3 x kerstsfeer opsnuiven in de Eifel

Kerstmarkten, en dan vooral in de Duitse Eifel, blijven razend populair. De kerstmuziek, -stal, -boom en soms een tijdelijke schaatspiste zorgen op veel plaatsen voor dat speciale eindejaarsgevoel. Reisreporter Marc wandelde in de Eifel langs kerstkraampjes en verwarmde zich aan de dampende glühwein.

De besneeuwde vakwerkenhuizen van Bernkastel-Kues © Bernkastel-Kues Weihnachtsmarkt

De besneeuwde vakwerkhuizen van Bernkastel-Kues © Bernkastel-Kues Weihnachtsmarkt

Pittoresk Bernkastel-Kues
Niet alleen in de zomer is het romantische Bernkastel-Kues in de Eifel een geliefde plaats voor de talrijke bezoekers. In het begin van de winter ziet het stadje er betoverend uit. De vele vakwerkhuisjes op de pleinen en de romantische steegjes, mooi gedecoreerd met kerstverlichting, geven een charmante en unieke kerstsfeer. Dagelijks zijn er verschillende muzikale belevingen op diverse plaatsen. Ondanks een overvloed aan mooie verkoopkraampjes met geschenkartikelen of een opwarmertje versterkt de barokmuziek, kerstliederen of een ochtendlijk pianoconcert het feestgevoel.

95 kerstkraampjes versieren Trier
Meer nostalgie en romantiek beleef ik in Trier op één van de mooiste kerstmarkten van Duitsland! Op de middeleeuwse markt en op het plein voor de Dom vind ik een verzameling van ruim 90 bijzonder mooi versierde markthuisjes. Een variatie van kerstartikelen, speelgoed, handgemaakt glas en aardewerk inspireren voor een uniek kerstgeschenk. De geur van braadworst, aardappelpannenkoeken en gekruide warme wijn scherpt mijn eetlust maar ik laat me verleiden door heerlijke zoetigheden in een Konditorei (banketbakker). Alpenhorenblazers en muziekkapellen doen mij de tijd vergeten.

Kerstmis in Trier © Trier Weihnachtsmarkt

Kerstmis in Trier © Trier Weihnachtsmarkt

Wandelen door de oudste stad van Duitsland
Jaarlijks trekken vele toeristen naar Trier, vooral voor zijn intact gebleven Romeinse bouwwerken en kunstschatten. Een aantal monumenten zoals de ‘Porta Nigra’ staan op de UNESCO werelderfgoedlijst. Ondanks haar meer dan 2.000 jarig bestaan blijft Trier een levendige en leefbare stad. De regionale Moezelwijnen, te proeven in de vele proeflokalen en wijnkelders, begeleiden in veel goede restaurants de heerlijke, lokale, gerechten. Door zijn uitgebreide voetgangerszone is Trier het best al wandelend te ontdekken.

Het romantische kerstdecor van Monschau © Chris Friese

Het romantische kerstdecor van Monschau © Chris Friese

Kerstsfeer en romantiek in Monschau
Op de vier Adventsweekends lokt ook de Monschauer Kerstmarkt, vlak aan de Belgische grens, vele bezoekers. De kleine steegjes en vakwerkhuizen, samen met de versierde kerstkraampjes, geven een heuse middeleeuwse ambiance weer. De geur van peperkoek, glühwein, aardappelpannenkoeken en de kerstmuziek en liederen scheppen dan weer de typische kerstsfeer. De plaatselijke winkels passen hun aanbod aan en met decoratieve slingers vormen ze één geheel met deze unieke kerstwereld rondom het marktplein van de oude stad.

Duitse stiptheid
De legendarische Duitse stiptheid ervaar ik bij het reserveren van een tafel in het hotel. De receptionist benadrukt dat er wordt gegeten om 19 uur en niet vijf voor of vijf na! Werkelijk stipt 19 uur zit iedereen aan tafel en neemt de ober de bestelling op. Zit ik hier op een kostschoo, vraag ik me af? Neen, integendeel. De sfeer is er gezellig en de maaltijd in combinatie met een plaatselijk Dornfelder wijntje is voortreffelijk. Een Asbach-Uralt als digestief sluit de dag perfect af.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Eifel | www.eifel.info
Toerisme Bernkastel-Kues | www.bernkastel.de
Toerisme Trier | www.trier-info.de/nederlands/index
Toerisme Monschau | www.monschau.dewww.monschau.nl/welkom
Kerstmarkten
Bernkastel-Kues
| van 19 november tot 21 december | van 11u – 21u
Trier | van 21 november tot 22 december | van 10u30 – 20u30
Monschau | van 25 november tot 18 december | van 11u – 21u
Bereikbaarheid
Auto | E40 Luik – Malmedy – E42 Trier
Overnachten
Hotel Am Ceresplatz | Wittlicherstrasse 2 | 54531 Manderscheid | Internet: www.hotelamceresplatz.com

Coverfoto: © Nicolas via Flickr

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *