Wijn maken tegen de goudgroene flanken van de Dourovallei

De Douro stroomt vanaf Porto steeds dieper het binnenland in. Volg zijn kronkels en je komt terecht in misschien wel het mooiste stukje van Noord-Portugal: de Dourovallei. Spectaculaire panorama’s gunnen je een blik op de zonovergoten flanken vol wijnterrassen. Hier wil je de eerste uren niet weg. Gelukkig hebben de wijnhuizen hier nog extra bedden.

Wijngaarden van wereldniveau
De Dourovallei is sinds 1756 de eerste afgebakende en geregulariseerde wijnregio ter wereld. Al generaties lang worden de hellingen langs de rivier bewerkt en getransformeerd tot wijnterrassen waar de bekende porto, typische Dourowijn, mousserende wijnen en de Muscat hun oorsprong vinden. Het indrukwekkende landschap behoort bovendien sinds 2001 terecht tot UNESCO Werelderfgoed. Wanneer we vanuit Porto de kronkelende wegen met de auto aandoen, ben ik blij dat ik even niets hoef te doen. Nu tokkelen op mijn smartphone zou namelijk nefast zijn voor mijn halfverteerde lunch. Gelukkig wordt het uitzicht buiten steeds beter!

Uitzicht op de Douro vanop het terras van Quinta Nova

Uitzicht op de Douro vanop het terras van Quinta Nova

Stijlvol wijnhotel
Na een ruim uur bochten nemen, versnellen, vertragen en stoppen om het adembenemende uitzicht onderweg vast te leggen – een postkaart is er niets tegen – arriveren we in wijnhuis Quinta Nova de Nossa Senhora do Carmo Rural Hotel. Kortweg Quinta Nova voor de vrienden. Dit wijnhuis, opgetrokken uit een 18de-eeuws landhuis, bestaat al sinds 1999, maar kreeg zijn huidige vorm als wijnhotel pas vier jaar later. Behalve slapen in een van de charmante 11 kamers en genieten van de prachtige vergezichten kun je hier deelnemen aan tal van activiteiten om volledig te integreren in de wereld van de wijn.

Een trosje lekkere blauwe druiven

Een trosje lekkere blauwe druiven

Quinta Nova beschikt over 85 hectare wijngaarden

Quinta Nova beschikt over 85 hectare wijngaarden

Siliconen voeten
Zo leidt gastvrouw Paula je met plezier rond in haar wijndomein. Te beginnen bij de 85 hectare wijngaarden waar de blauwe druiven in bosjes hangen te blinken in de zon. Tijdens haar uitleg krijgt het begrip ‘proeven’ bij mij plots een andere betekenis en werk ik niet één maar misschien wel 10 druifjes naar binnen. De rondleiding vervolgt naar de wijnmakerij. Daar staan 2 gigantische pletmachines die elk 2 ton druiven kunnen verwerken dankzij ‘siliconen voeten die niet steeds naar het toilet moeten gaan’, grapt Paula. De tijd is hier duidelijk niet blijven stilstaan.

De 'slapende' vaten wijn

De ‘slapende’ wijn in de vaten

Wijnmaker voor een dag
In de vatenkamer liggen de wijnen te rijpen of te ‘slapen’ zoals Paula het zo mooi verwoordt. In de kelders krijgt het volledige werk dan weer de juiste leeftijd totdat er geproefd kan worden. Dat proeven wordt zelfs tot een hoger niveau getild wanneer er drie flessen voor m’n neus staan en ik naar hartenlust mag degusteren en mêleren tot een rode wijn die ik graag heb. Een extra souvenir voor thuis vind je in hun wijnwinkel, de laatste halte van de rondleiding. Laat je vooral gaan, Quinta Nova stuurt als je wil een minimum aan 6 (verschillende) flessen wijn op naar het thuisfront als de reiskoffer of de vlucht het extra gewicht niet toelaten.

Een plons in het zwembad neem je in het decor van de Dourovallei

Een plons in het zwembad neem je in het decor van de Dourovallei

De Dourovallei laat zich op verschillende manieren ontdekken: al wandelend of al fietsend

De Dourovallei laat zich op verschillende manieren ontdekken: al wandelend of al fietsend

Wijngaarden als wandelgangen
Het wijnhuis biedt ook buitenhuisactiviteiten aan. Zo kun je mee helpen druiven plukken tijdens de oogst of wandelingen maken om volop te genieten van de omgeving. Vanaf Quinta Nova vertrekken er 3 bewegwijzerde wandelroutes die langs de rivier lopen, hoogtes en laagtes combineren en magnifieke uitzichten opleveren. Fietsen gaat er ook via een 17 km lang privécircuit tussen de wijngaarden. Mag het iets passiever? Dan zijn een treinrit langs de Douro, een boottocht op de Douro en zelfs een helikoptertour boven de Douro aanraders. Kwestie van de rivier van alle kanten gezien te hebben.

Nagenieten kan in het restaurant van Quinta Nova

Nagenieten kan in het restaurant van Quinta Nova

Wie letterlijk wil proeven van het goeie leven is hier absoluut aan het juiste adres. Quinta Nova laat niets aan het toeval over om haar gasten tot in de puntjes te verwennen. Bovendien hoef je niet te diep in de buidel te tasten want overnachten kan je hier al met 2 personen vanaf 112 euro per nacht. Een duik in het zwembad, de smakelijke vismenu’s van het restaurant en de romantische zonsondergang die het water van de Douro en de valleiflanken doen glinsteren krijg je er gratis bij.

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen
Toerisme Portugal | Internet: www.visitportugal.com/nl
Toerisme Noord-Portugal | Internet: www.visitportoandnorth.travel | E-mail: [email protected]
Bereikbaarheid
De Dourovallei en in het bijzonder Quinta Nova bereik je met de auto, de boot of de trein
Auto: rijd vanuit Porto via de A4 naar Vila Real, volg de A24 richting Viseu (afrit 23), Sabrosa (afrit 13), Ferrão (Covas do Douro). De rit duurt ongeveer 1u30.
Trein: vanuit Porto vertrekken er treinen naar de Dourovallei. Quinta Nova bereik je door de Dourospoorlijn te nemen tot aan het station van Ferrão.
Boot: vanaf de steiger in Vila Nova de Gaia in Porto kun je via de Douro in de vallei geraken in een of meerdere dagen. Een boottocht kan je ook combineren met een treinrit op de Dourospoorlijn
Accommodatie
Quinta Nova | 5085-222 Covas do Douro | Portugal
Internet: www.quintanova.com | E-mail: [email protected]

Foto’s: © Kiënta Martens

Over deze auteur

Reisreporter Kiënta houdt van steden. Met haar camera en notitieblok in de hand gaat ze op indrukwekkende pleinen en in smalle steegjes op zoek naar de mooiste architectuur, de boeiende cultuur en de lekkerste adresjes. Actief vindt ze haar draai op skilatten en ook nationale parken schrikken haar niet af!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *