Wijn, Romeinen en romantiek troef in Moezelstadjes

Bezoek je de Moezel, dan zijn de wandelschoenen en fietsoutfit nooit ver weg. Niet moeilijk, omdat de streek sterk inzet op wandel- en fietsroutes die je van hoogte- naar laagtepunt brengt met tussendoor de mooiste uitzichten op de Moezelbochten. Maar nu je er toch bent: wat denk je van een cultureel uitje en een Rieslingwijntje om af te sluiten?

Midden-Moezel, van Cochem tot Trier met daartussen Zell en Traben-Trarbach, staat bol van de wijngaarden, Romeinse cultuur en Moezelmeanders. Zonde om niet van die twee eerste troeven te genieten als je er toch bent om te fietsen en wandelen. Waar moet je zijn? Wij leiden je rond.

Uitzicht op Zell aan de Moezel

Uitzicht op Zell aan de Moezel

Kanonnen en sporen
First things first: wandelen, maar niet naar een meander. Met de Kanonenbahnwandeling ontdek je heel wat bijzondere plekjes in Zell. Je wandelt vanaf het station Bullay langs de vroegere kanonnenspoorlijn Berlijn-Metz. Die zorgde in de eerste en tweede wereldoorlog voor de bevoorrading van de troepen. Daarna ga je verder langs een van de meest opmerkelijke bouwwerken, namelijk het hangviaduct, met zijn lengte van 786 meter het langste van Duitsland. Trekt deze wandeling je aan? Er bestaat een arrangement met picknick in de wijngaarden.

Wijn van de zwarte kat
Over wijn gesproken: Zell staat bekend om zijn typische Moezelwijn compleet met legendarisch verhaal. Toen drie wijnhandelaren uit Aken en een wijnbouwer uit Zell het tijdens het proeven in zijn wijnkelder niet eens werden, maakte de zwarte huiskat een einde aan de discussie en verdedigde met haar scherpe klauwen het beste vat. De handelaars gaven zich gewonnen, kochten de wijn zonder verder te proeven en verkochten hem als ‘Zeller Schwarze Katz’, een enorm succes, ook tot op de dag van vandaag.

De Zwarte Kat wordt in ere gehouden in Zell

De Zwarte Kat wordt in ere gehouden in Zell

Historisch centrum
De ‘Schwarze Katz’ speelt in Zell een hoofdrol en de burgers hebben hun wereldbekende wijn geëerd met een fraaie fontein in het centrum van de wijnstad. Deze fontein is een ideaal startpunt voor een bezichtiging van de historische stadswijk met de vele overblijfselen van een rijke geschiedenis. Denk aan het voormalig keurvorstelijk slot, maar ook aan de Runder Turm, een deel van de vroegere stadsvesting.

Uitzicht op Traben-Trarbach

Uitzicht op Traben-Trarbach

Dubbelstad en wijnstad Traben-Trarbach
Traben en Trarbach, de twee stadsdelen gescheiden door de Moezel, vormen samen een stad met wijngaarden eromheen. Rond 1900 was het een van de bekendste wijnstadjes. Wijnhandelaars exporteerden van hieruit wijnen naar de hele wereld, vooral naar Groot-Brittannië en de V.S. Na Bordeaux was het stadje de belangrijkste wijnhaven van Europa. Wijnhandelaars lieten toen prachtige herenhuizen in Art Nouveau (Jugendstil) bouwen die je nu nog kunt bewonderen. Ook reusachtige kelders werden geconstrueerd, soms met een ondergrondse verdieping die tot 100 meter doorliep tot aan de Moezeloever. Die prachtige ruimten zijn toegankelijk voor het publiek en verken je het best met een rondleiding en degustatie.

Grevenburg met zicht op de stad

Grevenburg met zicht op de stad

Cultureel hoog bezoek
Boven de heuvels zijn er aan de ene kant de ruïnes van vesting Mont Royal, aan de andere kant die van de Grevenburg. Beide vestingen waren strategisch gelegen maar werden in de loop van de geschiedenis ontmanteld. Vooral Grevenburg is een wandeling waard, het uitzicht is van hieruit fantastisch! En er is ook een zomerterras waar je van een glaasje wijn kan genieten. Vergeet ook niet in het stadje twee musea te bezoeken: het Mittelmosel-Museum over het leven hier doorheen de voorbije eeuwen en het ‘huis der Ikonen’, gelegen op een mooi pleintje waar ook een klokkentoren staat.

Het centrum van Trier bij valavond

Het centrum van Trier bij valavond

Romeinse en christelijke overblijfselen
Trier is dan weer een stad met contrasten. Meer dan 2000 jaar oud, maar nog altijd springlevend dankzij z’n hogeschool en universiteit. Het staat er vol met bouwwerken uit de Romeinse tijd, vroeg christelijke heiligdommen en kunstschatten uit de klassieke oudheid, vaak terug te vinden op de UNESCO werelderfgoedlijst. Aanraders om te bezoeken zijn de stadspoort Porta Nigra, de Basilica, badcomplex de Kaiserthermen, de Römerbrucke over de Moezel, Barbarathermen, de St. Petersdom, Onze-Lieve-Vrouwekerk en het Amfitheater van Trier.

De Rijksburcht in Cochem

De Rijksburcht in Cochem

Cultuur voor kinderen
Cochem, omringd door goed bewaarde stadsmuren, laat je slenteren door nauwe steegjes langs de fraaie vakwerkhuizen en over het historische marktplein. Maak zeker tijd vrij voor een geleid bezoek aan de Rijksburcht. Dit imposant stuk geschiedenis uit de jaren 1000 werd door het leger van Lodewijk XIV vernield maar later heropgebouwd en ingericht zoals een typisch kasteel. Nederlandstalige rondleidingen zijn mogelijk en kinderen zijn van harte welkom want voor hen wordt er zelfs een heuse spokentocht georganiseerd. Ook leuk om het te bezoeken: het Mosterdmuseum (Senfmuseum).

Actief in Cochem
Wie aan sport wil doen kan in Cochem en de onmiddellijke omgeving kanovaren, paardrijden of golfen. Voor families met kinderen zijn er heel wat mogelijkheden zoals bijvoorbeeld een boottocht op de Moezel naar Beilstein waarbij je voorbij een sluizencomplex komt, een bezoek aan het wildpark Klotten (bereikbaar via een stoeltjeslift) of het grote openlucht – en overdekt (golfslag)zwembad.

Wijngaarden in Cochem

Wijngaarden in Cochem

Afspraak in de heuvels
Na de inspanning, volgt ontspanning onder de noemer wijn. Je kunt op vele plaatsen de uitstekende Rieslingwijn proeven. In het seizoen vinden er heel wat wijnfeesten plaats en aarzel niet om te stoppen bij de wijnboeren. Zij laten je met veel trots proeven van hun edel druivennat en nemen graag de tijd om je uitgebreid kennis te laten maken met alle facetten van de wijnbouw.

Moezelland vakantieland
In het Moezeldal wacht je achter iedere bocht van de rivier een ander uitzicht met een eigen identiteit. Het meanderlandschap, de diep in de rotsen ingesleten Moezel, staat gelijk aan cultuur van wel 1000 jaar oud en is tevens het oudste wijnbouwgebied van Duitsland. Hier woonden de Germanen, vestigden zich de Kelten en lieten de Romeinen bouw- en kunstmonumenten achter. Langs de Moezel is het ook puur genieten dankzij de heerlijke wijn. Ideaal dus voor een weekendje, en zelfs langer, weg!

PRAKTISCHE INFORMATIE
Toerisme Zell
| Internet: www.zell-mosel.com
Toerisme Traben-Trarbach | Internet: www.traben-trarbach.de
Toerisme Trier | Internet: www.trier-info.de
Toerisme Cochem | Internet: www.cochem-tourist.de
Toerisme Moezel | Internet: www.mosellandtouristik.de

Foto’s: © Heinz Peierl | Jan Gutjahr | Gernot Weyrich | Christian Vercruysse | AS Photography | Bram van Broekhoven | Jan van de Maat

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *