Nazomeren aan tafel in Zweden

Wanneer het najaar aanbreekt in Zweden verandert de natuur enorm en is het uitkijken naar nieuwe, natuurlijke ingrediënten en gerechten. Paddenstoelen, bessen en zelfs sappige Zweedse appels versieren de herfst die vaak ingezet wordt met de komst van vers rendiervlees en een traditioneel kreeftenfeest. Aan tafel!

Whisky van Hven. © Hven

Whisky van Hven. © Hven

Zweedse whisky
Denk je aan Zweden, dan denk je niet meteen aan whisky. Eerder aan kamperen, elanden en ongerepte natuur. Toch kent dit land een whiskybranderij, op het eiland Ven, dat ook wel de ‘Parel van de Öresund’ wordt genoemd. Niet voor niets overigens, want met zicht op Denemarken en het vaste land van Zweden waan je je hier op een heus vakantieparadijs. In het 4-sterrenhotel ‘Spirit of Hven Backafallsbyn’, dat een eigen distilleerderij heeft, kun je maar liefst 500 soorten verschillende whisky’s krijgen, zowel uit de eigen regio als uit landen zoals Schotland. Tevens kun je de stokers aan het werk zien. Zin in een proeverij? Ook dat is mogelijk waarbij je kennis maakt met de lokale Hven Whisky. Of neem een kijkje in de winkel waar je een bijzondere Zweedse whisky kan kopen. Meer info: www.backafallsbyn.se/index.php/en/.

Resultaat na de appelpluk

Resultaat na de appelpluk.

Eind september: sappige Zweedse appels
Geloof het of niet, maar in Zweden kweken ze ook appels. In de regio Österlen in Skåne vind je het vissersdorpje Kivik, dé ‘appelhoofdstad’ van Zweden. Dankzij het gunstige klimaat, worden hier maar liefst 70 verschillende soorten appels gekweekt. In het voorjaar is de hele omgeving gevuld met de mooiste appelbloesems. Een paar maanden later zijn de appels vol van smaak en lekker sappig. De fruitoogst wordt elk laatste weekend van september met een groot festival afgesloten. Ieder jaar trekt dit evenement talrijke bezoekers. Niet voor niets, want er is van alles te zien, te doen én te proeven. Ga vooral eens kijken bij het indrukwekkende appelschilderij, dat is gemaakt van 35.000 appels. Meer info: visitskane.com/en/theme/skanska-klassiker/?article=3636.

In Zweeds Lapland is het smullen van rendiervlees

In Zweeds Lapland is het smullen van rendiervlees.

Rendiervlees
Of je nu in de zomer of in de winter naar (Zweeds) Lapland gaat. Rendieren ga je in deze fascinerende streek zeker tegenkomen. Rendieren hebben stuk voor stuk een eigenaar, maar de dieren leven vrij in het wild. En dat proef je! Rendiervlees is erg mals en mild van smaak, een aanrader om te proeven. De start van vers rendiervlees vormt een hoogtepunt in de herfst. Alle dieren drijven ze dan bijeen (super spectaculair om te zien!), waarbij ze bepalen welk dier er wel of niet wordt geslacht.

Gezelligheid troef tijdens het traditionele kreeftfeest

Gezelligheid troef tijdens het traditionele kreeftenfeest.

Kreeftenfeest (Kräftskiva)
Ieder jaar viert Zweden traditioneel z’n kreeftenfeest in de late zomer. Het feest valt dan ook samen met de vangstperiode van rivierkreeften. Tijdens het feestje worden vrolijk gekleurde papieren hoedjes gedragen en is de tuin versierd met lampions met een afbeelding van een lachend maanmannetje. Er wordt veelvuldig geproost op de kreeftjes nadat ze zijn toegezongen in de vorm van korte liedjes. Alvorens ze te pellen dient eerst het kooksap uit het kreeftje te worden gezogen. Serveer ze met rijpe Västerbottenkaas en schenk er grote hoeveelheden bier, snaps of sockerdricka (Zweedse limonade) bij. Ze worden overigens gekookt in zout water met dille en je eet ze koud. Smakelijk!

Het Lapse goud

Het Lapse goud.

Bessen plukken
In de Zweedse bossen groeit een overvloed aan bessen en vruchten die je gewoon mag plukken. Ga je in de late zomer of het najaar naar Zweeds Lapland, dan maak je kennis met een wel heel bijzonder vruchtje. Hier groeit namelijk de veenbraam (hjortron in het Zweeds). Het zijn met recht kleine vitaminebommetjes en ze worden ook wel het Lapse goud genoemd. Als gevolg van de lange dagen en de middernachtzon worden de gele vruchtjes in de nazomer nog zoeter en voller van smaak! Als ze rijp genoeg zijn en klaar om geplukt te worden, ontstaat er een ware jacht op deze lekkernij. Omdat ze op specifieke plekken voorkomen en zeer gewild zijn, is het ieder seizoen een sport om als eerste met een mandje vol van die gele vruchtjes thuis te komen. De Zweden zijn er in ieder geval dol op en dat zie je terug in heel veel gerechten. Ook maken ze er heerlijke likeuren van en wordt het verwerkt in kaas.

Zweedse pannenkoeken

Pannenkoeken uit Zweden.

Zelf Raggmunk maken
In Zweden serveren ze pannenkoeken onder de noemer ‘Raggmunk’. Deze Zweedse klassieker is een aardappelpannenkoek met spek en rode bessenjam (lingonsylt). Raggmunk is overigens niet alleen heel lekker, maar het stilt de honger ook na een actieve dag buiten. Iets waar de Zweden zeker over mee kunnen praten. Hoe maak je het? Maak eerst van de melk, bloem, zout en een ei een soort van pannenkoekenbeslag. Schil daarna de aardappels en rasp deze in kleine, dunne stukjes. Wacht dan niet te lang om de geraspte aardappelen bij het beslag te doen. Doe een beetje boter in een koekenpan en bak hierin telkens van circa 1dl. beslag een pannenkoekje. Wel serveren met de gebakken plakjes bacon en lingonsylt! 

Gegiste haring op een toastje

Gegiste haring op een toastje.

Gegiste haring (Surströmming)
Nog nooit heeft bedorven vis zo gestonken, maar zo lekker gesmaakt. In het voorjaar wordt de kleine Oostzeeharing gevangen en gezouten om ‘m vervolgens zo’n zes weken in houten vaatjes op zijn gemak te laten gisten. Dan gaat hij ongeveer een maand in blik voordat hij in de winkel én op tafel belandt. Het proces van gisting (of ‘zuren’, zoals de Zweden het noemen) gaat door in het blik en dat levert een opbollend exemplaar met gegiste haring of ‘surströmming’ op. De geur is scherp en de smaak is rond en tegelijkertijd pikant met een onmiskenbare zuurheid. De surströmming komt in Zweden op tafel met gekookte aardappelen, vers gesnipperde ui, tomaat, kaas, knäckebröd en eventueel ook wat sla. Dat alles liefst met ook een glaasje sterke drank erbij. Het blikje surströmming wordt pas vlak voor het opdienen open gemaakt. Meestal buiten, want vooral bij het openen van de blikken is de geur nogal penetrant.

Paddenstoelen plukken

Paddenstoelen plukken.

Paddenstoelen
Naast heel veel soorten bessen en vruchten, gaan de Zweden in de late zomer en in het najaar ook op zoek naar paddenstoelen. Vooral in de maanden september en oktober schieten de paddenstoelen letterlijk uit de grond. Wil je in Zweden ook eens op zoek gaan naar paddenstoelen? Samen met een gids kun je hier uren door de bossen dwalen en onder deskundige leiding allerlei soorten zoeken én vinden. Het zoeken en plukken van bessen en paddenstoelen werkt zo ontspannend dat je de tijd en de wereld om je heen vergeet. En als je zo stil bezig bent in het bos heb je ook nog eens een grote kans dat je een eland van dichtbij ziet. Aan het einde van de dag maak je de paddenstoelen schoon en maak je er de lekkerste gerechten mee. In de buurt van Hotel Sommarhagen in Zuid-Zweden stikt het er van de paddenstoelen. Misschien een leuk idee voor de herfstvakantie? Meer info: www.sommarhagen.se/en.

Foto’s: Toerisme Zweden

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *