streekproducten in de Pyrenees Orientales

Geproefd: de lekkerste streekproducten in de Pyrénées Orientales

In onze zoektocht naar de Catalaanse roots in de Pyrénées Orientales ontdekten we naast rustige stranden, de woeste schoonheid van de Pyreneese bergen en een rijk cultureel erfgoed. Op zoek naar de lekkerste streekproducten in de Pyrénées Orientales bezochten we trendsetters die kozen voor een biologische en authentiekere aanpak.

een lekkere schotel streekproducten in de Pyrénées Orientales

Tijdens onze zoektocht naar de lekkerste streekproducten in de Pyrénées Orientales, leren we dat hier veel belang gehecht wordt aan eten en voeding!

Op zoek naar de lekkerste streekproducten in de Pyrénées Orientales
Belgen houden van lekker eten. Maar als ze moeten kiezen tussen dure etentjes of verfraaiingswerken aan hun woning, dan geven de meesten prioriteit aan dat laatste. In het zuiden van Frankrijk is dat niet zo. Of dat denken we toch, te oordelen aan enerzijds de vele bouwvallige panden en anderzijds de hallen en markten waar de aanlokkelijke vlees- en vissoorten, charcuteries, speciale kazen en ander lekkernijen gekeurd en gretig gekocht worden, ook door eenvoudige dorpsbewoners. Nochtans zijn de prijzen er niet lager dan bij ons. Eten en voeding is voor hen blijkbaar een soort religie waar veel belang aan wordt gehecht.

streekproducten in de Pyrénées Orientales

Een landbouwbedrijf met een missie
In onze zoektocht naar de lekkerste streekproducten in de Pyrénées Orientales gaan we, even buiten Perpignan in Saint Estève, op bezoek bij ‘Aux Saveurs paysannes’, een familiaal landbouwbedrijf, dat zich promoot als pedagogische boerderij. We worden hartelijk verwelkomd door Caroline en Patrice Ey, de vierde generatie van het grote landbouwbedrijf. Zij namen in 1990 het 25 hectare grote familiebedrijf over dat gespecialiseerd was in wijnbouw en abrikozenteelt. Van meet af aan wisten ze dat ze het anders wilden aanpakken en de biologische toer opgaan en dieren kweken, die eerder uitzonderlijk waren.

streekproducten in de Pyrénées Orientales

Patrice van Aux Saveurs Paysannes vindt het heel belangrijk om kinderen respect voor dieren bij te brengen. Dat doet hij via ‘belevingen’ in zijn dierenpark. Kinderen mogen er bv. hangbuikvarkentjes schrobben. Zijn biologische pluimvee behoort tot de lokale delicatessen!

Roze schapen en kapoenen
Patrice begon met het kweken van roze schapen, een uitstervend ras. Daarnaast cultiveert hij allerlei soorten pluimvee; kippen, kapoenen, parelhoenders en ganzen. De specialiteit is de poularde kip, een kip die vetgemest met een rijk dieet, geslacht wordt vooraleer ze eieren legt waardoor het vlees malser en vetter is. Het is een delicatesse, die in de streek traditiegetrouw op het kerstmenu staat. Het vlees van de schapen en het pluimvee is samen met de seizoensgroenten en -fruit, scharreleieren en wijnen van het landgoed te koop in hun winkel.

Niet zomaar een dierenpark
Patrice en Caroline nodigen ons uit voor een wandeling door het dierenpark met speeltuintje. Je kan er vrij rondlopen tussen de geiten, kippen, cavia’s, alpaca’s en ezeltjes. Daarnaast kan je ook een ritje maken op de pony’s. Een grote kooi zit vol parkieten die je eten mag geven. Dat ze dan massaal op je hoofd, schouders en handen landen, moet je er bij nemen. Een andere attractie is het borstelen van de hangbuikvarkentjes. Kinderen leren in het dierenpark hoe ze de dieren moeten verzorgen en welk voedsel ze eten. Je betaalt 5 euro entree, maar dat bedrag wordt integraal afgetrokken van de producten die je in de winkel koopt.

Zoals in de tijd van toen
Aux saveurs Paysannes’ is niet het enige familiebedrijf in de Pyrénées Orientales dat het roer volledig omgooide en de duurzame biologische toer opging. In Soler ontdekken we ‘Château Nadal-Hainaut’, een wijndomein van 115 hectaren, dat al 220 jaar in handen is van dezelfde familie. Château Nadal-Hainaut werd gebouwd in de 18de eeuw op de plaats van de voormalige priorij Santa Maria de l’Eule. Ook de uitgestrekte wijngaard dateert uit die tijd. Van de wijnstokken onderhouden tot het bottelen van de wijn, alles wordt met de hand gedaan en daardoor vergt het 40% meer werk dan bij de gewone wijn.

streekproducten in de Pyrénées Orientales

Deze familie deelt een passie voor biowijnen.

Eén familie, één passie: biowijnen
We worden er verwelkomd door Jean-Marie Nadal en twee van zijn drie dochters, die mee de zaak runnen. De derde dochter, die in Parijs woont, ontwerpt de etiketten gemaakt van gerecycleerd papier. We krijgen een uitgebreide rondleiding in het domein en de wijnkelders en komen te weten dat de biowijnen van Jan-Marie gemaakt zijn zonder toevoeging van zwavel. Uiteraard volgt er nog een wijnproeverij. Voor een bezoek met rondleiding betaal je € 10 per persoon, maar dit bedrag krijg je terug wanneer je er wijn koopt. Je kan er ook een sessie volgen over ‘Het werk van de wijnboer’ en ‘Initiatie tot oenologie’. Door de idyllische omgeving van het domein worden er ook vaak bruiloften georganiseerd. Handig is dan de viersterren gîte met 7 slaapkamers.

Isabelle en Gildas besloten het familiedomein nieuw leven in te blazen door zich toe te leggen op olijfbomen.

De liefde voor een mythische boom
Anders gaan leven lijkt een trend in de Pyrénées Orientales. In Argelès sur Mer bezoeken we Gildas en Isabelle, die ons rondleiden in hun 10 hectaren grote domein vol olijf-, vijgen- en citrusbomen, tijm, en rozemarijn. Toen Gildas, een thrillerschrijver in 2000 de grond erfde was ook zijn vrouw Isabelle, een stedenbouwkundige bereid haar job op te geven om het familiedomein nieuw leven in te blazen. De olijfboom domineert het domein, want hij levert niet alleen olijven, ook het oersterk hout is heel geliefd en wordt vaak gebruikt om boten te bouwen. In 2007 besluiten ze de biologische toer op te gaan. Daardoor experimenteert Gildas nu met bacteriën uit de aarde en hangt zijn olijfboomgaard vol vogelkastjes, want ook vogels helpen om insecten te weren.

streekproducten in de Pyrénées Orientales

Het koppel, in de ban van de olijfboom, verdiept zich voortdurend in de ‘exploitatie’ van deze mythische boom. Zo leert Gildas ieder jaar bij op vlak van de bio-aanpak en weet Isabelle alles over olijfolie. En dat proeven we!

Olijven in de hoofdrol
De passie van Isabelle is dan weer om in wat ze lachend haar laboratorium noemt allerlei heerlijke recepten uit te testen met olijven en andere heerlijkheden uit hun tuin. Loyaal laat ze de bezoekers al haar bereidingen proeven. Ze legt uit dat er verschillende soorten olijfolie zijn, niet verwonderlijk als je weet dat er 2 000 soorten olijven bestaan. Haar verschillende soorten tapenades, confituur op basis van olijven en andere lekkernijen zijn te koop in haar winkeltje en zijn echte smaakbommen. Aan het domein is een B&B verbonden, twee kamers met al het nodige comfort en onafhankelijke ingangen. Leuk zijn ook de creatieve capriolen van grootmoeder , die zich met haar mozaïeken liet inspireren door Gaudí.

streekproducten in de Pyrénées Orientales

Slager Thibault Gonzales beweert verliefd te zijn op de zwarte varkens en hoopt ooit de prestigieuze ambachtswedstrijd van ‘Ouvrier de France’ te winnen met zijn heerlijke charcuterie!

Varkens behandeld als prinsen
Het is marktdag in Thuir en aanschuiven in de grote delicatessenzaak van Thibault Gonzales. Het begon allemaal heel kleinschalig met vader Gonzales, wiens portret als eerbetoon in de winkel hangt. Zoon Thibault werkte vanaf zijn 15de mee in de zaak en zag het grootser. Hij wou alleen nog biologisch vlees verkopen van de hoogste kwaliteit. Om dat te realiseren, begon hij zelf zwarte varkens uit de Gasconne te kweken. Thibault behandelt hen als prinsen: ze blijven drie maanden bij hun moeder, worden alleen gevoed met biogranen en kunnen nadien gedurende acht maanden vrij los lopen in het bos. Vervolgens worden ze door Thibault verwerkt tot patés, worstjes, rillettes, witte en zwarte pens, hoofdvlees, gekookte en rauwe hammen.

In Maison d’Amande verkoopt men allerlei producten op basis van amandelnoten. En bij Carole Denajar proeven we siropen en fruitsappen van zelf gekweekte appels, abrikozen en granaatappels zonder toevoeging van suiker. Heerlijk!

Groeiend aanbod bio-streekproducten in de Pyrénées Orientales
Is het een aangeboren respect voor voeding of omdat de Fransen voeding nu eenmaal heel belangrijk vinden, maar de lijst van producenten, die de biologische toer opgaan, wordt steeds langer. Eveneens in Thuir maakt Carole Denajar siropen en fruitsappen van zelfgekweekte appels, abrikozen en granaatappels zonder toevoeging van suiker. Ook alles bio in ‘Maison de l’Amande’ in Laroque. Hier verkopen ze allerlei producten op basis van amandelnoten: oliën, schoonheidsproducten, amandelbloem, vegetale boter, nougat en pralines. Op een filmpje in de winkel zie je het verhaal van een familiebedrijf en kan je het volledig productieproces volgen.

Spilurine is een superfood dat geen behandeling vergt en weinig water en energie verbruikt!

Superfood Spilurine, het voedsel van de toekomst
Maar het meest verrassende is toch de artisanale boerderij in Llupia. Samuel Fort begon er in 2016 spilurine te kweken, die hij ontdekt had op het eiland La Réunion. Spilurine is een soort bacterie en superfood, die de cholesterol verlaagt en de immuniteit verhoogt. Het zorgt voor ongeveer 60 à 70% proteïnen en bevat veel vitaminen, gezonde mineralen, antioxidanten en omega 6. Je kan het verwerken in slaatjes of toevoegen aan yoghurt. 80% van de spilurine wordt in de VS geproduceerd, maar ondertussen zijn er in Frankrijk al 60 producenten waaronder zes in de Pyrénées Orientales. Spiruline is een super ecologisch product. Het vergt geen behandeling en het verbruikt weinig water en elektriciteit. Vele internationale organisaties zien het als de voeding van de toekomst.

streekproducten in de Pyrenees-orientales

Op Château de l’OU (ou is het Catalaanse woord voor ei) maakt Philippe Bourrier overheerlijke wijnen. We mogen er proeven van ‘zijn’ trofee, Maury wijn van 1932. Een hemels wijntje zowaar!

Wijnanimatie in Montescot
Onze eet- en drinksafari ronden we af in Château de l’Ou. Severine en Philippe Bourrier kochten 24 jaar geleden het domein om hun passie, wijn maken, waar te maken. In 2018 gingen ook zij de biologische toer op. Hun wijnen zijn ondertussen wereldbekend tot in Azië en Noord-Amerika. Severine en Philippe zijn twee joviale mensen, die niet alleen voor jobs zorgen, maar ook voor veel animatie in de kleine gemeente. De pluk wordt enkel gedaan door mensen van het dorp en steevast afgesloten met een grote barbecue. Met zijn wijntoerismecircuits, wijnboerenavonden en Jeudis de l’Ou zorgt Philippe een zomer lang voor animatie, waar niet alleen toeristen, maar ook mensen van het dorp meer dan welkom zijn.

Wijn proeven uit 1932
De wijnvaten zijn geschilderd in felle kleuren. Het grote proeflokaal is gezellig ingericht en hightech uitgerust voor seminaries en conferenties. En ook aan de kinderen werd gedacht. Ze kunnen er een olfactorische reis maken om aroma’s te leren ontdekken. Philippe kijkt op geen flesje om ons zijn heerlijke godendranken te laten proeven: geslaagde melanges, fris gestructureerd of delicaat zonder te veel hout om de druivenrassen niet te vervormen. Hun wijnen werden dan ook herhaaldelijk geprezen door de grootste wijngidsen. Bedwelmd door de heerlijke smaken en aroma’s mogen we niet vertrekken zonder ook zijn overheerlijke Maury wijnen van verschillende jaartallen te proeven waarvan de oudste van 1932 is. Gelukkig is er een BOB in ons gezelschap.

Ging jij ook al op zoek naar de lekkerste streekproducten in de Pyrénées Orientales?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Ontdekte je bijzonder lekkere plekjes of wat vond jij het lekkerste streekproducten in de Pyrénées Orientales? Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. Onderweg prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Pyrénées Oriental | Internet: tourisme-pyreneesorientales.com
Gratis info in België bij Jessy van Den Rym | E-mail: [email protected] | Tel.: +32 (0)3 272 32 86
Toerisme Frankrijk | Internet: be.france.fr/nl
Zien en doen
Aux Saveurs Paysannes | Internet: auxsaveurspaysannes.com
Château Nadal Hainaut | Internet: chateaunadalhainaut.com
Domaine Oléicole du Mas Boutet
| Internet : masboutet.com
La spiruline du Roussillon | Internet: spirulineduroussillon.com
Castell de l’Ou | Internet: chateau-de-lou.com/fr

📌 Pin nu en plan laterstreekproducten in de Pyrénées Orientales

Omslag- en Pinterestfoto: © Château Nadal Hainaut | Overige foto’s: Miet Waes en Toerisme Pyrénées Oriental.

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *