De Ardèche voor lekkerbekken

Vlamingen houden van reizen en van lekker eten, vandaar dat culinaire trips nooit een slecht idee zijn. We gingen op verkenning in het minder toeristische zuiden van de Ardèche. Naast vele authentieke streekproducten geraakten we vooral onder de indruk van de culinaire mogelijkheden van de kastanje. Kom je mee proeven?

De marron glacé is goed voor een AOC-product
Dankzij de kastanje hebben heel wat mensen in het verleden periodes van hongersnood overleefd. Omdat we alleen maar rauwe en gepofte kastanjes kennen, willen we weten wat je allemaal met die noot kan maken. Het grootste kastanjeverwerkend bedrijf vind je in Aubenas, waar de familie Sabaton sedert drie generaties allerlei producten op basis van kastanjes creëert. We worden er ontvangen door Christophe Sabaton wiens marron glacé, een AOC-product, wereldfaam geniet. Appelation d’Origine Controlée (AOC) is een Franse kwaliteitscontrole op landbouwproducten.

Sabaton is de grootste kastagnegigant in Frankrijk
Grootvader Sabaton begon met een kleinschalige verwerking van kastanjes. Honderd jaar later is zijn bedrijfje geëvolueerd tot de grootste kastanjegigant van Frankrijk. Je kunt het bedrijf bezoeken in groepsverband. Maar ook de individuele toerist kan er terecht om te genieten van een leuk gemaakte video over het reilen en zeilen van het bedrijf. Je kunt er ook al het lekkers proeven en kopen. Na zo’n bezoek is de kastanje niet langer een ordinaire noot.

Kastanjes van Sabaton zijn hét streekproduct van de Ardèche bij uitstek

Kastanjes van Sabaton zijn hét streekproduct van de Ardèche bij uitstek

Creatief met kastanjes
In het zuiden van de Ardèche vind je ook kleinere en ambachtelijke bedrijfjes zoals die van Michel en Martine Grange. Zij zijn de derde generatie die van de opbrengst van hun kastanjebomen leven. Ze ontvangen graag toeristen om hun passie voor en kennis van de kastanje te delen. Onvoorstelbaar wat ze er allemaal mee maken: bloem, confituur, pasta’s voor sauzen of voor op de boterham, likeur tot zelfs soepen. Ook hier kun je heel wat proeven en kopen.

Belg maakt Picondon
Een andere lekkernij die op geen enkele gastronomische tafel van de Ardèche ontbreekt, is de Picodon. De bekendste geitenboer uit de streek, wiens superieure geitenkaas een AOC-label kreeg, is echter geen Fransman maar een rasechte Antwerpenaar. Twintig jaar geleden verhuisde Christian Moyersoen met zijn hebben en houden, inclusief  zijn geiten, naar Joyeuse. Zijn 120 geiten grazen op 750 meter hoogte en zorgen voor een melk en dus eveneens een kaas van uitstekende kwaliteit.

De befaamde Picodon kaast van geitenmelk

De befaamde Picodon kaas van geitenmelk

Chocoladegastronomie
Na al dat hartigs hebben we trek gekregen in iets zoets. Die vinden we in Le Cheylard waar de befaamde chocolatier Dominique Riou zijn atelier en winkel heeft. Hij maakt de meest verleidelijke en lekkerste pralines en chocolade. Niet te verwonderen dat alle betere restaurants, thee- en koffiehuizen uit de regio zijn lekkernijen serveren. Ook hier ontmoeten we een man die vol passie over zijn creaties vertelt en de besluiteloze klant laat proeven.

Bieren met vruchten, olijfolie, wijnen enzovoort
Maar er zijn nog veel meer producenten van lekkernijen in de streek. In Vals les Bains ontdekken we in brasserie Bourganel allerlei bieren met vruchten. In Bourg St-Andéol maken we kennis met Ingrid Pradal die de fijnste olijfolies maakt. In Domaine Notre Dame de Cousignac ontdekken we een wijnboer die schitterende Côtes du Rhône, Côtes du Vivarais en Vins de Pays des coteaux de l’Ardèche maakt.

Het bier van brasserie Bourganel

Het bier van brasserie Bourganel

Tafelen is een feest in de Ardèche
Met al dat lekkers binnen handbereik kan het niet anders dan dat de Ardèche de uitgelezen regio is  om te genieten van streekgastronomie. De lijst met goede restaurants is dan ook eindeloos. Toch zijn er enkele uitschieters zoals La Table du Moulin in Payzac. In maart 2010 opende Céline haar restaurant op de eerste verdieping van de molen van vader Olivier de Vincent. Wie houdt van een hypermodern interieur en verfrissende gerechten moet naar La Villa Tartary in Aubenas.

Hotels met restaurants
Wie kiest voor een hotel met restaurant raden we Hôtel du Levant met zijn restaurant Brioude aan. Hier zorgen al vijf generaties voor een bijzondere keuken met veel aandacht voor seizoensproducten en uitstekende sauzen. Topklasse is Hotel Faurie dat een viertal exclusieve kamers heeft. Michelinkok Philippe Bouissou gaf zijn sterrenrestaurant op om zijn gasten in een intiem interieur en op aanvraag te verwennen. Aangezien er geen menukaart is, is de verrassing compleet. Het uitgebreid ontbijt bestaat uit eveneens sublieme, culinaire hoogstandjes. Een aanrader van jewelste!

PRAKTISCHE INFO
Toerisme Ardèche
| www.ardeche-guide.com
Jessy Van Den Rym
| Liersesteenweg 43 | B-2640 Mortsel
Tel.+ 32 (0) 3 272 32 86 | E-mail: [email protected]
Overnachten

Hôtel du levant
| Neyrac le Haut | 07380 Neyrac les bains
Tel. + 33 (0)  4 75 36 41 07 | Internet: www.hotel-levant.com
Hôtel Faurie
| 36 Avenue de Cévennes | 07320 Saint-Agrève
Tel. +33 (0) 4 75 30 11 45 | Internet: www.hotelfaurie.fr
Eten en drinken

La Table du Moulin
| Brès | 07230 Payzac
Tel. +33 (0) 4 75 35 99 64 | Internet: www.olivierdevincent.fr
La Villa Tartary
| 64 Rue du Tartary | 07200 Aubenas
Tel.+33 (0) 4 75 35 23 11 | Internet: www.restaurant-ardeche.com
Bezienswaardigheden

ETS Sabaton
| ZA la Plaine | 07200 Aubenas
Tel. +33 (0) 4 75 87 83 83 | Internet: www.sabaton.fr
La Ferme du Châtaignier
| Le Roux | 07270 Lamastre
Tel. +33 (0) 4 75 06 30 19
Chocolaterie Riou
| 22 Rue République | 07160 Le Cheylard
Tel. +33 (0) 4 75 29 90 80
Notre Dame de Cousignac
| Qu. Cousignac | 07700 Bourg St Andéo
Tel.+33 (0) 4 75 54 61 41 | Internet: www.notre-dame-de-cousignac.fr

Foto’s: ©  Elzinga Alexander | Boutique Paysans Bio | Toutes les Box | Campus de Prigors

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *