gevel.

Heerlijk genieten en flaneren aan de Marktgasse

Heerlijk genieten en flaneren aan de Marktgasse

Flaneren in gaanderijen
Achter de hoek bevindt zich de enige Orthodoxe kerk van de streek. We hebben geluk en kunnen een blik werpen in de prachtige Liebfrauenkirche. Normaal gezien gesloten en verboden toegang voor ongelovigen! De Marktgasse, met zijn langs beide straatzijden overdekte gaanderijen, mag best super gezellig genoemd worden. Windowshopping lijkt hier wel flaneren. De fraai gerestaureerde Johanneskerk, de oudste van de stad, doet nochtans dienst als museum en tentoonstellingsruimte. Op de zijgevel prijkt een bordje waarop we het waterpeil van 1910 zien, 1meter50!

Schattenburg

Schattenburg

Klokken luiden in het voordeel van leerlingen
Toen dobberden bootjes door de straten van de door overstroming getroffen stad. Gids Harald moet nog een laatste anekdote kwijt. De klok van deze kerk hoorde samen te luiden met die van de Dom. Ondanks de belofte van de klokkenmaker lukte dat niet. En dat werd vooral misbruikt door de leerlingen die refereerden naar ‘de bel’ die of te laat of te vroeg luidde. Hierdoor kwamen ze ongegeneerd later en vertrokken vroeger.

Het Montforthaus

Het Montforthaus

Hippe energiezuinige cultuurtempel
Onze voorlaatste halte is het Montforthaus, waar we opgewacht worden door Alexandra in de grote ‘glazen’ atrium. Zij zal ons een rondleiding geven in deze cultuurtempel. In 1926 bouwde de lokale industrie- en handelsecoter de Volkshalle als gezamenlijke handels- en evenementenbeurs. Een brand in 1973 vernielde, gelukkig zonder slachtoffers, het gebouw. Als een feniks herrees het moderne Montforhaus uit zijn as om de deuren te openen in januari 2015. Het energievriendelijk gebouw is het symbool voor Feldkirch dat de titel ‘meest energie efficiënte stad van de regio’ ambieert.

Smakelijk gebak

Smakelijk gebak

Grootste schnitzels vind je hier
We verpozen met een lekker dagvers gebak, een cake met botermelk, appelen en braambessen. Op het terras genieten we van een panoramisch beeld over de stad en een fotogeniek zicht op ons laatste doel, kasteel Schattenburg. Het kleine bergkasteel werd omstreeks 1200 gebouwd door de graven van Montfort, de stichters van Feldkirch. Je ziet er een van de grootste verzamelingen historische wapens van Oostenrijk. Goed bewaarde fresco’s uit de 16de eeuw sieren de kasteelkapel. Wij besluiten onze uitstap in het restaurant, met één van de grootste schnitzels in Oostenrijk!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Feldkirch | Internet: www.feldkirch.travel
Toerisme Vorarlberg | Internet: www.vorarlberg.travel
Toerisme Oostenrijk | Internet: www.austria.info/be
Bezienswaardigheden
Montforthaus | Internet: www.montforthausfeldkirch.com
Schattenburg | Internet: www.schattenburg.cc
Kunst Palais Lichtenstein | Internet: www.palaisliechtenstein.at
Sint Johannes Kerk | Internet: www.johanniterkirche.at
Eten en drinken
Restaurant Schattenburg | Internet: www.schattenburg.cc/schattenburg/erlebnisgastronomie.php
Bunt bar | Internet: www.bunt-bar.at
Banketbakkerij Schokomus| Heerlijke patisserie! Internet: www.schokomus.at
Overnachten
Als centrale logeerplaats voor onze stedentripvakantie kozen we voor vakantiewoning Mesmerhaus in Bildstein. Van daaruit reden we op amper 15 tot 20 minuten naar één van onze daguitstappen.
Bereikbaarheid
Afstand Brussel – Feldkirch | 785 kilometer
Parking | Gratis parking aan de Jahnplatz. Van daaruit wandel je in 5 minuten naar het centrum.

Foto’s: © Bruno Loockx | Bruno Raffa | Wikimedia Commons | Norbert Kaiser | Hilarius | Bernd Thaller

Over deze auteur

Deze fervente fietser verkende de grenzen van België, ontdekte de Straffe cafés en proefde van de Straffe streekbieren. In de artikels van Bruno Loockx lees je mee over de schouders van deze straffe levensgenieter en gunt hij je een kijk op zijn avonturen in ons land en ver daarbuiten.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *