De 20 meest betoverende Europese kastelen

De middeleeuwen overheersen in Europa. Het beste bewijs daarvan zijn de talloze kastelen die ons land en onze buurlanden sieren. Te veel om op te noemen, maar deze 20 exemplaren compleet met torenkamers, legendes en watergracht wilden we je niet onthouden.

Alcázar van Segovia in Spanje: de stad en het kasteel zijn gebouwd op een driehoekige bergtop bij de samenloop van de rivieren Eresma en Clamores. De bouw startte in de 11de eeuw onder koning Alfonso VI. Vandaag is de plek een van de belangrijkste attracties in de Segovia en een van de bekendste historische sites van het land. © Jose Francisco

Alcázar van Segovia in Spanje: de stad en het kasteel zijn gebouwd op een driehoekige bergtop bij de samenloop van de rivieren Eresma en Clamores. De bouw startte in de 11de eeuw onder koning Alfonso VI. Vandaag is de plek een van de belangrijkste attracties in de Segovia en een van de bekendste historische sites van het land. © Jose Francisco

Kasteel Bojnice in Slowakije: dit kasteel dateert uit de 12de eeuw en geeft onderdak aan een van de meest populaire musea uit het land. Hier gaan ook verschillende festivals door, van het Festival of Ghosts and Spirits tot het Summer Music Festival. Het romantische decor lokt bovendien veel filmmakers en verliefde stelletjes voor hun trouwfeest. © Boris Barabas

Kasteel Bojnice in Slowakije: dit kasteel dateert uit de 12de eeuw en geeft onderdak aan een van de meest populaire musea uit het land. Hier gaan ook verschillende festivals door, van het Festival of Ghosts and Spirits tot het Summer Music Festival. Het romantische decor lokt bovendien veel filmmakers en verliefde stelletjes voor hun trouwfeest. © Boris Barabas

Kasteel Bran in Roemenië: dit ligt in de buurt van de stad Bran, in de Zuidelijke Karpaten en is de populairste trekpleister in het land, waarschijnlijk omdat het bekend staat als het kasteel van Dracula. De eerste bouw dateert uit de 1212 door Teutoonse ridders. Toen bestond het kasteel enkel uit een houten fortificatie. © Sebastian Ghita

Kasteel Bran in Roemenië: dit ligt in de buurt van de stad Bran, in de Zuidelijke Karpaten en is de populairste trekpleister in het land, waarschijnlijk omdat het bekend staat als het kasteel van Dracula. De eerste bouw dateert uit de 1212 door Teutoonse ridders. Toen bestond het kasteel enkel uit een houten fortificatie. © Sebastian Ghita

Brodick Castle in Schotland: dit kasteel ligt net buiten de haven van Brodick op het Schotse eiland Isle of Arran. De bouwperiode gaat terug naar de tijd van de Vikingen toen de Engelse Dukes of Hamilton het lieten bouwen als bescherming tegen diezelfde Vikingen. In 1957 gaf de laatste erfgenaam van Hamilton het kasteel uit handen waardoor het opgesteld staat voor publiek. Behalve de kunstcollectie kun je er de tuin vol rododendrons bewonderen. © Atonfan

Brodick Castle in Schotland: dit kasteel ligt net buiten de haven van Brodick op het Schotse eiland Isle of Arran. De bouwperiode gaat terug naar de tijd van de Vikingen toen de Engelse Dukes of Hamilton het lieten bouwen als bescherming tegen diezelfde Vikingen. In 1957 gaf de laatste erfgenaam van Hamilton het kasteel uit handen waardoor het opgesteld staat voor publiek. Behalve de kunstcollectie kun je er de tuin vol rododendrons bewonderen. © Atonfan

Kasteel van Chenonceau in Frankrijk: gebouwd op de rivier Cher wat een indrukwekkend uitzicht geeft. Het kreeg de bijnaam ‘Château des Dames’ omdat het zijn charme vooral kreeg door invloedrijke vrouwen uit de Franse geschiedenis. Niet alleen de omgeving van het kasteel zijn goed verzorgt, ook vanbinnen vind je knappe verzamelingen van meubels uit de renaissance en een heleboel kunstwerken. © Loïc Fontaine

Kasteel van Chenonceau in Frankrijk: gebouwd op de rivier Cher wat een indrukwekkend uitzicht geeft. Het kreeg de bijnaam ‘Château des Dames’ omdat het zijn charme vooral kreeg door invloedrijke vrouwen uit de Franse geschiedenis. Niet alleen de omgeving van het kasteel zijn goed verzorgt, ook vanbinnen vind je knappe verzamelingen van meubels uit de renaissance en een heleboel kunstwerken. © Loïc Fontaine

Castillo de Coca in Spanje: gebouwd in de 15de eeuw door de aartsbisschop van Sevilla en beschouwd als een van de mooiste kastelen in Spanje. Het is een knap voorbeeld van de gotische en mudejar stijl. Dit kasteel kun je zowel aan de buiten- als binnenkant bewonderen. © Roberto Moreno Mateos

Castillo de Coca in Spanje: gebouwd in de 15de eeuw door de aartsbisschop van Sevilla en beschouwd als een van de mooiste kastelen in Spanje. Het is een knap voorbeeld van de gotische en mudejar stijl. Dit kasteel kun je zowel aan de buiten- als binnenkant bewonderen. © Roberto Moreno Mateos

Burg Eltz in Duitsland: deze burcht, een van de belangrijkste en best bewaarde in Duitsland, ligt in de heuvels van Wierschem tussen Trier en Koblenz. Er werd 500 jaar lang aan gebouwd waardoor zowel een middeleeuwse als renaissance stijl aanwezig is en het kasteel was 800 jaar lang in handen van dezelfde familie. © Steve Swope

Burg Eltz in Duitsland: deze burcht, een van de belangrijkste en best bewaarde in Duitsland, ligt in de heuvels van Wierschem tussen Trier en Koblenz. Er werd 500 jaar lang aan gebouwd waardoor zowel een middeleeuwse als renaissance stijl aanwezig is en het kasteel was 800 jaar lang in handen van dezelfde familie. © Steve Swope

Burcht Frankenstein in Duitsland: hooggelegen in de buurt van Damstadt. Er wordt beweert dat Mary Shelley de plek gebruikte in Frankenstein, al blijft die theorie onbewezen. Hoe dan ook huisvest het een rijke middeleeuwse geschiedenis. © Andreas Zimmermann

Burcht Frankenstein in Duitsland: hooggelegen in de buurt van Damstadt. Er wordt beweert dat Mary Shelley de plek gebruikte in Frankenstein, al blijft die theorie onbewezen. Hoe dan ook huisvest het een rijke middeleeuwse geschiedenis. © Andreas Zimmermann

Kasteel Hohensalzburg in Oostenrijk: staat op de Festungsberg in Salzburg en geeft een magnifiek uitzicht op de stad. Het behoort tot een van de grootse middeleeuwse kastelen in Europa en werd gebouwd door aartsbisschop Gebhard in 1077. © Apisak Kanjanapusit

Kasteel Hohensalzburg in Oostenrijk: staat op de Festungsberg in Salzburg en geeft een magnifiek uitzicht op de stad. Het behoort tot een van de grootse middeleeuwse kastelen in Europa en werd gebouwd door aartsbisschop Gebhard in 1077. © Apisak Kanjanapusit

Kasteel Ksiaz in Polen: dat staat bekend als de Parel van Silezië. Het werd gebouwd in de 13de eeuw maar doorheen de tijd vaak vernield. Het was ooit in beslag genomen door de nazi’s en vervolgens bezet door het Rode Leger. Nu kun je er zonder problemen rondwandelen met begeleiding van een gids. © Adam Koren

Kasteel Ksiaz in Polen: dat staat bekend als de Parel van Silezië. Het werd gebouwd in de 13de eeuw maar doorheen de tijd vaak vernield. Het was ooit in beslag genomen door de nazi’s en vervolgens bezet door het Rode Leger. Nu kun je er zonder problemen rondwandelen met begeleiding van een gids. © Adam Koren

Lincoln Castle in Engeland: gebouwd in Lincolnshire in 1068 door Willem de Veroveraar. Het kasteel is een zogenaamd mottokasteel, wat wil zeggen dat het gebouwd wordt op een kunstmatig aangelegde aarden heuvel. Speciaal bij het Lincoln Castle: dat staat niet op één, maar op twee mottes. Enkel in het kasteel van Lewes in Sussex, Engeland is dat ook het geval. © The Lincolnite

Lincoln Castle in Engeland: gebouwd in Lincolnshire in 1068 door Willem de Veroveraar. Het kasteel is een zogenaamd mottokasteel, wat wil zeggen dat het gebouwd wordt op een kunstmatig aangelegde aarden heuvel. Speciaal bij het Lincoln Castle: dat staat niet op één, maar op twee mottes. Enkel in het kasteel van Lewes in Sussex, Engeland is dat ook het geval. © The Lincolnite

Slot Mariënburg in Polen: dit groot kasteel in de stad Malbork aan de rivier Nogat werd opgericht in 1274. Het in gotische stijl opgetrokken complex was lange tijd het hoofdkwartier van de Teutoons ridders. Ben je in de buurt van Gdansk, dan ligt dit middeleeuws stukje geschiedenis op slechts een uur rijden. Sinds 1997 staat het Slot op de werelderfgoedlijst. © Paolo Trofa

Slot Mariënburg in Polen: dit groot kasteel in de stad Malbork aan de rivier Nogat werd opgericht in 1274. Het in gotische stijl opgetrokken complex was lange tijd het hoofdkwartier van de Teutoons ridders. Ben je in de buurt van Gdansk, dan ligt dit middeleeuws stukje geschiedenis op slechts een uur rijden. Sinds 1997 staat het Slot op de werelderfgoedlijst. © Paolo Trofa

Kasteel Miramare in Italië: dit beroemd kasteel ligt aan de Golf van Triëst, zo’n 8 kilometer ten noordwesten van het Italiaanse Triëst. Het werd gebouwd in de 19de eeuw op een lage klif wat een romantische indruk geeft. De omgeving ligt er bezaaid met tropische planten en bomen en in het kasteel vind je een museum. © Matej Kastelic

Kasteel Miramare in Italië: dit beroemd kasteel ligt aan de Golf van Triëst, zo’n 8 kilometer ten noordwesten van het Italiaanse Triëst. Het werd gebouwd in de 19de eeuw op een lage klif wat een romantische indruk geeft. De omgeving ligt er bezaaid met tropische planten en bomen en in het kasteel vind je een museum. © Matej Kastelic

Mont Saint-Michel in Frankrijk: een klassieker uit Normandië, gebouwd op een rotspunt in de middeleeuwen. Mont Saint-Michel was oorspronkelijk een abdij en een populaire bestemming voor pelgrims. Nu hebben al een tijd lang ook toeristen de weg ernaartoe gevonden. © Rudi Gomes

Mont Saint-Michel in Frankrijk: een klassieker uit Normandië, gebouwd op een rotspunt in de middeleeuwen. Mont Saint-Michel was oorspronkelijk een abdij en een populaire bestemming voor pelgrims. Nu hebben al een tijd lang ook toeristen de weg ernaartoe gevonden. © Rudi Gomes

Slot Neuschwanstein in Duitsland: gebouwd in Beieren in de tweede helft van de 19de eeuw in opdracht van koning Lodewijk II van Beieren. Het is zijn beroemdste bouwwerk en met 1,3 miljoen bezoekers per jaar een van de populairste toeristische attracties van de streek. © Fabio Bricchi

Slot Neuschwanstein in Duitsland: gebouwd in Beieren in de tweede helft van de 19de eeuw in opdracht van koning Lodewijk II van Beieren. Het is zijn beroemdste bouwwerk en met 1,3 miljoen bezoekers per jaar een van de populairste toeristische attracties van de streek. © Fabio Bricchi

Kasteel Peleș in Roemenië: gelegen in Sinaia en gebouwd tussen 1875 en 1883. Het gebouw doet sinds de communistische tijd uitsluitend dienst als museum en heeft meer dan 160 kamers, ingericht in verschillende stijlen. Slechts 35 zijn toegankelijk voor publiek en een gegidste tour gaat enkel door op de beneden- en eerste verdieping. © Alina Bulexa

Kasteel Peleș in Roemenië: gelegen in Sinaia en gebouwd tussen 1875 en 1883. Het gebouw doet sinds de communistische tijd uitsluitend dienst als museum en heeft meer dan 160 kamers, ingericht in verschillende stijlen. Slechts 35 zijn toegankelijk voor publiek en een gegidste tour gaat enkel door op de beneden- en eerste verdieping. © Alina Bulexa

Spišský hrad in Slowakije: dit is een kasteelruïne in het oosten van het land en behoort tot de grootse kasteellocaties van Centraal-Europa. Het ligt in de Spiš-regio bij het dorpje Žehra en nabij Spišské Podhradie. Het complex dateert uit de 12de eeuw en was ooit in handen van de koninklijke familie. Het kasteel behoort tot UNESCO werelderfgoed. © The-Huan Hoang

Spišský hrad in Slowakije: dit is een kasteelruïne in het oosten van het land en behoort tot de grootse kasteellocaties van Centraal-Europa. Het ligt in de Spiš-regio bij het dorpje Žehra en nabij Spišské Podhradie. Het complex dateert uit de 12de eeuw en was ooit in handen van de koninklijke familie. Het kasteel behoort tot UNESCO werelderfgoed. © The-Huan Hoang

Kasteel Trakai in Litouwen: een mooi voorbeeld van gotische architectuur. Hier krijg je trouwens 2 kastelen voor de prijs van één. Het ene ligt op een eiland in het Galvėmeer bij het stadje Trakai, het andere ligt op een schiereiland tussen het Galvėmeer en het Lukameer. In het museum van het kasteel vind je Litouwse artefacten en andere objecten die op de kasteelgrond gevonden zijn. © Stanislav Xrust

Kasteel Trakai in Litouwen: een mooi voorbeeld van gotische architectuur. Hier krijg je trouwens 2 kastelen voor de prijs van één. Het ene ligt op een eiland in het Galvėmeer bij het stadje Trakai, het andere ligt op een schiereiland tussen het Galvėmeer en het Lukameer. In het museum van het kasteel vind je Litouwse artefacten en andere objecten die op de kasteelgrond gevonden zijn. © Stanislav Xrust

Kasteel Veliki Tabor in Kroatië: gebouwd in de 12de eeuw en nu staat het te pronken op de UNESCO werelderfgoedlijst. Ooit leefde hier de edele familie Ratkaj en de schilder Oton Iveković, maar nu is het kasteel eigendom van de staat en is het een toeristische site compleet met museum. Hier gaat onder meer het Tabor Filmfestival door en andere culturele en entertainende events. © Vlado Ferenčić

Kasteel Veliki Tabor in Kroatië: gebouwd in de 12de eeuw en nu staat het te pronken op de UNESCO werelderfgoedlijst. Ooit leefde hier de edele familie Ratkaj en de schilder Oton Iveković, maar nu is het kasteel eigendom van de staat en is het een toeristische site compleet met museum. Hier gaat onder meer het Tabor Filmfestival door en andere culturele en entertainende events. © Vlado Ferenčić

Windsor Castle in Engeland: het kasteel staat in het stadje Windsor in het graafschap Berkshire en is een van de residenties van het Britse Hof. Daarmee is Windsor Castle het grootste nog bewoonbare kasteel ter wereld en dit al ruim 900 jaar lang. Een bezoekje waard, dus. © Max Boudreau

Windsor Castle in Engeland: het kasteel staat in het stadje Windsor in het graafschap Berkshire en is een van de residenties van het Britse Hof. Daarmee is Windsor Castle het grootste nog bewoonbare kasteel ter wereld en dit al ruim 900 jaar lang. Een bezoekje waard, dus. © Max Boudreau

Alcázar van Segovia in Spanje: de stad en het kasteel zijn gebouwd op een driehoekige bergtop bij de samenloop van de rivieren Eresma en Clamores. De bouw startte in de 11de eeuw onder koning Alfonso VI. Vandaag is de plek een van de belangrijkste attracties in de Segovia en een van de bekendste historische sites van het land. © Jose Francisco Kasteel Bojnice in Slowakije: dit kasteel dateert uit de 12de eeuw en geeft onderdak aan een van de meest populaire musea uit het land. Hier gaan ook verschillende festivals door, van het Festival of Ghosts and Spirits tot het Summer Music Festival. Het romantische decor lokt bovendien veel filmmakers en verliefde stelletjes voor hun trouwfeest. © Boris Barabas Kasteel Bran in Roemenië: dit ligt in de buurt van de stad Bran, in de Zuidelijke Karpaten en is de populairste trekpleister in het land, waarschijnlijk omdat het bekend staat als het kasteel van Dracula. De eerste bouw dateert uit de 1212 door Teutoonse ridders. Toen bestond het kasteel enkel uit een houten fortificatie. © Sebastian Ghita Brodick Castle in Schotland: dit kasteel ligt net buiten de haven van Brodick op het Schotse eiland Isle of Arran. De bouwperiode gaat terug naar de tijd van de Vikingen toen de Engelse Dukes of Hamilton het lieten bouwen als bescherming tegen diezelfde Vikingen. In 1957 gaf de laatste erfgenaam van Hamilton het kasteel uit handen waardoor het opgesteld staat voor publiek. Behalve de kunstcollectie kun je er de tuin vol rododendrons bewonderen. © Atonfan Kasteel van Chenonceau in Frankrijk: gebouwd op de rivier Cher wat een indrukwekkend uitzicht geeft. Het kreeg de bijnaam ‘Château des Dames’ omdat het zijn charme vooral kreeg door invloedrijke vrouwen uit de Franse geschiedenis. Niet alleen de omgeving van het kasteel zijn goed verzorgt, ook vanbinnen vind je knappe verzamelingen van meubels uit de renaissance en een heleboel kunstwerken. © Loïc Fontaine Castillo de Coca in Spanje: gebouwd in de 15de eeuw door de aartsbisschop van Sevilla en beschouwd als een van de mooiste kastelen in Spanje. Het is een knap voorbeeld van de gotische en mudejar stijl. Dit kasteel kun je zowel aan de buiten- als binnenkant bewonderen. © Roberto Moreno Mateos Burg Eltz in Duitsland: deze burcht, een van de belangrijkste en best bewaarde in Duitsland, ligt in de heuvels van Wierschem tussen Trier en Koblenz. Er werd 500 jaar lang aan gebouwd waardoor zowel een middeleeuwse als renaissance stijl aanwezig is en het kasteel was 800 jaar lang in handen van dezelfde familie. © Steve Swope Burcht Frankenstein in Duitsland: hooggelegen in de buurt van Damstadt. Er wordt beweert dat Mary Shelley de plek gebruikte in Frankenstein, al blijft die theorie onbewezen. Hoe dan ook huisvest het een rijke middeleeuwse geschiedenis. © Andreas Zimmermann Kasteel Hohensalzburg in Oostenrijk: staat op de Festungsberg in Salzburg en geeft een magnifiek uitzicht op de stad. Het behoort tot een van de grootse middeleeuwse kastelen in Europa en werd gebouwd door aartsbisschop Gebhard in 1077. © Apisak Kanjanapusit Kasteel Ksiaz in Polen: dat staat bekend als de Parel van Silezië. Het werd gebouwd in de 13de eeuw maar doorheen de tijd vaak vernield. Het was ooit in beslag genomen door de nazi’s en vervolgens bezet door het Rode Leger. Nu kun je er zonder problemen rondwandelen met begeleiding van een gids. © Adam Koren Lincoln Castle in Engeland: gebouwd in Lincolnshire in 1068 door Willem de Veroveraar. Het kasteel is een zogenaamd mottokasteel, wat wil zeggen dat het gebouwd wordt op een kunstmatig aangelegde aarden heuvel. Speciaal bij het Lincoln Castle: dat staat niet op één, maar op twee mottes. Enkel in het kasteel van Lewes in Sussex, Engeland is dat ook het geval. © The Lincolnite Slot Mariënburg in Polen: dit groot kasteel in de stad Malbork aan de rivier Nogat werd opgericht in 1274. Het in gotische stijl opgetrokken complex was lange tijd het hoofdkwartier van de Teutoons ridders. Ben je in de buurt van Gdansk, dan ligt dit middeleeuws stukje geschiedenis op slechts een uur rijden. Sinds 1997 staat het Slot op de werelderfgoedlijst. © Paolo Trofa Kasteel Miramare in Italië: dit beroemd kasteel ligt aan de Golf van Triëst, zo’n 8 kilometer ten noordwesten van het Italiaanse Triëst. Het werd gebouwd in de 19de eeuw op een lage klif wat een romantische indruk geeft. De omgeving ligt er bezaaid met tropische planten en bomen en in het kasteel vind je een museum. © Matej Kastelic Mont Saint-Michel in Frankrijk: een klassieker uit Normandië, gebouwd op een rotspunt in de middeleeuwen. Mont Saint-Michel was oorspronkelijk een abdij en een populaire bestemming voor pelgrims. Nu hebben al een tijd lang ook toeristen de weg ernaartoe gevonden. © Rudi Gomes Slot Neuschwanstein in Duitsland: gebouwd in Beieren in de tweede helft van de 19de eeuw in opdracht van koning Lodewijk II van Beieren. Het is zijn beroemdste bouwwerk en met 1,3 miljoen bezoekers per jaar een van de populairste toeristische attracties van de streek. © Fabio Bricchi Kasteel Peleș in Roemenië: gelegen in Sinaia en gebouwd tussen 1875 en 1883. Het gebouw doet sinds de communistische tijd uitsluitend dienst als museum en heeft meer dan 160 kamers, ingericht in verschillende stijlen. Slechts 35 zijn toegankelijk voor publiek en een gegidste tour gaat enkel door op de beneden- en eerste verdieping. © Alina Bulexa Spišský hrad in Slowakije: dit is een kasteelruïne in het oosten van het land en behoort tot de grootse kasteellocaties van Centraal-Europa. Het ligt in de Spiš-regio bij het dorpje Žehra en nabij Spišské Podhradie. Het complex dateert uit de 12de eeuw en was ooit in handen van de koninklijke familie. Het kasteel behoort tot UNESCO werelderfgoed. © The-Huan Hoang Kasteel Trakai in Litouwen: een mooi voorbeeld van gotische architectuur. Hier krijg je trouwens 2 kastelen voor de prijs van één. Het ene ligt op een eiland in het Galvėmeer bij het stadje Trakai, het andere ligt op een schiereiland tussen het Galvėmeer en het Lukameer. In het museum van het kasteel vind je Litouwse artefacten en andere objecten die op de kasteelgrond gevonden zijn. © Stanislav Xrust Kasteel Veliki Tabor in Kroatië: gebouwd in de 12de eeuw en nu staat het te pronken op de UNESCO werelderfgoedlijst. Ooit leefde hier de edele familie Ratkaj en de schilder Oton Iveković, maar nu is het kasteel eigendom van de staat en is het een toeristische site compleet met museum. Hier gaat onder meer het Tabor Filmfestival door en andere culturele en entertainende events. © Vlado Ferenčić Windsor Castle in Engeland: het kasteel staat in het stadje Windsor in het graafschap Berkshire en is een van de residenties van het Britse Hof. Daarmee is Windsor Castle het grootste nog bewoonbare kasteel ter wereld en dit al ruim 900 jaar lang. Een bezoekje waard, dus. © Max Boudreau

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *