Vlaamse wijnboeren in Gard

Verblijven bij Vlaamse wijnboeren in Gard

Op een boogscheut van het piepkleine boerendorp Bourdic, in het oosten van de Franse Languedoc, ligt het wijndomein Perdrix-Lasouche van Vlamingen Koen Strobbe en Ilse Persoons. Hun stijlvolle ‘mas’ ligt wat verscholen in het weidse landschap van wijngaarden, maar het gebeitelde embleem van een patrijs-op-wijnstok aan de toegangspoort, wijst je de weg naar hun paradijsje.

‘Ons embleem heeft Koen zelf ontworpen,’ vertelt gastvrouw Ilse met trots, ‘en symboliseert meteen de naam van ons domein: Perdrix-Lasouche. Patrijzen (perdrix in het Frans) zijn hier vaste gasten in de open omgeving, net als de kleurige bijeneters en de opvallend gekuifde hop. Dat ontdekten we al bij het eerste bezoek aan deze wijngaarden. Lasouche betekent wijnstok.’

Van de media naar het land
Leuke anekdote, creatief. Niet ongewoon ook voor twee mensen met een verleden in de reclamesector die elkaar leerden kennen in de kantoren van mediabedrijf De Persgroep. Eerder ongewoon is dat zo’n hoogopgeleid koppel hier al goed twaalf jaar als landlieden leeft van de druivenpluk en recreatie.

Vlaamse wijnboeren in Gard: de chambre d'hôtes

Vlaamse wijnboeren in Gard: de chambre d’hôtes

Tijdens een Zuid-Franse sabbatical in 2001 hakken Koen en Ilse de knoop door: ze geven hun kantoorjob in België op voor een nieuw leven onder de mediterrane zon. Maar dat moet dan wel een zinvolle invulling krijgen. Pas na een lange odyssee stoten ze op een parel van een wijngaard in de Duché d’Uzès, met een goed onderhouden aanplant en een fraai terroir.

Onervaren wijnliefhebbers
De liefde voor wijn is er al, maar ervaring in het wijnmaken ontbreekt. Koen en Ilse kunnen evenwel rekenen op de hulp en expertise van de wijnbouwer die hen het perceel verkocht. Ilse trekt meteen naar de wijnbouwschool, Koen gaat op cursus en maakt zich de stiel eigen door het dagelijkse werk op het veld, onder begeleiding van zijn behulpzame mentor. Nu zorgt hij voor de wijngaard en zet de vruchten op zijn 12 ha grote perceel om in kwaliteitswijnen. Terwijl Ilse de administratie voor haar rekening neemt en tijdens de zomermaanden hun B&B met veel flair runt.

Vlaamse wijnboeren in Gard: Ilse en Koen

Vlaamse wijnboeren in Gard: Ilse en Koen

Dwarsliggers
Over de wijnproductie hebben ze van bij het begin zo hun eigen koppige idee, soms wat dwars op de gangbare praktijken in de regio. Zo opteren ze van meet af aan voor intensieve snoei en een bijna biologische werkwijze, die per hectare minder, maar wel kwalitatief betere wijnen oplevert. Kunstmest wordt niet gebruikt, toegevoegde gist in de fles gemeden en om oxidatie tegen te gaan wordt slechts een minimum aan sulfiet toegevoegd.

Zonder houtrijping
De bestaande aanplant syrah-druiven levert sinds 2003 een unieke monocepage op, waarmee Koen tegen de gangbare tradities van mengwijnen durft in te gaan. Anders dan de concurrentie lagert hij zijn Poème de Syrah niet op hout maar in metalen kuipen. De afnemers, met in hun kielzog de wijnjournalisten, zijn onmiddellijk gecharmeerd door het verrassend volle resultaat in het glas. Daarnaast produceert Koen nog twee andere rode wijnen: Entre Lunes (op basis van merlot) en XII Nuits (op basis van grenache). Recent werd daar nog een frisse witte Hortux aan toegevoegd.

Vlaamse wijnboeren in Gard: een blik op de wijnstokken

Vlaamse wijnboeren in Gard: een blik op de druiventeelt

Appellation d’Origine Protégée
‘Als ondernemende buitenlander word je hier nogal snel als indringer beschouwd’, spreekt Koen uit ervaring. ‘Maar omdat ik niemand voor de voeten loop, zijn de wijnbouwers in de buurt ons welgezind en zelfs behulpzaam. Ons afzetgebied ligt overigens niet in Frankrijk, maar in België waar nogal wat sterrenrestaurants Perdrix-Lasouche op de kaart hebben staan.’ Sinds 2013 mogen de wijnen ook het langverwachte AOP-label dragen. Dat helpt om het pad te effenen.

Tomorrowland
Recent gaan steeds meer Duitsers overstag voor de ‘Vlaamse’ wijn, na een lovend artikel in het gezaghebbende Duitse magazine Falstaff. Zelfs in de VIP-ruimte op Tomorrowland wordt Koens wijn geschonken. Toch denkt hij niet aan uitbreiden. ‘Zoals we nu werken, is het comfortabel en behapbaar. Ook op dat vlak prefereren we kwaliteit boven kwantiteit.’

Het geeft beiden de gelegenheid om er in de zomermaanden nog een fraaie B&B op na te houden. ‘Slechts drie kamers, voor telkens twee personen. Niet voor passanten, maar voor genieters.’ De authentieke kamers liggen in het verlengde, maar toch gescheiden van de stijlvolle, landelijke mas. Op het gedeelde terras gaat het er tijdens lange zomeravonden vaak gezellig aan toe, waarbij haast vanzelf een lekkere fles op tafel komt.

Vlaamse wijnboeren in Gard: toeristische attracties

Vlaamse wijnboeren in Gard: toeristische attracties

Trekpleisters op een boogscheut
Het Vlaamse koppel heeft zich doorheen de jaren goed geïntegreerd in zijn Franse habitat. Zoontje Sixten is hier geboren en bijgevolg perfect tweetalig. Ilse vervult met veel toewijding haar taak als gastvrouw in de chambres d’hôtes. Ze geeft gouden tips voor toeristische uitstapjes in de buurt en kent de beste gastronomische adresjes. Tweemaal in de week verzorgt Koen op verzoek ook zelf een succulente gastentafel.

Op het domein, in de luwte van de moerbeibomen aan het zwembad, genieten de gasten van zalige rust, ver weg van toeristisch rumoer. Zelfs de aanpalende dorpjes zijn eerder verstild en tellen met moeite een café of bakkerij. Maar op amper 8 kilometer ligt de levendige, Provençaals aandoende hertogenstad Uzès. Op goed 20 kilometer zuidwaarts zit je al in het hart van de ‘Romeinse’ stad Nîmes. En de nabijgelegen Pont du Gard laat welhaast niemand links liggen. Wijn, verpozing en een schitterende entourage. Tja, daarom zit God altijd in Frankrijk.

Vlaamse wijnboeren in Gard: de Pont du Gard

Vlaamse wijnboeren in Gard: de Pont du Gard © Anthony Casteloa

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen
Le Gard Tourisme |
 rue Cité Foulc 3 |  30010 Nimes | tel. (+33) 4 66 36 96 30
Officiële Toeristensite van de Gard | www.tourismegard.com
Wijnmakerij – Chambre d’hôtes
Domaine Perdrix-Lasouche | Les Arcs | F-30190 Bourdic (Uzès)
Tel: (+33) 4 66 63 89 66 | [email protected]

Foto’s: © Marc Kenis
Coverfoto: © Happy Alex

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *