Het lekkerste kerstfeest gaat door in Zweden

De Zweedse traditie van een kerstboom is afkomstig uit Duitsland. Het beeld van Tomten (de Kerstman) die beladen met cadeautjes op de deur klopt verwijst naar Sint Nicolaas, de patroon van de kinderen. Het gewaad van de Kerstman? Zuiver Hollywood uit de jaren 30 van de vorige eeuw. Hoe geven Zweden dan hun eigen draai aan het kerstfeest? Iets met glöggfeestjes en Vikingen!

Glöggfeestjes
De kerstfestiviteiten gaan in Zweden van start op de eerste adventszondag, als veel Zweden bijeenkomen voor een glöggfest, een gebeuren waarbij je gekruide wijn drinkt met geblancheerde amandelen, rozijnen, saffraanbroodjes en dunne speculaasjes. Met glöggfeestjes op de meeste werkplekken en bij vrienden en buren, is dit voor de meeste Zweden een zeer drukke tijd. Het wekt dan wellicht ook geen verbazing dat de grote Zweedse kranten en tijdschriften wedstrijden organiseren waarbij lezers de beste glögg van het jaar kunnen kiezen.

Kerstbuffet 2.0
Zweden hebben het wereldberoemde smörgåsbord uitgevonden met daar bovenop de moeder van alle smörgåsbords: het Julbord (uitgesproken als ‘juulboed’) of het ‘kerstbuffet’. Maar wat is dat precies en waar komt deze traditie vandaan? Sommige mensen denken dat het Julbord afkomstig is uit de oude mythe over de feesten van de Scandinavische goden in het Walhalla, die op hun beurt weer rechtstreeks naar de legendarische partijen en eetgewoonten van de Vikingen leiden. Hoe het ook zij, het Julbord is een eetervaring waarbij je jezelf moet afremmen.

Feestmaaltijd op z'n Zweeds

Feestmaaltijd op z’n Zweeds

Julbord
Het traditionele Julbord bestaat namelijk uit erg veel: een kerstham, varkensworst, gemarineerde zalm, gehaktballetjes, ingelegde haring, leverpaté, aardappelen en lutfisk (leng), een speciaal visgerecht. Alles wordt weggespoeld met overvloedige hoeveelheden bier en sterke drank. In vroegere dagen bestond het traditionele Julbord ook uit varkenspootjes in gelei. Het eten bleef klaarblijkelijk ’s nachts op tafel staan, aangezien dan de doden feest kwamen vieren. Hopelijk hielden zij van die varkenspootjes.

Kerst in Zweden
Maar laten we het eens hebben over waar je van het fameuze Julbord kunt genieten. De beste plek om aan het meest Zweedse culinaire evenement mee te doen is, uiteraard, in een van de grotere of kleinere Zweedse steden. Reserveer je gekozen hotel of restaurant een flinke poos van tevoren om nog zeker te zijn van een plekje aan de kersttafel. Of nog beter, kom naar Zweden, sluit vriendschap met een Zweed en word daar thuis uitgenodigd met kerst!

Meer info: www.visitzweden.com

Foto’s: © Visit Sweden

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Een reactie op “Het lekkerste kerstfeest gaat door in Zweden”

  1. ik zoek het gerecht “zweedse kerstham”: niet te vinden! allerlei gezever op een hoop Nederlandse site’s, ik dacht dat we in België konden koken!

    geen enkele Belg heeft blijkbaar van dit gerecht gehoord. Of moet ik echt naar de engelse Nigella uitwijken?

    groet

    rob

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *