Op ontdekking in de vergeten streek van Aveyron

Hoewel Aveyron één van de grootste Franse departementen is, lijkt het wel in de vergetelheid geraakt. Met een jaarlijkse seizoenspiek van amper 160.000 toeristen, blijft dit zuiders pareltje een geheim voor velen. Verbazingwekkend, aangezien wij versteld stonden door al hetgeen de streek te bieden heeft.

Verdwalen in charmante straatjes
Aveyron heeft een enorme schatkist aan historisch schoon. Onze eerste stop maken we in Villeneuve d’Aveyron, een karaktervol middeleeuws stadje met kleine straatjes waar je kan genieten van de typische architectuur van de bastions. Vanaf het centrale bogenplein kan je een wandeling maken langs gewelfde doorgangen, de middeleeuwse hoge poort en de Saint-Sépulcre kerk, waarna je heerlijk kan neerploffen op een terrasje.

9art

De streek van Aveyron biedt veel charme.

De streek van Aveyron biedt veel charme.

Back to the golden sixties
Ook een bezoek aan het lokale fotomuseum, la Maison de la Photo, mag zeker niet ontbreken. De permanente tentoonstelling van Jean-Marie Périer bevat klassiekers uit het gouden rock tijdperk waarvan elke ‘babyboomer’ een smile tot achter de oren krijgt. De tentoonstelling bevat onder meer exclusieve foto’s van verschillende rocklegendes zoals Johnny Hallyday, Bob Dylan, The Rolling Stones en The Beatles. Een aanrader voor wie ‘the golden 60’s & 70’s’ nog eens wil herbeleven.

De Gouden Jaren herbeleven in la Maison de la Photo.

De Gouden Jaren herbeleven in la Maison de la Photo.

Genieten van lokale specialiteiten
Aveyron staat niet alleen bekend om haar natuurschoon en cultureel erfgoed, het is ook een absolute must om de regionale streekproducten eens uit te proberen. Zo kan je halt houden in het feeërieke Peyrusse-le-Roc voor een steak met aligot (puree met kaas) of breng je een bezoek aan een lokale boerderij. Wij hielden in Monteils een pitstop aan de eendenboerderij van Jacques Carles, waar hij vol passie zijn artisanale ambacht uitoefent.

Op de eendenboerderij van Jacques 'Jacky' Carles.

Op de eendenboerderij van Jacques ‘Jacky’ Carles.

Met de pot op tafel
Met een enorm enthousiasme en een extra portie humor neemt Jacques ‘Jacky’ Carles ons op sleeptouw in zijn boerderij. We komen meer te weten over het kweken van eenden en over de productiefase van al hun ambachtelijk lekkers. Je merkt meteen dat dit warm familiebedrijf eend klaarmaakt met liefde en respect voor het dier. Het bezoek eindigen we aan tafel waar we kunnen proeven van verschillende specialiteiten. Geen strakke presentaties of geforceerde etiquette, gewoon genieten van echte pure keuken met de pot op tafel. Wist je trouwens dat La Ferme Carles de enige boerderij in heel Europa is waar nog steeds op houtvuur wordt gekookt?

Aveyron op haar best.

Aveyron op haar best.

Artistiek talent gespot
De kunstliefhebbers onder ons raden we aan een kijkje te nemen in Sauveterre de Rouerge. Dit middeleeuws stadje huist naast prachtige architectuur uit de 13de eeuw ook 15 verschillende artistieke talenten in de oude pastorie. Via een streng selectieproces werd een klein groepje artiesten geselecteerd om hun werk tentoon te stellen in de showrooms van l’Espace Laperouse. Dankzij de kleinschaligheid van het kwartier kom je in contact met de artiesten zelf en vang je een zeldzame glimp op van hoe ze te werk gaan in hun atelier.

Bastien Carré maakt kunst met LED-lichtjes.

Bastien Carré maakt kunst met LED-lichtjes.

Sterren in huis
Tijdens ons bezoek laten we ons oog vallen op de showroom van Bastien Carré. Carré is een artiest die gebruik maakt van lumigraphie. Met behulp van LED-lichtjes creëert hij sculpturen die doorheen de ruimte lijken te zweven. Met enorme precisie maakt hij betoverende werken, die ons in het donker aan een sterrenstelsel doen denken. Wij raken er alvast niet op uitgekeken!

Het indrukwekkende kasteel in Najac.

Het indrukwekkende kasteel in Najac.

Relaxen in Najac
Tot slot overnachten we in het sprookjesachtige dorp, Najac, dat geklasseerd staat als één van de mooiste dorpen van Frankrijk. Iets wat wij alleen maar kunnen bevestigen aangezien we maar blijven gapen naar het indrukwekkende koninklijke kasteel bovenaan de stad. We geloven bijna dat we op de set van Game of Thrones zijn terechtgekomen. Najac is een middeleeuws stadje dat zich bovenop een rotsachtige bergkam bevindt. Omringd door groen strekt het zich uit langs één enkele straat waar je gezellig door kan slenteren terwijl je de oude huizen bewondert. Een echte aanrader voor wie eens helemaal tot rust wil komen.

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen
Tourisme Aveyronwww.tourisme-aveyron.com
Toeristische dienst Villeneuve d’Aveyron | www.villeneuve-aveyron.com
Toeristische dienst Villefranche / Najac | www.tourisme-villefranche-najac.com
Toeristische dienst Sauveterre de Rouergue | www.sauveterre-de-rouergue.fr
Bereikbaarheid
Ryanair | Elke maandag en vrijdag van Charleroi naar Rodez | www.charleroi-airport.com
Overnachten
La Maison de Louna | Chambres d’Hôtes vintage | Le Bourg 12260 Salles-Courbaties
Internet: www.lamaisondelouna.com | E-mail: [email protected]
Hôtel l’Oustal del Barry | 2 Place du sol del Barry 122 70 Najac
Internet: www.oustaldelbarry.com
Bezienswaardigheden
Maison de la Photo Jean Marie Périer | Place des Conques 12260 Villeneuve | www.maisonphotovilleneuve.com
Ferme de Jacques Carles | Le bourg 12200 Monteils | Internet: www.fermecarles.fr
Artiestenkwartier Sauveterre de Rouergue | Espace Laperouse 12800 Sauveterre-de-Rouergue | Tel. +33 5 65 72 29 61
La Forteresse de Najac | Le Bourg, 12270 Najac | Tel. +33 5 65 29 71 65
Eten en drinken
Restaurant Savignac | 20 rue Paul Gleyrose 12220 Peyrusse-le-Roc | Tel. +33 5 65 80 43 91
La Ferme Carles | La Table Paysanne | Le bourg 12200 Monteils | www.fermecarles.fr
Hôtel l’Oustal del Barry | 2 Place du sol del Barry 122 70 Najac | Tel. +33 5 65 29 74 32

Foto’s: © Fien Van Lint
Coverfoto: © Maxime TREZIERES

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *