moezelwijn

NIET TE MISSEN: 10 tips voor de beste moezelwijn!

Op amper 3 uren rijden ligt één van de meest bekende en gerenommeerde wijngebieden van Duitsland: de Moezel. Langs die mooie, heupwiegende gelijknamige rivier zochten we naar het beste dat op die steile oeverflanken groeit. Getipt: 5 charmante wijnkelders én 5 gerenommeerde wijndomeinen om te genieten van heerlijke Moezelwijn!

Moezel: de meander in Bremm

Moezel: de meander in Bremm

Men zegt dat in de Moezelregio de beste Rieslings groeien. En daar zouden de steilste wijngaarden van Europa voor iets tussen zitten. Bij de Bremmer Calmont loopt de glooiing van de wijngaard zelfs op tot een stijgingspercentage van 68 graden! Die steile flanken met leisteenbodem absorberen perfect de warmte van de zonnestralen waardoor het bodemoppervlak aangenaam opwarmt. Dat bevordert de groei van de wijnstokken. Eerder dan op andere plekken bloeien de wijnranken waardoor de langere rijpingstijd direct de kwaliteit van de druiven én de moezelwijn beïnvloedt.

moezelwijn

Afbeelding van cocoparisienne via Pixabay

Moezelwijn en druivensoorten
Tot zover de achtergrond waarom je hier zo’n lekkere wijnen vindt. De Rieslingdruif mag dan wel de bekendste druivensoort zijn in de Moezelvallei, ook de Silvaner-, Müller-Thurgau- en Kerner-druiven worden er verbouwd. De Riesling werd ten tijde van de Romeinse overheersing door de Romeinen meegebracht. De druif kenmerkt zich door een lange, trage rijping (tot medio november). Daarna geven de kleine druifjes de moezelwijn een fijne en fruitige smaak. De Silvaner rijpt eerder dan de Riesling en brengt middelgrote druiven voort die aan de wijn een droge smaak meegeven. Een kruising tussen de Riesling en Silvaner, de Müller-Thurgau druivensoort, kenmerkt zich dan weer door een zeer vroege rijping en een zoete moezelwijn met bloemig boeket. En tenslotte heb je de Kerner, een druif ontwikkeld uit de rode Trollinger, die de Moezelwijn een Riesling-achtige smaak geeft.

moezelwijn oster

Moezelwijn proeven en smaken
Niet elke Moezelwijn heeft dezelfde aroma’s, smaken en afdronk. Moezelwijnen behoren tot de wijnen met een beschermde herkomstbenaming. Duitse Landwein of landwijnen zijn eenvoudige wijnen die staan voor de ‘typiciteit’ van de regio. We spreken hier dus van Landwein der Mosel die altijd droog tot halfdroog zijn. Vervolgens kijk je of de Moezelwijn die je bevalt behoort tot Prädikatswein. Dat is de hoogste kwaliteitstrap in de Duitse wijnbouwwetgeving. Hier gelden de strengste eisen ten aanzien van druivensoort, rijpheid, harmonie en elegantie. Bij deze wijnen mag geen suiker toegevoegd worden. In oplopende volgorde zijn dit de zes verschillende predikaten:

 1. Kabinett: fijne, lichte wijnen uit rijpe druiven met weinig alcohol die je alom in de Moezelstreek vindt. Het alcoholpercentage ligt rond 8%.
 2. Spätlese: rijpe, elegante wijn met mooie fruitaroma’s van druiven die wat later geoogst worden. Deze rijpere druiven zorgen ervoor dat de moezelwijn een volle en rijpe smaak heeft.
 3. Auslese: edele wijnen uit volrijpe druiven. Onrijpe druiven worden verwijderd. Daardoor krijg je een zoetere Moezelwijn die weelderig tot intens naar fruit en honing smaakt. Auslese kan lang op de fles rijpen.
 4. Beerenauslese: volle, fruitige wijnen uit overrijpe druiven met edele rotting: botrytis. Hierdoor stijgt het suikergehalte en de smaak- en aromastoffen. Ook bij deze Moezelwijn worden alleen overrijpe en volrijpe druiven gebruikt die men afzonderlijk uitzoekt en perst. Zo ontstaat er een fruitige, volle smaak. Het alcoholpercentage bedraagt circa 15%. Beeranauslese kunnen tientallen jaren bewaard worden.
 5. Eiswein: behoort tot de top van de Moezelwijnen. Hierbij plukt men druiven nadat een paar keer de nachtvorst tot minimum – 7C° daalde. Wijnbouwers persen de druiven in bevroren toestand zodat alleen het fruitconcentraat overblijft. Het sap is zeer suikerrijk en geeft de uiteindelijke Moezelwijn een zeer fijn aroma.
 6. Trockenbeerauslese: hier laat men de druiven eerst nog indrogen tot rozijnen voor men ze plukt. Hierdoor ontstaat een Moezelwijn met een volle en krachtige smaak met een alcoholpercentage van 20%. Het is de top van de kwaliteitspiramide, smaakt zoet (honingachtig) en is extreem lang te bewaren.

Wijnlandschappen en pittoreske wijndorpjes
Je hebt nu genoeg theorie om op zoek te gaan en daadwerkelijk te gaan proeven van die vermaarde Moezelwijn. Eind oktober, begin november wanneer de herfst op z’n hoogtepunt is, kleuren de wijnhellingen langs de Moezel op zijn mooist. Ideaal voor een midweek of een weekendje Moezel in teken van wandelen, kastelen en wijnen. Het wandelgebied Moezelregio telt honderden kilometers wandelpaden bezaaid met sprookjesachtige Moezelkastelen. Onderweg spot je  schilderachtige kleine wijndorpjes en stadjes. Dit zijn 5 wijnstadjes waar de wijnmakerij en wijnproeverij nooit veraf is.

5 leuke stadjes en gezellige wijnbars om te genieten van moezelwijn

moezelwijn

De Rijksburcht van Cochem

1. Cochem: strekt zich uit langs beide oevers van de kronkelende Moezel. Het is de perfecte uitvalsbasis voor wandelingen en fietstochten. Het is er fijn slenteren in de gemoedelijke steegjes met wijnkelders, winkeltjes, terrasjes en wijnbars. Volgens reisreporter Bart is de topattractie de Rijksburcht, die van hoog boven op een heuveltop op de stad neerkijkt en het landschap domineert.

Tip Cochem: een plezant plaatsje om wijnen te proeven is Wijnkelder Hieronimi. Al meer dan 35 jaar onthaalt deze familie wijnliefhebbers in de oude gewelfde kelders of op het aangenaam terras.

Uitzicht op Zell aan de Moezel

Uitzicht op Zell aan de Moezel

2. Zell am Mosel: is een stadje voor levensgenieters die houden van winkelen en wijn proeven. Dit wijnstadje staat bekend om zijn legendarisch verhaal over Moezelwijn. Toen drie wijnhandelaren uit Aken tijdens het proeven het niet eens geraakten in de kelder van een lokale wijnbouwer, maakte een zwarte huiskat een einde aan de discussie. Ze verdedigde met haar scherpe klauwen ‘het beste wijnvat’. De handelaars gaven zich gewonnen, kochten de wijn zonder verder te proeven en verkochten hem als ‘Zeller Schwarze Katz’. Maar Zell am Mosel is vooral een gemoedelijk oord en één van de grootste Duitse wijnbouwgemeenten. Je ontdekt er een leuke binnenstad met vakwerkhuizen, boetiekjes, weinstuben en restaurants met in het centrum een indrukwekkend barok kasteel. Tip: Het oude station in Zell is een van de mooiste stationsgebouwen langs de hele Moezelroute en werd al vanaf 1905 voor gastronomische doeleinden gebruikt. In 2004 opende de familie Lehmen een gezellige wijnbar in dit historische stationsgebouw onder de naam Zum alten Bahnhof. In de tuin en in het treinstation worden wijnen van de eigen wijnmakerij en gerechten uit de Moezelstreek aangeboden.

Uitzicht op Traben-Trarbach

Uitzicht op Traben-Trarbach

3. Traben-Trarbach: prachtig gelegen ‘dubbelstadje‘ op beide oevers van de Moezel en omsloten door bos en wijnbergen. Op de rechteroever ontdek je Trarbach waarboven de ruïnes van de Grevenburg tronen. Traben op de linkeroever is het grotere deel van de twee en veel bekender dankzij de prachtige architectuur waar vakwerkhuizen en Jugendstilelementen het stadsbeeld bepalen. Wist-je-datje: rond de vorige eeuwwisseling was Traben na Marseille de grootste wijnhandelstad van Europa.

Tip Traben-Trarbach: Weingut -J. Schmidt, eveneens een alom geprezen wijnbar met eigen wijngaarden. In de proefzaal of op het aangename terras wordt je zeer gastvrij onthaald. Hier eet je lekker (grillgerechten warm aanbevolen) van meer dan behoorlijke porties en men neemt je graag op sleeptouw om de juiste keuze te maken voor een lekkere passende moezelwijn.

Bernkastel-Kues, Germany: dit Duitse stadje staat niet alleen bekend als een wellnessresort, het ligt ook in het hart van een bekende wijnbouwregio. Het paradepaardje is absoluut het middeleeuwse marktplein dat omringd wordt door de typische gekleurde en getimmerde vakwerkhuizen uit de 17de eeuw. © Cristóbal Sánchez

Bernkastel-Kues, Germany: dit Duitse stadje staat niet alleen bekend als een wellnessresort, het ligt ook in het hart van een bekende wijnbouwregio. Het paradepaardje is absoluut het middeleeuwse marktplein dat omringd wordt door de typische gekleurde en getimmerde vakwerkhuizen uit de 17de eeuw. © Cristóbal Sánchez

4. Bernkastel – Kues: moet je zien. Bernkastel, gelegen op de rechteroever van de Moezel, is een fotogeniek stadje met vele vakwerkhuizen en schattige pleintjes dat men tegenwoordig vooral zou beschouwen als ‘Instagramwaardig’. In Kues, op de linkeroever, pronken vooral fraaie 19-de -eeuwse villa’s in het straatbeeld. De regio behoort tot de absolute topbestemmingen aan de Moezel en je ontdekt hier enkele klassewijnen zoals de wereldberoemde Bernkasteler Doctor. Tip: Brückenkeller: één van meest gereputeerde wijnkelders in de omgeving. De wijnmakerij wordt sinds 1677 gerund door de familie. Hier degusteer je van een eigen selectie Riesling-wijnen afkomstig van de steile berghellingen Brauneberger Juffer en Brauneberger Juffer Sonnenuhr. Je vindt deze meer dan 100 jaar oude gewelfde weinstube terug onder de brug. Een uitgebreide wijnkaart informeert je over de verschillende Moezelwijnen.

5. Trier: mogelijk de oudste stad van Duitsland. Gesticht door de Romeinen in 16 voor Christus, benoemde keizer Augustus Trier als ‘Roma Secunda’, het tweede Rome. Het was toen de belangrijkste stad ten noorden van de Alpen en telde 70.000 inwoners! Indrukwekkende bouwwerken als thermen, theaters en ruïnes herinneren aan dit rijke verleden. Nog steeds ademt Trier een Romeinse sfeer uit. Wist je dat Trier de geboortestad van oppercommunist Karl Marx is?

Tip Trier: Weinstube Kesselstatt. Gelegen pal tegenover de Dom en de Liebfrauenkirche vond de weinstube een onderkomen in het schilderachtige barokke Palais Kesseltstatt. Het is gezellig toeven op het fraaie terras maar een wijnproeverij in de historische wijnkelder is zeker een belevenis!

5 wijndomeinen waar je zeker moet stoppen!

Een wijnvakantie zonder bezoek aan een wijndomein is als een café zonder bier. De moezelflanken zijn bezaaid met wijndomeinen die uitnodigen voor een stop. Vele wijnboeren verwelkomen je graag in hun wijnbar of winkel en adviseren graag bij je voorkeuren voor het kiezen van een moezelwijn. We sommeren enkele wijnboeren die naam en faam genieten. Niet zelden vielen ze in de prijzen. LEUK: bij enkele kan je overnachten op het wijndomein.

 1. In 2021 ontving de gepassioneerde familie Schneiders Moritz een terechte vermelding in de wijngids Gault & Millau. Hier verbouwen ze vooral Rieslingdruiven. Maar de familie plant sinds de jaren ’80 van vorige eeuw ook al Pinotdruiven, Gewürztraminer en Merlot. Vanaf 2017 oogsten ze tevens Sauvignon Blanc.
 2. Voor de Moezel in Koblenz de Rijn instroomt, maakt de rivier nog één grote bocht ter hoogte van het wijndorpje Winningen. Hier vind je wijndomein Heymann-Löwenstein dat in 2020 scoorde met de beste Gutsriesling (2018) in de befaamde Vinum wijngids. Een recensent verhaalt de wijn als volgt: ‘een delicate, uiterst elegante en minerale wijn met een uitzonderlijk expressief lichaam voor deze categorie. Een rolmodel voor de wijnbouw in de regio!
 3. Eveneens vermeld in de Vinum wijngids, Weingut Weiser-Künstler in Traben-Trarbach met de beste Riesling Spätlese: 2018 Enkicher Ellergrub. Alexandra Künstler en Konstantin Weiser zijn ‘nieuwkomers’ in de wijnbouw die hun droom van een eigen wijnmakerij realiseerden in 2005. Met toewijding en passie, maar ook professionaliteit en expertise creëeren ze unieke Rieslingwijnen.
 4. Enkele rivierbochten voor Traben-Trarbach, in het mooie Zeltingen, sluit Weingut Selbach Oster de hekken voor de prijswinnende moezelwijn in de Vinum wijngids 2020. Zij scoorden de prijs voor de beste Riesling edelzoet met de 2018 Zeltinger Sonnenuhr Trockenbeerenauslese. Bovenop kregen ze datzelfde jaar een vermelding in de Gault & Millau wijngids.
 5. Ons rijtje prijsverzamelaars eindigt met een citaat uit de Gault & Millau editie 2015 waarin Joel Payne, Thomas Haag van Weingut Schloss Lieser uitriep tot wijnboer van het jaar! ‘Twintig jaar geleden sliep het ooit wereldberoemde landgoed nog. Thomas Haag heeft 20 jaar hardnekkig en uiteindelijk met succes gewerkt om van het landgoed weer een wereldwijd erkend topbedrijf te maken’. Kunnen wij daar nog iets aan toevoegen?

Logeertip aan de Moezel

moezelwijn

Uitzicht op Zell aan de Moezel

Mogen we ter afsluiting nog een logeertip meegeven? Hotel Weinhaus Berg in Bremm en heeft een romantisch terras met buitengewoon mooi zicht op een Moezelbocht met groene flanken. Het restaurant biedt een ruime keuze van onder meer lokale gerechten. Op de wijnkaart prijkt een assortiment van geselecteerde wijnen uit de onmiddellijke omgeving. En ja, bij mooi weer geniet je van dat alles op het zalig buitenterras!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Cochem | Internet: cochem-tourist.de
Toerisme Zell | Internet: zell-mosel.com
Toerisme Traben-Trarbach | Internet: traben-trarbach.de
Toerisme Bernkastel-Kues | Internet:   nl.bernkastel.de/regios/de-stad-bernkastel-kues
Toerisme Trier | Internet: trier-info.de
Toerisme Moezel | Internet: mosellandtouristik.de
Toerisme Duitsland | Internet: germany.travel/nl/ms/vakantie-duitsland/vakantie-duitsland

? Pin nu en plan latermoezelwijn 10 tips

Over deze auteur

Deze fervente fietser verkende de grenzen van België, ontdekte de Straffe cafés en proefde van de Straffe streekbieren. In de artikels van Bruno Loockx lees je mee over de schouders van deze straffe levensgenieter en gunt hij je een kijk op zijn avonturen in ons land en ver daarbuiten.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *