Op wandel naar de mooiste Moezelmeanders

Langs de Moezel liggen tal van pittoreske dorpjes die hun bekende waterweg maar wat graag in de kijker zetten. Aan de Duitse Midden-Moezel staan de plekken Bremm en Zell bijvoorbeeld hoog genoteerd voor een spectaculair zicht op de bochten van de Moezel. Trek je wandelschoenen aan, de routes zijn uitgestippeld!

Calmont Klettersteig in Bremm
Gelegen tussen drie pittoreske wijndorpjes aan de Midden-Moezel, Bremm, Ediger-Eller en Neef, kan het niet anders dan dat men hier leeft van de wijnbouw en toerisme. De wijngaarden strekken zicht uit over beide steile oevers van de Moezel, waar het aardig wandelen is. Goed gemarkeerde wandelroutes voeren je over een totale lengte van meer dan 30 kilometer door dit unieke landschap. In Bremm leg je een klauterweg (Klettersteig) af op Calmont, een berg midden in het wijnbouwgebied van de Moezelstreek. In het Latijn betekent het ‘warme berg’. Niet voor niets, zo blijkt, want de berg is volledig naar het zuiden gericht en dus ideaal om de warmte in de wijngaarden te houden.

Hard labeur in de hoogte
Op bepaalde plaatsen is het hellingspercentage meer dan 60% en vormen de wijngaarden een fantastisch natuurlijk amfitheater. Je kunt je wel voorstellen dat het werk voor de wijnbouwer er bijzonder moeilijk is. Kom je ze tegen, dan vertellen ze fier hun verhaal over de zware labeur om het hele jaar door deze steile hellingen te cultiveren. Al eeuwen lang werden muurtjes gebouwd en de wijngaarden in terrasvorm aangelegd. Een aantal jaren geleden werden zoals op andere plaatsen aan de Moezel ook kabelbaantjes aangelegd om mens en materiaal op verschillende hoogte te brengen en de wagentjes bij de druivenpluk naar beneden te brengen. Als je geluk hebt, mag je misschien de steile klim met het tandradbaantje trotseren.

Moezel: de wijngaarden van Bremm op de heuvels

Moezel: de wijngaarden van Bremm op de heuvels

Klim en klauter
We starten met wandelen in het dorpje Ediger-Eller, waar de spoorweglijn over de Moezel naar een tunnel loopt, en het begint meteen pittig met een korte klim naar Galgenlay. Die Klettersteig mag steeds letterlijker genomen worden. Langs de wandelroute zijn op verschillende plaatsen metalen ladders geplaatst om het niveau van de steile helling te overbruggen. Op andere plaatsen waar de doorgang nogal smal en rotsachtig is, werd een kabel gespannen die je helpt om gemakkelijk verder te wandelen.

Gesponsorde fauna en flora
We wandelen langs een prachtig uitzicht over een meander van de Moezel met aan de overzijde de ruïnes van het klooster Stuben. Op een bepaalde plaats werd een wijngaard aangeplant waarbij elk plantje gesponsord werd door een soort ‘peter’(Patenschaft) uit verschillende landen om de wijngaard in stand te houden. Een naamplaatje met de nationaliteit van de sponsor maakt dat duidelijk. Binnen dit gebied zijn flora en fauna trouwens erg rijk. Een aantal planten en dieren zijn eerder zeldzaam: zo vind je hier onder meer de Mauereidechse (muurhagedis) en de Mosel-Apollo (Apollovlinder).

Moezel: de meander in Bremm

Moezel: de meander in Bremm

Veertig graden Celcius
Tot aan de kerk van Bremm, het eindpunt langs de Moezel, is het zo’n 3 kilometer en anderhalf uur à twee uur wandelen. Wandelaars nemen ook de tijd om op enkele plaatsen te genieten van dit unieke landschap. Goed schoeisel is aan te bevelen en men vraagt uiteraard om de natuur te respecteren en goed het wandelpad te volgen. Op warme dagen kan de temperatuur op de Bremmer Calmont oplopen tot 40° C. Kies daarom beter een droge, zonnige, maar niet al te warme dag voor deze wandeling.

Gezellig Zell
Zell, een wijnstadje, ligt halverwege de toeristische trekpleisters Bernkastel-Kues en Cochem. Hier vind je als bezoeker snel je weg dankzij verschillende hotels, pensions, bewegwijzerde wandelroutes, een groot openluchtzwembad en de mogelijkheid tot kanovaren.

Moezel: Marienburg in Zell

Moezel: Marienburg in Zell

Dubbele bochten
De wandeling hier gaat in het eerste deel over een asfaltweg steil omhoog tot de Marienburg, een voormalig klooster waarvan de oorsprong verwijst naar de 12de eeuw. De rivier maakt hier rond Zell een meander van meer dan 10 kilometer, wat vanop een terras een dubbel uitzicht oplevert. Aan één zijde zie je ook de steile wijngaarden vanaf de Moezel tot vlak aan de Marienburg.

Wijnsteegjes
Via een pittoreske weg door de wijngaarden wandelen we naar beneden waar een veerbootje ons aan de overkant van de Moezel in Pünderich afzet. Dit kleine wijndorpje weg van de grote verkeersweg heeft tal van vakwerkhuizen. Een wandelingetje door enkele straten is een aanrader. Maar rep je daarna langs de Moezeloever waar je een mooi uitzicht hebt op de wijngaarden, de Marienburg en verder het hangviaduct van de spoorweg. De wandeling eindigt langs het veerbootje, met de steile klim door de wijngaarden tot de Marienburg om dan naar beneden terug de parking te bereiken.

Moezel: dubbele bochten in Zell

Moezel: dubbele bochten in Zell

Praktisch
We vertrekken langs de B53 tussen Zell en Alf waar Marienburg wordt aangeduid. Neem de weg tot een parking en ga vandaar steil omhoog naar Marienburg. In totaal is het heen en terug ongeveer 3 uur wandelen langs enkele steile hellingen, maar niets wat een paar stevige sportschoenen niet aankunnen. Achter de Marienburg loopt een weg door een stukje bos tot aan de Prinzenkopf, een uitkijktoren met uniek uitzicht over de meander. Het stoppen waard!

Meer info: www.mosellandtouristik.de

Vind hier nog meer interessante vakantietips aan de Moezel.

? PIN nu en plan later

Wandelen Moezel

Foto’s: © Peter Femto | Claus Wagner | Jan Roskamp | Kaspar L | Commons Wikimedia

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *