Op bezoek bij Moorse koningen en Hollywoodsterren in natuurpark Cabo de Gata

In het oostelijk deel van de baai van Almeria, in het Spaanse Andalusië, vind je geen klassieke Spaanse kuststrook met een aaneensluiting van grote hotels en restaurants, maar het Parque Naturel de Cabo de Gata. Al dertig jaar een erkend natuurpark en sedert 1997 een beschermd biosfeerreservaat. Een bijzondere sightseeing voert je langs uitzichtpunten, kreken, stranden en rotsformaties!

Bijzondere rotsformaties versieren de kustlijn

Bijzondere rotsformaties versieren de kustlijn

Sightseeing door het natuurpark Cabo de Gata
Vanuit Almeria is het maar een goed half uur rijden om dit betoverende landschap te ontdekken. Eenmaal voorbij de lelijke omgeving van plastic kasten waar tal van groenten gekweekt worden, kom je in een bergachtige omgeving. Okerkleurige heuvels lopen hier door tot aan de Middellandse Zee en eindigen op sommige plaatsen in kreken en steile kliffen. Je kunt door het park een sightseeing maken en af en toe een stop aan de kust om te genieten van mooie uitzichtpunten, zoals vanop de Mirador de las Amatistas.

De vuurtoren van Cabo de Gata laat zich opmerken

De vuurtoren van Cabo de Gata laat zich opmerken

Van Cabo de Gata naar Las Negras
We volgen de kuststrook via de Salinas, zoutmoerassen die vanwege de moerasvogels en trekvogels van groot belang zijn, naar de Cabo de Gata, de kaap die met zijn vuurtoren hoog boven de zee uitrijst. Onderweg zie je grillige, vulkanische rotsformaties met namen als ‘las sirenas’ (de zeemeerminnen) en ‘el dedo’ (de vinger). De hele sierra is vulkanisch van oorsprong. Hoewel dit nu de droogste streek van Europa is, hebben waterstromen vele duizenden jaren geleden ravijnen uitgesleten waardoor de kustlijn heel grillig is. Fraaie kustpaden verbinden kreken en zandstranden, zoals de Playa de los Genoveses of de Playa de Monsul. Een ideale plaats om in het kristalheldere water te zwemmen of te duiken. Aan de andere kant van het natuurpark ligt het sympathieke badplaatsje Las Negras dat wel het einde van de wereld lijkt.

De vesting van de Moorse koningen

De vesting van de Moorse koningen

Moorse koningen in Almeria
De oude stad is niet groot en heeft op toeristisch vlak niet bijster veel te bieden. Met uitzondering dan van de kathedraal en de ‘azaba’ die hoog boven de stad uittorent. Deze vesting ligt op drie niveaus en is zeker een bezoek waard. Binnen de tweede omwalling woonden ooit de Moorse koningen. Het bovenste gedeelte met arsenaal en drie machtige torens voeren je terug tot de periode van de katholieke adellijken. Hier heb je een weids uitzicht van 360 graden over de stad, de haven, de baai en aan de noordzijde de bergen.

cdg5

Het woestijnlandschap vormde meermaals het decor voor westernfilms

Het woestijnlandschap vormde meermaals het decor voor westernfilms

Clint Eastwoord achterna in het woestijnlandschap van Almeria
Het woestijnlandschap van Almeria kennen we van de spaghettiwesterns die niet in het Amerikaans-Mexicaans grensgebied gedraaid zijn, maar wel hier in de ‘desierto van Tabernas’: de enige, echte woestijn van Europa. Vooral in de jaren 1960 was ze heel populair bij filmmakers. We bezochten Oasys of Mini-Hollywood. Langs de stoffige straat zie je nog het authentieke filmdecor met saloons, banken en winkels. Een kerkje en begraafplaats zijn er ook, evenals de huifkar en de galg van het witte doek. Af en toe wordt een spektakel opgevoerd. Dankzij een dierenreservaat erbij met 150 verschillende diersoorten wordt het ook een leuke bestemming voor families met kinderen!

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen
Toerisme Spanje | Internet: www.spain.info/nl_BE/
Toerisme Andalusië | Internet: www.andalucia.org/en/

Foto’s: © Herman Taelman

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *