Uitgetest: op gezinsweekendje aan de Moezel in Cochem

Op amper drie uur rijden sta je tussen de wijnhellingen van het stadje Cochem, in volle Moezelstreek. Niet alleen wijnliefhebbers halen hier hun hart op, het is ook een toffe bestemming voor het hele gezin. Reisreporter Bart ontdekte er met zijn gezin een machtige burcht, klauwende roofvogels, roetsjbanen en heel hoge taarten!

Stadskuieren
De Moezel kronkelt zich tussen de beboste glooiingen van het landschap door en aan beide oevers van de rivier spreidt het stadje Cochem zich uit. Een uitvalsbasis voor wandelingen en fietstochten, maar ook een rustig toeristenstadje met amper 5000 inwoners, waar je gezellig struint door kronkelige steegjes vol wijnkelders, winkeltjes, terrasjes en wijnbars. De topattractie kijkt van hoog boven op een heuveltop op de stad neer en domineert het landschap: de Rijksburcht.

Kuieren door het fotogenieke Cochem.

Kuieren door het fotogenieke Cochem.

Een nieuwe en oude burcht
Het bergslot verklapt dat de stad al in de late middeleeuwen een rol van betekenis speelde, maar dat kan niet tippen aan de rijke geschiedenis van andere Moezelsteden zoals Trier. Het kasteel moet het vooral hebben van zijn prachtige ligging. Een klim naar boven kan met de pendelbus of – even doorbijten – te voet. De oorspronkelijke burcht dateert uit de 12de eeuw en ooit woonde Napoleon hier zelfs een tijdje. In 1689 werd ze verwoest om in 1869 helemaal opnieuw te worden opgebouwd.

De Rijksburcht torent trots boven de stad uit.

De Rijksburcht torent trots boven de stad uit.

Valken en adelaars
Van op de burchtwallen heb je een heel knap uitzicht over het dal. Gidsen leiden je graag rond door de kasteelgangen en je kunt zelfs een authentiek feestmaal in een gewelfde ridderzaal boeken. Wij houden het op een bezoekje aan de valkenier. Hij laat adelaars, valken, uilen en buizerds over de boomtoppen scheren om dan netjes op je arm te landen. Super plezant en indrukwekkend voor de kinderen.

Een tip voor de kinderen: adelaars spotten!

Een tip voor de kinderen: adelaars spotten!

De geheimen van de wijn
De rijen wijnranken op de hellingen rond het kasteel lopen helemaal door tot in het dal, waar de weinstubes en weinkellers je uitnodigen om te snuisteren tussen de flessen of een glaasje te proeven. In een wijnkelder legt de wijnboer ons met plezier het verschil uit tussen druivenrassen zoals Riesling, Müller-Thurgau en Elbling. Ook kwaliteitslabels zoals kabinet, spätlese, auslese of beerenauslese hebben voor ons geen geheimen meer.

In de binnenstad van Cochem met rechts de Weinstube.

In de binnenstad van Cochem met rechts de Weinstube.

Hoge taarten
Een glaasje witte Moezelwijn met uitzicht over de Moezel zelf, het is een verplicht nummertje. En voor echte zoetekauwen zijn er de befaamde taarten. Je kunt kiezen uit etalages vol met kleurrijke, soms wel 15 centimeter hoge taarten, waar elke caloriemeter meteen tilt van slaat. Fruittaarten, chocoladetaarten, kaastaarten, slagroomtaarten, noem maar op.

De berg op
Op een dag tijd heb je Cochem wel gezien, maar er valt in de buurt nog het een en ander te doen. Een voettocht naar het Pinner Kreuze, bijvoorbeeld. Dit bergstation kijkt zo’n 250 meter hoog over de Moezel uit en is een aangename plek om te picknicken. Zie je op tegen een flinke klimpartij? Geen probleem, er gaat ook een stoeltjeslift de berg op.

Proef van de lekkernijen die Cochem te bieden heeft. Vooral de taarten vallen in de smaak!

Proef van de lekkernijen die Cochem te bieden heeft. Vooral de taarten vallen in de smaak!

Met een vaart
Niet ver van het Pinner Kreuze ligt het dieren- en pretpark Klotten. Het zijn niet zozeer de attracties die dit park speciaal maken, maar wel het uitzicht. Terwijl je bootje omhoog wordt getild, geniet je van een schitterend panorama over Cochem en de Rijksburcht. Veel tijd om in de verte te staren krijg je niet, want luttele seconden later donder je met een rotvaart de diepte in. Ook de dieren in het kleine safaripark zijn best de moeite: lynxen, beren, wolven en andere vervaarlijk uitziende viervoeters.

Verplicht nummertje: wijn drinken met uitzicht op de Moezel!

Verplicht nummertje: wijn drinken met uitzicht op de Moezel!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Cochem | www.ferienland-cochem.de
Tourist Information
| Endertplatz 1 | 56812 Cochem
Bezienswaardigheden
Rijksburcht Cochem
| www.reichsburg-cochem.de
Dieren- en pretmark Klotten
| www.klotti.de
Eten en drinken
Gaststätte Noss
| Moselpromenade 4 | 56812 cochem
Internet:
www.noss-cochem.de
Overnachten

Ferienresort Cochem
| Edigererstraße 1 | 56814 Ediger-Eller
Internet: Roompot Vakanties

Foto’s: © Bart Claes

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *