Canet-en-Roussillon

In Canet-en-Roussillon streelt de Middellandse zee de Pyreneeën

Op amper negen kilometer van Perpignan vind je Canet-en-Roussillon. Een Franse badplaats grenzend aan de Spaanse Costa Brava. Vanaf het brede zandstrand zie je de Pyreneeën ‘blinken’ in de zon. Reisreporter Igor liet zich drie dagen bekoren door de plaatselijke geneugten des levens: chillen, delicieus dineren met heerlijke wijnen.

Vanaf Charleroi vliegt Ryanair wekelijks richting Perpignan in het Franse departement Pyrénées-Orientales. Amper negen kilometer verwijderd van de luchthaven is een lang weekendje in Canet-en-Roussillon een aangenaam vooruitzicht. Want, je vindt er een fijn zandstrand, bergen, uitgestrekte wijngaarden en een rijk historisch patrimonium. Kortom, deze kustplaats heeft alles in huis voor een onvergetelijke vakantie. Na een driedaagse trip serveert reisreporter Igor zijn beste zien- en doen reistips!

Canet-en-Roussillon

Aan gezellige terrasjes en verfrissende cocktails geen gebrek!

Ga heerlijk relaxen op het strand
Het ruime en zeer brede fijne zandstrand van Canet ligt bezaaid met beachclubs. Ideaal om even de stress te laten wegvloeien en daarom vlei ik me neer in een comfortabele strandstoel. Met zicht op de Middellandse Zee, tussendoor nippend van een verfrissende cocktail, beland ik langzaam maar zeker in dromenland. Zonnekloppers vinden op het negenkilometerlange strand zeker een plaatsje met enige privacy. Kustredders bewaken drie kilometer van de kustzone. Zin in een terrasje? Alle beachclubs beschikken over zonnige en schaduwrijke terrassen met restaurant- en bargedeelte!

Canet-en-Roussillon

In Le Carré, één van de gezelligste en meest gewaardeerde eethuizen op de Boulevard Cassanyes, geniet ik van lekkere tapa’s en culinaire verleidingen uit de zee!

Dineer in Rue de la Soif
Boulevard Cassanyes is dé restaurant- en uitgaansstraat van Canet. Deze straat transformeert zich ’s avonds in een broeierige buurt vol leuke bars, restaurants en cafés. Samen met mijn gezelschap dineer ik in Le Carré, één van de gezelligste en meest gewaardeerde eethuizen. Het restaurant beschikt over zowel een binnen- als een buitengedeelte en is befaamd omwille van zijn uitgebreide keuze aan verse zeevruchten en andere culinaire verleidingen uit de zee.

Canet-en-Roussillon

Tijdens je wandeltochten trakteert de omgeving je op adembenemende zichten.

Canet-en-Roussillon

Vogels spotten vanuit één van de kijkhutten.

Canet-en-Roussillon

Verschillende fiets- en wandeltochten voeren je door het natuurgebied.

Ga op uitstap naar natuursite L’étang de Canet-Saint Nazaire
Even buiten de kustgemeente vind je L’étang de Canet –Saint Nazaire, een lagune verbonden met de Middellandse Zee via een afwateringskanaal. Het voormalige vissersdorpje van de étang bouwde men om tot educatief centrum. Daarmee verwijzend naar een tijdperk toen verschillende vissersfamilies deze ‘site’ nog bewoonden. Enkel nog gedurende de zomermaanden zijn er vissers actief, want anno 21ste eeuw is L’étang vooral een toeristische trekpleister. Vanaf de rand van het meer vertrekken diverse fiets- en wandeltochten door het natuurgebied.

Canet-en-Roussillon

Met de fiets door en langs de wijndomeinen. Ondertussen genieten we van het zicht over één van de lagunes en op de Pyreneeën.

Canet-en-Roussillon

In het proeflokaal van wijndomein Château des Hospices leren we meer over hun heerlijk wijngamma.

Proef een lokale wijn
Languedoc-Roussillon is dé grootste wijnregio van Frankrijk met in totaal 34 verschillende appéllations. Steeds nieuwsgierig nieuwe wijn te ontdekken, bezoek ik in het oude dorpscentrum het proeflokaal van wijndomein Château des Hospices, één van de vijf wijnboeren in Canet-en-Roussillon. Dit domein, al vijf generaties in handen van dezelfde familie, meet een vijftigtal hectare. In het wijngamma vind je zowel witte, rosé als rode wijnen. Smaken zijn zeer persoonlijk. Overtuigd van de huiskwaliteit beveel ik hier graag een wijndegustatie aan!

Canet-en-Roussillon

Een aanrader: wandel met een gids door ‘le vieux village’.

Flaneren door het oude centrum
Canet bestaat uit twee delen, de levendige badplaats pal aan de Middellandse Zee en een ietsje landinwaarts ‘le vieux village’. Dit typisch zuid-Frans dorpje, amper een zakdoek groot, baadt in de couleur locale. Door nauwe straten en gezellige steegjes kuier je naar het historisch patrimonium zoals het kasteel, een watermolen en een knap gerestaureerde gotische kerk die deels dateert uit de veertiende eeuw. Op regelmatige tijdstippen organiseert de toeristische dienst begeleide wandeltochten door het centrum inclusief een bezoek aan het kasteel. Doen!

Canet-en-Roussillon

’s Avonds vertrekken we vanuit de jachthaven om de ondergaande zon te spotten. Nadien kuier ik nog even door het gezellige centrum.

Sightseeing vanop het water
Naast het strand groeide de jachthaven uit tot een verzamelplaats voor diverse nautische sporten als jetski, stand up paddle, individuele zeiltochten en diverse gemotoriseerde bootverhuren. Ik trek met een catamaran langs de kustlijn op sightseeing. De Pyreneeën op de achtergrond maken van de kustplaats een prentkaartje. Ook een kijkje waard zijn de bateaux d’antan, enkele tientallen historische houten boten dobberend in een voorbehouden gedeelte van de havensite. Tip: tijdens de zomermaanden varen ‘sunset-cruises’ uit. Niets ontspant meer dan een ondergaande zon in romantische lagunes!

Canet-en-Roussillon

Het restaurant van het stijlvolle viersterrenhotel Host & Vinum werd bekroond met het label ‘Table remarquable’!

Overnachten in Host & Vinum
Wij logeerden tijdens ons verblijf in Host & Vinum, een stijlvol viersterrenhotel omgeven door rustige natuur en gelegen op een vijftal minuten wandelen van het strand en de levendige strandboulevard. De kamers vallen op door hun stijlrijke aankleding. Het restaurant, een aanrader, werd bekroond met het label ‘Table remarquable’. Hier staan vooral lokale gerechten en wijnen op de kaart. Een kelder vol regionale wijnpareltjes zal zeker wijnfanaten verleiden! Het hotel beschikt over een aangenaam buitenzwembad met bar en een deugddoend verwenplekje met een hammam.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Canet-en-Roussillon | Internet: www.ot-canet.fr
Toerisme departement Pyrénées-Orientales | Internet: www.tourisme-pyreneesorientales.com/nl
Toerisme regio Occitanie | Internet: www.tourisme-occitanie.com
Toerisme Frankrijk | Internet: www.france.fr
Eten en drinken
Le Carré | 32 Boulevard Cassanyes, 66140 Canet-en-Roussillon | Tel. +33 (0)4 68 73 02 02
Wijndomein Château des Hospices | Internet: www.chateau-des-hospices.fr
Overnachten
Host & Vinum | Internet: www.hostetvinum.com
Zien en doen
L’étang de Canet-Saint Nazaire
| Internet: www.ot-canet.fr/articles-1/39-5-letang-un-site-classe
Sunset-cruises | 10, promenade de la côte Vermeille – Place Méditerranée (vlak voor het  casino) – 66140 Canet en Roussillon
Bereikbaarheid
Met de auto | Canet-en-Roussillon bevindt zich op 1160 km van Brussel. Wie met de auto richting Zuid-Frankrijk reist, heeft minstens een ganse dag autorijden voor de boeg! Canet is tevens een van de laatste Franse badplaatsen, vooraleer je de grens met Spanje oversteekt.
Met het vliegtuig | Wij vlogen met Ryanair vanuit Charleroi Airport naar de luchthaven van Perpignan. De vluchttijd bedraagt 1 uur en 40 minuten. Ryanair vliegt tijdens de zomermaanden 3x per week (op dinsdag, donderdag en zaterdag) op Perpignan. Tijdens de wintermaanden is dat nog steeds 2x per week | Internet: www.ryanair.be

Klik en lees meer over Zuidelijk Frankrijk

? PIN nu en plan later
Vakantie in Canet en Roussillion Frankrijk
Beeldmateriaal: © Igor Vandenberghe en Toerisme Canet-en-Roussillon

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *